VIDEO: Exclusief interview met president i.v.m. 74ste verjaardag

38

De Surinaamse president Desi Bouterse viert vandaag, zondag 13 oktober, zijn 74ste verjaardag. In verband hiermee sprak het Nationaal Informatie Instituut (NII) met de jarige. Het exclusief interview met de president werd vrijdag uitgezonden op GOV.TV en is ook hierboven te zien.

Het staatshoofd heeft in overleg met familie besloten om in plaats van een feest liever sociale instellingen te gedenken en zo hun noden te helpen lenigen. President Bouterse gaat in het vraaggesprek onder meer breedvoerig in op de situatie bij IAmGold en praat over grote verliezen voor zowel de staat als de maatschappij. Volgens de president zijn er gedurende een lange periode achter de schermen met tal van belanghebbenden gesprekken gevoerd en men dacht een oplossing te hebben bereikt.

Ook de kwestie rond de lening bij internationaal financierder Oppenheimer komt in het gesprek aan de orde. President Bouterse benadrukt dat minister Gillmore Hoefdraad de zaak reeds goed heeft uitgelegd. Hij vult aan dat het van vertrouwen getuigt wanneer internationale banken zich achter Suriname scharen. “At the end of the day, gaan we geld nodig hebben”, aldus de regeringsleider die benadrukt dat er nog heel wat projecten en wetten ter uitvoering liggen”.

President Bouterse bespreekt ook het buitenlands beleid en onze internationale betrekkingen. Hij had op donderdag 10 oktober, samen met minister Yldiz Pollack Beighle van Buitenlandse Zaken ook nog een ontmoeting met de vertrekkende residerende ambassadeur van Cuba in Suriname, Manuel Rubido. Volgens de president zou Suriname met alle landen moeten samenwerken, maar moeten er heel goede banden zijn met de buurlanden en landen in het Caribisch gebied. Verder stelt het staatshoofd vooral relaties met superpowers als de Verenigde Staten, China, Rusland, Indonesië, India en Afrika op prijs.

Ten aanzien van het beleid van de regering om de bevolking tegemoet te komen met pakketten, benadrukt de president dat dit systeem niet door zijn regering is bedacht. Hij is er dan ook blij mee dat andere politieke leiders aangeven er door mee te zullen gaan, mochten zijn aan de macht komen. Volgens het staatshoofd trekt de Surinaamse economie aan, maar zijn er nog altijd mensen die hulp behoeven.

Het staatshoofd gaat ook uitgebreid in het Agrarisch Plan van de regering. Hij voorziet grote ontwikkelingen in de landbouw en unieke kansen voor het Surinaamse ondernemerschap.

De president gaat de aanstaande verkiezingen in alle rust tegemoet. Hij heeft zich al bij de start van zijn tweede termijn in 2015 op deze periode voorbereid. Het staatshoofd zegt onder meer dat wij ons niet moeten laten leiden door het negatieve. Hoewel problemen wel aangekaart moeten worden, is president Bouterse de mening toegedaan dat de balans er wel in moet zitten.

Ook de viering van de Dag der Marrons ontgaat de president niet. Hij roept deze groep Surinamers op tot bezinning, een goede terugblik te doen en vooruit te kijken. Het staatshoofd heeft ook graag dat data over de totstandkoming van de vredestraktaten wordt vastgelegd.

38 REACTIES

 1. De Surinaamse president woont prachtig daar bij de Anton drachten weg. Zo zie je hoe mooi Suriname is. Verder bemoei ik me met geen enkele politieke aangelegenheden.


  Maak melding

 2. De van moord verdachte Drugscrimineel praat over leken die niet weten waarover ze praten als het over die lening gaat bij Oppenheimer.

  Gregory Rusland is intellectueel de meerdere van deze GRAPJAS.

  Deze GRAPJAS beweert dat hij luistert naar kritiek maar wanneer er kritiek wordt geleverd om kritiek dan fiets ik door.

  Oppenheimer zal Suriname nooit een lening geven zonder onderpand daarom denk ik dat Rusland het aan juiste eind heeft wat de Afobakkadam betreft.

  Met deze lening zal Suriname het laatste duwtje in de rug krijgen om het ravijn in te tuimelen.

