Suriname promoot producten op beurs in Cuba

15
Suriname promoot producten op beurs in Cuba

Suriname staat momenteel samen met 55 andere landen op de Fihas beurs te Havana de Cuba. Deze beurs wordt gehouden van 4 tot en met 8 november 2019. Suriname wordt vertegenwoordigd door het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T), die op haar beurt producten van 18 Surinaamse bedrijven promoot. Het is de 9e keer dat Suriname meedoet aan beurzen in Cuba.

Volgens Poetisi Magubane, beleidsmedewerker van de Afdeling Ondernemerschap van HI&T die leiding geeft aan de Surinaamse delegatie is men vaak ingenomen met de producten van Suriname. Poetisi geeft verder aan dat Suriname niet alleen in Cuba bekend wordt, maar ook in andere landen, omdat ook de andere landen die op de beurs staan de aandacht vestigen op Suriname.

Het ministerie van HI&T doet er alles aan om zoveel mogelijk het Surinaamse product wereld bekend te maken, daarom is het belangrijk dat ons land meedoet aan zulke beurzen. De ambassadeur Marciano Edgar Armaketo is er trots op dat Surinaamse producten schitteren op de beurs in Cuba.

Armaketo zegt dan men al bezig is te kijken naar mogelijkheden om Surinaamse producten op de schappen te plaatsen in Cuba, maar dat men nu al kennis met maakt is geweldig. Van 9 uur s’ morgens tot en met 5 uur s’ middags zullen de vertegenwoordigers van het ministerie van HI&T tijdens de beursdagen Suriname waardig uitdragen.

15 REACTIES

 1. Ik zou wel willen weten wat de producten van de 18 Su bedrijven zijn. Hey wordt gewoon weggelaten in de rapporten. Als je deviezen nodig hebt dan haal je ze waar het te halen zijn.
  Cuba heeft nou moeite met importen o.a olie door de Amerikaanse sancties. Zo hoeveel kan Cuba kopen van Su?


  Maak melding

 2. Welke producten ??

  De doorsnee cubaan is straatarm en is merendeels afhankelijk van “consumptie” bonnen. De rijken hebben het wel goed voor elkaar met dank aan de Castro’s.
  De staat verdient goed aan toerisme met name de Canadezen die in grote getale aanwezig zijn (binnen 3 1/2 tot 4 uur vliegen gemiddeld) zijn ze in Cuba. Mede door de val van Rusland zijn ze volledig afhankelijk van oa toerisme om rond te komen..Het is een fantastisch land met aardige mensen en heel veilig in tegenstelling tot mijn geboorte land !
  Op sommige plekken staat de tyd hier stil….en denk ik aan SU..50 jaar terug…ossekar…wordt van tyd tot tyd ook ingezet als taxi om de locale mensen te vervoeren naar hun werk..als de staatsbus niet rijdt.


  Maak melding

 3. In Nederland is op dit moment de rechtszaak tot teruggave van de inbeslaggenomen geldbedrag van € 19,5 miljoen. Nog steeds is het Suriname niet gelukt om de herkomst van dit bedrag geloofwaardig te maken. De vele verklaringen hebben ertoe geleid dat het Nederland OM ervan uitgaat dat het hier van witwaspraktijken gaat waarbij 3 grote banken zijn betrokken. Het OM heeft er nog een schepje bovenop gedaan door te spreken over een bedrag van bijna 75 miljoen Euro dat door de banken is witgewassen. Waarom speelt Suri zo een vuil spelletje en geeft het geen duidelijkheid over de herkomst ?


  Maak melding

 4. Wat voor producten;;; suriname;;; heeft zich laten gebruiken voor als drugs doorvoer voor andere Latijns-Amerikaanse landen;; de Europese Unie heeft de export voor eigen producten opgeschort;;; nu gaan ze bedelen om via Frans Guyana te kunnen exporteren.. mang; hoe laag kun je verder zakken dan de huidige situatie!!! Bedrijven zijn de dupe die niet meer kunnen exporteren…


  Maak melding

 5. Op zich geen slechte gedachte.
  Maar alles valt met kosten en opbrengsten
  Wat heeft deze promotion na 9 jaar gekost
  Wat heeft deze promotion na 9 jaar opgeleverd.
  Tel uit je winst


  Maak melding

 6. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Suriname promoot producten op beurs in Cuba.

  En welke producten zullen op Cuba promoot worden?
  Toen ik het artikel las, dacht ik even om een uitgebreide informatie hierover te gaan lezen via Prensa Latina.

  De tentoonstelling van exporteerbare fondsen van Cuba valt vandaag op in Fihav 2019.
  Raadpleeg zelf (Prensa Latina).


