Schooldeuren Lyceum1, Lyceum 2 en Havo 2 blijven morgen gesloten

27
bvl in actie

De schooldeuren van Lyceum 1, Lyceum 2 en Havo 2 blijven dinsdag 1 oktober gesloten. De directeuren en leerkrachten van deze scholen zijn door de Bond van Leraren (BvL) gevraagd het werk niet aan te vangen en zich om 08.00u aan te melden in het bondsgebouw.

De leerkrachten van de drie scholen hebben bij de BvL aangeklopt nadat zij ontevreden zijn over de wijze waarop de nieuwe directeuren zijn aangewezen. De BvL heeft getracht via het ministerie een oplossing te brengen maar echter zonder resultaat. De redactie van Waterkant.Net verneemt dat het ministerie vanmorgen door de bond per brief op de hoogte is gesteld van het besluit.

Reshma Mangre, voorzitter van de BvL zegt in gesprek met de redactie van Waterkant.Net dat het ministerie de personen die in aanmerking zouden moeten komen voor het directeurschap uit het niets heeft overgeslagen. Dit zonder een grondige reden en dat accepteert de bond niet. Het ministerie heeft personen van buiten de scholen aangetrokken om te fungeren als directeur en dat is niet te begrijpen.

De Surinaamse bondsvoorzitter benadrukt dat het vooralsnog gaat om een actie waar de drie scholen alleen betrokken zijn. “De problemen van de basis en VOJ scholen zijn ook nog niet opgelost. Als oplossing uitblijft dan komt de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) ook ik beeld”, aldus Mangre.

27 REACTIES

 1. Ik hoor dat Nederland voor 400 Surinaamse leerkrachten alles in orde heeft gemaakt om hier te komen werken. Nee, dat vind ik niet kunnen, want dan zitten nu de scholen in Suriname met een tekort aan leerkrachten. Als het zo mocht zijn vind ik dat de Surinaamse regering maatregelen moet treffen.
  Het probleem van Nederland moet hier intern opgelost worden.


  Maak melding

 2. Ik hoor dat Nederland voor 400 Surinaamse leerkrachten alles in orde heeft gemaakt om in Nederland te komen werken. Het probleem is nu dat Suriname 400 leerkrachten kwijtgeraakt.
  Suriname moet maatregelen gaan treffen, want het Nederland moet hun probleem het tekort aan leerkrachten intern oplossen.
  De Surinamers die werkzaam in het onderwijs worden onderbetaald en gezien de situatie in het land kiezen ze voor Nederland.


  Maak melding

 3. Dit heet marktwerking Annabella.
  Nederland lost haar probleem op.
  Suriname dient hetzelfde te doen. Zij kan twee dingen doen;
  1. haar leerkrachten behouden door hen een betere vergoeding te bieden, onder andere en met name door een hoger salaris te geven.
  2. Buitenlandse leerkrachten proberen aan te trekken. Dit zal lastiger zijn


  Maak melding

 4. Het is inderdaad marktwerking.
  Helaas voor Suriname is er sprake van brain drain.

  De bestuurders en leidinggevenden op het Ministerie van Onderwijs doen aan power play.
  Hebben schijt aan de leerkrachten en doen maar wat.

  Hoorde laatst dat leerkrachten die geen klas hebben zich iedere dag tijdens ‘schooluren” zich moeten aanmelden op het ministerie en op een bankje hun tijd door moeten brengen. Kun je je dat voorstellen.

  Denken jullie nou echt dat het de regering wat kan schelen. Hoe minder goed opgeleiden, hoe vrolijker de regering er van wordt.


  Maak melding

 5. @ Nina1 30 september 2019 at 17:51
  Las ergens waar je een inkijkje in je financiële situatie gaf dat je het niet gemakkelijk hebt.

  Zou jij als je de gelegenheid op een betere baan en een betere inkomen niet dezelfde keuze maken.
  Al was het alleen maar in het belang van de toekomst van je kids??


  Maak melding

 6. Met de regelmaat van een klok vinden er botsingen plaats tussen de vakbond en het ministerie. Wie is eigenlijk bevoegd een directeur te benoemen? Het ministerie of de vakbond? Het hoort dat de vakbond opkomt voor de leden maar ik krijg het idee dat ze soms te ver gaan in sommige gevallen. Het ministerie op zich, met aan het hoofd Ferrier is wel stug. Lillian Ferrier genereert hetzelfde effect als een rode lap op een stier. De vraag is wanneer zij beslissingen neemt, zij zich realiseert wat de consequenties kunnen zijn. Het loont om water bij de wijn te doen. Jij tevreden ,ik tevreden. Mogelijk dat er een bepaalde hiërarchie is qua opvolging. Maar of het een wet van Meden en Persen is , is een andere zaak. Laten ze nogmaals om de tafel gaan zitten hoor. Dit is toch geen goed begin.


