Beheersing of uitroeiing van de Carambola-fruitvlieg eminent belang fruitsector

5

De Carambola-fruitvlieg is volop aanwezig te Dirkshoop in het district Saramacca. Dit wijzen voorlopige resultaten van gedane proeven met fruitvliegvallen uit. Een team van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bestaande uit landbouwvoorlichters, assistent-onderzoekers en personeel van afdeling Plantenbescherming, heeft afgelopen maandag in de LVV- proeftuinen te Dirkshoop recentelijk geplaatste fruitvliegvallen geledigd.

Aan de hand van de gevangen fruitvliegen bleek duidelijk de aanwezigheid van grote aantallen van deze insecten. Het gedane onderzoek is onderdeel van de 8-daagse training “Eradiceren en beheersing van de Carambola-Fruitvlieg” waarbij de Surinaamse groep LVV-ers getraind zijn in het verantwoord bestrijden van deze vernietigende fruitvliegsoort. De training wordt verzorgd door een 8-man tellende delegatie vanuit Brazilië.

De Carambola-fruitvlieg vormt een desastreuze plaag binnen de fruitsector. Het veroorzaakt samen met andere fruitvliegensoorten directe schade aan enkele fruitsoorten wat leidt tot verminderde productie en vruchtkwaliteit. Deze plaag bereikte enkele jaren terug een dusdanige hoogte dat ons land in 2014 een bilaterale overeenkomst ondertekende met Brazilie ter ondersteuning van acties, teneinde de Carambola-fruitvlieg te bestrijden en uit te roeien.

De training die momenteel verzorgd wordt door de technische experts vanuit Brazilië, is de derde activiteit binnen dit bilateraal project. LVV- minister Rabin Parmessar is ingenomen met de technische ondersteuning en training van de Braziliaanse missie. Het is volgens de bewindsman van groot belang de agrarische sector tot bloei te brengen en daarbij horen stoornissen als de Carambola-fruitvlieg er niet bij. De uitroeiing en bestrijding van de fruitvlieg is belangrijk voor de fruitproductie en export van fruit uit Suriname.


5 REACTIES

 1. De fruitvliegen is een pest voor de fruit planters. De overheid moet de boeren helpen. Ze kunnen de pest niet alleen bestrijden. In California bijvoorbeeld in de strijd tegen de Mexicaanse fruitvlieg besproeien de gemeenten de fruit ranches met gif die geinfecteerd zijn. Dat wordt gedaan op de voet en per helicopteer. De mist daalt neer en is niet schadelijk voor de mens.De vallen worden dan weer uitgezet om te zien of de behandeling effectief was. Er wordt weer gesproeid als het nodig is. De vliegen boren gaatjes in de vruchten om hun eitjes te leggen en hun kleine larvae eten de vruchten.
  Zo lvv doen een relevante job. Ze moeten nog sproeien en biologisch ook nog de strijd aan binden zoals sterile vrouwtjes op de vruitvlieg populatie los laten.


  Maak melding

 2. Heeft iemand zich afgevraagd wat de functie van een fruitvlieg is???
  Dit diertje is door de schepper aangesteld als vuilnisman. We moeten daarom niet de fruitvlieg bestrijden (zeker niet met een chemisch middel) maar de grond en daarmee de bomen gezond maken.
  Want ieder bestrijdingsmiddel, kijk maar naar roundupp is een chemische stof met restprodukten Over roundupp wordt nu in Amerika bij de rechtbank al 43.000 rechtzaken gevoerd wegens kanker besmetting.
  Ook de bespuiting op de vrucht om de fruitvlieg weg te krijgen laat resten achter op deze vrucht en als je hem in een laboratorium onderzoekt is niet alleen de schil maar de totale vrucht besmet met het bestrijdingsmiddel.
  Deze kennis moet worden vertelt en geen kippenmest rond de bomen strooien want die dieren worden ook met chemische middelen behandelt. Maar welke LVV voorlichter vertelt dit verhaal??

  Helaas deze kennis is er wel in het buitenland maar daar vragen we niets want dan moeten we stoppen met die spuit want dat is makkelijker.


  Maak melding

 3. Jonge vruchten met kranten papier wikkelen en een plastick zak om dat vliegen niet in kan. Gevallen vruchten verzamelen, bestralen en terug zetten en je krijg vliegen die geen eieren meer kunnen leggen. Vliegen vallen helpen niet en zijn te duur. De goedkoopste is de gevallen vruchten bestralen en terug zetten.
  Maak Suriname fruit vliegen vrij Rabin. Meer over mij. Zie in google Dewanand Makhan new species en dan afbeeldingen.


  Maak melding

 4. LVV had al meer dan 20 jaren een carambola fruitvlieg specialiste waarom horen wij niets van haar? Die vrouw werkte in een lab die meer keuken met aanrecht was dan met juiste lab instrumenten, bio-chambers, goed opgeleide lab assistenten.


  Maak melding

 5. Ram Singh Alies van Sauers-Muller is geen Diptera specialist. Ze heeft alleen twee artikelen over fruitvliegen en ze weet niks over bestralen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.