VIDEO: Jongen (16) verliest hand bij bedrijfsongeval in Suriname

24
VIDEO: Jongen (16) verliest hand bij bedrijfsongeval in Suriname
Shamar kreeg deze week een enveloppe met als inhoud SRD 10.000 uit handen van Gonini foundation voorzitter Meriam Asodanoe.

Dit is Shamar Poetisi, een zestienjarige Surinaamse tiener die onlangs zijn hand en een deel van zijn onderarm verloor bij een bedrijfsongeval in Paramaribo. Het vreselijk ongeval gebeurde op 11 oktober toen hij met een andere jongen in een plastic fabriek aan de Industrieweg recyclemachines schoonmaakte.

Op het moment dat Poetisi zijn hand in de machine stopte, schakelde de andere medewerker het apparaat aan en werd zijn arm verbrijzeld. De eigenaar van het bedrijf bracht de gewonde jongen zelf naar het ziekenhuis.

Volgens de Surinaamse krant de Ware Tijd wilde het bedrijf met SRD 30.000 aan de familie de zaak afdoen, maar het geld werd geweigerd. Een politieman zou de jongen daarbij gemanipuleerd hebben. Intussen is de Chinese bedrijfseigenaar naar het buitenland vertrokken. 

De Gonini foundation is naar voren gestapt toen zij hoorde hoe het bedrijf en de politie de jongen hebben geprobeerd te manipuleren. Met de woorden ‘Tek a SRD 30.000 anders yu now fen neks‘ werd deze jongeman die het voor de rest van zn leven zonder z’n rechterhand moet doen, gedwongen om de eenmalige tegemoetkoming van het bedrijf zonder meer te accepteren.

Dankzij het ingrijpen van de foundation is het niet zover gekomen. Zij hebben de zaak overgenomen om met alle middelen die zij ter beschikking hebben, waaronder een advocaat, voor deze jongeman te vechten zodat het recht zal zegevieren.

Intussen is bekend dat Shamar Poetisi een prothese krijgt die wordt betaald door Siegfried Jalink, die sponsor is van de foundation. Zodra de wond genezen is gaat de zestienjarige jongen met zijn moeder Marilva Brewster naar de Verenigde Staten waar Jalink woont. Hij betaalt niet alleen de prothese en behandeling, maar ook de de reis en het verblijf aldus dWT.

Bekijk ook een reportage van Apintie TV:

24 REACTIES

 1. Goed van je Meriam Godszegen . Goed van de mensen die deze jongen helpen en bijstaan. De eigenaar van dat bedrijf waar de jongen zíjn hand verloor moet opgespoord en berecht worden.


  Maak melding

 2. Erg wat deze jongen die nog in de schoolbanken hoort te zitten is overkomen. Waar is zijn vader?
  Ouders horen ook direct gehoor te geven aan een oproep van de school wanneer het om je kind gaat.
  De school heeft ook een grote fout gemaakt om deze leerplichtige jongen van school af te schrijven.
  Door deze handeling van de schoolleiding geeft deze school een signaal af, dat zij niet capabel zijn om de afwezigheid van uitvallers te onderzoeken en ondersteuning te bieden waar nodig. Dit is een zeer slechte zaak.Het dus overduidelijk dat het onderwijssysteem in ons land tot op zekere hoogte niet deugd. Het is mede hierdoor geen wonder dat er heel veel jongeren amper goed Nederlands n spreken, lezen en schrijven. Velen zijn op jonge leeftijd alfabeet. Het ministerie van onderwijs laat teveel steken vallen. Het ontbreekt de schoolleidingen en leerkrachten aan didactische vaardigheden.Zo ga je niet met kinderen om die leerplichtig zijn. Gelukkig is deze jongen niet op dievenpad gegaan, is gaan werken. Wat hem is overkomen is hij voor zijn verdere leven en toekomst heeft getekend. Hij krijgt een prothese en hoop dat hij hierna weer naar school kan om zich verder te ontwikkelen zodat hij in de toekomst zijn bijdrage kan leveren in onze maatschappij.
  Er is geen wet in ons land, die bedrijven waarschuwen geen jongeren onder een bepaalde leeftijd niet in dienst te nemen. De meeste bedrijven zijn totaal niet veilig om te werken en dit is niet leeftijd gebonden. Vanaf 16 jaar een licht vakantie baantje. Al jaren worden jongeren die in de schoolbanken horen te zitten, aan het werk gezet om fulltime te werken voor een baas. Kinderarbeid is al jaren niet meer vreemd in ons land. Wordt als normaal beschouwd. Men sluit zijn ogen en oren hiervoor. Er worden ook geen meldingen gemaakt bij de inspectie. Kinderen worden op verschillende manieren gebruikt en misbruikt. Deze school hoort ook een rode kaart te krijgen.

