Bestuursambtenaren Boven Coppename en Kabalebo ingelicht over verantwoord pesticiden gebruik

6
Bestuursambtenaren Boven Coppename en Kabalebo ingelicht over verantwoord pesticiden gebruik

Aan een groep bestuursambtenaren van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) van de gebieden Boven Coppename en Kabalebo heeft de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Lanbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een infosessie over verantwoordelijk gebruik van pesticide verzorgd. Tijdens deze eendaagse infosessie is aan deze groep de kennis overgebracht over verantwoord gebruik pesticide, biologische beheersing van plagen en ziektes en Integrated Pest Management (IPM).

Het beleid van minister Rabin Parmessar focust zich ook op de nationale voedselzekerheid en -veiligheid. “We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een gezonde maatschappij”, aldus Parmessar. In opdracht van de minister heeft de afdeling Bestrijdingsmiddelen dit jaar een zeer actieve rol genomen in de awarenesscampagne over verantwoord gebruik van pesticide.

De awarenesscampagne wordt geleid door Carmen van Dijk, Hoofd van de desbetreffende afdeling, met de ondersteuning van haar teamleden Jolanda Verwey en Evyan Amatmoekrim. Behalve aan de Surinaamse voorlichters en onderzoekers van het ministerie, is de kennis van de bovengenoemde onderwerpen landelijk overgedragen aan onder andere bestuursambtenaren, de media van het district Nickerie, militairen van Agrarisch bedrijf van het Nationaal Leger en landbouwers in Suriname.

In het programma van de awarenesscampagne zijn bestuursambtenaren opgenomen voor een vlottere verspreiding van deze belangrijke informatie. Dankzij de vlotte medewerking met het ministerie van RO zijn landelijk ruim 200 bestuursambtenaren getraind die dan vervolgens deze informatie verder zullen uitdragen.

Tijdens de training is aan kennisoverdracht gedaan in onder andere beschermkleding (de volgorde van aantrekken/uittrekken en het wassen), labelomschrijving, dosering, veiligheidstermijn, vervaldatum van pesticide en biologische beheersing. De infosessies over verantwoord gebruik van pesticide gaan onverkort door. In totaal zijn 500 personen (inclusief de groep van Boven Coppename en Kabalebo) tussen juli dit jaar en heden ingelicht.

6 REACTIES

 1. Goed werk en goed bezig. Nu deze informatie verder uitdragen aan de hardnekkige bevolkingsgroepen die slechthorend zijn en lak hebben aan deze belangrijke informatie. het wordt nu hard optreden tegen overtreders. Er moet hiervoor direct een wet komen. Wie zich niet hieraan houdt en denkt het beter te weten, sancties opleggen.Het is een algemeen feit dat bij sommige mensen de belangrijkste hersencellen ontbreken.Uitleg hierover in Jip en Janneke taal is ook aanbevolen voor de ongeschoolde. Uitleg in kinderlijke taal is ook een optie.
  Een schoon Suriname, een schoon milieu en gezonde voeding voor het volk. Alle levensgevaarlijke en levensbedreigende troep aan pesticiden uit heel Suriname verbannen. De handelaren streng controleren. Wie gevaarlijk spul nog in huis heeft controleren en direct laten inleveren.


  Maak melding

 2. Geachte redactie, uw grammatica de zinsopbouw is om te huilen.
  Haha wat een zin.
  Mie gado
  Hoe krijgt iemand het voor elkaar om zoiets op het net te plaatsen


  Maak melding

 3. @ Ray Escobar: Wat moet ik hier toch steeds lachen om de reacties van lieden die denken het beter te weten.
  De kop van het artikel is volledig correct. De bestuursambtenaren worden niet voorgelicht, ze werden voorgelicht zoals uit de kop blijkt. Een kop moet kort de inhoud van het artikel weergeven.

  De rest van uw “verbeteringen” is voornamelijk wartaal, vooral de derde alinea. In de vierde alinea staat een misplaatste komma en het woord kennis is overbodig. Voorlichten gaat altijd om kennis delen.
  De uitdrukking “een rol nemen” in de laatste alinea is ook al geen goed Nederlands.

  Heer Escobar, beter blijft u bij wat u wel goed kunt, schelden en beledigen als reactie op kritiek. Later, als u groot bent en op school goed hebt opgelet bij de lessen Nederlands kunt u weer proberen gefundeerde kritiek te leveren.


  Maak melding

 4. @ Hans van den Broek,
  Ik wil geen commentaar op u leveren, maar ik kan het niet geheel eens zijn, met hetgeen u in de laatste alinea schrijft over Esgobar.
  Deze knaap heeft wel degelijk goed opgelet bij de lessen Nederlands. Helaas heeft het niet mogen baten.
  Zo nu en dan raadpleegt hij oom Google en maakt hij gebruik van de toetsen ctrl C en ctrl V.
  Hoe lager opgeleid hoe eerder je geneigd bent tot schelden, tot vechten en tot het je groter willen voordoen dan je bent. Het is niet anders.
  Het kan ook precies andersom getuige Mokro.
  Deze man is wel hoog opgeleid, maar dat zal hij zelden tot nooit laten merken in zijn commentaar.

  @ Esgobar
  Niet zo emotioneel reageren jong.
  Ken je het spelletje drie op een rij? Vast wel. In je emotionele maak je hier ook gebruik van.
  Te opvallend


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.