Suriname overweegt invoeren van puntenrijbewijs

29
Prijsverhoging van rijbewijs in Suriname gaat voorlopig niet door

De Surinaamse minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, heeft bij de afsluiting van de Verkeersveiligheidsmaand afgelopen zondag aangegeven dat zijn ministerie het invoeren van een zogenoemd puntenrijbewijs onderzoekt. Bij dit systeem wordt er iedere keer wanneer een overtreding is begaan een aantal punten van het rijbewijs afgehaald.

Het puntenrijbewijs is een van de mogelijke maatregelen die door de minister zijn aangekondigd voor een veiliger verkeer. Bij het puntenrijbewijssysteem, dat ook al in Europese landen wordt gehanteerd, wordt de geldigheid van het rijbewijs voor een bepaalde tijd ingetrokken als het puntensaldo onder een bepaalde norm komt.

Een andere maatregel die de minister aankondigde is de aanpassing dan wel verruiming van de verouderde verkeerswetgeving. Het Surinaamse Rijbesluit komt uit 1957 en de Rijwet dateert van 1971. Getrouw noemt het anno 2019 meer dan logisch dat bijstelling moet plaatsvinden.

In het kader van de bijstelling bekijkt het ministerie de mogelijkheid om delen uit de Nederlandse ‘Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften’ te implementeren in de Surinaamse Rijwet, aldus de Surinaamse krant de Ware Tijd vanmorgen.


29 REACTIES

 1. Hoe zit het dan met de mensen die rijden zonder rijbewijs. Dat is geen straf voor hun. De verkeers situatie moet strenger aangepakt worden. Flitsers plaatsen, polities op de hoofdwegen, fixe boeten bij overtredingen, acties uitvoeren. Dat soort dingen moet er veel meer gebeuren. Ik snap volkomen dat het allemaal moeilijker en duurder is geworden in Suriname, maar het verkeer in Suriname word steeds erger. Het nieuws bestaat nu nog alleen maar uit verkeers ongelukken en doden. Kijk zelf maar op nieuws uit Suriname. Er moet echt drastisch iets aan gedaan worden.


  Maak melding

 2. Lets Make Surinam Graet Again

  (Yess We Can) nps 2 die 4

  Jong Suriname

  Men overweegt om het punten rijbewijs in te voeren.
  Is een hartstikke goed idee.. maar de vraag is .. Is Suriname er klaar voor… om dit Systeem te kunnen invoeren en te kunnen handhaven vergt heelveel deskundigheid..

  Wegen belasting is al een probleem lastaan punten Rijbewijs invoeren.. DIES LUKU NA WANG SMOKO MANG TAKIE DJA

  De KRUISING MAROWIJNE STR COESEWIJNE STR IS DE GEVAARLINKSTE KRUISING TER WERELD.. Die Kruising kan men niet naar behoren herstellen wil men over Punten Rijbewijs gaan praten..

  Ding mang Smokko Wang Lai Eh Tak Lau Lau San Baka


  Maak melding

 3. Niet overwegen maar meteen doen. Tenminste binnen een half jaar moet t gerealiseerd worden. Geen woorden maar daden.Er moeten ook abri´s (bushokjes) geplaatst woorden en genoeg en belijning zodat de bus chauffeur´s niet met een smoesje weg komen. En wat te denken om een vluchtstrook op bepaalde wegen te realiseren dan komen we een heel ver met t asociaal gedrag. Zo creeer je een situatie om de weg met respect te gebruiken.


  Maak melding

 4. Het puntenrijbewijs is volstrekt niet voldoende om het asociaal rijgedrag tegen te gaan. Hogere boetes en voor altijd het rijbewijs invorderen moeten tot de mogelijkheden gaan behoren.

  Alleen zware santies kunnen deze gasten tot inkeer doen komen anders is het dweilen met de kraan open.

  Meneer Getrouw, niks overwegen maar keiharde maatregelen treffen tegen deze verkeerscriminelen.

  Er moet ook meer worden gehandhaafd door de politie.


  Maak melding

 5. Waarom delen uit de Nederlandse ‘Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften’ implementeren ? Waarom weer terruggrijpen op wetten van de oud kolonisator. Zijn de Chinese wetten soms niet goed genoeg


  Maak melding

 6. Komt er ook een alcoholcursus voor de vele dronkaards achter het stuur. Misschien ook een psychologisch onderzoek of ze geschikt zijn als bestuurder van een personenauto. What about blaastest voor drugs etc.


  Maak melding

 7. Het is een weer op een lange baan schuiven ding. Het zal wel goed zijn, maar het is natuurlijk beter als er hogere boetes komen en meer politie manschappen op straat te zien zijn. Het is natuurlijk een goed voorstel, meneer Getrouw, maar verscherpt de boetes en acties.


  Maak melding

 8. Hou rekening mee dat een puntensysteem bij overtredingen in het verkeer strikt gehandhaafd dient te worden wil men dat het systeem ook daadwerkelijk van toepassing zal zijn om de verkeersveiligheid te waarborgen. Aangezien corruptie op de loer is wil ik alvast erop wijzen dat de Surinaamse samenleving erg gevoelig is voor vriendjes politiek. Dus voor dat dit systeem ingevoerd wordt, moet men er terdege van bewust zijn dat de verbalisanten en alles wat daarom heen is een integriteitsonderzoek moeten ondergaan.

  Succes


  Maak melding

 9. Als de verkeerspolitie veel meer zou doen aan handhaving en het voeren van verkeerscontroles dan zou dat al een hele verbetering betekenen m.b.t. de verkeersveiligheid.

