VIDEO: Bouw Regionaal Streekziekenhuis Wanica vordert gestaag

28
VIDEO: Bouw Regionaal Streekziekenhuis Wanica vordert gestaag

Het nieuwste ziekenhuis van Suriname moet een compleet ziekenhuis worden, met alle afdelingen. We hebben het over het Regionaal Streekziekenhuis Wanica. De bouwwerkzaamheden vorderen gestaag, zoals te zien is op bovenstaande foto.

Het Surinaams ziekenhuis is omstreden omdat critici erop wijzen dat de overheid de bestaande ziekenhuizen nauwelijks tot niet draaiende kan houden wegens gebrek aan financiële middelen en nu nog een ziekenhuis erbij krijgt.

Omstreden of niet, de technische oplevering van het ziekenhuis komt steeds een stap dichterbij. Intussen is ook de werving en selectie van personeel ingezet.

Het Nationaal Informatie Instituut sprak ter plekke met project director Jason van Genderen. Bekijk het filmpje hier:

https://youtu.be/sNvObmZ3OrU

28 REACTIES

 1. In Augustus verklaarden de mini-sterren Elias en Chotan nog dat het in oktober gereed zou zijn.
  Er is heel veel werk verzet maar het is nog lang geen ziekenhuis.

  Op de achtergrond zin de kippenschuren te zien die Sardjoe als ziekenhuis gebouwd heeft a SRD 10.000.000.

  Goed planning heren.
  EBS, SWM en ministerie van Werken moeten nog gaan werken om het Ziekenhuis functioneel te maken.

  RobG kijk nog even terug in het Crisis en herstel plan en zie hoeveel de regering toen budgeteerde voor EBS en SWM, Dit zijn projecten waar enorm veel geld verspilt wordt en niets gepresteerd wordt.
  Want als het ziekenhuis gereed is duurt het nog jaren voor dat er mensen zijn die gekwalificeerd zijn.


  Maak melding

 2. Ik heb geen liften gezien op de video. Hopelijk zijn ze in de twee verdieping gebouwen. Het lijkt er dat er nog veel te doen is. Oja, ik zag geen tvs boven de bedden. Waarschijnlijk te vroeg en kan gestolen worden? Er is geen groen op de zand plekken buiten en waar zijn de parkeer plaatsen? Er is geen parkeergarage gebouw voor staff en bezoekers. In de regentijd worden ze nat.
  Geluk er mee met staffing de hospitaal en running it.


  Maak melding

 3. Liever het geld gebruikt voor de onderhoudt va de bestaande ziekenhuis….als je ziet academies ziekenhuis …van buiten soso groenachtig schimmel …echt smerig


  Maak melding

 4. Door de vele aanrijdingen op pad van wanica komt zo een ziekenhuis goed uit op die locatie. Want dan hoeven de ambulances niet meer helemaal uit de stad te komen en hebben ze geen last meer van files.


  Maak melding

 5. Er ontbreekt een begraafplaats/crematorium bij dit ziekenhuis. De nodige specialisten zijn schaars.
  Gebrek een medicatie en goed geschoold personeel. Een plek voor een traumahelikopter ontbreekt.
  Heel laat te wensen over. Is er een 24 uur huisartsenpost aanwezig met personeel.

  Ik benne benieuwd.


  Maak melding

 6. Hmmm aan de veiligheidshelmen te zien is de productie van dit ziekenhuis van Chinese makelarij.
  Hoop dat het goed aangepakt gaat worden. Ziet er prachtig uit. Hoop dat ze zeker de liften niet vergeten zijn en goeie parkeergelegenheden en een spoedeisende post en of trauma afdeling.


  Maak melding

 7. Ik had min of meer een ziekenhuis onwerp verwacht zoals het in de westerse wereld, een normaalste zaak is.
  Dit lijkt meer op een woonwijk, dan op een ziekenhuis. Wanneer gaan we eens bouwen zoals het hoort te zijn.
  Er worden genoeg beurs verstrekt, om de kennis en kunde van de Surinaamse geleerden op te vijzelen. Maar helaas, dit geld niet alleen voor de woningbouw, ook voor de Infrastructuur, Hoogspanningsnetten, en de gewone straat palen. Probeer met het ontwerpen van Nieuwe wijken, alles zo meer mogelijk ondergronds te houden, zie in de westerse wereld. We komen vaak naar Nederland zie hoe het hier gaat, kijk af en doe je voordeel mee.