  Maak melding

 7. Wie zijn gat brand door continu deel te nemen aan onderwijsstakingen is geen knip waard om directeur te worden. Dit soort figuren die het onderwijs t.b.v. de leerlingen / studenten saboteert kan je geen leidinggevende functie binnen een opleiding- en opvoedingsinstituut toevertrouwen. Zij namen uit persoonlijke en politieke belangen het voortouw in de stakingen in het onderwijs tegen hun werkgever de overheid. Door hun toedoen kregen de leerlingen minder onderwijs. Het belang van de jeugd, de toekomst van morgen, hoonden zij weg. Nu mogen deze saboteurs op de blaren zitten. De juiste mensen met het juiste en oprechte hart voor de leerlingen/studenten bleven ondanks de stakingen op het werk om onderwijs aan de leerlingen en studenten te garanderen. Dit soort mensen zijn geschikt om schoolleider te zijn. In Nederland moet je het niet flikken om je baas dwars te zitten en ook nog hopen op een promotie. Vergeet het maar.


  Maak melding

 8. Men wilt goedkoop onderwijs hebben in Suriname en daarna naar buitenland. Ons belastinggeld.
  Wie bepaald wie Directeur wordt op een school??? Bonden??
  Die bendes moeten uitgeroeid worden.
  Ik ben er voorstaander van dat mensen niet jaren op zelfde post zitten en doen alsof het hun eigendom is. Gesjoemel krijg je.
  Ik wil de namen van de gasten die de posten willen


  Maak melding

 9. @Bola
  Surinaamse leerkrachten kun je niet zomaar laten instromen in het Nederlandse onderwijsstelsel.En ik heb niets gehoord dat Nederland zich opmaakt om 400 Surinaamse leerkrachten te ontvangen.


  Maak melding

 10. @ RobG … het {bepalend lidwoord} mislukt product … wie ” haar ” gat brand door continu … SLECHT BESTUUR … is geen KNIP waard voor om Mi-ni-ster te worden. MMDDB moet haar … oneervol … op staande voet ontslaan. Verder commentaar overbodig !!!!!!


  Maak melding

 11. @bert van Marwijk;
  Je hebt wel gelijk. Dat moet ik ook eerlijk toegeven. Ik snap dat volkomen.
  Aan de andere kant, is het ook zo dat de leerkrachten wel goed verdienen. Een kleuterleidster kan zich een buitenlandse reis met haar gezin veroorloven, snapt u?
  Dan is het logisch dat de andere leerkrachten van de hogere niveaus meer verdienen. U moet eens een kijkje nemen, al is het voor de grap, op het erf van elk willekeurig school. U zult wel versteld staan van de voertuigen waarmee de leerkrachten komen! Natuurlijk zal ik niet alle leerkrachten over 1 kan scheren hoor.
  Maar, zoals ik het al zei, u heeft ook gelijk.
  Ik snap het volkomen. Ze hebben het netjes geprobeerd en het is niet gelukt. Dan maar nu zo.


  Maak melding

 12. Hai boi elke keer weer stakingen van die leerkrachtn . Wanneer houd dit eens op dan zijn niet uitbetaald dan verdienen ze niet genoeg . Elke keer willen ze ook verhoging .nou j werkt ook maar een halve dag plus krygen ze vakantie en dan wil j veel meer verdienen kan toch niet. Andern werken zo hard op ht veld en toch klagen ze niet. Waarom dan


  Maak melding

 13. Als surinaamse leerkrachten in nederland voor de klas gaan staan dan kan ik het ook. Larriekoek. Het onderwijs systeem in Nederland verschilt hemelsbreed met van Suriname. De leerkrachten zullen zeker een jaar studie nodig hebben om zo ie zo het rekensysteem alleen te snappen. En nog een jaar om hun Surinaamse mentaliteit achterwege te laten.
  Ik zeg niet dat het niet zou kunnen Maar t gaat niet zoals jullie hier beweren. Vele surinamers trekken naar buitenland. Caraibisch gebied voor beroepsgericht werk. Dus is mogelijk ook Europa te proberen.


  Maak melding

 14. @ Mijke 1 oktober 2019 at 06:26

  Het is niet voor het eerst dat zo een grote groep door de Nederlandse overheid wordt gefaciliteerd.
  Toen drs. Jacques Wallage, op het ministerie van Onderwijs zat gebeurde het ook al.
  Verpleegkundige doen het sinds 1975 aan de lopende band. Ze zitten op de Antillen en Nederland.
  In Nederland werken ze veelal in de zorg (problemen met de waardering van hun opleiding).

  Maar de meesten zijn tevreden met hun leven, de kansen van hun kinderen om zich te ontplooien.
  velen slagen er ook nog in een goede man aan de haak te slaan.


  Maak melding

 15. @ Nina1 1 oktober 2019 at 01:43
  bedankt voor je reactie.

  Ik zou zeggen gauw de moed verzamelen en onder het motto I will, Ican de studie tot kleuterleidster gaan volgen.
  Si se puede.


  Maak melding

 16. Kondremangs
  Rob Gek. …
  ..je moet nou eens je grote bek houden over het verdedigen van het belijd van DiDiBri en zijn boevenbende. ..die helemaal geen kaas gegeten hebben van welke aard van besturen van een land ed. …het is vaker bewezen. .voor de 3e keer al. …dat ze Su naar de afgrond brengen en dat dezelfde partijen…waar jij je smoel op afgeeft. …de boel op orde moeten brengen. …
  En nu begeef je je nog meer op glad ijs. …Blijf van ons. …leerkrachten. …af! !! Wij brengen de Surinaamse jeugd scholing bij en niet jouw boevenbende. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.