Suriname kan leren van Chinese stad Yiwu

17
Suriname kan leren van Chinese stad Yiwu

Suriname kan veel leren van de bloeiende stad Yiwu in de Chinese provincie Zhejiang. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), die sinds zich woensdag 24 oktober 2019 in China bevindt, is onder de indruk van Yiwu. Hij heeft bij een beleefdheidsbezoek aan burgermeester Duo Jia een uiteenzetting gehad van de geschiedenis en de groei van de stad.

Minister Dikan gelooft dat in Suriname de ontwikkeling van de districten en het binnenland veel meer zou kunnen opschieten door een voorbeeld te nemen bij deze stad. “Door aan te pakken en samen te werken kan er veel worden bereikt.” Yiwo staat onder meer bekend om de revolutionaire manier waarop kleine en middelgrote ondernemingen zich ontwikkelen met behoud van lokale culturen en tradities. Bijna 80% van de Chinese producten die door Suriname worden geïmporteerd komen vanuit Jiwu.

Minister Dikan is in China voor de bijwoning van een internationale industrie conferentie in Xianning City (China) volgende week. Hij kijkt ook uit naar nieuwe gebieden waarop Suriname en China kunnen samenwerken. Xianning City (China) bevat warmwaterbronnen en produceert een groot aantal producten. De minister heeft de uitnodiging van Liu Fuxing, vice-districtscommissaris van die stad. Liu Fuxing stond in september aan het hoofd van een delegatie die naar Suriname was afgereisd.

Xianning en Paramaribo hebben een hechte samenwerking die door de twee landen wordt gekoesterd. Toch is er nog ruimte om die te versterken. De reeds geïdentificeerde gebieden waarop de twee landen potenties zien om samen te werken zijn onder meer industrie en op medisch gebied.

Minister Dikan denkt dat Suriname ook kan leren van de voorsprong van Xianning City op het gebied van grootschalige landbouw als inkomstenbron, ecotoerisme en industrie. Momenteel is er al een samenwerking op basis van stedenband tussen Para en Xianning City. In dat kader zijn er in de afgelopen periode al enkele ontwikkelingsprojecten uitgevoerd.

De districtscommissarissen Armand Jurel (Para) en Mike Nerkust (Paramaribo Noord-Oost) maken evenals volksvertegenwoordiger Patrick Kensenhuis (voorzitter Surinaamse vaste commissie lagere organen) ook deel uit van de delegatie.

17 REACTIES

 1. Suriname kon ook veel leren van Cuba, Iran Moldavie, Equatorial Guinea, Mongolie ect
  In the end of story klopt Suriname met hangende pootjes aan bij Nederland. Politie, Brandweer en Ziekenhuis personeel worden sinds jaar en dag bij gestaan door Nederland. Suriname en Nederland zijn aan elkaar verbonden en dat gaat niet veranderen. Mijn advies is dan ook stem Bouterse in 2020 weg en de Nederlandse poorten zullen verder open gaan. Hoe simpel kan het zijn.


  Maak melding

 2. Vooral de afgekeurde producten in de Chinese bouwmarkten die zelfs in China niet verkocht mogen worden. Worden hier allemaal verkocht. Geen controle.


  Maak melding

 3. Suriname leert nergens iets van.Men is zo dom dat er weer massaal op DB gestemd gaat worden en dan kan men weer 5 jaar geilen op ellende wanorde en chaos.


  Maak melding

 4. Nederland moet even niks meer geve6of charity doen aan Suriname.
  Zolang de criminelen aan de macht zijn gaat dat land naar de klote of het is al.
  Het is ook ons belastinggeld dat aan Suriname gegeven wordt voor zakkenvullers.
  Nederland trek aub terug uit Suriname laat ze hun eigen boontjes zelf doppen
  De schuld wat ze hebben aan andere landen als Nederland zo blijft ondersteunen aan Suriname dan moeten wij ook straks de schulden van hun afbetalen en daar moet een einde aan komen.
  Nederland stop met ondersteunen van Suriname.


