‘Suriname kan leren van landbouwtechnologie Israël’

31
'Suriname kan leren van landbouwtechnologie Israël'

De vice-president van Suriname, Michael Ashwin Adhin, vertoeft momenteel met een delegatie in Israël. Hij is daar op uitnodiging van de LR Group Limited om een indruk te krijgen van een agrarisch industriepark en de landbouwtechnologie die daar gebruikt wordt.

De Surinaamse delegatie is onder de indruk van de technologie die in dat land wordt toegepast in de landbouw en de veeteelt om op grotere schaal gewassen en producten te leveren. Kennis die Israël toepast in de landbouw en veeteelt kan volgens de vp van belang zijn voor Surinaamse landbouwers.

Het is namelijk de bedoeling ook zo een project in Suriname op te zetten meldt het Nationaal Informatie Instituut. Dit op te zetten agrarisch industriepark wordt volgens de vp het grootste agrarische project in Suriname.

Surinaamse landbouwers krijgen door middel van foto- en filmmateriaal een indruk van hoe het systeem werkt. Een aantal van hen zal binnenkort ook naar Israël vertrekken om te zien hoe alles in zijn werk gaat.

Deze landbouwers zullen in Suriname als trekkers van het project dienen.

31 REACTIES

 1. Misschien kunnen de Israeliërs ook een methode aanreiken wat te doen bij excessief regenval.
  Zal het ook te maken hebben met het minder spuiten van gif en minder kunstmestgebruik ivm de verscherpte regels betreffende de export naar de EU?


  Maak melding

 2. Adhin kan toch beter even in Nederland komen kijken wat er mogelijk is en wat echte Agrotechnologie inhoudt.

  Blaast hij hoog van de toren dat koeien wel tot 25 liter per dag kunnen leveren. Het maximum van LR grouo is het gemiddelde in Nederland. In NL gaan de koeien tot 60 liter per dag.
  Adhin u kunt beter even googlen inplaats van naar Isreal gaan.


  Maak melding

 3. De NDP gaat de verkiezingen met een overweldigende meerderheid winnen. Ik zal u hier zeker aan herinneren na de verkiezing. De 2 eerdere verkiezingen had ik ook al goed voorspeld.


  Maak melding

 4. Surinaamse landbouwers krijgen door middel van foto- en filmmateriaal een indruk van hoe het systeem werkt. Een aantal van hen zal binnenkort ook naar Israël vertrekken om te zien hoe alles in zijn werk gaat.
  Dus hiermee, wil Adhin zeggen dat Surinamers zo dom zijn dat zij niet genoeg hebben aan foto en filmmateriaal, dat zijn dus met eigen ogen moeten gaan aanschouwen wat er precies bedoeld wordt.En daar gaan ze weer met hun snoepreisjes. Wie gaat het betalen???? Van onze gemeenschapsgelden natuurlijk. Van de bezochte organisatie in Israel, kan ook de agrarische landbouwer de Surinamers leren en laten zien hoe het moet of niet moet. Geld verspilling voor een Surinaamse delegatie. Adhin jij ben een grote stomkop als vp.Ook weer in de duurste hotel gezeten in Israel met alles erop en eraan. Het is ook de taak van LVV om zicht hiermee te bemoeien en niet Adhin. Dit is puur belangen verstrengeling. Snoepreisjes en nogmaals snoepreisjes. Een bullshit delegatie.


  Maak melding

 5. Er zijn genoeg documentaires over de landbouwsector van Israel. Die corrupte boeler Adhin hoefde dus niet perse helemaal naar Israel te gaan als hij wat daarover wilde weten. Hij had net zo goed in SU kunnen blijven en die gasten vragen om hem alle documentaires en filmmateriaal toe te sturen zodat hij het in SU rustig kon bekijken. Dat zou het land heel wat deviezen besparen maar deze waardeloze derderangsfilosoof wilde gewoon een snoepreisje maken op kosten van de staatskas en de belastingbetalers.


  Maak melding

 6. Er hoeven ook helemaal geen Surinaamse landbouwers helemaal naar Israel te gaan op een dure (snoep)reis om kennis te vergaren over moderne landbowtechnieken.

  Heeft men nooit gehoord van long distance learning via het internet??? Met een paar instructiefilmpjes zal het vast ook wel lukken en als men aanvullende vragen heeft dan kan men nog altijd skypen naar de experts in Israel. Men moet slim zijn en gebruik maken van de moderne telecommiddelen om dure reisjes te voorkomen.