  Maak melding

 8. @Jojo,
  We mogen blij zijn dat er meer ziekenhuisbedden voor de bevolking worden gerealiseerd. Dit project krijgt van mij een vette tien.
  Bijna elk bouwproject loopt uit. Het maakt niet uit of het in Suriname, Nederland, Canada, Amerika, Belgie, Frankrijk of Georgie is. Een aantal oorzaken is hiervoor aan te wijzen. Bijvoorbeeld: Wijzigingen in het proces, gebrekkige communicatie, zwakke terugkoppeling, ontoereikende of stagnerende informatie, grote tijdsdruk, financiële oorzaken, enz. U moet er rekeningen mee houden dat er meerdere partijen, elk met hun werkcultuur betrokken zijn bij dit grote propject. Mensen onderschatten dit gegeven dat van invloed is op het totaal van de werkzaamheden. Je hebt er Chinese aannemers die dag- en nacht willen werken, terwijl er ook diverse overheidsambtenaren met hun eigen werkcultuur bij betrokken zijn. Kortom in de Organisatieleer zijn dit knelpunten en bijbehorende werkprocessen uitvoerig beschreven. Uit ervaring weet ik waarover ik schrijf. Mensen denken vaak simpel over zaken die van de grond getilt moeten worden. Denk maar bijvoorbeeld aan andere projecten die door de overheid zijn geinitieerd.


  Maak melding

 9. Prachtig, het begin is er en de omwonenden zullen heel blij zijn met de vordering van het ziekenhuis. Hopelijk zal er ook met specialisten in het buitenland gewerkt worden en goed onderzoek wordt gedaan dat zij ook echt gespecialiseerd zijn want er zijn genoeg kwakzalvers in omloop. Halen zo een diploma van de computer. Hopelijk zijn er al vacaturen uitgegaan zodat alles op tijd gecontroleerd wordt wat er binnen komt.
  Het ziet er fantastisch uit.


  Maak melding

 10. @RobG
  “We mogen blij zijn dat er meer ziekenhuisbedden voor de bevolking worden gerealiseerd. Dit project krijgt van mij een vette tien.”

  Natuurlijk moet je blij zijn dat er goede ziekenhuis bedden bij komen. Maar dan wel op de goede plaats en op de goede wijze. Gezien de populatie en bereikbaarheid zal ik u voorspellen dat meer dan de helft van dit ziekenhuis, net als dat in Albina leeg zal staan en gaat verpauperen.

  Ruim bijna 2 jaar geleden overleden er 2 zwagers in het AZ en was er een derde inbehandeling. Ik verwijt het personeel niets echter het IC bed waar een in verbleef was een roest hoop en meer dan treurig te noemen. Ofwel investeren in Beden moet men doen met verstand.

  Met betrekking tot vertraging en uitloop hoeeft u mijn in dit vak gebied niets te vertellen. Ik zit er midden in. Echter meer dan 80% van de oorzaken is slechtmanagement.
  De projectdirecteur in het filmpje is Alice in Wonderland en keuvelt onzin om zijn bazen te vreden te stellen voor een paar weken.
  Ik legde de vinger op het gegeven dat minister nog geen twee maanden geleden volledige onzin verkondigden en riepen technische oplevering in oktober. Wat technische oplevering ook mag zijn ( ik ken de term niet als een juridisch relevant gegeven). Dat er nu pas geworven wordt zegt veel over het ontbreken van een planmatige aanpak. Dat er bedden en inventaris staat zonder dat het ingepakt is zonder een beheersorganisatie die eigenaar is voor de zorg is een teken aan de wand.

  Dit ziekenhuis is nu al een puinhoop omdat er nergens beschermende maatregelen getroffen zijn.

  Dat de Chinezen sinds augustus keihard gewerkt hebben staat als een paal boven water. Dat het bouwwerk nog lang geen gebouw is staat ook vast en dat er geen staande organisatie is om het (facilitair) in ontvangst te nemen en in beheer te nemen is meer dan duidelijk.

  Het is geen ziekenhuis maar een verkiezingsstunt
  eerst in november 2014. Zie op de achtergrond de kippeschuren die Sardjoe gebouwd heeft als ziekenhuis. Een verkiezingsfeestje dat SRD 10.000.000 plus rente etc. gekost heeft en geen ziekenhuis heeft opgeleverd.


  Maak melding

 11. Bala’s alvast occuperen.Hebben jullie behalve een dak boven het hoofd ook een ziekenhuis.Uitzetten gaat niet meer lukken want jullie hebben straks grondrechten.


  Maak melding

 12. Zo, nu hoeft ddb niet meer voor nierbehandeling met de SLM naar cuba.

  Er zijn genoeg cubaanse artsen in Suriname die bij zijn bed kunnen staan. Het zou goed zijn als hij in dit ziekenhuis bij de dialyse apparaat ligt en een zuster/broeder de stekker uit het stopcontact trekt als de cubaanse artsen ’s nachts slapen. a brambie kan zijn nier dan terug krijgen.

