Dambreuk Weg naar Zee; landbouwgebieden onderwater gelopen

18
Dambreuk weg naar zee

Zondagmiddag is een breuk ontstaan in één van de waterkerende dammen te Weg naar Zee in Suriname. Daardoor is er zeewater terecht gekomen op de landbouwgebieden in de omgeving van de Brantimakkaweg.

Het Nationaal Informatie Instituut meldt, dat de breuk rond zes uur in de avond is geconstateerd. Vanaf half zeven is de situatie op locatie gemonitored. De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vijay Chotkan is ter plaatse geweest voor orientatie. Na overleg met zijn collega Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij, is besloten om de sluis te openen ter afvloeiing van het overtollig water.

Inmiddels is het bedrijf Surzwam gevraagd om per direct zwaar materieel beschikbaar te stellen voor herstelwerkzaamheden. Door de hoge waterstand zal er naar verwachting morgen vroeg een aanvang gemaakt kunnen worden met het werk. Na eerste inspectie lijkt de breuk ontstaan te zijn door particuliere werkzaamheden in de directe omgeving van de dam, waarbij onder andere mangroves zijn verwijderd.

De Surinaamse regering laat weten dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan en werkt aan normalisatie van de situatie.

18 REACTIES

 1. Ze hebben magroves weggehaald en bij de dam gewerkt(gegraven?).Of waren ze krabben aan het zoeken? Dan hebben ze de dambreuk en overstroming verdiend.
  Nu hopen dat de overheids interventie gauw tot stand komt.


  Maak melding

 2. Wat een klojo’s die in de buurt van de dam mangrove’s weghalen..het is toch dan te verwachten dat de dam het vroeg of laat gaat begeven…hoe dom kun je zijn!!!vooral hoe deze regering niet van onderhouden van infrastructuur houdt!!


  Maak melding

 3. Opmerkelijk dat er mangroves zijn weggehaald voor het doen veroorzaken van de dambreuk. Ik geloof er geen zak van.
  Kijk eens naar de dambreuk. Stelt niet veel voor en waarom wordt niet direct ingegrepen en gedicht. Juist wanneer de breuk het de hele nacht gaat doorstromen wordt de gat alleen maar groter met het risico dat de schade aan de landbouwgronden alleen maar toenemen door het brakwater. Of komen de huizen van de mensen dan niet in gevaar.
  Hoe groter de schade van de dambreuk door niet tijdig in te grijpen, zullen de herstelkosten alleen maar gigantisch toenemen.
  Dus minister Chotkan niet slim van jou.
  Echt een domoor.


  Maak melding

 4. Particuliere werkzaamheden waar onder andere mangrove is verwijderd. Het belang van mangrove moet men onderhand wel kennen. En wat heeft men verder nog gedaan opdat de dambreuk kon ontstaan? De dam is niet alleen afhankelijk van mangrove. Het moet echt een waterkering zijn met of zonder mangrove.


  Maak melding

 5. pakiratigri
  Gelijk heb je maar dan de vraag “waar moet het geld vandaan komen om dit project aan te pakken?”
  Je moet ook trachten een dam op te werpen die de gelden van Suriname kunnen tegenhouden die worden weggesluisd in de zakken van al die rijkers.
  Sommigen reden 10 jaar geleden op een fiets en hadden npog geen geld om een schoen te kopen laatstaan een auto.
  Zie hen nu, nu rijden ze een de grootste SUV en hebben snake bite boots aan en echte duren schoenen van Gucci etc. Ja sommigen lenen zelfs 50 miljoen aan de staat en anderen hebben tesamen circa 750 miljoen US$ op buitenlandse rekeningen.
  Vraag is dus alleen “waar komt dit vandaan en hoe kunnen wij dit voorkomen?”


  Maak melding

 6. Is er dan niemand die daar toezicht houd?
  Iemand die erop let dat als er werkzaamheden daar uitgevoerd worden, de natuur niet vernietigd word. Die mangrove bomen zijn niet zo lang geleden geplant. De suri’s weten ook niet om netjes en zuinig om te gaan met wat ze hebben. Triest hoor. Het maakt me nu niet uit wie gevraagd is om het werk te doen, zij het nou gratis of zakkenvullers, het werk moet gedaan worden en snel ook!


  Maak melding

 7. Chotkann gaat hij ook over bruggen? Dan moet hij gauw alle bruggen controleren die zijn ook niet je van het, met name de houtenbruggen en natuurlijk de overloop naar de brug want er zitten grote kuilen aan het begin van de bruggen. De bruggen worden intensief gebruikt en het materiaal is van het aller goedkoopste product. En zo zal de dammen ook van het aller goedkoopste product zijn. De rest van het geld gaat inderdaad in eigen zak of liever gezegd de familie wonen allemaal in een groot huis voorzien van alles en nog wat en rijden allemaal een dure auto dus daar gaat al het geld naar toe. WORDEN ZIJ WEL GECONTROLEERD HOE ZIJ AAN ZOVEEL WEELDE KOMEN??????????????????????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.