  Hoop dat deze jongen geen pijn meer heeft.
  Je ziet aan hem, dat hij in zijn jonge leven reeds verhard is in onze maatschappij. Hij laat geen traan om het verlies van zijn lichaamsdeel.
  Er is heel veel mis in ons land.

  Sarie Torie


  Maak melding

 3. Tegen deze politie agent dienen gepaste maatregelen genomen te worden.En de eigenaar dient desnoods op de internationale opsporingslijst geplaatst te worden.want dit is misdadig.de machines dienen bij onderhoud volledig afgeschakeld te zijn en geborgd tegen inschakeling.Het ministerie van Arbeid dient ook aangesproken te worden want de dienst arbeid inspectie heeft haar plicht ernstig verzaakt.


  Maak melding

 4. Allen,

  Politie in Suriname is niet te vertrouwen(niet allemaal), zij moeten juist voor de burgers opkomen.
  Daarom ben ik benieuwd na de verkiezingen wat er gaat gebeuren met Suriname, gaan wij op dezelfde voet verder, of eindelijk verandering ?

  SUCCES.


  Maak melding

 5. Zoals Brunswijk gisteren heeft gezegd (en dat bedoelde hij met wetten die de arbeider moet beschermen)
  Meneer de voorzitter er zijn wetten die nog moeten worden behandeld die heel urgent zijn en dan moet de wet van het leningsplafond direct op de rol en binnen enkele dagen worden afgehamerd. Dit alleen om NDP te beschermen en Boefdraad weer legitiem geld te kunnen laten lenen.
  Bouterse heeft op de berm gezegd dat deze wetsvoorstel van de NDP komt terwijl Abdoel zegt dat het van hem afkomstig is. Shame on you Abdoel.
  Abdoel schoothondje van Bouterse kruipt met de staart tussen de benen als zijn baas iets zegt laatstaan doet


  Maak melding

 6. Die politieagent heeft volgens mij ook geld aangeboden gekregen vandaar dat hij zo een uitspraak deed. De moeder treft ook schuld je kind gaat werken en je weet niet waar. Minister Ferier je deugt niet dit zijn zaken die je moet aanpakken als een kind niet meer op dezelfde school kan moeten er passende maatregelen genomen worden en de kinderen niet zomaar op straat zetten. Jammer voor die jongen maar hij is wel een voorbeeld voor velen om niet het criminele pad op te gaan maar eerlijk zijn geld verdienen. Daarom is het moordat hij word bijgestaan. Ik hoop dat ondanks dit voorval hij een mooie toekomst krijgt


  Maak melding

 7. En zo zyn chinezen ze voelen zich oppermachtig t.o.v. de surinaamse burgers.werk je vr n chinees in n bedryf of winkel dan moet je constant in beweging zyn anders krygwn deze daggoeeters hogebloeddruk


  Maak melding

 8. Een raar verhaal: wat doet deze z.g. politie man hier of beter gezegd waar bemoeit hij ermee bij een bedrijfs ongeval. Is het geen zaak van de Arbeids inspectie ??????? ( 30:000 Srd is een lachertje ) Deze jongen kan niet meer voor 100% functioneren, en wordt afgescheept met dat geld. Ik vraag me af wat voor rol de politie in deze speelt, om deze jongen te adviseren om tevreden te zijn met het bedrag.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 9. .Heel goed dat er een Organisatie is bij gesproken om deze jongen en familie te helpen .

  Want in Suriname zijn er 100 tot 1000 arbeid ongevallen waar en ouderen niet meer kunnen werken .

  Van mijn kant zal ik kijken wanneer ik Suriname aan komt om mijn bijdragen ook te geven aan de jongen en familie .
  Veiligheid regels van zulke machines moeten op een boord in de werkplaats en kantine opgehangen worden door de directeur .


  Maak melding

 10. Braincare en alle andere idioten die ouders en school hierbij halen.
  Deze jongen is geestelijk en lichamelijk zwaar verminkt.
  Daar en alleen daar gaat het om.
  Hulde voor de.foundation
  Sterkte jongen en hopelijk kan je goed herstellen al zal je nooit meer de oude worden.
  De schuldigen
  Natuurlijk het bedrijf en de overheid.
  Controle door de overheid heeft niet dan wel onvoldoende plaatsgevonden.
  Hopelijk wordt de Staat ook verantwoordelijk gesteld en aangeklaagd


  Maak melding

 11. Zeer triest dat dit een 16 jarige moet overkomen. Ik gun het niemand. Maar er is toch nog een toekomst voor deze jongeman als hij een goede prothese krijgt aangemeten en ook goede begeleiding in zijn leven krijgt.


