Datum uitspraak in zaak Decembermoorden op 29 november bekend

54
decembermoorden Suriname

Op 29 november aanstaande zal de Krijgsraad in Suriname meedelen wat de datum wordt van de uitspraak in de slepende zaak van de Decembermoorden. Alle 23 verdachten hebben gisteren hierover een brief ontvangen en moeten zich 29 november 2019 melden, schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws vandaag.

Op 30 november 2007, 12 jaar geleden, is voor de Surinaamse Krijgsraad het strafproces betreffende de Decembermoorden begonnen. Bij aanvang waren er 25 verdachten, van wie Bouterse de enige hoofdverdachte is. Het OM heeft op 19 december 2017 twintig jaar cel geëist voor Benny Brondenstein, Kenneth Kempes en Luciën Lewis.

Eerder hoorden president Bouterse en mede-couppleger Steven Dendoe al twintig jaar tegen zich eisen.

https://www.youtube.com/watch?v=DscmNCwK_ao
https://www.youtube.com/watch?v=rLifBbryePE

54 REACTIES

 1. Ik benne benieuwd of de van moordverdachte Drugscrimineel hieraan gevolg zal geven.

  Immers mijdt hij de rechtbank als de Pest. Ik hoorde hem een keer zeggen dat hij de rechters zou opsluiten maar toen was hij zeker in hogere sferen toen hij dat soort onzin in de mond nam.


  Maak melding

 2. Eerder hoorden president Bouterse en mede-couppleger Steven Dendoe al twintig jaar tegen zich eisen.So so lafoe.Hij dacht met al de moorden en verdwijningen weg te komen.


  Maak melding

 3. En zijn vriend Evo Morales is op weg naar Mexico om zijn ballingschap uit te zitten.De pikin ingi boi kan alleen naar Obiang zonder opgepakt te worden.


  Maak melding

 4. De van moord verdachte Drugscrimineel heeft tot 3 keer aan toe bij de Hoge Raad in Den Haag bakzeil gehaald in die Stellendam Case.

  Hij heeft toch geld zat, waarom is hij zijn gelijk niet gaan zoeken bij het Europees Hof.

  Daar zou hij ook nul op het request krijgen.


  Maak melding

 5. 29 november weten we op welke datum de rechtstaat Suriname vonnis gaat wijzen tegen de verdachten. Hopelijk wordt op de datum van de uitspraak Suriname van de juk vanaf 1980 tot heden bevrijd.


  Maak melding

 6. Uitspraak uitstellen tot na verkiezingen. Uitspraak leidt namelijk tot een constitutionele crisis indien de uitspraak niet goed uitkomt voor de NDP.
  Niet welgevallige uitspraken zullen per omgaande door de DNA op een beschamende wijze middels amnestie oid hersteld worden.
  De krijgsraad kan beter wachten op een volks oordeel.
  indien Bouterse en co net als Morales rommelen met de uitslag kan het volk dat accepteren en nog eens 5 jaar Bouterse z’n poep eten of hem weg jagen zoals Morales weg gejaagd is.


  Maak melding

 7. Nu de Paarse machts-clan weet dat het vonnis er aan komt,
  zal DDB zeer snel een volledig Paars Constitutioneel
  Hof benoemen !

  Dit NDP-hof zal, als volgende zet van DDB, vervolgens
  de Nep-prive-amnestiewet goedkeuren en meedelen dat
  deze wet niet in strijd is met de GRONDWET !

  Alles gaat net zoals de ondervoorzitter van het parlement,
  heer Bouva, het in het openbaar had geformuleerd
  “wij gaan de Rechters uitschakelen”.

  Deze juridische NITWIT weet niet dat ALLE AMNESTIEWETTEN
  van de Zuid- en Midden-Amerikaanse militaire dictaturen,
  in beroep zijn AFGEWEZEN, VERNIETIGD !

  Alles wat de Paarse dictatoriale machthebbers verzinnen, zal
  de gehele bevolking treffen. De leningen-ziekte en het
  ongedekt bankbiljetten drukken, hebben het land al in
  een diep faillissement gedreven.

