LVV verricht bodemonderzoek in Commewijne voor gereguleerde hennepteelt

5
Archieffoto: LVV verricht bodemonderzoek in Commewijne voor gereguleerde hennepteelt.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is van start gegaan met bodemonderzoek ter realisering van de gereguleerde hennepteelt (cannabis) voor medische en industriële doeleinden in Suriname. Op dinsdag 17 september zijn er door een team van het onderdirectoraat Landbouwkundig Onderzoek en het LVV-ressortkantoor Tamanredjo, bodemmonsters genomen nabij de Orleanekreek in het district Commewijne. Aan de hand van de aanwezige bodemnutriënten, zal blijken welke variëteit hennep, het beste geteeld kan worden in het beoogd gebied.

In 2011 is het initiatief genomen een nationale basis te leggen voor de ontwikkeling van deze nieuwe agro-industrie in Suriname. In juli 2019 wisselden belanghebbenden en deskundigen uit diverse sectoren van gedachten tijdens een “International Experts Conference on Cannabis”, teneinde te komen tot een gereguleerde en vergunning plichtige cannabisindustrie voor medische en industriële doeleinden in Suriname.

De eigenaar van het terrein waar de bodembemonstering heeft plaatsgevonden, Wim Carbiëre, gaf in een vroeg stadium te kennen, deelgenoot te willen zijn van deze nieuwe agrarische ontwikkeling in ons land. Hij deed via de afdeling Agro-Hydrologie van het Surinaamse ministerie van LVV een aanvraag tot bodemonderzoek op het terrein dat hij wil inzetten voor het telen van hennep.

Dit gewas, welke gegeven onze bodemgesteldheid en klimaat optimaal kan worden verbouwd, zal na het afoogsten verwerkt of niet verwerkt, afgezet worden op de internationale markt. De beoogde teelt van dit nieuw agrarisch- industrieel gewas kan een grote bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van het district Commewijne in de vorm van ondernemerschap en werkgelegenheid. Met deze nieuwe ontwikkeling wil de Surinaamse overheid, de diversificatie van onze economie verder realiseren.

LVV-minister Rabin Parmessar benadrukt dat het gebruik en/of cultivering van Cannabis enkel is toegestaan ten behoeve van medische, industriële en of wetenschappelijke doeleinden. Aangezien de industriële Cannabis door de Verenigde Naties is gewaarmerkt als tuinbouwgewas, vallen de teelt, cultivatie, productie alsook de fabricage onder LVV. Deskundigen van dit ministerie zijn belast met de specificatie van de vormgevingsaspecten van de teelt van Cannabis. Hierbij zijn ook de voorgestelde productielijnen, alsook internationale marktaspecten relevant.

5 REACTIES

 1. Het verschil tussen goed en kwaad hangt aan een zijden draad. Sur is echt een walhalla land geworden. Het lijkt wel alsof de bevolking allemaal drugsgebruikers zijn geworden. Kunnen we dan nu wel spreken van een junkstaat………
  Wie is in staat om hieraan een halt te roepen. Je zou eerder verwachten een bodemonderzoek uit te voeren ten behoeve voor de landbouw. Want hiermee zou je de bevolking kunnen voeden voor hun gezondheid en welzijn.
  Maar Nee!! Helaas zit dat niet in.


  Maak melding

 2. De medicinale teelt is uitgesloten omdat het htc gehalte te laag in de wet is vastgelegd.
  Industriële teelt is uitsluitend mogelijk als er minimaal 300 Ha wordt gepland dan is een machinale produktie financieel haalbaar. De investering is minimaal $25.000.000 en de markt is redelijk onvervuld met hennep. De produktie van kleding is in Europa al gestopt omdat het niet rendabel is. Maar gelukkig weten ze in Suriname hoe het wel kan. In Nederland wordt jaarlijks 4.000 Ha aan hennep verbouwd dus zij weten wel iets over dit produkt maar de adviezen die naar Suriname werden doorgespeeld werden hier door de deskundigen terzijde gelegd. Wat weet die Bakra nu van hennepteelt werd hen verteld. Let op na de verkiezingen wordt het project net als de cassave fabriek een flop.


  Maak melding

 3. Wat een gelul. In de jaren 80 werd in commewijne ook hennep verbouwd door belgen . Uiteindelijk zijn ze allemaal vernietigd omdat het een ware illegale handel werd. Op dit moment zijn de jongeren in commewijne verslaafd aan deze drugs. Hun leven is gewoon kapot ! Dus wat lult deze domme idioot!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.