Faciliteren agrarische sector blijft prioriteit van LVV

5
Faciliteren agrarische sector blijft prioriteit van LVV

“Het beleid van deze regering is erop gericht de Agrarische sector te faciliteren en de mogelijkheden te creëren om daadwerkelijk de voedselschuur van het Caribisch gebied te worden. Geen gemakkelijke taak, maar absoluut niet onmogelijk”, zei Tania Liew-A-Sjoe tegen de aanwezigen op het lanbouwcongres van de Stichting d’ONS (Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname).

Dit jaarlijks terugkerend landbouwcongres werd gehouden in de Banquethall van hotel Torarica waar stakeholders van de agrarische sector aan deel nemen. Het thema van dit jaar is ‘Teeltechnieken, zaden en irrigatie op maat voor de duurzame landbouw in Suriname’. Aan het einde van dit evenement wordt de winnaar bekendgemaakt van de duurzaamste Surinaamse landbouwer voor het jaar 2019.

Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) creëert en voert projecten uit in Suriname met als doel het land duurzaam te ontwikkelen naar aanleiding van de hulpvraag uit Suriname. De focusgebieden van d’ONS zijn landbouw en energie. ‘Betrokkenheid, samenwerking en bewustwording’ zijn de kernwaarden die van belang zijn bij de verschillende partners in beide landen om de projectdoelen te bereiken.

Het ministerie van LVV staat volledig achter de doelen van Stichting d’ONS, gezien het ministerie als taak heeft te zorgen voor duurzame landbouwontwikkeling in Suriname. Sinds 2012 ondersteunt het ministerie, de stichting met de jaarlijkse award voor duurzaamste landbouwer in Suriname. Voor dit jaar waren er 19 inschrijvingen uit voornamelijk de districten Wanica, Commewijne, Saramacca en Para.

Daarnaast vinden er geregeld bijeenkomsten plaats met de beleidsmakers van LVV over projecten (goedkeuring, uitvoer, samenwerking e.d.) en ook met de landbouwvoorlichters. Hendrik Comvalius, coördinator van Stichting d’ONS, geeft aan altijd bereid te zijn een bijdrage te leveren aan het realiseren van het beleid van het ministerie. Hij haalde aan dat SAMAP een heel goed initiatief is van het ministerie.

5 REACTIES

 1. Surinaamse ambities zijn altijd van megalomane omvang. Men wil de landbouw bevorderen en gelijk moet Suriname dan maar de voedselschuur van de Cariben worden. Er zal zeker wel een markt zijn voor Surinaamse producten maar dan moeten ze wel concurrerend zijn in prijs en kwaliteit.
  De landbouw zoals die in Suriname plaatsvind is hard werken voor weinig geld. Wil men zowel de kwaliteit als de productiviteit verbeteren dan zal er geïnvesteerd moeten worden in professionalisering van het personeel en de wijze van produceren. In Nederland, de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld na de VS, valt wel het een en ander te leren.

  Ik ben benieuwd naar de plannen voor de komende vijf jaar en welke projecten er in ontwikkeling zijn om tot de status van belangrijke voedselproducent te komen. Of is men soms weer luchtkastelen aan het bouwen?


  Maak melding

 2. Gelet op de belangstelling in de zaal, is het besef eindelijk bij de Surinamers terecht dat wij het van de landbouw moeten hebben. Hopelijk gaat men er ook voor honderd procent inzetten. Dit is onze enige redding in dit land tot nu toe hebben wij alles mee met de natuur. Ik zou zeggen maak er massaal gebruik ervan. Geen enkele politieke partij zal de monden van het volk vullen. Dit moeten wij zelf doen door dankbaar gebruik te maken van onze eigen bronnen. Daar heeft onze lieve Heer voor gezorgd. Het volksleid spreekt duidelijke taal hieromtrent. Denk maar aan de eerste zin van het eerste couplet


  Maak melding

 3. Het is heel mooi om te praten over de voedselschuur in Suriname maar alvorens aan het bovengenoemde te gaan denken moet het ministerie van LVV en de daaraan gekoppelde instellingen of instanties ook weten welke problemen er zijn of hangen rond de landbouwers. Men praat over de landbouw om op hogere niveau te tillen maar ga na of de landbouwers die hun arealen decennia lang activiteiten ontplooid hebben in het bezit zijn van hun grondtitels. Telkens worden ze van de kast naar het muur gestuurd of de politiek komt z’n neus erin steken waardoor de landbouwers geen vertrouwen hebben om verder te gaan. Bestrijdingsmiddelen, mest en maar zo door zijn peper duur en…. de koers laat op zich wachten. Vandaag heb je een andere prijs en morgen kom je dan een andere prijs tegen. Dus mijn mening is dat geef de mensen hun grondtitels, de infrastructuur zowel de natte als droge goed onder de loep nemen, een gedisciplineerde en goed controleerbare landbouwfonds oprichten dat de landbouwers een soepele lening kunnen krijgen om hun arealen plantklaar te maken. En er moeten GEEN ENKELE POLITIEKE BEMOEIENISSEN hieraan gekoppeld zijn.


  Maak melding

 4. Demonstraties hoe je het best bepaalde planten kan telen is natuurlijk meegenomen. Als je de boeren geen investeringsgelden geeft tegen een lage rente, grond tegen een betaalbare prijs verkoopt etc. dan kunnen ze niet hoger produceren. Ik zie LVV noch de ndp regering dit doen. Met al dat miljarden geleen krijgen de boeren niks.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.