  A ouwroe nierie van a brambie die hij voor hem verkocht heeft houdt het wel lang vol.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 13. @jojo, heel vervelend dat jouw familie toevallig in een roestig bed moest liggen. Ik vermoed dat het om een noodsituatie ging omdat de bedden die zij in het ziekenhuis gebruiken zeer moderne bedden zijn. Misschien werd men op dat moment geconfronteerd met een toevloed aan patienten en moest men een noodvoorziening treffen.

  Maar uit uw betoog valt het het zelfs een leek op dat u weer zwaar negatief bent over dit project dat geinitieerd is door de regering. Als mensen de ziekenhuizen in Paramaribo bezoeken moeten zij soms een hele dag wachten alvorens zij aan de beurt zijn. In veel gevallen krijgen mensen na een hele dag wachten te horen dat zij volgende dag maar terug moeten komen. De regering wil een eind maken aan dit soort lastige incidenten. Ook het aantrekken van Cubaanse artsen werd door u zwaar bekritiseerd terwijl wij allen weten dat er een groot tekort aan artsen bestaat. Als er meer artsen en meer bedden beschikbaar komen hoeven mensen niet lang te wachten voor hulp en / of een ziekenhuis opname. Ook het laten opleiden van steeds meer Surinamers in diverse landen tot arts wordt door u en de uwen zwaar bekritiseerd. Men geeft een strategische misinterpretatie over dit soort initiatieven. Men gaat letterlijk liegen door te beweren dat dit soort initiatieven helemaal niet nodig zijn voor het land.

  Ik zie de bouw van het ziekenhuis als een positieve ontwikkeling voor het land. De lokatie van het ziekenhuis lijkt mij zeer geschilkt. Het is een rustige landelijke mogeving. Het is bekend dat patienten sneller opknappen als zij in een landelijke omgeving worden verzorgd. Er is wel degelijk goed nagedacht ovre deze locatie. Daarnaast wilde men met dit ziekenhuis de druk op Paramaribo verlichten en de voorzieningen dichter bij de mensen in de regio brengen. Ook hierover heeft men goed over nagedacht.


  Maak melding

 14. @ RobG
  ik ben niet negatief maar realistisch die iets van bouwen, vastgoed, management, economie en politiek begrijpt.
  Het is niet negatief een falende overheid op haar falen te wijzen. 100 bedden op de verkeerde plaats (30 – 40 beden was volgens de Chinezen en hun kennis ook genoeg) omdat er door iemand zonder bedrijfsmatige voorbereiding iets geroepen is.
  Beste RobG er was ooit een Westers (Ontwerp van de Berg Architecten) gepland van 45.000 m2, De Chinezen vonden een Polikliniek met wat beden wel genoeg. Dit is een soort middenweg.

  beste RobG met het geld wat hier verspilt wordt hadden er in Atjoni, Lange tabbetje, Moengo en Wanica medische voorzieningen gerealiseerd kunnen worden.

  Dat er problemen zijn in Paramaribo is geheel te begrijpen als het management niet voor elkaar krijgt omdat ze elke dag moeten vechten op de voordeur open te houden is het niet verwonderlijk dat de zorg er onderleidt. De tarieven zijn al jaren bevroren en de inkopen van materieel en materiaal in het buitenland is door de devaluaties bijna onbetaalbaar geworden. Medische spullen zijn sowieso al duur en door de devaluaties in Suriname in prijs met factoren 2 tot 4 duurder geworden.

  Het gevolg is keuzen maken. Personeel niet betalen, geen onderhoud, gaten dichten etc.

  Cubaans personeel geen probleem echter er is genoeg surinaams personeel dat nu spaart voor tickets naar Nederland omdat de Surinaamse overheid ze weg zet als geldwolven.
  De vervanging door Cubanen blijkt minder effectief als aangenomen wordt gezien de specialisaties , taal beperkingen en de kosten minder effectief dan verwacht en uiteindelijk veel duurder dan Surinaams personeel

  Beste RobG ik ben niet negatief maar realist en zie hoe veel verspilt wordt.


  Maak melding

 15. De staat en de regering hebben ONVOLDOENDE geld voor
  de bestaande ziekenhuizen ! Gebrek aan onderhoud, gebrek
  aan technisch-medische Voorzieningen, gebrek aan voldoende
  goed opgeleid hoger personeel, gebrek aan medicijnen !

  De afrekening van behandelingen door ziekenhuizen en
  andere medische voorzieningen, is niet up to date en de
  afrekeningen geschieden veel te laat of niet !

