dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandConceptwet grondenrechten binnenland van Suriname naar minister

Conceptwet grondenrechten binnenland van Suriname naar minister

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) in Suriname heeft op dinsdag 1 oktober de ontwerpwet houdende ‘Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken’ ontvangen van Wensley Misiedjan, voorzitter van het Management Team Grondenrechten (MT).

De grondenrechten van de inheemsen en marrons in Suriname staan al decennialang ter discussie. Deze rechten hebben betrekking op onder andere hun gronden, woon- en leefgebieden en hulpbronnen. Op grond van artikel 41 van de Grondwet van Suriname is de staat eigenaar van alle natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen. De inheemsen en marrons ontlenen hun rechten aan hun status op de gebieden waar zij wonen en werken. Collectief eigendom wordt echter niet erkend in de Surinaamse wet, maar wel in het internationale recht.

Het gepresenteerde document bevat regelingen die naast de wettelijke erkenning van de collectieve grondenrechten van inheemse en tribale volken, ook de demarcatie(afbakening) en de bevoegdheden van het traditioneel gezag en Free Prior Informed Consent (FPIC) regelt. FPIC omvat het recht van inspraak van de inheemse en tribale volken op besluitvormingen, die van invloed kunnen zijn op hun woongebieden en hun leefwijzen.

John ‘Lesina’ Sintanie, hoofdkapitein en afgevaardigde van granman Bono Velantie van de Ndyuka stam, zegt ‘hartstikke blij’ te zijn met het resultaat. “Het was niet makkelijk, maar het is er eindelijk,” aldus de hoofdkapitein. Hij heeft alle 51 parlementariërs opgeroepen om vóór deze wet te stemmen als het daarop aankomt.

Theo Jubitana, kapitein en voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) spreekt van een markant moment in de eeuwenoude strijd van inheemsen om hun collectieve rechten in ere te herstellen. De VIDS-voorzitter heeft het parlement opgeroepen niet te veel te sleutelen aan het ontwerp.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. Het lijkt wel dat twee vertegenwoordigers het ontwerp wet gezien hebben en tevreden zijn erover. De dna heeft het nog niet gezien. Hopelijk is er nog een discussie over de wet door de dna.


  Maak melding
 2. Dit is waarlijk een mijlpaal van de regering Bouterse. Dit gevoelige vraagstuk met betrekking tot de grondenrechten is al heel lang een heet hangijzer geweest. Opeenvolgende regeringen hebben het gelaten voor wat het was .De regering Bouterse is echter niet bij de pakken gaan neerzitten en thans ziet het ernaar uit dat de Inheemsen en Marrons eindelijk een stukje zekerheid krijgen waar ze recht op hebben. Het moet nog voorgelegd worden en het is te verwachten dat het goedgekeurd wordt in de DNA. Weer een probleem opgelost. Step by step.Paso a paso.


  Maak melding
 3. Hetzelfde gelul elk jaar….
  Zo dus bouta heeft ze alweer het binnenland beloofd in ruil voor hun stemmen.
  Tot de straks nieuwe regering min de ndp..trek deze gronden weer in.Het binnenland van Suriname is van alle surinamers niet van bepaalde groep
  en alleen!!


  Maak melding
 4. Zo nu weten ze wat hun rechten zijn
  Maar heeft iemand ze ook verteld dat ze plichten hebben. Nee? oh ok geen plichten dan.

  Collectief eigendom is eigenlijk een contradictie in terminis.
  (Van een contradictio in terminis spreekt men als uit een bepaalde verbinding tussen woorden al kan worden afgeleid dat zoiets onmogelijk is.)
  Eigendom betekent immers dat jij een ander kan uitsluiten van het gebruik van jouw goed(eren).
  Als ik eigenaar ben van een auto, huis, tandenborstel, een stuk grond dan moet jij daarvan afblijven respectievelijk mag je mijn grond niet betreden.
  Het verbaast mij dan ook niet dat collectief eigendom niet in het Surinaams recht dat ontleend is aan het Nederlands recht voorkomt (noch in het Nederlands recht).
  Volkseigendom bestaat dan ook niet. Interessant dat het wel bestaat in het internationaal recht.
  Mbt intellectueel eigendom snap ik dat dit niet bij de grens stopt, maar grond?
  Hopelijk bekijken de rechtsgeleerden dit en slikken ze het niet voor zoete koek.
  De laatste zin van Ray ” Het binnenland van Suriname is van alle Surinamers niet van bepaalde groep
  en alleen!!” vind ik dan ook geheel terecht


  Maak melding
 5. Niks grondrechten laat ze eerst maar de oerwoud gebied ontwikkelen de tijd staat daar stil circa 300jaar. Ze zijn in hun denken dom en stom gebleven. Wie trekt ze uit de modder ABOP denk ik.


  Maak melding
 6. @ Pico: De grond in Suriname die niet in particulier bezit is is eigendom van het land, dus van alle Surinamers. Behalve bezit is er ook gebruiksrecht dat exclusief kan zijn. Een voorbeeld in Nederland was de streek Het Gooi. In Engeland heb je de commons. In veel plaatsen in Nederland had je ook dat soort gemeenschappelijke weidegebieden waar iedereen zijn vee mocht laten grazen.
  Of dat wettelijk geregeld is dat weet ik niet, maar het is traditioneel recht. Het is voorstelbaar dat de binnenlandbewoners exclusief gebruiksrecht hebben over hun leefgebied maar dat het eigendom bij de staat blijft. De bodemschatten in dat gebied blijven dus eigendom van de staat maar het zou kunnen dat de bewoners van dat gebied, met inachtneming van de wettelijke voorschriften, het eerste exploitatierecht krijgen. Dat lijkt mij n iet onredelijk.


  Maak melding
 7. Hans
  In de wet staat geschreven: gewoonte geeft geen recht tenzij de wet daarnaar verwijst.
  Welnu, traditioneel recht bestaat niet.
  Het is dan meer een kwestie van gedogen. Zo dus ook de gebieden waar je naar verwijst.
  Wat dit wetsontwerp beoogt is het gedogen een wettelijke basis te geven.
  Wat je eerste zin betreft: de landsgrenzen zijn van belang tegenover andere mogendheden.
  Volkseigendom bestaat niet.
  Een voorbeeld
  Het onafhankelijksplein
  Zoals je stelt is het van alle Surinamers.Je zou als Surinamer daar je tentje opkunnen slaan.
  Het land behoort aan de Surinaamse bevolking toe en de daarvoor gekozen bestuurders dienen oa de veiligheid te waarborgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES