Illegale goudzoekers Royal Hill worden ontruimd door politie en leger

13
goudzoekers in Suriname
Archieffoto -goudzoekers in Suriname

Illegale goudzoekers die de Royal Hill-put plunderen zullen binnenkort met harde hand door de Surinaamse politie en het leger verwijdert worden. Het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger zijn momenteel bezig de acties voor te bereiden verneemt Waterkant.

De actie volgt nadat Rosebel Gold Mines/Iamgold op 2 oktober uit veiligheidsredenen wederom de Royal Hill operaties heeft stopgezet. Dit nadat weer een grote groep illegale goudzoekers het concessiegebied van het bedrijf was binnengedrongen, ondanks het niemand is toegestaan om zich daar te begeven.

Rosebel heeft de zuidelijke mijnen tot nader orde gesloten en terstond alle personeel en materieel uit het gebied weggehaald. Medewerkers van het bedrijf zijn bezorgd over de situatie en vrezen voor het ergste als er weer keihard zal worden opgetreden. De mijnactiviteiten waren 28 juli ook al stopgezet, nadat ernstige rellen waren uitgebroken waarbij een illegale goudzoeker werd doodgeschoten door de Surinaamse politie.

Op 26 augustus maakte het bedrijf een herstart van haar mijnactiviteiten en volgens planning zou het ongeveer een maand duren om de volledige productie weer op gang te brengen. De operaties in de zuidelijke mijnen waren nauwlijks 10 dagen geleden hervat nadat die op 2 oktober weer zijn stopgezet.

13 REACTIES

 1. Het is onwaar dat een agent de illegale toen heeft neergeschoten.Waarschijnlijk heeft een trawant van hem een rekening met hem vereffend in de verwarring.
  Na verwijdering moeten deze nieuwe inbrekers ergens opgesloten worden in een kot of zo.Anders zijn ze langs de achterkant weer terug in 2 dagen.


  Maak melding

 2. Wat doen ze met het geld?
  Vette auto om in de stad vrouwen te verleiden en op het goudvelden uitgeven aan de Braziliaanse hoeren.
  Oprotten daar!


  Maak melding

 3. Weg met buitenlandse goudrovers, de zogenaamde illegalen geven het geld uit goud verkoop in SU uit, dus de waarde vloeit terug en word niet weggedragen. Marrons van SU doe het enige goede verjaag deze buitenlandse bezetters, verbrand hun troep schop ze uit ons binnenland.


  Maak melding

 4. De concessie is gegeven aan iag. Zo je moet om orde te houden het gezag daar zetten. Politie , militairen, en securitie guards.

  Om werklozen aan werk te helpen is een ander punt.Brazilianen zijn vreemdelingen die met skalians werken voor mensen in het kabinet en hoge pieten in de partij. We hoeven voor illegalen geen werk te verschaffen.

  De Su mensen als het kan moeten een gebied krijgen waar ze veilig kunnen mijnen met toestemming van de overheid. Met bescherming van de politie zodat geen kwik wordt gebruikt. Dit voor het millieu. Geef ze de technique om zonder kwik te werken. Certify en zonder certifikation geen concessie. Het goud verkopen aan de overheid en belasting betalen.


  Maak melding

 5. Deze “zogenaamde Surinamers” moeten ze met harde hand verwijderen en desnoods opsluiten!! Deze klungels zijn hardleers overal waar ze opduiken is er rotzooi: Occuperen, roven, stelen en nu anderen beletten om te werken!!!


  Maak melding

 6. De multinational genereert de nodige inkomsten voor de staat Suriname. Er is een contract getekend waarbij beide actoren er zorg voor dragen dat alles ordentelijk verloopt. Het is mede door deze inkomsten dat de staat Suriname de gelden kan doorsluizen naar de burger. Dit in de vorm van salarissen ,voorzieningen ,educatie ,gezondheid , huisvesting, noem maar op. Elke dag die voorbijgaat en er niet geproduceerd kan worden is gelijk aan het slinken van de staatskas. De porknokkers snijden zichzelf in de vingers. Hoe dan ook zullen ze verwijderd worden . De situatie zal er dus niet beter op worden. Intussen lijdt de staat verlies. Dit gaan de ‘illegalen ‘ dan ook merken. Hun situatie is al niet rooskleurig en door deze actie zal het nog slechter worden. Jouw land vooruit helpen is ook gelegen in het promoten daarvan en het aantrekkelijk te maken voor de buitenwereld en business.