  Door de schulden, het ongebreideld toelaten van criminele
  witwassers, het niet aanpakken van massale politieke corruptie,
  het niet-uitvoeren van strafvonnissen uit het buitenland,
  maakt SRANAN, helaas, tot een paria !

  NEKS NO FOUT ! MORO PINA O DORO ! TRA FASSI NO DE !!!

  DAT IS DE KEUZE VAN DE EX-MILITAIRE MOORDENAARS EN
  ROVERS !!!


  Maak melding

 8. Uitspraak op 8 december doen, dat lijkt mij veel rechtvaardiger voor de nabestaanden, zodat ze eindelijk voldoening hebben, want hebben jaren moeten strijden om deze moordenaar van hun geliefden, veroordeeld te krijgen


  Maak melding

 9. Deze moordenaar mag blij zijn, dat hij in een corrupt land woont, waar hij zelfs nog president heeft kunnen worden, in een normaal democratisch land zou het hem nooit gelukt zijn, en net als ieder andere moordenaar opgesloten zijn, zegt iets van dit land met hun verrotte denkwijze van dit volk.


  Maak melding

 10. Het probleem is dat er met verschillende maatstaven wordt gemeten en dat de hoofd verantwoordelyke ( Het Koninkryk der Nederlanden ) heefdt verzuimd op tetreden en door een of meerdere hoofdrollen in dit proces speeld (Het niet openbaar willen maken van een dosier dat een ander licht op dit proces zal werpen)
  voorts gaat de staats veiligheidt boven alles met alle respect voor de slachtoffers en de nabestanden ,ik wil erop wyzen dat wat het koninkryk der nederlanden in Suriname heefdt op gezet zn weerga niet kent,een systeem die ons nog eeuwen zal achtervolgen,ik vraag my af welke Familie,s daar nog het slachtoffer van zullen zyn,
  het gaat om Politieke ,economische ,culturele, raciale aspecten die onze natie bedreigen
  daarby kan men niet omheen dat dit een Politiek beladen Proces is geweest, waardoor een rechter niet op rechtvaardig basis een oordeel kan vellen.
  ik ben geen rechter ook geen advocaat maar ik meen u enkele facetten tot nadenken toe telichten


  Maak melding

 11. Hallo Manu, zelfs na een veroordeling is de kans klein dat deze gasten daadwerkelijk in de gevangenis belanden. Zoals JoJo al aan gaf de huidige NDP regering gaat de veroordeling overrulen dmv amnestie. Die gasten gaan niet eens in hoger beroep want dat duurt weer jaren. Ze kiezen voor de makkelijkste weg. Ze accepteren de veroordeling en gaan voor Amnestie. Case closed. Ik zie het somber in.


  Maak melding

 12. Uitspraak of geen uitspraak dit zal gewoon een formaliteit zijn.

  Er is een amnestie wet aangenomen door de hoogste staatsorgaan en het is afgekondigd. Iedereen heeft dus officieel amnestie. In Suriname zijn we onszelf belachelijk aan het maken.

  Straks krijg je een situatie waarbij de President 20 jaar straf krijgt, hij heeft amnestie en mag lekker weer President als het volk massaal voor de NDP kiest zoals het er nu uit ziet.

  Volgens het Surinaamse grondwet mag Bouterse weer President worden want de daden zijn voor aanname van de nieuwe grondwet gepleegd.

  Straks komt het constitutionele hof ons ook nog vertellen dat de rechtszaak gestopt had moeten worden, zoals de rechters hadden aangegeven, ze zijn zonder toetsing verder met de rechtszaak gegaan. Dan hebben we de poppetjes echt aan het dansen.

  Dit alles wordt de Surinamers door de strot geduwd omdat een paar bezetenen op wraak belust zijn. Dit wraak zullen ze nooit krijgen want het is onterecht. Mark my words niemand gaat in het gevang, Bouta wordt gewoon weer President, rechters zullen in hun hemd staan en de massa blijft NDP.


  Maak melding

 13. Ik lees vandaag toevallig dat men eindelijk een rechtsstatelijke conferentie gaat houden.

  De oppositie is nu stil nadat de lening wet is aangepast. Ze wilden met een wet in de hand een minister strafrechtelijk vervolgen omdat hij zijn mandaat uitvoert, hij heeft niet gestolen, hij heeft geen corruptie gepleegd, hij had alleen maar teveel geld geleend ter ontwikkeling van het land.

