Groenteprijzen flink gestegen door droogte; vier takjes tayerblad nu SRD 15

49
Tayerblad-suriname

De prijzen van groeten in Suriname zijn flink gestegen door de droogte. Dit komt doordat veel boeren nu moeite hebben om hun groenten van voldoende water te voorzien. Voor een bosje tayerblad met slechts vier takjes moet er nu SRD 15 neergeteld worden, meldt de Surinaamse krant Times of Suriname vandaag op haar voorpagina.

Een groentenboer verklaart tegenover de krant dat door de droogte van de afgelopen dagen, de boeren genoodzaakt zijn om hun producten duurder te verkopen. Volgens de boer moet er nu gezien de droogte meer geinvesteerd worden voor de groei van de groeten.

Als dat niet gebeurd kan het volgens de boer dat de hele oogst teniet gaat. Een vrouw die zich gisterochtend onder de markt bevond liet aan het medium weten dat zij zich niet kan voorstellen dat voor een bosje tayerblad met vier takjes nu SRD 15 kost.

De Surinaamse groetenprijzen zullen aan de hogekant blijven zolang de droogte er heerst.

49 REACTIES

 1. Helemaal eens, de mensen moeten nu weten hoe gehard je moet werken o m de kost te verdienen..
  Laat al die luilakken zelf ook gaan arbeiden en niet op de hoek gaan staan, om te roven en stelen..

  Alleen door te werken kom je voor uit..

  Dus doe je best

  n


  Maak melding

 2. Wat duur is hoef ik niet te eten. Misbruik maken ze altijd. 100 jaar planten ze en elk jaar zelfde verhaaltjes. Te veel regen of te droog. Nooit moderne technieken bij hun landbouw activiteiten ingevoerd.


  Maak melding

 3. Wie in een huis woont heeft natuurlijk een perceel dus je kan als je ¨te veel aan uitgaven heb en niet werk¨ dan is het verstandig om zelf een kostgrondje te hebben. Maar de mensen zitten liever onder de boom of op hun mobieltje te ouwehoeren of zitten de hele dag in de casino hun tijd en geld te verkwisten. Of zitten maar te klagen dat alles duur is. Voor dat je denkt heb je een peperboom,bitterblad,snijbonen, koosbantie, tomatenboom en of tayerblad op je eigen kostgrondje. Kost maar heel veel trots en plezier. En wat denk je van een kippenren ook een aandenken. Er zal altijd ook dieven in de buurt zijn die niet van andermans goed kunnen afblijven maar gewoon proberen.


  Maak melding

 4. niet klagen en zeuren: op je perceel erf 5 m2 zelf je tjaerblad planten en elke ochten en avond klein beetje water geven, dan heb je je 15 srd terug verdiend…als je een dure iPhone hebt, dan verkopen en daarmee meer tjaerblad kopen…


  Maak melding

 5. Un lesi no mpp. Iedereen kan tayerblad planten, zorg dat je voldoende water geeft. Bouta kies un mars wreed!
  Suriname heeft het goedkoopste water in de wereld, voor stroom betalen we alleen duurder.

  Sranan sma lesi, verwen tumsi. Alla ka sani un wani gratis anga bunkopu. Bouta kies yu!

  Ga zelf planten luie donders. Al heb je geen grote tuin, plant in een emmer. Dan weet je ook wat je eet.

  Anders moet je maar die ka tingie morsu rommels van buiten blijven eten hor.


  Maak melding

 6. De prijzen van groeten in Suriname zijn flink gestegen door de droogte.

  De groeten krijgen ze gratis van mij en ook nog eens onbeperkt. Sommige reacties geven exact aan waar het fout gaat in Suriname. Surinamers zijn luie honden die nooit een extra stap willen zetten. Hoop dat de familieleden uit het buitenland de voedselpakketten niet meer sturen.