  Maak melding

 7. De Israëlische landbouw methoden hebben wij hier helemaal niet nodig. Het is daar dor en droog. Wij hebben van nature vruchtbare gronden en zoetwaterkanalen waar belangrijk is dat de waterhuishouding op orde is. Bij deze deal wordt door iemand flink verdiend over de hoofden van de landbouwers. Er hangt een vuil luchtje aan.


  Maak melding

 8. Wat een mpp snoepreis. Ze hadden alles op you tube al kunnen zien. Dezelfde corrupte n d plee kon hun cassave fabriek niet eens draaien om een halve container cassave poeder te exporteren. Dezelfde gangsta van de ndplee en palu hebben Wageningen kapot gemaakt en huizenden ha aan chinezen verkocht voor valuta onder de tafel en al dat geld is direct aan ka bouta bezorgd.


  Maak melding

 9. Naar welke landen wil Suriname exporteren?? Waarvandaan heeft Suriname subsidie ontvangen.
  Inderdaad Nederland en Europa? Israël gaat geen produkten van Suriname kopen!!!

  Wat denkt u dat de mensen in Europa deze berichten niet lezen?? Die maken van deze reis aantekeningen en vertellen dat Suriname geen geld nodig heeft want ze betalen Israël om te leren telen!!!
  Nederland staat met kop en schouders met afname en kennis boven Israël maar daar moet je alleen maar geld vandaan krijgen. Iedere maand wordt er 15 miljoen Euro aan die zwartjes in de tropen betaald en ze gaan naar de buren als ze wat willen leren?? Wat een ondankbaar volk daar willen we ook geen produkten meer van hebben die nog steeds vol met vergif gespoten worden. Over twee maanden klagen ze wanneer de groente retour gestuurd wordt omdat er teveel gif in zit waar ze al vijf jaren voor gewaarschuwd zijn om daarmee te stoppen. Ga het gif maar verkopen naar Israël en haal daar ook maar de toeristen vandaan!,,! Onvoorstelbaar dat een VP zo kortzichtig kan handelen om baas een plezier te doen. De Suriname rivier is te ondiep geworden om een roeiboot naar binnen te laten komen en wordt dit jaar weer niet uitgebaggerd. Die Hollanders worden gepasseerd maar de Chinezen hebben er de spullen niet voor dus zakt Suriname langzaam in het moeras. In Europa zien ze dit al een paar jaren gebeuren. Zijn met vierhonderd miljoen mensen een grote speler op de markt en het machtige Suriname gaat naar Israël een land dat een slaaplokaal bouwt voor de studenten en er 300% voor betaald wordt onder de tafel. Allemaal in mei weer NDP stemmen mensen dan gaan jullie Venezuela achterna. Gefeliciteerd.


  Maak melding

 10. Als het op landbouwtechniek aankomt is er maar een land waar Suriname van kan leren. Klimatologisch en ecologisch gezien hebben Suriname en Bangladesh veel overeenkomsten; regenval , bodemstructuur en erosie. Bangladesh verbaast keer op keer de wereld door met innovatieve technieken de landbouw naar een hoger niveau te tillen. Naast de export van jute wordt ook op grote schaal rijst (drugsvrij)geëxporteerd.


  Maak melding

 11. Soso ka anga deng kaolo siekie geest fu a dagoe partij. Suriname kent een tropisch klimaat oen. Zoek het in landen als Indonesië en India. Ja Israël kan je helpen om te frauderen met de a.s verkiezingen, boeler Adhin. Kruip dieper in het gat van die moordenaar.


  Maak melding

 12. Probleem met Surinamers in Suriname = Ze willen niks leren want ze nemen niks van iemand aan, “We doen het al 100 jaar zo en jij gaat mij niet vertellen hoe ik het moet doen”.

  En zo blijft Suriname een onderontwikkeld land omdat men te dom en te eigenwijs is om iets van een ander aan te nemen


  Maak melding

 13. Hoe dom moet je zijn. zoals velen hierboven dat zeggen weer ’n snoepreisje. Elke idioot weet dat er in Israël niks valt te halen of leren over bovengenoemde onderwerp.. En a volk e ka no bakka zoals altijd weer en niks doen of zeggen. Suri’ ’s in su zijn zo dom en naïef en blijven vasthouden en als schapen achter elkaar lopen. Feesten, sik den go-ollo, wies den srefie, anga dupeer anga pot den sreef belachelijk tap social media kunnen ze als beste ik wens ze geen succes want ze leren ’t toch niet


  Maak melding

 14. Van twee walletjes eten is niet goed voor Suriname. Ongetwijfeld zijn de Israëliërs bedreven in deze technieken. Echter, vanuit een politieke ogenschouw moet je Israël links laten liggen. Israël ,met backing up van Amerika houdt zich niet aan de regels en besluiten zoals die gesteld zijn door de VN. Denk aan de Palestijnen die Israël tot de dag van vandaag onderdrukt. Meewerken met een land dat alle regels aan zijn laarzen lapt is niet goed voor het imago van Suriname. Het meest verstandige is de band met Nederland weer te herstellen. Maar, in deze zijn beide landen vrij kinderlijk geweest en hebben elkaar om niets de rug gewezen. Maar hoop blijft altijd en mag men op termijn gaan werken aan herstel.


