Jongen (14) moe van beschuldigingen door moeder en schiet op zichzelf met rifle

30
Man mishandelt ex-vrouw na woordenwisseling tussen haar en zijn nieuwe vriendin

Een 14-jarige jongen heeft afgelopen zondag in Paramaribo gepoogd om zelfmoord te plegen. De tiener sloot zich op in zijn kamer en schoot op zichzelf met een windbuks met ingekorte loop en kolf die omgebouwd is tot een rifle. Hij ging over tot de daad omdat hij moe is dat zijn moeder hem steeds beschuldigt drugsverslaafde te zijn.

De Surinaamse krant Times of Suriname, die in haar editie van vandaag melding hierover maakt, geeft aan dat de jongen per eigen gelegenheid werd gebracht voor medische behandeling. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen. De jongen had een afscheidsbrief achtergelaten waarin hij de reden van zijn daad had aangegeven.

De krant verneemt dat de jongen de laatste maanden tot in de late uren op straat bleef. Hierdoor sliep hij overdag waardoor zijn moeder het vermoeden had dat hij drugs gebruikt. De politie werd ingeschakeld en kwam ter plaatse. Het wapen is hangende het onderzoek in beslag genomen.

De politie heeft de zaak nog in onderzoek. Zo gauw meer bekend is wordt het bericht aangevuld.

30 REACTIES

 1. Opvoeding speelt hier een grote rol. Wat doet een kind van 14 jaar tot laat in de avond buiten. Moet hij niet naar school gaan. Ouders doen helemaal geen moeite om aandacht te besteden aan hun kinderen. Wat ze wel weten is njang dringi, dansi. Daar zijn ze heel goed in in su. En dan krijg je van dit soort kinderen die zich gaan ontwikkelen op een ander pad.


  Maak melding

 2. Veel Surinaamse ouders gebruiken de directieve manier om hun kinderen op te voeden, aan te spreken of te beschuldigen. Aan het kind wordt weinig ruimte overgelaten om een eigen mening te geven. Deze methode van communiceren en opvoeden door veel Surinaamse ouders moet mijn inziens overboord gegooid worden. Aan de andere kant kan ik de moeder wel begrijpen. Een jongen van 14 jaar oud die tot sávonds laat rondhangt op straat roept ook de nodige vraagtekens op. Ook al hebben de leerlingen nu de grote schoolvakantie een jongen van 14 jaar oud hoort om 18.00 uur thuis te zijn.


  Maak melding

 3. Het is makkelijk als ouder om je eigen onvermogen op je kind te projecteren. En zoals ik al eerder opmerkte, Surinaamse moeders denken met schreeuwen en slaan in plaats van met praten alles opgelost te krijgen.
  🤔


  Maak melding

 4. Die jongen is niet ” moe” van zijn moeder maar moe van zichzelf en zijn eigen leven waarschijnlijk zat!!
  Ziet die jongen van 14 jaar oud niet hoe hard zijn moeder moet werken om een te verzorgen.
  Wat doet een jongen van 14 jaar zo laat op straat. En hoe komt hij aan het omgebouwde wapen waarmee hij zichzelf heeft verwond?

  Volgens mij hoort een knul van 14 jaar op school te zitten en niet maanden lang overdag te slapen en vervolgens weer tot in de late uren op straat te hangen?

  Als het mijn zoon zou zijn geweest, had ik hem al lang meegenomen naar het politiebureau voor een goed gesprek.
  De moeder de schuld geven komt zeker van kerels die geen kinderen hebben en/of kinderen verwerken en de moeders in de steek laten. Helaas denken de kinderen van tegenwoordig dat zij hun ouders de regels kunnen voorschrijven ipv andersom.


  Maak melding

 5. Eentje zichzelf opgehangen van de week en dan deze dan met een rifle : heeft dit te maken met wanhoop in de opvoeding ? Of verwennerij !!! Trouwens het heel land is wanhopig m.u.v. De zakken vullers in de regering .