  Ik was benieuwd welke strafmaat de rechter zou hanteren, in de trend van u heeft 10 miljoen teveel gelend dat is 1 jaar straf, 100 miljoen is 10 jaar straffen dit allemaal zonder strafbepaling in de wet.

  De Nederlandse prof heeft ze duidelijk gemaakt hoe belachelijk ze zijn in Suriname.

  De oppositie probeert alle wetten te overtreden of naar hun hand te zetten, het volk heeft ze door.

  Zo ook de advocaat, die man verklaard doodleuk in de krant dat de President de gevangenis in moet na de uitspraak en niemand vraagt hem hoe en als dat wel kan binnen onze grondwet.

  Voor hem hoeft het ook niet, hij eist dat de grondwet en amnestiewet opzij gezet worden voor zijn wraak.


  Maak melding

 14. De komende tijd gaan we meer rumoerigheid tegemoet. Boliviaanse toestanden zijn niet te verwachten (laten we het hopen) . Zo zit de gemiddelde Surinamer niet in elkaar. De huidige president en zijn strijdmakkers zijn feitelijk de enigen die de daad bij het woord gevoegd hebben in 1980. Vooral omdat het militairen waren. Een Surinaamse burger zou het nooit hebben aangedurfd.

  Wat ik denk: in het meest erge geval en dat zou inhouden het ‘schuldig’ verklaard worden en nadat alle andere wegen (zoveel zijn er niet, o.a. de amnestiekaart kan evt. weer tevoorschijn gehaald worden) bewandeld zijn, kan alsnog gratie verleend worden door de zittende president .Gratie is niet hetzelfde als amnestie. De wijziging van de amnestiewet in 2012 en die leidde tot schorsing, is feitelijk officieel en toch is het verworpen door het hof van justitie. Geen constitutioneel hof destijds dat zich daarover kon buigen. Al met al , ik zie de ‘schuldigen’ niet (blijvend) in het gevang zitten. Ik zie Brokobaka op Bouterse wachten. Desnoods een flinke deuk in je politieke carrière, als je maar niet in het gevang belandt. Beter vissen in het Brokopondostuwmeer (de stuwdam wordt toch niet verpand) dan je oude dag slijten in een muffe cel.

  De krijgsraad is een gescheiden macht en mag zich niet bezighouden met het randgebeuren (politiek). Het enige wat ze moet doen en wel zo snel mogelijk aangezien deze zaak te lang op zich laat wachten , is vonnis vellen en de uitvoering daarvan bepaalt (gelast) . En mocht er vrijspraak volgen, is het klusje grotendeels afgehandeld. Nu moet men dus wachten op 29 november om vervolgens weer te wachten op de datum van de uitspraak .Wachten op wachten op het wachten.


  Maak melding

 15. De nabestaanden van de decembermoorden
  die hebben pijnlijke herinneringen bewaard aan het regime-Bouterse.

  Zolang Bouterse de macht nog bezit komt er geen rechtspraak, in ieder geval theoretische gezien. Ook theoretische is Suriname
  een soevereine staat. Het moge duidelijk zijn dat dit wel een heel dun draadje is.
  Toch staat de krijgsraad straks voor een aantal taken waarbij de eerlijkesteun van de betrokkenen, wel eens onmisbaar zou kunnen zijn.

  Na 37 onzekere jaren, gaan de nabestaanden een zware tijd tegemoet en hopen op eerlijk antwoorden. Maar gezien dat het land “Suriname ” heet, is de kans groot dat ze
  onzekere tijden tegemoet gaan. Ondanks het besmette verleden van Bouterse, werd hij door de bevolking positief en als God ontvangen. Ik hoop en droom dat het moment om de belofte van democratie na te komen, inzicht is. !!!


  Maak melding

 16. Paarse aanhangers babbelen hier over WRAAK ????

  EEN RECHT OP BERECHTING VAN “MILITAIREN” die
  onschuldige en ongewapende familieleden of vrienden,
  burgers hebben Gemarteld en in koelen bloede hebben
  Vermoord, IS GEEN WRAAK !
  GEWOON RECHT OP BERECHTING VAN MASSAMOORDENAARS !
  EEN MENSENRECHT EN EEN GRONDRECHT !

