Transportfaciliteit voor ‘gron nyan’ uit binnenland Suriname

20
Transportfaciliteit voor 'gron nyan' uit binnenland Suriname

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft een transportfaciliteit opgezet voor ‘gron nyan’ boeren in het binnenland. Het gaat daarbij vooral om aardvruchten zoals napi, chinese tayer, pomtayer, gember, cassave en banaan. Het directoraat heeft in deze proeffase een 4 ton pick-up met bestuurder beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn rayonleiders van DAOB in het gebied geïnstrueerd om deze reguliere transportfaciliteit te organiseren. De boeren hebben ondertussen positief gereageerd op het pilotproject dat vorige maand gelanceerd.

DAOB-directeur Leeroy Jack zegt dat er voor een optimaal resultaat de rayonleiders die in het gebied wonen voor de nodige afstemming zorgen met zowel individuele als georganiseerde boeren. Het project wordt gecoördineerd door de algemene coördinator Sherita Aloekoe. De lokale landbouwers hebben wekelijks, steeds op de maan- en woensdagen de gelegenheid om hun oogst naar de stad te laten transporteren. Er zijn reeds enkele succesvolle transporten uitgevoerd vanuit Brokopondo, met name Brownsweg en omgeving.

“Het proces moet nog wat worden bijgestuurd, maar dit model moet ervoor zorgen dat binnenlandse boeren op vaste dagen hun waar kunnen oogsten en naar de stad kunnen laten vervoeren. Dit proces moet de afzet een grote boost bezorgen,” aldus Jack.Het benadrukt dat afzet een van de grote uitdagingen vormt voor de ontwikkeling van de agrarische sector in het binnenland. Hij voegt eraan toe dat het probleem echter niet expliciet bij de afzet ligt. Hij zegt dat er meer sprake is van een logistiek probleem. “Afzet heeft te maken met de verkoop en zolang je verkoopt, is er afzet. Het is echter niet een eenvoudige klus om producten vanuit het binnenland te brengen naar de markt in Paramaribo,” aldus Jack.

Een boer die vanuit het binnenland komt en niet zelf over transport beschikt om de lading naar de stad over te brengen, zal voor transport moeten betalen. Wie niet op tijd aankomt loopt kans opgescheept te zitten met niet verkochte gewassen. De directeur legt uit dat dat soort zaken ervoor kan zorgen dat een boer in een lastige situatie belandt met als gevolg dat de prijs negatief wordt beïnvloed. Belangrijk is, aldus  de directeur, dat er faciliteiten worden gecreëerd om de producten tijdig op de markt te kunnen krijgen, zodat ze voor een redelijke prijs kunnen 

20 REACTIES

 1. Weer vergooid geld. Hoe dom kun je zijn. Wie gaat nauw een auto met chauffer ter beschikking stellen, terwijl er maar twee keer per week moet worden gereden. Dat brengt toch al gigantische kosten met zich mee. De totale kosten zullen alleen maar meer dan de opbrengst overstijgen van de hoeveelheid goederen die worden getransporteerd. Het vervoer van 4000 kg max is te mager om kostendekkend te opereren van een ver gebied in het binnenland naar de markt van Paramaribo.

  De goederen.
  Het is te beperkt om alleen op aardvruchten te concentreren, want je moet rekening houden met de seizoensbeinvloeding en de opbrengst in die tijden. Twee keer per week om aardvruchten te vervoeren is op zichzelf overbodig, omdat er niet voldoende aanvoer zal zijn en omdat hier sprake is van kleine- of akker landbouw. Aardvruchten zijn langer houdbaar, dus had men meer moeten richten op 1 keer transport per week en dan evalueren.

  De concurrentie.
  Dezelfde producten worden dichter bij huis verbouwd in grote hoeveelheden, de produktiekosten zijn laag en de transport naar de markt is korter. Dus deze goederen worden goedkoper aan de man gebracht dan die van de binnenlanden.
  Tel je winsten maar.

  Het lijkt meer op een stunt van de regering om volgende jaar mei 2020 stemmen te winnen. En wie weet of deze lijn nog dan operationeel is. En als dat zo is dan is die na de verkiezingen einde oefening.


  Maak melding

 2. Goed initiatief van het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland. Het verruimen van de logistieke mogelijkheden voor de boeren kan hun afzet naar Paramaribo e.v. een stimulans geven. Met meer ondersteuning vanuit het ministerie van landbouw moet getracht worden om de export naar het buitenland van deze aardgewassen een stimulering krijgen. De boeren uit het binnenland kunnen met hun product het verschil maken in smaak van het aanbod op de markt.

  Trouwens ook de melkboeren zijn naast de vereniging van exporteurs zeer ontevreden over de deal die de overheid heeft gesloten met de Israelische LR Group. Men eist dat de deal wordt vernietigd. Lokale producenten zijn niet in staat om Suriname te tranformeren naar een groenteschuur voor het Caribische gebied. Het ontbreekt hen aan kennis om op grote schaal vee en kippen te houden en om groenten te telen. Het streven is er ook op gericht om de melkproductie ook te vergroten.Van de melk kuan met diverse melkproducten maken. De Surinaamse boeren voelen zich echter bedreigd en willen geen buitenlandse lanbouwbedrijven in het land. Met succes hebben zij ondr de regeringen van VHP en NPS dit soort aanvragen uit het buitenland kunnen tegenhouden. Ook Nederland had kritiek op deze houding van de Surinaamse ondernemers. Deze organisaties denken niet aan het groter plaatje dat de regering voor ogen heeft. Zij denken alleen maar aan hun eigen beperkte belangen. De Caricom en de markten in oost en west Europa kunnen een zeer groot afzetgebied worden voor Surinaamse producten. Met name de grote vraag in Rusland naar producten kan voor Suriname veel belovend worden. Ook de grote olievondsten in Guyana zal de vraag naar o.a. Surinaamse producten doen toenemen. Kortom en zijn grote kansen voor Suriname op het gebied van landbouw.