  Maak melding

 7. De meeste mensen hebben een stuk erf rondom hun huis. Het is toch niet zo moeilijk om daarop een moestuintje aan te leggen met groenten die gemakkelijk zijn te telen.
  Schelden op die hoge prijzen brengt moesje niet naar Parijs.


  Maak melding

 8. Daarom vind ik het initiatief goed dat de kleine kinderen al vanaf de peuter/kleuterklas leren te planten. Naarmate ze ouder worden dan weten ze hoe te planten en is het een gewoonte geworden. Ik weet niet hoeveel scholen zo een kleine moestuin hebben, maar voor mijn part moet elke school zoiets hebben.


  Maak melding

 9. De meeste planterij vindt nog in familie verband plaats.Met de komst van de Haitianen zijn er net enkele mensen er toe overgegaan om van de tuinbouw hun beroep te maken.Maar dat zijn er nog te weinig om van de voedsel schuur van pikini ingi boi te praten.
  En de gezinnen die planten hebben geen inkomen in de regentijd,want door het wanbestuur van de regering liggen hun gronden onder water.


  Maak melding

 10. Su heeft aldoor een overschot aan groenten, misschien moeten ze net als Nederland ook groente invriezen en diepvries groente verkopen in tijden van schaarste!! Onderzoek heeft ook uitgewezen dat diepvries groente meer vitamines heeft dan “verse” groente!!


  Maak melding

 11. Niet alleen in sur is prijsstijging….de helewerld klacht over prijsstijging….maar surinamer klagen om benzine prijst …of grote auto prijsstijging …..


  Maak melding

 12. Sjarwa Alla Matie Dja.

  Beste lezers

  Tussen augustis en november gaan de weer Goden met verlof pakken ze gelijk ook een vakantie dan is ht van zelf sprekend dat het drogen tyd is gaat de prijs van de meeste groenten soort natuurlijk ook omhoog..dat is zins de tyd van Columbus al zo.. Neit Klagen Maar Dragen..

  Als je toch in beroep wil gaan van wegen het feit dat groenten prijs omhoog is gegaan .. eet dan lemmetje bladeren met vis Probleem opgelost


  Maak melding

 13. Wendy je heb dus geen geld Ga werken met je donder want die mensen staan ook te werken voor jou vreten. En aangezien je denkt als een koe met je met gras goedkoper uit.


  Maak melding

 14. Opa en oma hebben wat dat betreft niets te klagen, want sinds jaar en dag zijn zij een van de weinigen te Abra Broki die er een moestuin op na houden, naast vele vruchtbomen. Het gros der bewoners in deze buurten zijn paars verworden zombies, die doelloos nietsdoende rondhangen in de winkels of op de hoeken. Thuis zijn hun percelen en ook de bermen vol onkruid. Niet eens moeite doen deze paarse loosers om te planten. Het gros van hun kinderen slenteren ook rond, scheldend, bedreigend, koekeloerend rondom de supermarkets, fluitend naar jonge en oude vrouwen. Me skat eeh kan ik je helpe met die zak, om daarmee vandoor te gaan, of mammie ik kan thuis bij u komen om uw tuin te harken, om daarna met enkele vrienden in te breken, of zoals laats dreigend op Latour, een winkelier provoceren met een mes, mo broedoe joe. A winkelier shoot a knul. In 2010 kostte een bos Tajerblad slechts 50 centen, en op de markt Zuidoost te Kankantriestraat 15 cent. Opa taki, ai, baas en roversbende vernietig land, volk en economie. Men moet echt van Nature Deliruim Patient zijn om in 2020 wederom voor vijf baas e meki oenoe ka, te gaan stemmen.


  Maak melding

 15. En nog blijven de stommeriken onder ons beweren hoe goed het met Suriname gaat. De ene inflatie na de andere volgt elkaar in vogelvlucht op, de Surinaamse munt is gedevalueerd, men sluit leningen op de kapitaalmarkt af om zo de binnenlandse malaise op te lossen. Ik mag het niet zeggen maar zeg het toch. Het gaat niet goed met Suriname en als de VHP het land uit de slop kan trekken dan heeft die partij mijn zegen. Tien jaar Bouterse en zijn boevenbende heeft van dit land een onderontwikkeld land van gemaakt en daar is alleen Bouterse de schuldige van.