  Ze mogen de boetes nog zoveel verhogen als ze willen en ze mogen komen met het puntenrijbewijs (allemaal goeie zaken natuurlijk) maar zolang de controle en handhaving door de politie ondermaats is zal dat allemaal niet veel helpen.


  Maak melding

 10. Meteen invoeren in Sur. Te veel doden in het verkeer. Dronkenschap na 5 straf punten in trekken en cursus volgen ( kosten voor bestuurder). Dood door schuld 10 jaar rijverbod. Te veel boetes in een jaar 1 jaar rij verbod. Na mie moes trong minister van verkeer


  Maak melding

 11. Hoe punten rijbewijs ..meer dan helft autobestuurders rijdt zonder geldige rijbewijs ….sommige rijbewijs gaan ze betallen (onder tafel) steekpenning …beter meer controle (verkeersactie) ook avond ..niet alleen maar overdag …avond zie ik nooit politie op straat ….lesie ..sriebie tydens werktijden….nonsens


  Maak melding

 12. Chinezen die pas in Su zijn en dus de taal niet machtig zijn, hebben binnen een week een rijbewijs. Die betalen dus een hoog bedrag voor hun rijbewijs. Boslandbewoners die niet kunnen lezen en/of schrijven, hebben een rijbewijs. Hoe dan? Zij zijn het die op de Bosje Brug inhalen, terwijl dat verboden is. Boslandbewoners rijden vaak hard, 75 in plaats van 50. In de Coppenamesraat, Johannes Mungrastraat, Wilhelminasttaat, Gravenstraat of Abaisastraat, Fred Derbystraat, Gemenelandsweg, Dr. Sophie Redmonstraat, Highway en nog meer van die zogenaamde brede wegen. En de helft van die Suri’s kruipt dronken achter het stuur. De politie deelt boetes uit en met het verkregen geld gaan ze naar een bar om alcohol te nuttigen.


  Maak melding

 13. Het is van belang dat er een omslag van de mentaliteit plaatsvindt.

  Er is een periode geweest, waarin men propageerde “regels zijn gemaakt om overtreden te worden”, waarvan de drastische gevolgen steeds meer zichtbaar worden.

  Daarnaast zijn er ambtenaren in het land, welke de misdaad een handje helpen door de misdadigers een hand boven het hoofd te houden.
  Hiermede wordt de misdaad bevordert in diverse (vooral elite) groepen.

  Dit geldt dus ook voor verkeersovertredingen.

  Een gedragsverandering kan slechts slagen door het bijstellen van de mindset.


  Maak melding

 14. Dit toneel blijft bij een overweging. Verder dan dat komt het niet. En als het ook komt is het systeem zo lek als een mandje.

  Opzicht geen slecht idee maar dan is ook kwart van de Surinamers hun rijbewijs kwijt. En de andere driekwart geeft geen rijbewijs.


  Maak melding

 15. Getrouw zal voor hij dit wil gaan invoeren, 100x achter zijn oren gaan krabben. Dit systeem zal in ons land niet werken. Wel in Europa. Sommige landgenoten zijn hardleers en hebben totaal geen respect voor de geldende regels en wetten. Wordt aan hun schoenzolen gelapt. Het is Sodom en Gomorra.
  Criminelen leven onder en boven de wet. Strafbare feiten worden niet zwaar gestraft. Straffen zijn hier een groot lachertje. Criminelen worden binnen de kortste keren weer vrij verklaard en vormen als vanouds een grote last in onze gemeenschap. Amerika is een goed voorbeeld. Santo Boma zien de criminelen als een paradijs. Doet ze niets.


  Maak melding

 16. Meneer Stuart de Getrouw, ga er voor. Dit kan niet verder. Dat roekeloos gedrag van de surinamers moet ophouden. Go for it minister. En meer boetes gaan uitdelen. Dan zullen ze zich gaan gedragen. Want dit kan zo niet doorgaan.
  Groeten uit Amsterdam.


  Maak melding

 17. Kunnen Surinaamse wetgevers geen wetten bedenken, nu wordt er plagiat gepleegd op de Nederlandse wetgeving. DDB wil toch niks met NL te maken hebben, meneer Getrouw hoe moet ik dit rijmen?


  Maak melding

 18. Handhaven met een gaatjestang. Elke x als er iets fout is gegaan knip je 1 of meerdere gaatjes tot die op is pffffff. Suriname puntenrijbewijs. Begin met illegale rijbewijzennin te trekken


  Maak melding

 19. Voorzitter doe je iets is het niet goed Doe je niks is hetook niet goed.Daarom stem ik op de NDP want die doen tenminste wat Je ziet dat er dingen gebeuren. luku a moni dja.OUDE POLITIEK 100 JAAR NIKS GEDAAN


  Maak melding

 20. Dit zal heus niet helpen meer politie op straat die controleert is misschien beter om te proberen. Flinke straffen uitdelen b.v. ontzegging van de rijbevoegdheid. Inbeslagname van de auto verbeurdverklaring


  Maak melding

 21. En Lumineus Idee m, dit kan een ” een Salaris verhoging” bevorderen door een tjoekoe te betalen
  aan de Agent , want ik vraag mij steeds weer af , hoe het kan dat er zo velen zonder rijbewijs rijden
  en alleen bij een ongeval vallen ze door de mand .
  Nooit hoor je dat er tijdens een controle tig auto mobiellisten zonder rijbewijs zijn gepakt
  Maar goed ik vind het een goed idee om dit te proberen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.