  Toch wil de regering nieuwe voorzieningen bouwen !

  De staatsbegroting heeft een ENORM dekkings-gat, wie
  denkt men voor de gek te houden !

  SANEER het OVERHEIDS-AMBTENAREN-KORPS, er lopen
  meer dan 2000 ambtenaren zonder taken rond, gewoon
  OVERBODIG, terwijl zij elke maand salaris ontvangen !

  Onderhoudsbudget voor oa ziekenhuizen is een Lachertje !

  AUB starten met de meest urgente zaken wat de medische
  voorzieningen betreft, voorlopig geen zaken starten die Ons
  nog meer geld gaan kosten ! Monnie no de !

  Geld stoppen in nieuw ziekenhuis os verloren geld en tijd,
  VERHOOG DE KWALITEIT VAN DE HUIDIGE ZIEKENHUIZEN
  EN VERGOED ALS OVERHEID DE BEHANDELINGEN DAAR TEGEN
  EEN REEEL TARIEF, EN BETAAL OOK OP TIJD !


  Maak melding

 16. Ziekenhuis is heel mooi maar heeft tien jaren de duurt en nog een paar maanden wachten .

  Hopend dat de cassave Fabriek word opgestart zo dat er werk kom voor jongeren en ouderen .

  Ik zie wel zinkplaten dat zou ik niet gebruiken er zijn systemen waar je een dak anders kan bouwen waar dan minder je airco nodig heb .

  De zinkplaten bouwen een warmte bron naar de plafond dat maar 1 meter van de zinkplaten zijn .

  De ziekenhuis is ook op klei grond gebouwd en moeilijk bereikbaar wegen naar toe zijn te smal .

  Ziekenhuizen worden nu ontworpen en gebouwd zo dat je nooit meer hoeft te schilderen .

  Hoeveel productie bedrijven heeft NDP Regering opgezet in de laatste tien jaren en hoeveel mensen hebben werk gevonden .


  Maak melding

 17. Wat bedden en leuning van trappen die moeten van Aluminium zijn Chinezen bouwen meer met ijzer en dat roest heel snel .

  Ik heb zelf een Aluminium bed hier thuis komt van een groot schip van 300 lang en 48 meter breed
  Je kan er op zitten en liggen heeft een scharnier systeem een Portugese man heeft op het schip gevaren heb ik van hem gekregen de schip zelf is gesloop was naar Maduro gegaan .

  Jammer dat NDP Regering de Raffinaderij van Paranam heeft gesloop je kan zeker duizend eind producten met Bauxiet naar Aluminium maken de Chinezen en NDP moeten dat toch weten


  Maak melding

 18. Wanneer zo een ziekenhuis met beton blokken of stenen word gebouwd is de Temparatuur 28 graden zonder airco over dag .
  Maar je heb stenen of blokken waar de Temparatuur 20 tot 22 graden is over dag in de avond uren is het beneden 20 graden indien je geen zinkplaten gebruikt .

  Met andere bouw stenen hoeft je nooit meer te schilderen alleen Chinezen houden van witte gebouwen ze denken ook niet verder .


  Maak melding

 19. In India en Zuid Afrika bouwt men met andere Grondstoffen om ziekenhuizen te bouwen waar je niet meer hoeft te schilderen . Al het gevaar om zulke gebouwen te schilderen voor jongeren .

  Het is niet goedkoop voor onderhoud van zo een bouw systeem .


  Maak melding

 20. Wanneer men bouwt in Suriname houd men geen rekening met de klimaat warmte kou en regen en zout gehalte en aardbeving en voordeel laagbouw of hoogbouw


  Maak melding

 21. Leest u vandaag maar in De Ware Tijd over de
  ellende die DIALYSE-CENTRA meemaken door
  de WANBETALING van de zijde van de overheid !

  Zeer belangrijke dialyse-uitvoerende-voorzieningen voor
  de vele honderden patienten worden als gevolg van Wanbeleid
  van de staat, volstrekt onvoldoende in staat gesteld goede
  zorg te kunnen leveren !

  HEEL ERNSTIGE ZAAK EN EEN TRIESTE GANG VAN ZAKEN !!!

  HET GAAT OM MENSENLEVENS !!!!!

  PS : DANG NDP WAN OPO NJEW ATOSO ??????????????????


  Maak melding

 22. Als je goed bekijkt, dan is het een animatie tekening, maar geen echte foto. En hoe gaat de overheid deze financiëren voor de inrichting en het medische apparatuur, want je hoeft voorlopig niet te betalen voor de consulten. Het is afwachten, reken maar dat het om een gigantische bedrag gaat.
  Is koeien met gouden horens beloven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.