  Maak melding

 6. Het lijkt erop alsof niemand meneertje iets mag zeggen. Meneer speelt bigi man. Ik zou je niet beschuldigen van niets maar je zou nergens gaan tot in de late uurtjes, thuiskomen eten en slapen. Niet in mn huis. Mijn huis heeft mijn regels.
  Moeder je hebt te veel toegestaan. Laat hem lekker in het ziekenhuis liggen en bezoek hem geen dag


  Maak melding

 7. Er is veel meer aan de hand ,laten wij niet oordelen ,misschien een maatschappelijk werker inschakelen om met het gezin in gesprek te gaan ,armoede ,geen tijd voor haar kinderen door te werken we weten niet wat het probleem is misschien heeft de moeder begeleiding nodig om met haar kind /,kinderen om te gaan ,want het is heel erg belangrijk hoe je met je kinderen praat /,,omgaat .
  deze familie of gezin heeft duidelijk hulp nodig Godzegen mensen


  Maak melding

 8. Laten zijn stapmaatjes zijn zaken regelen in het ziekenhuis, zijn kleren wassen en voor hem brengen wat hij nodig heeft.
  14 jaar dien je 10 u s’ avonds in huis te zijn. Als je een keer uit gaat of naar een feestje dan breng en haal ik je of pa doet dat.
  Door de week ( schooltjjd) levert iedereen zijn mobiel in.
  Je dient kinderen op te voeden.


  Maak melding

 9. Omdat z’n ma van hem houdt en niet wegkijkt, a mang dwa san diesie.
  Wel no mie boi, als je dit niet wilt, if joe na bigie mang da go soek ie eigie oso.
  Waar is je pa?

  Baja Rob, zeg me waar ik meer kan vinden over directieve manier van opvoeden.
  Tijdens je studie ben je dit woord natuurlijk tegengekomen.😀😀
  ik ken wel de
  autoritaire manier, de permissieve manier, de democratische of autoritatieve en de verwaarlozende manier.


  Maak melding

 10. In 2016 is er een conceptwet ingediend waarbij de leerplicht verruimd werd naar 16 jaar. De bedoeling was dat vanaf 2017/2018 het officieel in werking zou treden. De jongen is veertien. Als dit inderdaad officieel van kracht is vraag ik me af wat de inspectie van het Onderwijs gedaan heeft aannemend dat hij niet meer naar school ging. Er staat wel dat hij de laatste maanden tot in de late uren op straat verbleef en overdag sliep. Er staat echter niet dat hij de laatste maanden (elke) nacht tot in de late uren op straat verbleef. Misschien deed hij het in het weekend en ging gewoon naar school. Hoe dan ook ,een veertienjarige hoort niet zo laat op straat te zijn. Het gezag van de moeder mis ik wel en eventueel het inschakelen van de nodige instanties als zij het niet voor elkaar krijgt. Als de jongen echt verslaafd is aan drugs krijgen we van die Amerikaanse toestanden. Ik hoop dat de jongen er boven komt en zichzelf niet verminkt heeft voor het leven. We horen wel.


  Maak melding

 11. Luku noh, veel Surinaamse ouders tegenwoordig no mang handel deng piking. En a overheid anga samenleving musu bondru fu suku betre oplossing. Zolang onderwijs en ontwikkeling van de jongeren geen prioriteit heeft, gaat de jeugd zo blijven.
  De jeugd heeft heeft heel weinig recreatie, dan gaan ze zich vervelen en domme dingen doen. Alleen als je geld hebt kun je je kinderen beter laten ontplooien, en zelfs dan moet je geluk hebben tak a piking no tron wan jonkie of wan bigie motjo dus…


  Maak melding

 12. Zoals gezegd de kids van tegenwoordig mag je niet corrigeren ze zijn gauw op hun teentjes getrapt en het is alsof het in de meeste gezinnen een puinhoop is, ze doen maar. Komen en gaan wanneer ze willen er zijn geen regels. Normen en waarden ver te zoeken. Jongen is gewend laat thuis te komen en moeder heeft dit niet meteen aangepakt bij die ene keer dus wordt het een gewoonte voor kind en de rest ziet dat en doet het maar ook. Ergens is het begonnen toch. Kinderen onder 18 jaar straat verbod opleggen na 18.00 u met uitzonderingen natuurlijk mogen niet meer op straat hangen en dat zijn meestal de schoolgaande kids. Daarom mijn petje af voor de ouders en kids die weten hoe ver ze moeten gaan. Met manipuleren kom je echt niet ver en een grote mond naar je ouders toe ook niet. Het is jammer dat heel veel ouders dit niet lezen want zo leer je hoe bepaalde dingen aan te pakken want ouder(s) en opvoeder(s) hebben het zwaar genoeg vooral als het gezin uit meerdere kinderen bestaat. De politie is geen oplossing een gecertificeerde instanties is de beste oplossing. (V00r kind en ouder(s)/opvoeder(s).


  Maak melding

 13. Als ze ontsporen en je mept ze ga je als ouder of verzorger voor de bijl. Kenmerken jeugdige junk. Steelt alles uit huis wat los en vast zit. Ontkent dat ze het zelf geloven. Maken zichzelf zielig bij anderen doen aangifte tegen degene die hen aanspreekt.
  Opvoedongsgestichten bouwen dienstplicht invoeren en een pak rammel. Dat zal ze leren crimineel tuig.