  Maak melding

 5. Koos. Die Nederlanders deugen toch niet in de ogen van Bouterse. Daar was hij sergeant hier is hij zonder scholing 14 rangen opgeschoven. Dat zijn IQ niet groter is geeft niet. Ik voorspel ja dat als na 25 Mei 2020 Bouterse van het toneel is Nederland weer ruimhartig geld gaat geven.
  Zeker € 400 miljoen ligt te wacht om te geven aan mensen die weten hoe ze met geld moeten omgaan.


  Maak melding

 6. Als Suriname baat bij de samenwerking heeft dan verdient het mijn goedkeuring. Alleen vrees ik dat Suriname de eeuwige student zal blijven en nooit zal afstuderen. Hoe dit komt? Het kader van Suriname heeft nooit samen willen werken en het is haat en nijd dat de boventoon slaat. Alles in de opbouwende fase wordt door anderen kapotgemaakt of stopgezet. Ik vraag me ook af wat voor nut de projecten voor Suriname heeft.


  Maak melding

 7. Leren
  Om iets op te steken van lessen moet je open staan voor hetgeen je onderwezen wordt en bereid zijn te luisteren naar degene die je onderwijst.
  Daarnaast moet je ook de capaciteit hebben om hetgeen onderwezen wordt tot je te nemen


  Maak melding

 8. @ Koos,

  Helemaal mee eens, en wat voor voorbeeld moet Suriname nemen, als op grote schaal gestolen word, en de corruptie hoogtij viert, waardoor de ontwikkelingen in dit land zo goed als stil staan.


  Maak melding

 9. Zoals hier boven aangegeven (Janmobal) worden de producten gecontroleerd op kankerverwekkende chemische troep want het is bekend dat in China heel veel chemische-troep wordt gebruikt ze gaan in zee met landen(in dit geval Suriname waar alles kan en mag) die de middelen niet heeft om het te controleren. Kijk maar naar de gekleurde speelgoed en haar producten allemaal kankerverwekkend laat staan etenswaren van alles wordt er in verwerkt.
  Suriname moet alles controleren (anders eet je plastic, slang, poes en hond) want in Suriname komen ze echt te laat achter iets. Het is vaak: ALS DE KALF VERDRONKEN IS DEMPT MEN DE PUT!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 10. Kan Suriname ook leren van de mensenrechtensituatie in China?
  Advocaten, critici en religieuze minderheden worden opgepakt, geïntimideerd en gemarteld.
  Het recht op vrije meningsuiting, op demonstratie, op vereniging wordt sterk in de gaten gehouden.
  Eigenlijk alle rechten waarmee de chinezen zich vrij kunnen uiten zijn sterk ingeperkt.
  Het Chinese internet wordt streng gecensureerd.
  Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een levenslange gevangenisstraf.
  Kijk maar de tv beelden en uitgelekte YouTube filmpjes; bijvoorbeeld in Hongkong heden ten dagen.


  Maak melding

 11. 80% van de import uit china komt van deze stad. Vrasg wat importeren wij van deze stad en wie importeert het?
  Deze chinese stad heeft kapitaal en manpower geinvesteerd voor haar succes. Het heeft ook hulp gekregen van het gouvernement om het te ontwikkelen. Zo mini-ster zit niet te water tanden. In Su is er geen binnemlandse kapitaal voor industriele investeringen en de jouw overheid heeft geen infrastructuur voor aangelegd.


  Maak melding

 12. Er valt altijd iets ergens van te leren, je moet er alleen open voor staan, de vraag is willen wij dat. Gelet op de huidige stand van zaken moeten wij haast maken. Het lijkt erop dat wij de boot gaan missen . het is twee voor twaalf dus volk van Suriname, maak haast . In mei 2020 hebben jullie de kans om gebruik te maken van jouw democratisch recht en deze destabiliserende bende volledig weg te stemmen. Doe dat maat het zal zeker beter gaan met Suriname daarna.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.