‘Introductie nieuw muntgeld in Suriname in voorbereiding’

31
Introductie nieuw muntgeld in Suriname in voorbereiding

Suriname krijgt binnenkort nieuw muntgeld. Wat er momenteel aan muntgeld in omloop is, voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen en heeft ook nog een hoge prijskaart aldus DIME Network Suriname.

Er gaat minder muntgeld langs de Centrale Bank van Suriname dan zij in omloop brengt. Dit betekent dat het geld ergens blijft hangen. Er zijn sterke vermoedens dat huishoudens die oppotten met als gevolg dat er tekorten ontstaan. Vooral de detailhandel schijnt daar enorm last van te hebben.

Sinds 2014 tot en met juli dit jaar heeft de Centrale Bank bijna SRD 65 miljoen aan munten in omloop gebracht. Dit wordt langzaam afgebouwd, maar niet zonder reden: Er een nieuw beleid in de maak, namelijk de introductie van een nieuwe munten.

Dit zal gebeuren op het moment dat de aangepaste muntwet wordt aangenomen, aldus de Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Robert-Grey van Trikt tegenover DIME:

https://youtu.be/6HYr_7aDz8Y

31 REACTIES

 1. Toen in de jaren 90 de koers de lucht in was geschoten en we bankbiljetten kregen met een hoop nullen erop (tijdens de ndp regering bosje) liep niemand meer rond met muntjes.
  Hetzelfde (een als een raket omhoog schietende koers) staat ons weer te wachten zodra de verkiezingen van 2020 voorbij zijn.
  Als men dus even wacht dan zal er helemaal geen behoefte meer zijn aan muntgeld. Dan kunnen de kosten om nieuwe muntjes te maken mooi bespaard worden.


  Maak melding

 2. @ wendy, als je niets zinnigs te zeggen hebt hou dan maar liever je paarse rattensnuit dicht hoor. Of ga jezelf nuttig maken door je meester bouta’s kont te gaan likken in ruil voor een voedselpakket.

  ps. Ik ben weldegelijk woonachtig in SU in m’n eigen mooie schuldenvrije woning en zal vanwege het herhaaldelijk paarse wanbeleid NOOIT op de ndp boevenbende stemmen. Alles is beter dan de ndp.


  Maak melding

 3. Eerst bankbiljetten laten drukken in Duitsland (zijn deze al in omloop?) en nu het muntgeld vervangen. Want ze voldoen niet aan de hedendaagse eisen,

  Wat zijn de hedendaagse eisen voor een muntgeld????
  Hoezo een hoge prijskaart????
  Of moet er soms witgewassen worden van al hun zwartgeld????

  De enige die nooit voldoen hebben aan de hedendaagse eisen zijn deze lamlendige, bedelende en graaiende regering.


  Maak melding

 4. Off topic,

  VLISSINGEN – In het Nederlandse Vlissingen heeft de douane zeker veertig kilo cocaïne in beslag genomen. De zending was mogelijk afkomstig uit Suriname en zou op 8 oktober na een tip in beslag zijn genomen. De zaak is opvallend,: de douane wil geen commentaar geven en het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant ontkent dat er op die dag cocaïne in beslag is genomen.

  Crimesite heeft de informatie over de vangst van een betrouwbare bron die sprak op voorwaarde van anonimiteit. Er zijn ook foto’s van de vangst in omloop, waarvan overigens niet is bevestigd dat deze horen bij de vangst van 8 oktober. Op de foto’s zijn wel veertg blokken geperste cocaïne te zien. De drugs zouden zijn aangevoerd door het schip de Elvira.

  Dat schip is op 10 oktober vertrokken uit Vlissingen en is inmiddels onderweg naar Suriname. Vóór Vlissingen zou de Elvira onder meer havens in Peru, Ecuador en Suriname hebben aangedaan. Bij het Nederlandse parket en de politie in Zeeland-West-Brabant is desgevraagd niets bekend over de onderschepping.

  Het parket Zeeland-West-Brabant ontkende vrijdag dat op 8 oktober cocaïne is onderschept. Het komt vaker voor dat de autoriteiten in het belang van lopend onderzoek onderscheppingen van drugs enige tijd stilhouden en of zelfs geheel niet naar buiten brengen.


  Maak melding

 5. Devaluatie, koers 1in 2020, 1 op 10 voor 1 US. Daarna SAP..koers 1 0p 1000. Ndp na wang vervloektoe politieke sekte met alleen maar misdadigers en criminelen, dankzij oerdomme debiele idiote liefhebbers van deze onberechte criminelen, de na dagoepoepe persoon


  Maak melding

 6. Who cares, vervanging, meer lenen, meer bij laten drukken, ze doen maar die leefhoofden van paars. In mei 2020 zullen we ze oppakken en alles wat ze van het volk gestolen hebben terugvorderen. Berecht zullen ze zeker worden. Die graaiers, verdraaiers en naaiers van paars.


  Maak melding

 7. Venezolaanse toestanden in aantocht.
  Binnenkort kan je een brood kopen met een kruiwagen vol geld.
  En deze munt move is een ordinaire monetaire financiering


  Maak melding

 8. Ik gebruik de munten al lang niet meer als betaalmiddel ik gebruik ze voor de afdichting van de gespijkerde dakplaten. Zijn beter dan de gegalvaniseerde dakspijkers.