  Weg met deze despoot die de GRAPJAS probeert uit te hangen.


  Maak melding

 3. @Ram Singh,
  Maak je borst maar nat. Na 2020 komen er 2 x 5 jaar regering Bouterse bij. Het goede werk moet voltooid worden. De regeringen van VHP en NPS hebben zoveel mogelihkheden gehad, notabene met honderden miljoenen extra van de ontwikkelingsgelden. Deze extra gelden waren naast de reguliere inkomsten van het land. Met alle buitenlandse steun van o.a. Nederland hebben ze het niet gekund. Ze kunnen het gewoon niet en voor de toekomst zie ik dat niet gebeuren.


  Maak melding

 4. Verder stelt het staatshoofd vooral relaties met superpowers als de Verenigde Staten, China, Rusland, Indonesië, India en Afrika op prijs ?

  ===============================

  Grootste investeerder in Suriname is nog steeds Nederland. Met geen woord wordt daarover gesproken.


  Maak melding

 5. RobG (gebrek)

  De grootste fout die de VHP/NPS regering hebben gemaakt, is dat ze tijdens hun regeerperiode het wetboek van Suriname niet hebben aangepast. Als deze vandaag de dag aangepast was, was nooit en nimmer iemand die veroordeeld, verdachte van drugs en moorden is nooit president geworden.


  Maak melding

 6. @ henry 13 oktober 2019 at 10:24

  Helaas, de waarheid.
  Jammer dat de Surinaamse bevolking denkt dat deze onzin de waarheid is.

  De enige succesvolle projecten in Suriname ano 2019 zijn de Twining projecten, waarbij Nederland miljoenen steekt in kleinschalige projecten waar Suriname behoefte aan heeft.


  Maak melding

 7. @Goedemorgen Herny, heb het intervieuw gezien. Verslikte bijna in mijn koffie. Bouterse blijft maar maismeel strooien in de ogen van de bevolking. Op een 1 of andere manier komt hij er goed vanaf. De bevolking slikt het allemaal voor zoete koek. Sinds het aantreden van Bouterse heeft hij geflirt met diverse landen. Zelfs het arme Moldavie werd erbij gehaald. De man is desperate op zoek naar erkenning en geld. Iedereen weet dat de oplossing in Nederland ligt. Jaarlijks bezoeken 30.000 Nederlanders het land. Tevens wordt er fors geinvesteerd in Suriname. Ook Nederlandse artsen, politie en brandkorpsen delen hun expertise met Suriname. Desi’s vendetta met Nederland staat de ontwikkeling van Suriname in de weg. Dat is een feit. Daarom moet de man nog vandaag weg.


  Maak melding

 8. Er is een groot verschil tussen wartaal en een inhoudelijk betoog . Ik denk dat wij in dit interview getuige zijn geweest van het eerste. Kletspraat gebaseerd op gebakken lucht . Lekker voorgekookt interview zonder echte kritische vragen te stellen. Nou ik weet wel genoeg zinvolle en kritische vragen te bedenken om Bouterse het vuur aan schenen te leggen.


  Maak melding

 9. Je mag lullen wat je wilt, toch een hele prestatie voor een ex-sportinstructeurtje om eigenaar te zijn van zo’n landgoed.
  Viva la coca.
  Als hij straks dood is, zingen wij met z’n allen:
  La la la leven
  La la la leven
  La la la leven in memoriam
  In memoriam
  In memoriam
  RIP RIP RIP
  HOEREEEEEEE


  Maak melding

 10. Tel maar van af 1980 tot februari 2020 dan is het 40 jaren geleden dat Nep militairen de Hoofdburo van politie in brand hadden gestoken met doden als gevolg .

  Van de nep revolutie predikt men nu demogratie met een heel valse tong en het Nederlandse taal gebruiken om bevolking groepen 40 jaren te onderdrukken .

  Trek maar 40 jaren af van jou leeftijd dat je nu heb ,van Bouterse is dat 74 – 40 = 34 jaren had hij nog geen verstand wat mensen rechten waren of zijn .

  Dat nu word gedeeld komt uit de stads kast en niet uit Bouterse of vrienden hun zakken NDP is de gierigste partij in Suriname .

