Saramaccaners in dienst van de overheid zijn donderdag vrij

16
Saramaccaners in dienst van de overheid zijn donderdag vrij
Foto: Waterkant archief - Saramaccaners tijdens een culturele manifestatie.

Saramaccaners die in dienst zijn van de Surinaamse overheid zijn op donderdag 19 september een dagje vrij. Dit in verband met de grootse viering van de zogenoemde Dag der Saramaccaners in de stad en districten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit dinsdag bekend gemaakt.

Op 19 september wordt herdacht dat 257 jaar geleden, op 19 september 1762, de ondertekening plaatsvond van het vredesverdrag tussen de koloniale overheid en de marrons van Boven-Suriname en Saramacca. Dankzij dit verdrag werden de Saramaccaners in Suriname als vrij mens erkend.

Het verdrag was gebaseerd op het verdrag van 10 oktober 1760 met de Ndjuka stam. Hoewel de verschillende Marronstammen op 10 oktober collectief de vrede herdenken, vindt de initiatiefgroep Saamaka Fii Daka (Saamaka vrijheidsdag) dat deze dag niet ongemerkt voorbij mag gaan.

Lees op Wikipedia meer over de vrede met de Saramaccaners in Suriname.

16 REACTIES

 1. Hierna volgen de Paramacaners en ga maar zo door. Straks heb 365 dagen vrijgestelde overheidsambtenaren. Typisch Surinaams mentaliteit van 7 even. Wat gaan ze dan straks eten wanneer de bossen al leeggeroofd zijn?
  En aardolie is ondergronds verschoven naar richting Guyana. Daar werken de mensen nog, dus hebben ze vooruitgang. Het goud is al ook bijna op. De bauxiet is al leeggeroofd door de Amerikanen.
  Alleen God weet hoe het verder moet.


  Maak melding

 2. Ok, maar wat heeft de huidige regering nou te maken met de koloniale overheid? Schaf al die speciale rechten voor deze groepen af. Ze belemmeren de integratie van deze mensen in de maatschappij.
  De hardwerkende bewoners van Saramacca – ook Saramaccaners – krijgen niks.


  Maak melding

 3. Op een andere nieuwssite las ik dat ze “bijzonder verlof” krijgen. Wat voor een ka is dat nu weer ???
  Als werknemers vrij willen nemen moeten ze maar 1 van hun verlofdagen daarvoor opofferen.


  Maak melding

 4. Dit soort dagen van de etniciteiten in Suriname moeten ze wel herdenken, maar deze dagen moeten gewoon werkdagen blijven als het niet in het weekend valt.

  Wie het wil vieren e/o gedenken, et cetera met of in zijn/haar groep doet het dan maar na werktijd in daarvoor bestemde plaatsen van de etniciteit.

  De Surinaamse Vlag in Top houden op die dagen en mededelingen in de media, kanten, radio en Teevee.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Een normaal denkend mens weet toch dat teveel vrije dagen niet goed is voor een land. Straks komt er ook nog een vrije dag voor de aukaners, arowakken en andere stammen. A boi, ik snap het niet hoor.


  Maak melding

 6. Heeft de Regering middels dit besluit dan wel gelijke kansen geboden aan alle personen van Saramaccaanse komaf door alleen personen in overheidsdienst recht te geven op een bijzonder verlof?
  Hoe zit het met Saramaccaners die bij particulieren bedrijven werken? Hebben zij dan geen recht op de viering van deze dag met hun broeders en zusters?


  Maak melding

 7. Werken zij wel? Want ze zijn elke dag van het jaar vrij? Belachelijk zoveel vrije dagen voor elke zucht en een scheet. Wordt er nog gewerkt of hoe zit dat?


  Maak melding

 8. de nieuwe regering of wat het ook moge zijn na mei 2020 zal in zijn begroting moeten opnemen, welke dagen in het jaar gewerkt zal moeten worden..
  dan heeft het lanti wroko man een beeld, wanneer hij-zij moet verschijnen..
  want dit is gortig.. de vakantie ganger weet ook niet meer waar zij aan toe zijn..

  de hoofd verdachte moordenaar die weet heel niet wat er in het land gebeurt, die ligt in zijn hangmaat..


  Maak melding

 9. Kom op zeg! Het is ze gegund. Soms laat je de economie even voor wat het is, in het kader van memorabele gebeurtenissen. De regering is niet gek en weet heus wel wat zij doet. Bovendien ,er wordt geld verdiend door alle activiteiten die zich ontplooien rondom feestdagen. Het is dus niet zo dat de boel plat ligt.


  Maak melding

 10. Lees ik het goed.
  Memorabel 257 jaar.
  Dus geen 250 of 275 of 300 jaar, maar wel 257.

  Waren deze mensen vorig jaar 275!! jaar ook vrij?

  Niet? Hmm merkwaardig.
  Of is het gewoon:
  In deze maatschappij iedereen vrij, dankzij mijn heerschappij.


  Maak melding

 11. Werken ze trouwens wel ??? Roven telt niet mee.
  Straks gaan die andere marron stammen ook elk een vrije dag willen en alle andere kleine groepen ook. Dan krijg je een situatie van 365 vrije dagen in het jaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.