  Maak melding

 14. Wat doet een 14jarige laat op straat n waarom? Heeft ma wel gecommuniceerd met zoon, of was het slechts beschuldigingen uiten? Algemeen vind k dat een ouder tijd moet hebben voor kind. Hoe oud is d moeder; was ze een tienermoeder? Ze moeten counseling. Succes!


  Maak melding

 15. Dit is typisch het gevolg van een paarse opvoeding. De ene knul verwordt drugshandelaar, de andere drugssmokkelaar of bolletjesslikker en deze dwaas, een drugsgebruiker. Oma taki, zo jong en al paars gedrogeerd. Opa taki ai, ai, de paarse ddb misdaad droga vloek blijft maar om zich heen grijpen, jong en oud verworden van Nature Delirium Patienten. Oma taki, het gros der paarse debiele dwaze idioten volharden in hun domheid, we gaan weer in 2020 stemmen op de bij verstek veroordeelde drugscrimineel, want dan eeh ga we gratis drugs krijgen. Baas is al bezig met zijn bende weed te verbouwen. Opa taki, zgn medische weed. Oma taki, medisch of niet, na wang vervloektoe spul. Kijk maar wat drugs te Abra Broki de kleine man en vrouw heeft gebracht. Paarse verloedering. Velen zijn nu drugsverslaafden die leven en slapen in de straten.


  Maak melding

 16. jongen van 14 jaar oud hoort om 18.00 uur thuis te zijn.

  Kinderen van onder de 18 jaar moeten na 18.00 u niet meer op straat zijn.

  Hieruit blijkt al verschil van inzichten.

  Tienermoeders; ook weer zo een term. Onze voorouders trouwden en kregen kinderen toen ze nog tiener waren. Het overgrote deel is geen crimineel geworden. Integendeel zelfs.

  “ Goed” opvoeden heeft met zoveel factoren en inzichten te maken en is ook sterk afhankelijk van de maatschappelijke- ,economische positie en de sociale controle in onze maatschappij. Het collectieve is weg. Hokjes denken zegeviert.
  Dit werkt niet in een kleine gemeenschap zoals de onze, voor zover die elders wel werkt?

  Elkaar ondersteunen, kennis en inzichten delen i.p.v. alleen maar roepen dat “wij” het anders en beter doen, zouden doen of hebben gedaan.
  Dat is via dit medium niet te controleren 😀

  Laten we dan beginnen met minder vlot met ons (voor)oordeel klaar te staan en in plaats daarvan oproepen tot initiatieven ter collectieve ondersteuning.

  Niet te ontkennen valt dat er een heleboel, met een deel van onze jeugd, in ons land niet goed gaat.
  Met een groot deel wel.
  Suriname is daar echter absoluut niet uniek in.
  Wij zijn er echter “master” in om negativiteit uit te lichten en soms te vergroten en dan ook nog aan etniciteit te koppelen.

  Zeer zeker moet de vinger óók op zere plekken gelegd worden en dan kijken naar mogelijke, structurele oplossingen.
  Dat met gebundelde kracht en inspiratie van alle “betweters” .

  We moeten stoppen met de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen, de schuld elders te zoeken, te verwijzen naar het verleden, te zwelgen in zelfmedelijden.
  Laten we dat met ONS ALLEN proberen.
  Van goede politiek hebben we het in Suriname nooit moeten hebben helaas. Zo ja, waarom dan zoveel de nadruk op etniciteit?
  Laten we stoppen met geloven en hopen op oplossingen vanuit de politiek en geloven in onszelf.

  Een ieder is deel van deze, onze maatschappij.

  Er zijn aardig wat particuliere initiatieven en voorbeelden op dit vlak. Echter lijkt het niet de bedoeling te zijn om die positieve zaken uit te lichten. Althans niet hier. Erg jammer.


  Maak melding

 17. Triest…gezien de ontwikkelingen in het land kan ik me voorstellen..wat is de background van dit gezin….hoeveel kinderen…waar is papa…..werkuren van mama….welke kansen hebben dit soort kinderen binnen de maatschappij…en zo kunnen we maar verder gaan…het brengt soso stront🤔


  Maak melding

 18. Teenagers are hardheaded kids.Where is the Daddy ,he will put him straight.Send your kids to Sunday school to go learn about our Maker Jesus and what He has planned for them.


  Maak melding

 19. 14 jaar en tot laat op straat, ik moeder is ook debit aan zijn gedrag.
  Dus moeder zat thuis en meneertje hing op straat, niet in mijn huis no way!