  NDP beleid medewerkers jullie moeten het Nederlandse taal niet gebruiken om de bevolking groepen te onderdrukken de taal past niet aan jullie gedrag en levenshouding en uitstraling en gezicht uitdrukking en dat zal ook zo blijven , onnatuurlijke mensen zijn ze in NDP .


  Maak melding

 11. Ddb met zijn kliek om zich heen,alle gewezen ministers,dna leden vd paarse partij en andere dna leden zullen moeten terug geven wat ze van su hebben gestolen, samen met familieleden,vrienden,buitenvrouwen of buitenmannen. Ook de leden van andere partijen zullen niet worden ontzien. Wie boter op zijn kop heeft zal ook zijn kop verliezen. Vriend of vijand zal moeten hangen.


  Maak melding

 12. Kondremangs
  Ik wens DiDiBri nog vele slapeloze nachten toe en nachtmerries van de vele bezoeken van de slachtoffers van hem en zijn boevenbende. ……
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 13. Wat een treurige, onderdanige houding t.a.v. deze drugsveroordeelde meervoudig moordenaar.
  Geen enkele kritische vraag en vooral niet doorvragen. Een bedroevend laag journalistiek nivo.


  Maak melding

 14. Veel ongeneeslijke paars bezeten ddb van Nature Delirium Patienten zullen kwijlend verliefd luisterern naar zijn paarse rede vol koeterwaals. Kijk eeh me lieve pres, eeh mi lobi pres, eeh me lijder. Het gros der paarsdom ontnucherend wordende ndper’ s weten slechts een ding, ai pres ie tjoes oenoe, ie verrijk deng sma sa horie joe na magtie, maa oenoe sa stem ai boi gi joe magtie om voor ons in de bres te staan, maar je hebt ons letterlijk en figuurlijk in de steek gelaten, jouw arm volk, wij de ndp paria’ s die in jouw geloofden. Je had het over huizen zonder diefijzer, eigen industrie, voedselschhur van Carribean, 18.000 huizen, treinverbinding I. Gandhiweg, ziekenhuizen, vliegvelden, genoeg werk, stabiele koers, goede scholin. Maar wat is er terecht gekomen van die 10 jaren van paars corrupt wanbeleid? Zoveel reshuffelingen, zoveel leningen, zoveel misdaden, zoveel drugsdelicten, zoveel moorden, zoveel inbraken, zoveel armoede, geldontwaarding, geestelijk verval awariedomrie Meyje en Misikaolo en moreel verval onder vele ndper”s. Dan praat je dat je het goed hebt gedaan, je wilt weer vijf, terwijl je eigen zoon en pleegzoon, naast het gros dat jou met hand en tand verdedigen, misdadigers zijn geworden. Opa en oma blijven erbij dat deze man een zoon des duivel is, want de duivel is een moordenaar, een leugenaar, een verderver en verdelger die mensen haat. Oma taki alleen de vruchten die hij het gros der paarse dwazen te eten krijgen zegt genoeg over hoe deze duivel denkt. Zijn eigen onderdanen bedriegd en verarmd hij. Opa taki na a werkelijke vloek met de naam Didibri. Maar hoed dwaas moet men dan niet zijn om wederom in 2020 op deze verderver te stemmen?


  Maak melding

 15. Veel ongeneeslijke paars bezeten ddb van Nature Delirium Patienten zullen kwijlend verliefd luisteren naar zijn paarse rede vol koeterwaals. Kijk eeh me lieve pres, eeh mi lobi pres, eeh me lijder. Het gros der paarsdom nuchter wordende ndper’ s weten slechts een ding, ai pres ie tjoes oenoe, ie verrijk deng sma sa horie joe na magtie, maa oenoe sa stem ai boi gi joe magtie om voor ons in de bres te staan, maar je hebt ons letterlijk en figuurlijk in de steek gelaten, jouw arm volk, wij de ndp paria’ s die in jouw geloofden. Je had het over huizen zonder diefijzer, eigen industrie, voedselschuur van Carribean, 18.000 huizen, treinverbinding I. Gandhiweg, ziekenhuizen, vliegvelden, genoeg werk, stabiele koers, goede scholing. Maar wat is er terecht gekomen van die 10 jaren van paars corrupt wanbeleid? Zoveel reshuffelingen, zoveel leningen, zoveel misdaden, zoveel drugsdelicten, zoveel moorden, zoveel inbraken, zoveel armoede, geldontwaarding, geestelijk verval awariedomrie Meyje en Misikaolo en moreel verval onder vele ndper”s. Dan praat je dat je het goed hebt gedaan, je wilt weer vijf, terwijl je eigen zoon en pleegzoon, naast het gros dat jou met hand en tand verdedigen, misdadigers zijn geworden. Opa en oma blijven erbij dat deze man een zoon des duivels is, want de duivel is een moordenaar, een leugenaar, een verderver en verdelger die mensen haat. Oma taki alleen de vruchten die hij het gros der paarse dwazen te eten geeft, zegt genoeg over hoe deze duivel denkt over land en volk. Zijn eigen onderdanen bedriegd en verarmd hij. Opa taki na a werkelijke vloek met de naam Didibri. Maar hoed dwaas moet men dan niet zijn om wederom in 2020 op deze verderver te stemmen?