  Maak melding

 16. Wanneer je zelf gaat planten dan kom je wel erachter wat je allemaal voor moet doen om uiteindelijk te kunnen oogsten. Ik kan je vertellen dat vies tegen valt. En wanneer je financieel niet kan permiteren dan heb je andere soorten groenten. Wacht dan maar op betere tijden.

  Er zijn altijd mensen die voor een habbekrat willen gaan leven. Probeer dan maar zelf te verbouwen. Alleen maar klagen is ongezond.😈


  Maak melding

 17. Redskin sodermieter op. Ook al heb ik geen geld ik ben nog nooit voor jou huis ( als je gebt) komen staan met mn bord. Geld zegt mij niet veel. Heb genoeg zegen van de Heer. Monie no e prey mi basie. Heb genoeg om van te leven. Heb bitawirie op mn erf zoals mijn familie dat had. heb peper soepgroente, klaroen boulanger. Heb kippen en doksen. Mk je met mij niet druk. armoede is geen schande. Ik zie niet neer op armen. Als ze maar werken voor hun geld. Op jogi kijk ik neer. Een dief


  Maak melding

 18. Als men d moderne technologie weet toe t passen in het buitenland, waarom in Sme niet? Als d boer al weet wat hem t wachten staat door d seizoenen heen, waarom daarop niet inspelen? Als kleuter heb k d rijstboeren horen klagen over dezelfde dingen waarover k hen nu daar k al jonge oma ben, hoor klagen. Is eentonig! Weet wat j t wachten staat, ontwikkel nieuwe landbouwtechnieken obv j ervaring. En die hoeven ook niet prijzig t zijn, want we zijn een slim volkje. Vb. J. Ernst Matzeliger: initiatiefnemer tot het goedkoper maken v d gesloten schoen indertijd èn surinamer.
  Ook: een moestuin is altijd meegenomen!


  Maak melding

 19. Wat heeft Jogi van jou gestolen ? Zelf ben jij een armoedzaaier van het laagste soort met jouw racistische opmerkingen rot jij maar op zwarte aap !


  Maak melding

 20. De mensen die vinden dat je zelf moet planten weten niet waarover ze praten. Om 7 dagen per week genoeg groente te hebben zal je de grond moeten hebben en grote investeringen moeten doen in zwarte aarde, ophoging, bemesting, bescherming tegen regen, bewatering en bestrijding van ziektes. Ook zal je de energie moeten hebben om iedere dag na je werk in de tuin te gaan werken. Wil graag voorbeelden van regeerders die het wel gelukt is. Ook landbouw is een vak.


  Maak melding

 21. Cheffrey.. the special one..

  Je vind het leuk om mensen zwarte aap te noemen he..
  Ie tereh au kot dalijk.. blijf vooral maar zo dr gaan…

  Als ik jou was zou ik daarmee kappen jonge..

  Ik verzoek jou niet doen..

  Alvast bedank he


  Maak melding

 22. @@@Ivanof Limburg
  Jouw reactie neigt meer naar bedreiging. Laat je niet mee gaan met onzinnige talen. Het zijn frisbiachtige opmerkingen. Deze soort mensen komen zichzelf tegen.


  Maak melding

 23. @Janmohal
  Mijn ouders neem ik als voorbeeld, ze telen hun eigen groenten, noem het maar op of het staat op het erf. Enige investering is zwarte aarde en om de zoveel tijd jonge groente plantjes kopen. Één uur per dag besteden aan een moestuin is niet veel en zorgt voor ontspanning. Ik raad het iedereen aan. Hun plantjes hebben soms last van die verrekte kotkottie.