  Maak melding

 9. Ai mi gado, ze maken hun eigen wetten en regels om meer te gaan stelen. Eerst wet op lenen en Nu wet op munten . Waar gaan we in Gods naam heen in Suriname . Zowel geld lenen en geld drukken kosten geld , men moet ervoor betalen. Ai No ze willen Gewoon niet snappen omdat het factor “eigen voordeel”ermee speelt,


  Maak melding

 10. Suriname krijgt binnenkort een nieuwe regering. Wat er momenteel aan niksnutten en profiteurs in omloop is, voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen en heeft ook nog een hoge prijskaart.
  We kijken uit naar deze dag!


  Maak melding

 11. Als ik een dubbeltje vond of een kwartje dan kocht ik een ijsje of bami van en dat kwartje of meer ging naar mijn moeder. Nu liggen er munt geld op het erf of op straat niemand die het opneemt, heeft geen waarde zeiden ze zelf kinderen.
  Nou ik ken wel iemand die het oppotte en die heeft op een gegeven moment een schutting, nieuwe dak en aanrecht van gekocht. Dus zeker nostalgie. De vraag is hoe ga je met geld om. Munten of papier geld ze hebben beide waarde, wees alleen maar slim. Als ik met een metaaldetector Suriname afloop word ik zeker een rijke stinkerd.


  Maak melding

 12. Kunnen ze niet het overschot van Zimbabwaanse dollars niet overnemen??????
  Hoef geen nieuwe munt te drukken !!!!Het is toch ook immers een Afrikaans land geworden Suriname of niet !!!


  Maak melding

 13. @ Jay:
  Nou, wat een reactie op een simpele mening van iemand…

  “Mi no e bai feti” zou mijn grootmoeder gezegd hebben, maar het zijn dit soort onbeheersbare emoties, die neutralen duwen in de handen van de mensen die je/jullie zo met ‘schuim op de lippen’ bestrijden :0 🙂 🙂 🙂 :p

  Lees het maar rustig nog een keer luidop voor jezelf:
  “@ wendy, als je niets zinnigs te zeggen hebt hou dan maar liever je paarse rattensnuit dicht hoor. Of ga jezelf nuttig maken door je meester bouta’s kont te gaan likken in ruil voor een voedselpakket.”

  De rest bespaar ik het geciviliseerd publiek maar… 🙁 …:) …;)
  Bless


  Maak melding

 14. @ RobG van Trikt … synoniem voor Balikluiver … Zeeschuimer … Zeerover …. liegt alsof het gedrukt staat.
  De Centrale Bank gaat GEEN nieuwe munten in omloop brengen. Wel … NIEUWE BANKBILJETTEN !!!!!
  Ze LIEGEN en proberen van alles om een devaluatie te voorkomen.

  Nogmaals: werk aan de winkel voor de … NEXT GOVERNMENT. Met een { ZEER } HOGE DRUKSPUIT … orde op zaken stellen. KAALPLUKKEN dat geboefte en REGELRECHT naar SANTO BOMA … zonder VORM VAN PROCES. So shall be written … so shall be done !!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 15. die hele s r d heeft al geen waarde, laat staan de munten wat moet je er mee, zelf de dakloze wil ze niet hebben.. alleen lanti die moet afrekenen achter de komma’s.
  bovendien de nadruk heden wordt gelegd op meer en meer girale betalingen, dus wat een gedonder met die munten en de papieren geld..
  in Europa willen vele winkels al geen papier geld meer nemen, openbaar vervoer mag je al niet betalen met papier geld, alleen pinnen. s u r i e loopt nog mijlen ver in de ontwikkeling, en de komende 5 jaren zal het niet anders zijn vooral met nog 5 in je maag..
  die derde termijn is mooi voor de movina wan, maar voor het elete volk een ramp..


  Maak melding

 16. Sinds dat ze me opgelicht hebben, krijgen ze alleen maar ellende! Betaal me mijn 1,8 miljoen srd die ik tegoed heb. De ellende zal alleen maar toenemen voor degenen die mij hebben opgelicht. God ziet alle onrechtvaardigheden op deze wereld. Iemand oplichten heeft geen zegen.


  Maak melding

 17. Toen de vorige keer de SRD aanduiding op het papiergeld met 3 nullen werd verminderd, werden de (oude) munten plotseling 1000 x meer waard. Daar hoor ik hier niemand over. Welke instantie had toen al het muntgeld uit de roulatie gehaald, om het na de vernieuwing van de biljetten weer in de roulatie te brengen met een winst van 1000 x?
  Bewaar dus zuinig uw munten.


  Maak melding

 18. En logisch gevolg van de enorme inflatie onder Bouterse. Wat is een dubbeltje nog waard??
  Zonder aanpassing ander muntgeld maken is dan ook zinloos. Munt geld wordt altijd gebruikt voor de lagere waarden omdat die sneller circuleren en minder kwetsbaar zijn dan bankbiljetten.
  Er zijn dan ook twee goede redenen voor nw muntgeld.
  – ander metaal. Zo kost het waarschijnlijk enkele malen 0,10 SRD om nwe dubbeltjes te maken die vervolgens door iedereen snel in de hoek gegooit worden.
  – door de geld ontwaarding is er behoefte aan munt geld van grotere waarde en moet bv het dubbeltje gewoon afgeschaft worden. Ooit kon je er een puntje mee kopen, met beleg. Dankzij Bouterse is het niets meer waard.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.