Volksgezondheid versterkt met 15 Public Health Professionals

5
Volksgezondheid versterkt met 15 Public Health Professionals

Het ministerie van Volksgezondheid is versterkt met 15 Public Health Professionals. Dit gezondheidskader is opgeleid dankzij een samenwerking tussen de Tulane University en de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid, die op vrijdag 11 oktober het nieuwbakken kader toesprak, was lovend over de successen die bereikt zijn dankzij de samenwerking tussen de universiteiten.

Volgens hem zou dit programma niet mogelijk zijn geweest zonder de financiële ondersteuning van de Islamic Development (IsDB). Hij sprak zijn dank uit aan het adres van ambassadeur Anwar Lallmohamed voor het feit dat die het omvormen van Surinames jong kader tot Public Health experts tot een van zijn hoogste prioriteiten heeft gemaakt.

Elias gaf met trots te kennen dat vrijwel alle 51 studenten (97%) van de vorige drie cohorten werkzaam zijn in de Surinaamse gezondheidszorg. Na afstuderen heeft 37% van deze studenten een promotie gehad binnen de gezondheidszorg. Momenteel worden er 9 Surinamers opgeleid voor een doctorale graad in de volksgezondheid. Vier van deze 9 PhD-kandidaten hebben een masters van dit programma als vooropleiding. “Dit alles illustreert de relevantie en uitzonderlijke kwaliteit van dit programma”, aldus minister Elias.

De bewindsman was ook lovend over professor Maureen Lichtveld voor diens deskundigheid en toewijding aan het programma alsook dr. Abdoel Wahid die voor deze studiefase als locale coördinator heeft gefungeerd. Elias: “Samen maken wij vandaag een belangrijke stap om met nu 67 masters geslaagden de door ons ministerie ingeslagen weg ten aanzien van evidence-based interventies, preventie en controle van ziekten, te vervolgen en te verbreden”.

Integraal hieraan is, aldus de bewindsman, het beteugelen van de gevolgen van milieuvervuiling voor onze gezondheid. Dit wordt ook ondersteund door het MSPH-programma (Master of Science in Public Health) door middel van het doen van onderzoek. Minister Elias benadrukte dat zijn ministerie dit programma zal blijven ondersteunen.

5 REACTIES

 1. Goed werk milieuvervuiling hard aanpakken. Bewustwording naar geheel het volk is zeer belangrijk.
  Hoop dat dit allemaal zal lukken. De wildplassers en poepers horen ook hard aangepakt te worden.
  Hopelijk komen er meer hoogopgeleiden om ons land van een vuil naar schoon milieu te ondersteunen.


  Maak melding

 2. “Elias: “Samen maken wij vandaag een belangrijke stap om met nu 67 masters geslaagden de door ons ministerie ingeslagen weg ten aanzien van evidence-based interventies, preventie en controle van ziekten, te vervolgen en te verbreden”.

  Ik vraag me af waar deze professional te werk worden gesteld en wat hun bevoegdheid is om in te grijpen?
  Krijgen ze inzage in de dossiers van patiënten inzake preventie en controle van ziekten?
  Hoe is de samenwerking met b.v. BOG die deze taken ook in haar pakket heeft?
  Meer inzichten van de functie en taken zijn belangrijker dan de kretologie van de minister.


  Maak melding

 3. 67 master in public health. Hopelijk hebben zij verschillende functies van health policies schrijven tot bestuderen van epidemien zoals denque fevers.Ook werken in ziekenhuizen en andere health instituten. Zoveel chiefs hebben ook heleboel indianen onder zich nodig om het werk te doen. Hoe is de begroting van volksgezondheid?(So many chiefs and no indians zal niet werken).


  Maak melding

 4. Als de skalians de rivieren blijven vertroebelen en kwik dumpen en zo de mensen en dieren ziek maken dan helpen een honderd masters in public health opgeleide ambtenaren niet om de gezondheid van het volk te verbeteren. De ndp moet hun hebzuchtigheid temmen.


  Maak melding

 5. Volksgezondheid versterkt met 15 Public Health Professionals : Zeer onproffesioneel om de kopst tekst te mengen met Engels.

  Geachte redactie : Het is Nederlands en geen Engels want de voertaal in Suriname is Nederlands.

  15 Public Health Professionals🤔???????
  15 Publieke Gezondheids Deskundigen👍


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.