  Maak melding

 7. ik vroeg mezelve ook af welke Producten? Suriname importeert zelf producten zoals aardappelen, suiker, knoflook, uien, kip, en nog meer (levensmiddelen) ik ben benieuwd en ik neem anderen ook welke producten dat zijn, Je gaat een winkel openen en advertenties plaatsen wij gaan 18 soorten producten verkopen alleen weten we nog niet welke dat zijn, Het zou beter klinken als ze het Liedje van Lieve Hugo op Cuba afspelen, Okro soepoe mooi taya brafoe dati ding jongens lobi.


  Maak melding

 8. Vraag mij ook af welke producten dit zijn.Vage informatie, zonder het beestje bij de naam te noemen.
  Niet geleerd, dat als het om pindakaas gaat dit kenbaar te maken.


  Maak melding

 9. Nu worden we geconfronteerd met een van onze hebies uit de slavernij. Het “laten halen Syndroom” van de Surinamers.
  Ik was nieuwsgierig naar de leefwijze van de Surinamers tijdens de slavernij en kwam tot de ontdekking dat wij 100% van de goederen die wij consumeerden, importeerden. Van grote machines tot naalden toe. Het Nederlands bedrijfsleven van toen en nu heeft enorm geprofiteerd van het wingewest Suriname. Afgezien van de stapelproducten van de plantages (koffie, suiker, cacao etc) produceerden de Surinamers letterlijk niets. Surinamers hebben niet geleerd om te produceren en als er een slimme Surinamer opstond om dat te doen werd hij tegengewerkt. Een mooi historisch voorbeeld van het laatste was de NV Emergo, opgericht door een ex-gunner om zijn werkloze militaire vrienden aan het werk te helpen. Hij was succesvol dus moest hij kapot gemaakt worden. Aan de andere kant waren we te lui om producten te veredelen. We produceren melk, maar de kaas wordt geïmporteerd. We hebben varkens , maar de hammen worden geïmporteerd. Zelfs de slogan uit het verleden: koop Surinaamse waar, dan helpen we elkaar heeft ons niet tot andere gedachten gebracht. Voor Suriname geldt nog steeds het adagium: laten halen.
  terugkerend naar de opmerkingen van de andere forum reageerders. Jullie commentaren kloppen. Ook ik wil graag weten welke producten in Suriname worden gemaakt. Ik denk dat wij , om dit economisch productieprobleem op te lossen, wij eerst ons psychologisch “laten halen” probleem moeten oplossen.
  En dit is geen negatieve kritiek op mijn land, maar positief.


  Maak melding

 10. @ John: Je schrijft: “Het Nederlands bedrijfsleven van toen en nu heeft enorm geprofiteerd van het wingewest Suriname.”
  In de eerste plaats, de export naar Suriname stelde vergeleken met de overige export niets voor. Afgelopen jaar heeft Nederland voor 122 miljard euro geëxporteerd. Als Suriname alles wat het importeert uit Nederland haalt stelt het nog niets voor op het totaal. Het meeste komt bovendien gewoon uit China en andere landen, niet uit Nederland. In het verleden zal dat niet veel anders zijn geweest. Suriname importeerde gewoon wat het zelf niet produceerde, dat kon niet anders en kan nog steeds niet anders.
  Ten tweede, tegenover import moeten betalingen staan om die import te betalen. Blijkbaar was de opbrengst van “het wingewest Suriname” voldoende om die importen te kunnen betalen. Waarom kan dat nu niet meer?
  Suriname een wingewest? Suriname was altijd een verlieslatende kolonie. Individuen hebben veel geld verdiend met onder andere de suiker, maar in zijn totaliteit moest er altijd geld bij. De huidige situatie bewijst dat ook. Nog steeds is men in Suriname niet in staat meer te verdienen dan er uitgegeven wordt. Door de kleine bevolking en het ontbreken van know how, en dus high tech industrie, is Suriname alleen maar in staat low tech producten te produceren waar de markt al mee overspoeld wordt. Suriname is, en zal altijd een arm land zijn. Het heeft gewoon niet het potentieel om welvarend te worden.

  Men heeft een keuze gemaakt en dat was goed voor het zelfbewustzijn van de Surinamers, maar fataal voor hun toekomst. Bedenk eens hoe de situatie zou zijn als Suriname een provincie van Nederland was geworden zoals Frans Guyana van Frankrijk. Hoefde je ook niet te jammeren over de korting op je AOW. Die zou elke Surinamer gewoon krijgen na zijn 67e jaar, uit Nederland. Hoeven arme oudjes ook geen zelfmoord te plegen omdat ze het niet meer zien zitten.
  Nederland kan dat heel goed betalen. Vorig jaar heeft de Nederlandse overheid genoeg geld overgehouden om elke Surinamer, van baby tot bejaarde, 20.000 euro te geven en dan bleef er nog genoeg over om het begrotingstekort weg te werken.

