Europese delegatie voor audit export controlesysteem in Suriname

13
Europese delegatie voor audit export controlesysteem in Suriname

Minister Rabin Parmessar van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft deze week de Europese delegatie voor de audit van de officiële export controlesysteem van Suriname ontvangen. De audit is gestart op 1 oktober 2019 en wordt gehouden vanwege de notificaties van intercepties van schadelijke organismen op onze exportzendingen van groenten en fruit naar de EU, alsook de nieuwe voorwaarden gesteld door de Europese Unie (EU), voor de export van groenten en fruit naar met name Nederland. 

De delegatie bestaat uit Dr. Stephen R. H. Langrell en Mr. Martin Minjajev beide afkomstig van de European Commission DG Health and Food Safety Directorate F- Health and Food audits and analysis. Deze delegatie blijft van maandag 30 september tot en met zaterdag 12 oktober 2019 in Suriname.

Tijdens de audit zullen er besprekingen worden gevoerd met de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie (NPPO Suriname), veldbezoeken worden afgelegd en gesprekken worden gevoerd met telers van belangrijke exportgewassen, observaties worden verricht van exportinspecties bij de exportbedrijven, en gesprekken worden gevoerd met de vereniging voor exporteurs van agrarische producten van Suriname (VEAPS).

Per 1 september 2019 zijn er wijzigingen doorgevoerd, in onder andere de zogenoemde ‘fytorichtlijn’. Deze richtlijn beschrijft de beschermende maatregelen, voor het binnenbrengen en de verspreiding in de EU, van planten, plantaardige producten en schadelijke organismen. Deze wijzigingen zijn tot stand gekomen vanwege fytosanitaire risicobeoordelingen van bepaalde ziekten en plagen alsook de daarbij horende internationale handel. De afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie, voert controle uit op de te exporteren groenten en fruit.

De minister ziet het als een plicht zich in te zetten voor de waarborging van de export. Hij heeft aangegeven, grote voorstander te zijn van een goede samenwerking met alle actoren op dit gebied, en spreekt de hoop uit dat de gezamenlijke inspanning tussen de publieke- en private sector verder wordt voortgezet om onze exportmarkt te consolideren.

13 REACTIES

 1. Lets Make Surinam Great Again.

  Wir Shaffen Das) stem nps

  Beste Lezers.

  Ik hoop dag Mr Parmisser zich realiseerd dat deze Europianen geen Chinezen zijn..


  Maak melding

 2. De afgelopen maanden sinds bekend werd dat de EU verscherpte maatregelen zou treffen tegen import van gewassen , is men driftig bezig geweest allerlei trainingen te verzorgen .Hopelijk is dat in voldoende mate geschied. Die schop onder de kont namens de EU was toch noodzakelijk voor meer bewustwording. Het komt de bevolking ten goede en de export wordt in stand gehouden en zelfs bevorderd wanneer het eindproduct van topkwaliteit is. Op termijn kan men ook gaan zoeken naar nieuwe afzetmarkten.


  Maak melding

 3. er zijn genoeg bedrijven in Suriname die al jaren onder strenge voorwaarden hun product zonder problemen ook met alle benodigde certificaten naar Europa exporteren. Waarom probeert men in Suriname steeds weer het wiel opnieuw uit te vinden?. Het is gewoon een kwestie van uitwisseling van kennis en kunde onder de alle betrokken bedrijven. Als zij in een soort consortium elkaar regelmatig bijscholen en informeren over de strenge regelgeving van de EU en de nodige kneepjes van het vak elkaar bij brengen, is er geen enkel probleem. Sterker nog Suriname kan er alleen maar beter van worden en sterker staan tegen wie dan ook zal proberen een stokje voor het succes van het export verhaal te steken. De overheid zou hier een zeer belangrijke rol in kunnen spelen. Het is een win win situatie. Hierbij een oproep aan alle export bedrijven in deze sector om zich te bundelen en sterker te maken tegen de strenge regelgeving van de EU.
  Er is werk aan de winkel Suriname kan nog succesvoller worden in deze zeer belangrijke zaak.


  Maak melding

 4. @ Leerling: De betrokken overheidsinstellingen dienen op de hoogte te zijn van de regelingen die gelden voor de export van agrarische producten zodat zij voorlichting kunnen geven aan Surinaamse agrarische ondernemers. Tevens wil de Europese Unie weten in hoeverre er de nodige deskundigheid en voorzieningen aanwezig zijn om de regels te handhaven. In die zin is het niet zo vreemd dat functionarissen van de EU op bezoek komen om te onderzoeken en te adviseren. Het vergroot de kennis en bevorderd het wederzijdse vertrouwen.

  Ondernemers onderling kunnen zeker ook heel veel doen om tot verdere professionalisering te komen. Nederlandse tuinders die dezelfde producten kweken vormen studieclubs waarin ze elkaars ervaringen bespreken en nieuwe technieken bestuderen. Mede daardoor behoren de Nederlandse tuinders tot de wereldtop wat opbrengst en kwaliteit betreft.

