LVV houdt survey onder ananastelers te Cabendadorp

7
LVV houdt survey onder ananastelers te Cabendadorp

Een werkgroep van het ministerie van Landbouw, Veelteelt en Visserij (LVV) heeft een survey gehouden onder landbouwers die ananas telen. Deze survey vond plaats op vrijdag 20 september en maakt deel uit van het “Strengthening of the production of passion fruit, pineapple and soursop in Suriname” project. Dit project was voorgesteld door het ministerie van LVV en is goedgekeurd door de Inter-American Development Bank (IDB).

Het doel van de survey was om data te verzamelen, zodat het ministerie verder beleid kan maken en uitvoeren op het gebied van ananasteelt in Suriname. Dit vanwege de grote vraag naar ananas binnen de verschillende sectoren (horeca en sappen industrie) in ons land. Het aantal boeren, verschillende teeltmethoden en de lokale variëteiten waren de drie belangrijke punten waarop er gelet is tijdens de survey.

Van de vele varianten van ananas zoals de ‘Ingi-nasi’, lont`ede, blakaman en de bofroe ede, is de ‘Ingi-nasi’ de meest geprezen soort, die lokaal gebruikt wordt.  De komende week zal de werkgroep in de dorpen Matta, Powakka, Redidoti en Casipora verder gaan met de survey onder de ananas telers.

Volgens het beleid van LVV- minister, Rabin Parmessar, krijgen de Surinaamse ananasproducenten en de overige agrariërs in het district Para alle ondersteuning bij hun productieactiviteiten.

7 REACTIES

 1. Wat een nonsens verhaal. Wanneer LVV zelf een project wil opzetten met dan nogeens goedgekeurd worden door de Inter-American Development Bank. Dus weer bezig met het ophouden van je hand. Foei toch! WaterkantNet, is deze artikel wel waardig voor nieuwsvergaring.

  Heb een aantal kanttekeningen.
  Ananas wordt al decennia lang door de burgers gekweekt en niet door ananas boeren. Dat hebben we in sur niet.
  En ministerie van landbouw schaamt zich niet om te vermelden dat zij hun mannetjes op pad stuurt naar deze burgers om informatie te verzamelen voor het kweken van ananas. Als ministerie hoor je toch zelf expertise te bezitten en omgekeerd de mensen van informatie voorzien dan andersom. Omgekeerde wereld.

  In Costarica en Panama van centraal america zijn gigantische grote ananas plantages. Hier worden honderden miljoenen ananas geproduceerd en overal naar de wereld verzonden. Zij hebben de juiste kennis en toepassing op dit gebied. Dus LVV had het beste hun mensen daar moeten zenden voor training en het vergaren van kennis en wetenschap voor de productie.


  Maak melding

 2. Blijkbaar begint het inzicht door te breken dat de agrarische sector een van de belangrijkste pijlers is om te komen tot economische zelfstandigheid van Suriname. Onder de NDP politici zijn er toch ook verstandige mensen. Wellicht dat dat perspectieven geeft voor de situatie van na de komende verkiezingen als geen van de grote partijen een meerderheid weet te krijgen.

  Belangrijk is dat de sector continu verder geprofessionaliseerd wordt zodat de kwaliteit van de producten stijgt en ze goed exportabel worden en vervolgens dat het zijn van landbouwer economisch aantrekkelijk wordt.
  Bij een voldoende aanbod en afzetmogelijkheden kan een goed renderende verwerkende industrie ontstaan.

  Bemoedigende ontwikkelingen en hopen maar dat het doorzet en letterlijk en figuurlijk vrucht draagt.


  Maak melding

 3. Er zijn in het verleden al investeerders geweest, om de productie van ananas in het groot uit te voeren. Maar er is iemand in het land, om het te laten faciliteren of ik bedoel om de vergunning te verlenen voor de productie, zonder verder iets te doen of mede te investeren 30% van de winst opeist. Wie is nauw zo dom om hierin te trappen. Maar dat gaat niet alleen over de ananas, maar voor iedere buitenlandse belegger en sur investeerder in welke branche dan ook. Een ander voorbeeld hiervan is de viskwekerij.
  Uitzondering geldt van de natuurlijke hulpbronnen.


  Maak melding

 4. @@@Hans van den Broek
  Inhoudelijk ben ik eens met jouw collum.

  Maar maar,
  Ministerie van LVV bezit geen expertise en knowhow. Er is geen gedegen plan van ontwikkeling opgesteld. Hij stuurt zijn mensen op pad bij de telers om informatie te verzamelen hoe je het beste ananas kan kweken. Het had toch anderom moeten zijn.

  In midden america heb je gigantische arsenalen van ananas plantages. Hier worden honderden miljoenen ananas op jaar basis geproduceerd en overal naar de wereld geexporteerd. Sur is niet in staat qua aanbod in prijs om de concurrentie met hun aan te gaan.


  Maak melding

 5. Klopt dat de ingi nasi het meest geprezen wordt.Dat lijkt veel op het hoofd van de pikin ingi boi.Of het hoofd van de pikin ingi boi heeft de inhoud van ingi nasi.


  Maak melding

 6. Na 9 jaar en de zoveelste gereshuffelde minister is er nu een minister die hard aan de slag gaat.
  Dat het vlak voor de nieuwe verkiezingen is is natuurlijk heel toevallig.

  Zelf redzaamheid is nu belangrijker dan ooit want Dubai is ook verder weg dan ooit. Dubai blijkt een Fata Morgana.

  Deze LVV minister ziet in dat de stategie van de VHP eigenlijk heel goed voor het land is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.