  Maak melding

 24. het bewijs is in alle gevangenissen te zien en bewonderen, geloof je het niet,, vraag maar aan bravo brunsie.., die heeft het persoonlijk gezien in Santo..


  Maak melding

 25. Wat verdiend een gemiddelde arbeider per uur in Su? 4 bladen tayerblad voor 15 srd. Kip schaars…..gaat het richting lange rijen voor een pakje sigaret of wordt het nasi in plastic zakjes. Bier en cola idem dito. De paarse kankerlijders zitten hoog en droog hun buiken rond te mesten. Slachtkalkoenen zijn het…kerst nadert!


  Maak melding

 26. Men moet niet klagen dat levensmiddelen duurder worden. Maak het jezelf makkelijk.
  Begin je eigen.moestuin. Zo bespaart je kosten in je eigen levensonderhoud. Achter op mijn perceel heb ik diverse groenten, tomaten, pepers, paprika’s geplant. Nu probeer ik aan de slag te gaan met uien en aardappelen zaadjes die ik heb gekregen. Snij en spercibonen. Mijn buren heb ik ook gemotiveerd te planten. En samen doen wij het goed. Elkaar steunen en te motiveren.
  Na oogsten delen wij het met elkaar. Wij gebruiken geen van allen bestrijdingsmiddelen. Het gaat prima zo en de gewassen smaken 100% beter. Heb mijn kippenren met kippen en eenden. Elke dag een vers eitje op tafel voor het gezin
  Dit alles is mogelijk als de wil er is.


  Maak melding

 27. Of ik zwart ben of niet maakt geen hol uit. Jogi is een dief.
  Maar ook voor hem komt de betaling.
  Ze maken misbruik van de seizoenen. Willen ze extra duur vragen voor hun groente doen ze dat. Koopt men het niet dan gaat het na 2 dagen voor de dieren.


  Maak melding

 28. Als ik een product op de markt breng dan bepaal ik ook de prijs. Als de prijs aan de hoge kant is wil het nog niet zeggen dat ik een dief ben hooguit dat ik duur ben. Ga zelf dan een product op de markt brengen en bepaal dan de prijs die de koper wil.


  Maak melding

 29. De consumenten z!ijn altijd de klos. Teveel regen dan wordt alles de zwamp in gespoeld. Prijzen omhoog. In de droge tijd gaat alles dood van de hitte. Prijzen omhoog.
  Boeren moeten beter werken met dammen en kanalen. Windmolens klassieke of moderne kunnen in het waterhuishouding gebruikt worden. Eigenlijk moet de staat helpen met lage Interest lonen, onderhoud van dammen en kanalen en sluizen, waterpompen en goede aanvoerwegen. Maar als je zo doet dan is er geen njang te maken. Zo het wordt niet gedaan door de ndp regering.


  Maak melding

 30. @ Wendy,

  Het is altijd jullie soort die honger lijden en in de gevangenissen belanden.
  Nog nooit gehoord van zelfredzaamheid????Het is bij jullie niet genetisch aangelegd !!!


  Maak melding

 31. @Suriname is love 24 september 2019 at 20:30
  Sorry maar ik maak niemand rijk.
  Antroea, sopropo enz zijn wel goedkoop spinazie en dagoeblad heb ik in mijn eigen tuin.
  Niet kopen !

  Het beetje geld dat jij aan groente uitgeeft maak jij niemand rijk mee. Geeft ook aan hoe egoïstisch de Surinamer is. Altijd maar klagen en janken als een geregistreerde hond.


  Maak melding

 32. Wat dient onder diefstal verstaan te worden; “ het wegnemen van enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort met het oogmerk om het zich tegen het recht van die ander toe te eigenen.

  In jouw geval heeft Jogi iets van jou weggenomen en nooit meer aan jou teruggeven. Ik denk eerlijk gezegd dat het andersom is. Of je bent werkelijk een domme zwarte aap.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.