  Anderen babbelen WEER over Nederland en dossiers die zich
  daar zouden bevinden ! De toenmalige legerleider, de geheime
  diensten in Sranan en de Sranan-Procureur-Generaal, hebben
  eigen dossiers en archieven !

  Laat de toenmalige “legerleider” naar de KRIJGSRAAD gaan en
  onder ede verklaren bij welke buitenlandse diensten hij in
  dienst was, ten tijde van de massaslachting !

  MOORDENAARS VAN ONSCHULDIGE PERSONEN MOETEN
  ALTIJD WORDEN VERVOLGD en OPGESLOTEN !
  ANDERS KAN DE REPUBLIEK SURINAME, ZICHZELF OPHEFFEN !


  Maak melding

 17. Is de uitdrijving van Desi de duivel Bouterse dan eindelijk nabij ?
  Het wordt tijd dat Suriname bevrijdt en verlost wordt van de vloek Bouterse !

  Rechtvaardigheid !

  Krakti !


  Maak melding

 18. @Pakiratigri

  De aangepaste amnestiewet is NIET verworpen door het hof van justitie die is niet bevoegd het te verwerpen, ergo het is ook niet verworpen door de krijgsraad, ze zijn ook niet bevoegd.

  De krijgsraad had terecht schorsing ingelast om het te toetsen door de nog in te stellen constitutioneel hof, het duurde volgens de krijgsraad te lang dus hebben ze besloten zonder toetsing verder te gaan.

  Dit kan en mag staatsrechtelijk niet. In feite zou de zaak geschorst moeten blijven totdat de toetsing heeft plaatsgevonden. Ze hebben dus voor eigen rechter gespeeld, daarom zei een DNA lid terecht, in de rechtbank zijn de rechters de baas maar in het land is het hoogste staatsorgaan gekozen door het volk de DNA de baas. Een wet aangenomen door de DNA en afgekondigd mag rechtsstatelijk niet door een rechter opzij worden geschoven. In Nederland was zo’n rechter op staande voet ontslagen.

  Met bovenstaande is het duidelijk dat de amnestiewet niet van stal gehaald hoeft te worden, die wet is er al, het is afgekondigd dus niets aan de hand. Zelfs al zou het alsnog getoetst worden en de krijgsraad zou gelijk krijgen van het constitutioneel hof dan nog is er niets aan de hand. Die zullen alleen maar verklaren dat de krijgsraad terecht door is gegaan met de zaak, maar aan de amnestiewet mogen ze niet komen.


  Maak melding

 19. Even nog over gratie verlening. Gratie wordt of kan alleen verleent worden na indiening van een verzoek oftewel gratieverzoek. De President kan dus nooit een gratieverzoek naar zichzelf indienen en verlenen, hij zou de rest wel direkt gratie kunnen verlenen, zonder dat die maar 1 nacht in het gevang hoeven te zitten. Maw 1 minuut nadat de rechters klaar zijn met hun strafbepaling kan de z President iedereen gratie verlenen behalv e zichzelf, en dit mag en kan volgens de grondwet.


  Maak melding

 20. Belangrijk is dat de president het wettelijk gezag respecteert en gewoon uitvoering geeft aan hetgeen hem opgelegd wordt, hij heeft immers iets goed te maken met het Surinaams volk. De trauma van de coup siddert nog na


  Maak melding

 21. Als DB ballen tussen zijn benen heeft hangen dan hoort hij het vonnis als een militair aan en ondergaat hij zijn straf.Toen de moorden gepleegd werden had hij toch ook ballen?


  Maak melding

 22. Lmao, ze hebben een brief naar bouta gestuurd? Die heeft het gelijk op de brandstapel gegooit samen met alle verkregen brieven. Deze kloot gaat nooit de bak in. Hij zal ook asiel gaan aanvragen bij mexico als zijn beste vriend evo moraeles of hoe je zijn naam schrijft. Allemaal lasten op hun volk.