  Maak melding

 20. Maar weet dat er in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken die moeilijk te doorstaan zijn. Want de mensen zullen alleen om zichzelf geven en om geld. Ze zullen verwaand zijn, arrogant, lasteraars, ongehoorzaam aan ouders, ondankbaar en ontrouw. Ze zullen geen natuurlijke genegenheid hebben, voor geen enkele overeenkomst openstaan en kwaadsprekers zijn. Ze zullen onbeheerst en wreed zijn en geen liefde voor het goede hebben. Ze zullen verraders zijn, roekeloos en opgeblazen van trots, met meer liefde voor genot dan liefde voor God.

  Bovenstaande komt uit de bijbel 2 Timotheüs 3:1-5!

  Het is heel triest wat er zich heeft afgespeeld, helaas een wereldwijd probleem dat in alle lagen van de bevolking voor komt. Het is de tijd waar we in leven, het moraal van de samenleving is aan verval onderheven. Ik denk dat alle ouders onder ons moeten toegeven dat opvoeden in deze tijd geen makkelijke klus is. Vroeger was een blik van mijn moeder voldoende, als er visite was gingen de kinderen spelen. Als je ergens om vroeg en je het niet kreeg, was je teleurgesteld maar de wereld verging niet.

  Ons lekkernijen bestonden uit vruchten, zuurgoed en chocolade was een luxe. Als mama zei nee, hadden we daar respect voor en nu moet je redeneren met je kinderen waarom je “ nee” zegt. Ik vind een draai om de oor pedagogisch verantwoord, indien nodig krijgen ze die. Vroeger had ik liever dat de juffrouw of buurvrouw mij corrigeerde ipv dat ze het thuis gingen zeggen. En ik had daar respect voor.

  Lijfstraffen, keur ik absoluut niet goed. Je moet denk als ouder een goede onderscheidingsvermogen hebben om te weten wat een draai om de oor is.

  Wat ik kan zeggen; ieder ouder wilt het beste voor zijn of haar kind. We moeten terug naar de basis, begin met onderstaande 6 lessen voor kind:
  1- zelfbeheersing
  2- nederigheid
  3- veerkracht
  4- verantwoordelijkheid
  5- leren van volwassenen ( opa met fosting tori) bijvoorbeeld of een mentor
  6- moreel besef

  Let op; je moet ze zelf wel bezitten/ toepassen, jij bent immers hun grootste voorbeeld!


  Maak melding

 21. Puberteit bestaat ook in Suriname! Denk dat daar ook veel geinvesteerd moet worden in de kinderen….zelfmoordpercentage is zo hoog. Een puber moet ook leren waarom zijn ma hem iets verteld en te luisteren!. Dat hij moe wordt is zijn probleem. Mijn kinderen waren ook zo…maar zelfmoord of zelfverminking nee!!! hoop dat er een hulpdienst komt net als 113 in nederland, zodat ze tenminste hun hart kunnen luchten!


  Maak melding

 22. Ach sommige mensrn hebben makkelijk praten. Niet alle kinderen zijn moeilijk opvoedbaar. Omdat hun problemen zich niet op t vlak van de op voeding bevinden praten ze zo. Iedereen heeft een andersoortig probleem. ‘Niet in mijn huis’ wordt gezegd. Laat je het kind dan buiten? Of laat je hem in het ziekenhuis alleen? Als je van je kind houd doe je dat niet. Als er dan wat met hem gebeurt vergeef je het jezelf nooit. Prett eyes, het is zoals je zegt. En alle hulp ontbreekt in Suriname. De moraal is tot in de top van het land tot het nulpunt gezakt. Alleen geld telt. Zulke kinderen heb je onder alle lagen van de bevolking en niemand van de lijders van het land maakt zich druk over onze kinderen. Misschien heeft de minister/ kinderpsycholoog een oplossing voor ons. Ze heeft toch keurige kinderen met een hoge moraal opgevoed?


  Maak melding

 23. Iedereen heeft een mening over opvoeding,POSITIEF EN NEGATIEF. Allemaal goed je haalt er heel veel uit en zo kunnen we relativeren maar de vraag is waar is het fout gegaan. Hoe kunnen ouder(s), opvoeder(s) leren om met het kind om te gaan en de regels in huis en normen en waarden toe te passen zo dat het weer een stabiele situatie wordt in het gezin/gezinnen. Want respect staat voorop aan beide kanten. De voorgestelde instellingen zijn te weinig om dit probleem aan te pakken maar alle beetjes helpen. De opvoeding begint wel thuis.Ouders/opvoeders en school moeten wel ruimte maken om de gesprekken geregeld te kunnen voeren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.