Nieuwe archeologische vondst in Suriname

9
Nieuwe archeologische vondst in Suriname

In Suriname zijn deze maand enkele pre-Columbiaanse aardewerkscherven in een berg schelpen naast de citrus steiger van Alliance gevonden. Deze nieuwe archeologische vindplaats is het zoveelste bewijs dat inheemsen op de hoger gelegen schelpritsen in de Surinaamse kustvlakte hebben gewoond. De schelpen bleken naderhand afkomstig te zijn van een privé persoon die op Motkreek de schelpconcessie kreeg toegewezen.

Deze vondst maakt volgens de overheid andermaal duidelijk dat het noodzakelijk is om de archeologische richtlijnen en het vergunningenstelsel op korte termijn af te kondigen en dat archeologisch vooronderzoek verricht moet worden alvorens tot uitgifte van concessies over te gaan. Daarnaast is de vondst een toevoeging aan de pre-Columbiaanse geschiedenis van dit gebied daar er relatief weinig bekend is.

Een gemengde delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van het Directoraat Cultuur en de Geologische Mijnbouwkundige Dienst, GMD bracht een inspectiebezoek aan de schelprits achter Alliance. De Maritieme Politie droeg zoals gewoonlijk zorg voor de logistieke ondersteuning en begeleiding.

Nader onderzoek van de aardewerkscherven door archeologe Irene Meulenberg van de Archeologische Dienst zal uitwijzen wat de relatieve ouderdom is. Vooralsnog is onduidelijk of het hier betreft losse vondsten dan wel een nederzetting, gezien het terrein al eerder verstoord werd voordat het als concessie werd uitgegeven.

Na afloop van het bezoek werd op Alliance een korte briefing door Meulenberg gehouden, waarbij de eerste bevindingen aan de privé persoon werden medegedeeld. Hij zegde zijn volledige ondersteuning toe aan verder archeologisch onderzoek op zijn concessie.


9 REACTIES

 1. Het is van belang, dat alle betrokkenen medewerking verlenen aan de oproep en het vaststellen van de waarde van deze vondst. Suriname kan momenteel alles gebruiken om opgewaardeerd te worden, maakt niet uit of het van links of rechts komt. De NDP heeft door de jaren heen al genoeg kapot gemaakt.


  Maak melding

 2. Gefeliciteerd met de vonds. Toekomstige archeologie studenten van Adek kunnen dat bestuderen. Een kaart van precolumbiaanse nederzettingen zou behulpzaam zijn.


  Maak melding

 3. Dot bewijst weer dat de oorspronkelijke inwoners niet de Afrikanen zijn. Dit bewijst ook dat de eerste inwoners Indianen waren en zij zijn de enigen die het recht hebben om over de rest van de inwoners te beslissen niet de een of andere zwakke zieke achterlijk ouwe man.


  Maak melding

 4. Suriname heeft een hele lange geschiedenis zoals we weten en we weten nog niet de heft daarvan dus dit is zeker leuk en hopelijk worden we op de hoogte gehouden. Ben benieuwd naar de bevindingen. SUCCES!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.