  Maak melding

 23. Hahahahahaha doe maar jullie best gekoloniseerde dieren werk hard duivels .maar wanneer god iemand heeft gekozen voor zijn werk hahahah no kong er tussen dibrie .aub


  Maak melding

 24. Algehele amnestie is het beste. We moeten verder als natie, er is geen weg terug.

  Tot de dag van vandaag vraag ik me af wie de lijst van deze 15 heeft samengesteld?

  Ze waren niet de elite in Suriname die het voor het zeggen had. Dus ook geen directe bedreiging voor de coupplegers.


  Maak melding

 25. Wat iedereen over het hoofd ziet, is één. deze zaak is albegonnen voordat Bouterse in 2010 president werd. Hij is enkel president geworden om dit proces te stoppen of als het niet kan op te schorten. Twee, in een lopend strafproces mag de politiek niet inbreken.(trias politica) Drie, je kan geen amnestie krijgen als je nog niet veroordeeld bent. Vier, de Surinaamse president wordt indirect gekozen, het volk kiest het parlement, en het parlement kiest de president. Vijf, de vraag is of een veroordeelde (in het buitenland) wel een verkozen kan worden als parlementslid of een ander ambt. Zes, voorgaande regeringen zijn waarschijnlijk voorzichtig geweest om zich te mengen in het strafproces vanwege Trias politica.


  Maak melding

 26. Datum uitspraak wordt 29 november bekend gemaakt!!!!!dit is op en top bullshit nieuws journalist verdiend een ster in de order van de ridder van het zwarte gat blijkbaar kan de uitspraak zelf niet op 29 november want dan regent het en dan blijft iedereen thuis


  Maak melding

 27. @Bakraman jij ziet alles over het hoofd behalve je puntje 4, die had je gelukkig goed. 1 goed uit de zes puntjes is onvoldoende.

  Deze zaak is in nov. 2007 begonnen door de politiek om verjaring tegen te gaan. 8 dec 2007 zou 25 jaar zijn, dus was de zaak verjaard. Blijkbaar weet je niet dat tokkie geld van Nederland heeft gekregen om Domburg om te bouwen tot rechtszaal inclusief cellen. Heel Domburg was afgesloten door speciale politiebewaking en al, je werd gefouilleerd enz. enz, militaire boten op de rivier, je noemt het en de maatregel werd getroffen. Dit alles terwijl Bouterse gewoon vrijelijk in de stad kon rondlopen.

  Puntje 2.
  De eerste amnestiewet aangenomen door front was overduidelijk, misschien moet je die gaan lezen. Daarin stond duidelijk dat geen rechtszaak begonnen kon worden en als er een rechtszaak liep moest die gestopt worden. De aangepaste amnestiewet heeft deze artikelen ingelaten. Niemand hoorde men klagen over de eerste amnestiewet. De grondwet heeft geen artikel die de DNA verbied op welk moment ze wel of geen amnestie mogen geven.
  De gasten die hiertegen zijn betreden de grondwet met schoenen en willen die opzij schuiven.

  Puntje 3
  Onzin, de eerste amnestiewet is rechtsgeldig, mensen hebben amnestie gehad zonder een veroordeling. Je verward amnestie met gratie.

  Puntje vijf
  Ja dat mag, vooral wanneer het een politieke veroordeling betreft zoals z Bouterse in de stellendam zaak. Geen enkele Nederlander zou met zo een bewijslast veroordeeld worden.

  Puntje zes
  De politiek, lees front heeft zich vanaf begin zich met deze zaak ingelaten, zie punt 1. Ze hebben zelf spong naar Suriname gehaald om rechters te adviseren.


  Maak melding

 28. @ Robert,

  Citaat: Straks komt het constitutionele hof ons ook nog vertellen dat de rechtszaak gestopt had moeten worden, zoals de rechters hadden aangegeven, ze zijn zonder toetsing verder met de rechtszaak gegaan. Dan hebben we de poppetjes echt aan het dansen.

  Constitutionele hof is nog niet geïnstalleerd, en dat gaat ook niet gebeuren !!
  Hoe kan het constitutionele hof de rechtszaak stoppen als deze orgaan niet bestaat ?????