  Maak melding

 16. Ti joe lobie presss .moro jarie langa libie .god heeft meer planen met jouw dus no spang nana ding duivels .god kies de beste uit .en niet de gene met mooie woorden en maskers .tik joe dee mie presss lobie


  Maak melding

 17. Mijn familie en ik wensen u heel veel gelukkige en gezonde tijden toe.????
  president Bouterse
  weer President wordt
  🐵🐵🐵🐵🐵🐵🐵🐵🐵🐵🐵🐵🐵


  Maak melding

 18. NDP forever, ik denk niet dat ooit nog een ander politiek partij aan de macht komt in Suriname. lang leve de Revolutie hiep hiep hiep……! Bouterse U hoeft geen Universitaire opleiding achter de rug te hebben of spreekvaardig te zijn om goed te kunnen besturen als je hart maar in Suriname ligt en ik weet dat U 1000% van Suriname houdt/geeft en dat kunnen velen hier niet zeggen. A winti fu Sranan di e tyari wi… nooit zal het ze lukken Suriname ten val te brengen mi switi kondre, mi na wan djadja Maretraite/rainville man ‘owru stampu! switi owru ten yu sabi toku…wij weten waar we over praten. Ze zitten hier op WK alleen maar om Suriname in een kwaad daglicht te plaatsen/verraden en vraag me niet vanwaar ze dit allemaal doen juist ja Ned. En voor de andere groep verraders onder jullie in Sur. opdonderen emigreren als Suriname je niet bevalt. Noiti nada never!


  Maak melding

 19. Binnenkort ben ik een MAN en zal ik

  mij bij de KRIJGSRAAD melden om

  VERANTWOORDING af te leggen over

  de door mij gepleegde daden !

  PS : Alvast GEFELICITEERD !


  Maak melding

 20. Wat zal er in deze man omgaan, hij mag god danken dat hij zijn 74 jaardag mag vieren. Er zijn zoveel anderen die een vroege dood hebben ondergaan waar hij verantwoordelijk voor is geweest.
  President slaap zacht


  Maak melding

 21. Esgobar
  mijn grammatica is goed beschreven qua woord en zinsopbouw. 😂😂😂

  U manifesteert zich als een parasiet ennu heeft last van cognitieve DISSONANTIE.🤣🤣🤣


  Maak melding

 22. Pres fijne verjaardag toegewenst, U zit daar uw stinkend best te doen pe yu kumbatitei beri om land het een stuk beter te maken en hier zelf op uw verjaardag tonen ze geen enkel respect en dan zijn het deze mensen die willen komen vertellen hoe het beter moet. Holle vaten klinken het hardst…..praatjes vullen geen gaten. Ga jullie werken stelletje luie niksnutters.


  Maak melding

 23. Gefeliciteerd myn president , U heeft goed werk gedaan want die mpp vorige regerings pot oso , broki nanga infra enz kong . dus de mpp na soso bullshit ding sgrifi . ga zo door press u verdiend ht volgend jaar weer .


  Maak melding

 24. De president neemt grote giften van ondernemers. Dit is corruptie, dus formeel een onwettige bron van inkomsten. Er dient een afgifte gedaan worden tegen de President er is in de wet geregeld dat de President mag geen giften aannemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.