Opening ‘Sabi Suriname’ in het Tropenmuseum

8
Opening Sabi Suriname in het Tropenmuseum
Foto - Credits ShotbyMarv

Afgelopen donderdag opende Sabi Suriname de deuren in het Tropenmuseum voor kinderen en hun (groot)ouders. Leer Suriname kennen, dat is de boodschap van deze nieuwe editie van Tropenmuseum Junior dat al sinds 1975 als succesvol kindermuseum vele generaties heeft verwelkomd.

Na Ziezo Marokko staat nu Suriname volop in de belangstelling. Families dalen af naar een geheim depot en kunnen op een boot varen door Busi Kondre, het Wat is waar? spel spelen of boodschappen doen in de Surinaamse toko en meer te weten komen over de Surinaamse keuken. Vier Surinamers die een belangrijke rol spelen in Suriname vertellen hun verhaal in het verhalenhuis Tori Oso. In de feeststraat is het altijd feest en dat kan gezellig mee gevierd worden.

In Sabi Suriname komen kinderen en hun (groot)ouders meer te weten over Suriname, de band met Nederland, de gedeelde koloniale geschiedenis en hoe Suriname met de wereld is verbonden.

Aan de totstandkoming van Sabi Suriname is maar liefst twee jaar gewerkt en met vele instellingen en communities samengewerkt. Meer dan 100 mensen hebben een bijdrage geleverd.

Sabi Suriname is mede mogelijk gemaakt met steun van Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Freek en Hella de Jonge Stichting, Stichting Zabawas, AMVJ Fonds, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.


8 REACTIES

 1. Doe maar liever sluiten de boel, de lening van 500 miljoen usd is erkend door de leider van het land. Trek broekriem maar gaatje kleiner en maak er een paar bij.

  Sam gaat emigreren.


  Maak melding

 2. Volgens een rapport v.d. Wereldbank eind jaren 90 v.d. vorige eeuw kon Suriname gelet op de geschatte waarde v.d. natuurlijke hulpbronnen POTENTIEEL het 17e rijkste land ter wereld zijn.

  Als ik echter kijk naar de laatste BBP per capita lijstjes van landen om te zien waar SU staat op het lijstje ban welvarende landen dan zie ik dat SU niet eens in de buurt v.d. zeventiende plek staat. Duidelijk een failed state dus.

  Het enigste wat men hoeft te weten van SU is dat dit een land is met een grotendeels GEFAALDE, MISLUKTE en CORRUPTE politiek/bestuurlijke klasse en een grotendeels DOM en OMKOOPBAAR bevolking/electoraat.

  De NLse politiek zal op 26 november 1975 vast heel blij zijn geweest dat ze af waren v.d. corrupte boevennest genaamd Suriname.


  Maak melding

 3. Sam en Jay,

  Dit is wat ik elders op jullie reacties ook bedoel.
  Jullie zijn alleen maar negatief aan het reageren. Ongemanierd beledigend en zwaar onbeschoft over alles wat met Suriname te maken heeft.

  Tenminste proberen veel surinamers, surinamers wereldwijd en ja echt ook nederlanders autochtone en allochtone Suriname mooi op de kaart te zetten door de mooie dingen aan te geven.

  Schaam je dood !


  Maak melding

 4. @ Che, wat ik heb gepost is de keiharde waarheid en dat het hard aan komt bij DOMME LOSERS zoals jij blijkt uit dat inhoudsloze gezeik en gejank van je.


  Maak melding

 5. @ Jay: De status van 17e rijkste land ter wereld is rijkdom per inwoner, dus niet in absolute zin. Aangezien Suriname veel natuurlijke rijkdommen heeft en weinig inwoners was er niet zoveel voor nodig om 17e rijkste land te worden. Vele landen zijn in absolute zin natuurlijk veel rijker.
  Het zegt wel iets over het beleid van de Surinaamse bestuurders dat ondanks die rijkdom de gemiddelde Surinamer veel armer is dan de inwoners van veel minder gezegende landen. Het blijkt dat rijkdom aan grondstoffen vaak meer een vloek is dan een zegen. Als je niets hebt ga je werken en bereik je welvaart. Als je denkt dat je rijk bent dan doe je niets en blijk je opeens arm te zijn.

  In de Bijbel staat een verhaal over een heer die op reis ging. (Mattheus 25) Hij gaf zijn vermogen in beheer aan drie dienaren. De eerste kreeg vijf talenten, de tweede drie talenten en de derde één talent. (Een talent is heel veel geld)/
  Toen hij terug kwam vroeg hij zijn dienaren wat ze met het geld gedaan hadden. De eerste had het verdubbeld, de tweede eveneens, de derde had het in de grond gestopt en er niets mee gedaan.
  Wie van de drie is Suriname?


  Maak melding

 6. Lijkt me een superinteressante tentoonstelling. Ik ga er zeker naartoe. En wat die rijkdommen per inwoner van Suriname betreft: denk dat veel Surinamers in Suriname zich daar niet van bewust zijn. Neemt niet weg dat er superhard gewerkt moet worden om de productiecapaciteit te vergroten en de productie omhoog te krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.