  Maak melding

 3. Dit is regelrechte copie van wat de orange movement deed.Producten uit het binnenland naar de stad brengen voor verkoop en export.
  Wij zijn eigenlijk geen producenten.Eerder profiteurs.Zie maar hoe ze alles riskeren om de Middellandse zee over te steken.Ook naar Zuid Amerika zijn ze overgestoken om illegaal de grens met USA over te steken.
  En wat we krijgen,kunnen we ze niet behouden.Mugabe kreeg een florerende Rhodesie van Ian Smith en maakte er een berooide Zimbabwe van.


  Maak melding

 4. NDP Regering heeft de Surinaamse boeren nooit ondersteunt boeren moesten geld lenen om verder te investeren
  De gasten uit het Midden Oosten hoeven zelf geen douane kosten of Invoerrechten te betalen .


  Maak melding

 5. LR Group in midden oosten blijven er is genoeg grond en menskracht om daar de armoede te bestrijden en geld verdienen .
  In 1968 kom er een schip uit Suriname in Nederland aan met 3268 kratten Sinaasappels voor Albert Hein hij stond ook op de haven met mijn oom Harrie


  Maak melding

 6. Vraag aan de bewoners van de rijst district Wageningen hoe het was in 1980 met het bedrijft het was toen nog een TOP bedrijf .
  Kijk wat NDP van gemaakt heeft van 1980 gesloop wat wisten de Militairen van rijstbouw .

  NDP blijf het proberen zo ook Bauxiet heeft geen waarde van een fiets tot duurste Jacht word van Bauxiet gemaakt .

  Laat NDP de jongeren die afgestudeerd zijn werk geven en geen landbouw werk .


  Maak melding

 7. Waarom had China de Raffinaderij niet overgenomen te Paranam velen zeggen dat China geld heeft .
  De Chinezen in Suriname zijn voor mij knutselaars in plaats van Bauxiet te verwerken gaat men boomstammen exporteren in containers stelletje amateurs .


  Maak melding

 8. Zijn de Ambassadeurs in Suriname om alleen te feesten of om zaken te doen ik zie geen positief idee van uit een Ambassadeur naar Suriname toe .


  Maak melding

 9. Als er geen beleid is, gaat een volk verloren. Deze regering heeft het volk 20 jaar teruggezet in de tijd en heeft alles kapot gemaakt wat voor 2010 moeizaam opgebouwd was. Ze blinken alleen uit in lenen en bestelen👎🏿


  Maak melding

 10. Lijkt verdacht veel op de vooruitstrevende plannen en ideeen van de Orange Movement..maar goed als de VHP de regering kan inspireren met goeie plannen is het alleen maar positief…de bevolking is hierbij de winnaar..


  Maak melding

 11. @Robje-Paarse-babbelaar :

  De NDP weet precies wat zij in Ons land heeft
  GEPLANT !

  Miljarden-staatsschuld !

  Honderden-Miljoenen BEGROTINGSTEKORT !

  Tientallen dure en onnodige staats-LENINGEN !

  ZWARE DEVALUATIES !!!

  MINIMALISERING PRODUCTIE en EXPORT !

  ZWARE DAGELIJKSE CRIMINALITEIT DIE GEWONE MAN
  EN VROUW HARD TREFT !

  TIENTALLEN MISLUKTE PLANNEN, TERWIJL DE GELDEN
  DAARVOOR WEL ZIJN VERDAMPT !

  SRAN KONDRE IS ZWAAR FAILLIET GEMAAKT !

  NDP zegt : NO SPAN, MONNI DE !!!


  Maak melding

 12. @RobG
  Jochie,we weten niet wat je plannen zijn,maar anyways die zijn altijd gedoemd te mislukken..Laat degene met zijn idee Suriname te voeden ,wel laat die meneer eerst zorgen dat hij zelf te eten heeft.
  Ps,
  Heb je het verhaal gehoord dat met veel tamtam en bar barie
  eens je baasje de opening van staatscassave bedrijf verricht had?!


  Maak melding

 13. De Gron Nyan-producten kunnen heel eenvoudig en
  snel vervoerd worden via de Nieuwe Paarse
  SNELTREIN, van Opa Desi ! !

  Ik zie het probleem niet !

  PS : Domme paarse aanhang, u sirbi switi go moro fara !


  Maak melding

 14. de L R groep heeft groot gelijk.. ze krijgen alle hulp van onze oer domme lijders en de eigen mensen kunnen stikken dan wel bersten..
  wij suries zijn zo gewend, met het bedelen en willen geen hand uitsteken om wat dan ook te ondernemen..
  kijk maar naar Guyana onze buurland, waar de mensen nog een paar jaar geleden straat arm waren, nu zoeken ze arbeiders over de hele wereld..
  wij kiezen alleen maar moordenaars, oplichten, bankrovers, landje stelen van de natie , bank leeg halen zelf verrijken , maar sterven met lege handen op de buik..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.