  Sommigen beweren dat Nederland rijk is geworden door de koloniën. De tegenwoordige tijd bewijst dat Nederland heel goed in staat is een welvarend land te zijn zonder koloniën te hebben.


  Maak melding

 11. Een van de vele veelzeggendeadvertenties voor de verkoop van typische Nederlandse producten in wingewest Suriname.
  Als er niets te verdienen valt geeft een Hollanse zakenman niet thuis.
  Het belangrijkste artikel ontbreekt, te weten verkoop slaven. maar daar zijn andere advertenties voor.

  10-07-1834 GEORGE LUDWIG RöPERHOFF G. J. LUGARI) & Co. (28562) Hebben ontvangen per Kapt. G. L. RöPERHOFF, en bieden voor civiele prijzen te koop aan : Boter, Zoetemelksche – en Komijne Kazen, Westphaalsche Hammen, Aardappelen, rook – en pekel Spek , Rolpens, Saucijsjes, Rookvleesch en Paterstukken, Saucijs de Bologne, gerookte Ossentongen, Jenever, witte Barsetone Brandewijn, extra Conjac, Madera Wijn in halve en kwart pijpen, extra Roode Wijn in vaten en kisten, wit- en bruin Bier in halve vaten, Seltserwater, Wijn Azijn in vaten en pullen, Patent- Lijn- en RaapOlie, extra Genua Olie , Wijnkurken , Korenten , Pruimedanten, Congo- Hijsan – en Joosjes Thee, Specerijen, Broodsuikers . Haver in vaten, KrulTabak , Laarsen, Mans- Vrouwen en Kinderen Schoenen en Pantoffels gesneden en onafgesneden Schrijf- en Postpapier, Koffijzakken, vilte en zijde mans-, Jongens- en KinderHoeden, Boekjes, Streep wit Satijn, wit Dril , rood en blaauw Meubelbont, Vriesch Bont, Tafelkleedjes, Mans- en Vrouwen Koussen en Sokken, diverse soorten Linnens, porceleine Thee serviezen, Bronze Lampen , Ballons ,Lampkousjes , Waschlicht, Plantina Vuurlampen, Carawatsen ; lange Zweepen , Quadrilledozen , Kruidhoorns, Jagtflesscben, speelkaarten, Lampglazen, Eau de Cologne, diverse soorten Spijkers , Keizers, Vriesch en Spaansch Groen, Vermiljoen, Accromaat Groen, dito Geel, vaantjes Witlood, en meer andere Goederen.


  Maak melding

 12. Wat willen ze nog slijten aan die straatarme cubanen waar een arts niet een 100 US $ per maand verdient? Suriname kan niet eens een veilige supply chain voor kouseband onderhouden naar Nederland. (Wel voor cocaine). Zo zie je wat de prioriteiten zijn van deze wanbestuurders.


  Maak melding

 13. En omdat ik zo vaak ben aangevallen om de door mij gebruikte term “wingewest”, de betekenis hiervan volgens wikipedia, wat tevens overeenkomt met datgene wat ik in mijn schooljaren heb geleerd.

  Kolonie als wingewest[bewerken]
  Tal van landen beschouwden koloniën uitsluitend als gebieden die winst voor het moederland moesten genereren. Belangstelling voor de lokale bevolking was er nauwelijks. Zo heeft België na de Eerste Wereldoorlog het gebied Ruanda-Urundi toegewezen gekregen van de Volkenbond. De Belgen maakten gretig gebruik van dit gebied door grote koffieplantages te stichten op de rijke vulkanische bodem. De verbouw van voedsel werd naar minder rijke gebieden gedreven.
  Ook Katanga was een belangrijk wingewest van België. Hier waren het de mijnen die voor de winst zorgden. De plaatselijke Luba-bevolking en gastarbeiders uit Zambia werden hier aan het werk gezet, dikwijls in mensonwaardige omstandigheden.
  Onder meer Suriname en Nederlands-Indië werden door Nederland geëxploiteerd. In beide landen werd massaal gebruikgemaakt van plantages om commercieel aantrekkelijke producten te kweken voor de Nederlandse markt.
  De term “wingewest” wordt in dit verband wel gebruikt om een (negatief) waardeoordeel te geven over de politieke / economische koloniale en imperialistische verhouding.[1]


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.