  Een verdere mogelijkheid tot verbetering van de agrarische sector is het vormen van coöperaties van landbouwers en tuinders in de regio in Suriname die dezelfde producten kweken. Men is geen concurrent, men is collega en heeft dezelfde belangen. Samen staan ze sterker tegenover opkopers, kunnen deskundigheid inhuren, hebben meer financiële slagkracht, en kunnen verder professionaliseren.


  Maak melding

 5. Jaren heeft LVV degelijke cruciale zaken laten barsten, eindelijk is een minister met verstand aan de slag gegaan om de eisen van de Europese export te voldoen aan de hoogste export standaarden binnen de gestelde eisen van de EU. We hebben meer van dergelijke ministers nodig.


  Maak melding

 6. Op 12 Oktober wordt een jaarlijkse bijeenkomst georganiseerd voor verbetering van de landbouw.
  Helaas zitten er weinig Surinaamse landbouwers terwijl de toegang gratis is. De stichting lijkt tegen blinde en dove hoofden te praten. Maarja de organisatie komt vanuit Nederland en wordt misschien daarom niet goed genoeg. Hans van de Broek geeft daarover ook een voorzet


  Maak melding

 7. Er zijn genoeg bedrijven in Suriname die al jaren onder strenge voorwaarden hun product zonder problemen ook met alle benodigde certificaten naar Europa exporteren.
  – welke bedrijven
  – noem enkele producten
  – naar welke landen wordt geëxporteerd
  – in welke supermarkten/lokale winkels/toko’s te koop
  Ik woon in Nijmegen stad aan de Waal.


  Maak melding

 8. Parmessar is bezig met zijn one man show.
  Corruptie ,fraude noem maar op…alles begint en eindigt met de ndp!
  Hoi poepzak parmessar,
  begin alvast bij je amnestielijder…


  Maak melding

 9. De formule met als uitkomst voor deze uitdaging is dat het ministerie van LVV en productie landbouwondernemingen die gericht zijn op export van landbouwgewassen voor Nederland, de EU is dat men deskundigen van de Landbouw Universiteit van Wageningen in Nederland gaat samen werken. In Suriname een landbouwlaboratorium wordt opgezet, waar alles wat gepland wordt aan een grondige onderzoek wordt onderworpen. Alle groenten, landbouwproducten, vlees, vis, dat in Suriname wordt geteeld of gevangen en bestemd is voor de export naar Nederland hier gescreend wordt en na goed bevinden de oost kan worden ingepakt en worden geëxporteerd.

  Deze werknemers/studenten zullen moeten worden opgeleid en de skills verkrijgen na het afleggen van een examen waarvoor ze geslaagd zijn en dan aan het werk worden gesteld op de productie en landbouwondernemingen die export gericht zijn. Dat is de enige garantie. Suriname moet afstappen om primitief bezig te zijn in de 21 ste eeuw.

  Productie en export landbouwondernemingen zullen deskundige/goed opgeleide mensen die skills hebben /moeten hebben die van de hoed en de rand van landbouw, veeteelt, visserij, verwerking, opslag, eisen van het product, keuring, af weten in de 21 ste eeuw.

  Als dat er niet is, moet men niet aan poppenkast doen, want dan krijg je priet (ondro broekoe) broekoe billen toestanden, dat vis noch vlees is. Dat is wat er in Suriname met vele landbouwproductieondernemingen/groenteteeltondernemingen die zich met export bezig zijn.

  Gewoon clowns, die hun tanden kunnen pieren, maar niets voorstellen. ddb is daar een duidelijke voorbeeld van. Een man zonder skills en president van de republiek Suriname is. Suriname moeten ophouden met dit poepgedrag.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Parmisser moest de groenten en fruit export naar de EU continueren. De ndp kan zich niet permiteren zo vlak voor de ve rkiezingen dat heleboel boeren bankroet gaan of inkrimpen omdat hun producten geweigerd worden door de EU.

  Hopelijk voor de export boeren keurt de EU de maatregelen goed en kan de export gekontinueerd worden.


  Maak melding

 11. suries zijn hards leer, ze kunnen niet samen werken.., willen ook niet ,,, het zijn ,,egoïsten ,,zo is het altijd geweest..
  al die verdelging middelen worden ergens verstopt, tot dat de controle voorbij is, dan kome die weer op de werkvloer.., maar vergeet niet,, dat de controle in Nederland wordt gedaan en streng ook..


  Maak melding

 12. De levering van kuiseband is anders al met de helft ingekrompen omdat er teveel bestrijdings middelen werden gebruikt. Dus twijfel of de NIEUWE strengere eisen gehaald worden. Al drie jaren terug is men in Su gewaarschuwd dat deze eisen per 1 November zullen ingaan. Zou een ramp zijn voor de kleine boeren maar in Europa is men al het vergif zat. Deze week is in Duitsland een slachterij met 300 man personeel gesloten dus maak je borst maar nat LVV


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.