  Maak melding

 29. We weten inmiddels dat in een Afrikaans/Zuid Amerikaans land een dictator nooit vervolgd wordt !!!!! Wedden dat de a.s. verkiezingen weer wordt gewonnen door deze paarse bruine bonen met zoutvlees partij !!!!!


  Maak melding

 30. Hier komt niets goed uit. Waarheidsbevinding en het vredesinitiatief waren de beste oplossing geweest, dat is wat het Surinaams volk wil behalve die paar wraakzuchtigen.

  Mark my words, NDP met aan het hoofd Bouterse word weer de grootste partij van Suriname met of zonder 20 jaar veroordeling en niemand die daar iets aan kan doen. Men Blijft maar proberen tegen de wil van het volk in te gaan, omdat het volk en de ontwikkeling van het land ze niet interesseert.


  Maak melding

 31. Er zijn voorbeelden in de wereld genoeg om in te schatten hoe het Suriname al vergaan met deze vloek onder de naam DDB. Moegabe/AMIN/KADAFI /CSTRO ETC ETC,


  Maak melding

 32. Kort samengevat, er is niemandt in Suriname die politiek niet beinvloedt is ,dus niet een rechtvaardig oordeel kan vellen by dit Proces, Het is een politiek beladen show Proces met de gevolgen van een defecte kernreactor als het zo door gaat
  wat nu gebeurt is dat de buitenlandse machten de Surinaamse politicy van de opositie onderdruk zetten door ze veel te beloven,Daarby worden de nabestaanden van “slachtoffers”genoemt maar die hebben vermoedelyk allang het byltje by neergelegd maar de politiek die blyft maar doordrammen gesterkt door deze buitenlandse macht en die hoe dan ook zich eigenaar van de Plantage denkt tezyn


  Maak melding

 33. Misschien moeten ze lessen leren die opsporing Ghopie. Hij had ruzie met jufrrw

  Poitie kan hem niet vinden en saang zijn wordt zaak ingetrokken staat allemaa op internet.

  Deze heeft ideeën voor alLe verdachgen. Hij is meester ghopie


  Maak melding

 34. Aan een enkele idioot hier, die niet snapt wat
  MASSAMOORD OP ONSCHULDIGEN IS :

  DE WIL VAN HET VOLK is NIET dat Ongewapende
  en Onschuldige Staatsburgers van Sranan door wie
  dan ook, ONGESTRAFT KUNNEN WORDEN GEMARTELD
  en VERMOORD !

  Ook niet als de MASSAMOORDENAARS hebben samen-
  gewerkt met de Koloniale Onderdrukker, HOLLAND !

  Wanneer Sranan een weer een nationaal bewind krijgt, zal
  Nederland Schadevergoeding moeten betalen aan Suriname
  en het Sranan-Volk, voor het mede-plegen van de
  staatsgreep, samen met Sranan-verrader Bouterse !

  Het VERNIETIGEN van onze DEMOCRATIE kan nationaal en
  internationaal NIET ONGESTRAFT BLIJVEN !

  PS : Voorstanders van de 8 December-massamoord en de
  Moiwana-massamoord, begrijpen niet dat Sranan WETTELOOS
  en RECHTELOOS is geworden, totdat de DADERS zijn bestraft !

  Zie de VELE onopgeloste MOORDEN en het FALEN om de
  Openlijke CORRUPTIE (roof en dienstal van het Volk) te
  bestrijden en onze GRENZEN te bewaken en te beschermen !

  De zogenaamde CTU-er, die in het Lawagebied INLICHTINGEN
  VERZAMELDE VOOR HET PAARSE BEWIND, is gedood door
  “Braziliaanse” Rovers. Hij was gewoon IN DIENST van
  BRAZILIAANSE GOUDROVERS IN HET GEBIED !
  Onze landgenoten in het gebied, de INDIAANSE SURINAMERS,
  hebben dat in het OPENBAAR bevestigd !

  DE RECHTSSTAAT SRANAN IS NA DE DDB-HOLLAND STAATSGREEP
  en NA DE MILITAIRE MASSAMOORDEN OP SRANAN-STAATSBURGERS,
  VERDER WEG DAN OOIT !

  IMPLEMENTEER DE SRANAN-RECHTSSTAAT OPNIEUW !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.