  Iedereen moet een volwaardig bestaan kunnen leiden. Suriname biedt in wezen de ruimte daarvoor. Het zou leuk zijn als je de klok kon terugdraaien om te corrigeren wat fout gegaan is of waar men onvoldoende rekening gehouden heeft met de mensen daar ter plaatse door en zelfs voor de komst van de multinational. Te weinig alternatieven zijn aangeboden. Het is namelijk niet de bedoeling dat geheel Suriname een groot gat moet worden.
  De afgelopen decennia is er sprake van urbanisatie. De binnenlandse bewoners trekken naar de stad om hun heil daar te zoeken. Dit brengt de nodige problemen en bijwerkingen met zich mee. Het had eerder voor de hand gelegen voldoende werkgelegenheid in hun area te bieden. Denk aan de landbouw op een professionele wijze uitgeoefend. Denk aan fabrieken die relatief simpele producten vervaardigen. Denk aan eigen voorzieningen waardoor de gang naar Paramaribo niet nodig is. Dit soort dingen heeft men nagelaten. Er is gewoon te weinig geïnvesteerd door opeenvolgende regeringen. Het is nog niet te laat. De porknokkers moeten wijs zijn op dit moment , zich terugtrekken en via de onderhandelingstafel nog beter hun zegje doen.

  Tegelijkertijd moet de regering een luisterend oor hebben en een gedegen aanvang maken met solide alternatieven. Dat doet ze reeds , echter is het vooralsnog niet geheel dekkend. Kan niet anders aangezien de achterstand van de binnenlandse bewoners al tig jaar bestaat. We weten allemaal dat op een amateuristisch niveau goud winnen niet bevorderlijk is voor het milieu. Daarmee niet gezegd dat de professionele wel bevorderlijk is voor de natuur. Maar het is kiezen uit twee kwaden.
  Ik hoop van harte dat als het toch zover komt dat er ontruimd moet worden , de regering (leger en politie , etc.) de-escalerend optreedt.


  Maak melding

 7. Opvallend is dat ze nooit de conssesies van brunswijk betreden of van bordo ik vraag me af als dit alles niet wordt geregisseerd want met de woningbouw projecten is het precies zo gegaan die werden ook massaal bezet door de aanhang van de abob


  Maak melding

 8. Deze illegale goudzoekers is een ware plaag in onze gemeenschap. Het is zeer brutaal dat zij al ergens binnen dringen om hun slag te slaan. Wanneer zij kapot worden geschoten, zal er weer een ophef ontstaan. Ze brengen ons land niet vooruit maar achteruit. Ik vraag mij af wanneer Ronnie Brunswijk, zijn achterban die op dit terrein aan het roven zijn tot orde gaat roepen. Ze lijken allemaal op een stukje brandhout in dit heel gebied. Hoop dat de politie en de militairen succes boeken zonder bloedvergieten. Deze gasten kunnen niet inzien dat zij een ware plaag zijn. Ze zijn verschrikkelijk.Een paar Piranha’s in het water plaatsen en de lol is eraf.


  Maak melding

 9. Het is niet de rol van Brunswijk om zijn “achterban” tot de orde te roepen.
  Daarvoor hebben we het wettelijk gezag.
  Als zij niet in staat zijn om gemaakte afspraken na te maken dan wel de wet te handhaven zijn ze geen knip voor hun neus waard.
  En dat weten deze illegale goudzoekers. Bovendien weten ze ook dat mensen van het wettelijk gezag nog grotere illegale goudzoekers zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.