  Maak melding

 12. Sterkte en kracht toegewenst aan het slachtoffer, moeder, gezin, familie.

  Wat is er gebeurd met de collega van het slachtoffer die het apparaat had aangezet?

  Veel succes ook toegewenst voor de behandeling in USA en afhandeling van de case.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/s


  Maak melding

 13. Triest dat dit moest gebeuren. Hoe goed zijn de veiligheidsvoorschriften bij dit bedrijf? Er valt veel te onderzoeken (arbeidsinspectie) . Dit soort gevallen moeten zich tot een minimum beperken. Slechts bij grove nalatigheid kun je dit soort ongevallen niet uitsluiten. Goed dat hij niet akkoord is gegaan met dit eenmalige bedrag want zo werkt het niet. Tof van de foundation de jongen bij te staan.


  Maak melding

 14. Het miskend valse orakel Bigi Sma heeft weer een poging ondernomen om de aandacht te trekken. Hij hecht grote waarde aan de oprispingen en losse flodders van Brunswijk en de knullenjongens van de oppositie. Waarom hebben zij in samenwerking met de vakbeweging, tijdens de regeringen van Venetiaan deze arbeidswetten niet voltooid?


  Maak melding

 15. Een jongen van 16, deed zijn best, om te werken en zo zijn verplichtingen na te komen.
  Beste jongeman, verlies de moed niet. Grijp alle kansen en hulp die je kan krijgen, je hebt er recht op. Laat bij deze tragedie de moed niet zakken. Het noodlot, zal het overwinnen met iets moois.

  Wat je ook doet, Let op je veiligheid en op die van je collega’s.
  Ik wens je heel veel sterkte en anderen die misbruik willen maken van jou, veel wijsheid en verstand.


  Maak melding

 16. Er zijn arbeid wetten maar die worden niet door de werkgevers voor gelicht aan de werknemers

  Zo als je een huis moet schilderen moet er een steiger gebouwd zo dat je veilig kan werken

  Ik ben zelf steigerbouwer geweest om steigers voor Raffinaderijen en Scheppen nieuw te bouwen .


  Maak melding

 17. De Regering Venetiaan heeft niets te maken met dit ongeval .

  Arbeid wetten heb je altijd in Suriname en heel goede ook .

  Alles licht aan de werkgevers om de wetten goed te onderhouden en uitvoeren .


  Maak melding

 18. Mag een minderjarige wel met dergelijke machines werken?? Verantwoording ligt bij de werkgever.
  In Ned mag je bijv niet met scherpe voorwerpen e d werken als je minderjarig bent. Ik hoop dat hij gestimuleerd wordt om een opleiding te volgen. Ten slotte, ik ben trots op hem dat hij wilt werken en niet de makkelijke weg kiest zoals mensen overvallen.


  Maak melding

 19. Er wordt nogal wat erbij gehaald; zijn vader, de school,ouders.
  Volgens mij gaat het om een jongeman van 16 jaar die geestelijk en lichamelijk een behoorlijke klap heeft gekregen en dit maar moet zien te verwerken. Hij zal dit nooit kunnen vergeten, aangezien hij hier iedere dag weer aan zal worden herinnerd.
  Echt zielig,
  Fantastisch dat Gonini Foundation hem steunt, zowel direct alsook in het vervolgtraject. Hulde. Bedankt
  Naar mijn mening moet het bedrijf en de overheid!! aansprakelijk worden gesteld.
  Welk ministerie oefent controle uit, of dient controle uit te oefenen?
  Ik lees hier wel eens over een of andere tent die gesloten wordt, omdat ze niet aan milieu- en veiligheidsvoorschriften voldoen. En in zo’n bedrijf is er geen controle? Een schande.
  Pak ze keihard aan.
  Natuurlijk zullen de twee zilvervisjes alhier proberen de zaak goed te praten


  Maak melding

 20. Er zijn wetten maar als de baas geld heeft veegt hij deze arme jongen van de tafel.
  Maar hij moet niet vergeten dat meer leed op hem en zijn familie wacht. Hij had de jongen een aangepast werk voor zn leven kunnen geven. Bedank meneer Jalink maar het hoort niet zo. Was u niet voor deze jongen opgekomen dan was hij nergens.


  Maak melding

 21. RobG 1 november 2019 at 12:39
  Het miskend valse orakel Bigi Sma heeft weer een poging ondernomen om de aandacht te trekken. Hij hecht grote waarde aan de oprispingen en losse flodders van Brunswijk en de knullenjongens van de oppositie. Waarom hebben zij in samenwerking met de vakbeweging, tijdens de regeringen van Venetiaan deze arbeidswetten niet voltooid?

  Typisch NDP hersenspinsel. Zijn al 9 jaren aan het regeren en alles wat fout is/gaat is de schuld van anderen…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.