  Maak melding

 15. @ henkmolenaar2016.
  Precies. Deze zin wordt zo vaak gebruikt dat alle forumleden het wel zullen herkennen.
  Wat je tweede zin betreft, te eigenwijs ok, te dom? nee ik denk het niet

  Het artikel
  Vanuit economisch oogpunt bezien dus geen onderbuik gevoelens aangaande politiek correct of incorrect, zou je in eerste instantie kunnen denken: nah, niet gek, Suriname kan wat leren.
  Echter,
  Als je dit soort bezoeken brengt
  “Hij is daar op uitnodiging van de LR Group Limited om een indruk te krijgen van een agrarisch
  industriepark en de landbouwtechnologie die daar gebruikt wordt”
  dan heb je een doel voor ogen, dan neem je know how mee, dan laat je vrouw en andere familieleden thuis en neem je managers van die sectoren mee die dit in Suriname moeten gaan implementeren.


  Maak melding

 16. leuk en mooi om te zien, uuteindelijk komt er niks van terecht, Surinamers zijn eigenwijs en houden aan hun traditionele kleinschalige landbouw. De immigratie van buitenlanders zoals Turken en Polen zullen Suriname uitkomst bieden.


  Maak melding

 17. @ Pakiratigri: In welk opzicht is Nederland kinderlijk geweest? Wie wilde er geen ambassadeur in Nederland? Wie wilde de Nederlandse ambassadeur niet in Suriname hebben? Kinderachtig dat men het niet waardeert dat mensen die te kritisch zijn gemarteld en vermoord worden? Kinderachtig dat men het niet waardeert dat de Surinaamse machthebbers drugshandelaars zijn? Niet leuk vinden dat er in Suriname een hetze naar Nederland plaatsvindt?
  Israël bevalt je ook al niet. Zijn de inwoners van Israël te wit of ben je gewoon antisemiet? De Palestijnen in Israël worden maar door één instantie onderdrukt, dat zijn de Palestijnse leiders. Die zijn corrupt en steken de hulpgelden vooral in eigen zak. In Israël wonende Palestijnen zijn gewoon Israëlisch staatsburger en kunnen hun stemrecht uitoefenen zoals elke andere burger. De in Israël wonende arabieren zijn de gelukkigste en welvarendste arabieren. Zij zijn het niet die het land ontvluchten en in Europa asiel komen vragen. Lieden die jou willen vermoorden die sluit je op. Dat is wat men in Israël doet.

  In veel van je commentaren is er steeds één constante, als je Nederland een trap kan geven dan doe je het. Dat is het probleem dat ik met je heb. Dit gaat over Suriname. Laat je privé frustraties privé.

  Als Suriname naar Israël gaan om landbouw te leren is debiel. Suriname is de buur van Brazilië. Zelfde klimaat en vlakbij. Valt daar niets te leren?
  Van Israël kan men zeker wel wat leren, namelijk dat je hard moet werken als je vooruit wilt komen.


  Maak melding

 18. Suriname en de Joden hebben een eeuwenoude band en geschiedenis. Suriname doet er beter aan om een jaarlijkse bedevaartsoord mogelijk te maken zodat de Joden kennis maken met Surinaams Joodse geschiedenis en nalatenschap.

  The history of the Jews in Suriname starts at least in the 17th century, when in 1639, the English government allowed Spanish and Portuguese Jews from the Netherlands, Portugal and Italy to settle the region, coming to the old capital Torarica. In 1652, a new group that migrated under the leadership of Francis Willoughby, 5th Baron Willoughby of Parham came to Suriname [1] and settled in the Jodensavanne area. A third group came 1664, after their expulsion from Recife and then French Guiana, led by David Cohen Nassy.[2] According to the Encyclopedia of Latin America, “Suriname was one of the most important centers of the Jewish population in the Western Hemisphere, and Jews there were planters and slaveholders.”[3]

  The plantation economy of the Jodensavanne—an area of savannah that was settled and planted with sugarcane—relied on slave labour. The community declined in the wake of the French Cassard expedition in 1712 and the levies he instituted, competition from beet sugar, and a revolt by Maroons. Settlers relocated to the capital of Paramaribo. They returned to the synagogue in the Jodensavanne to celebrate the holidays until 10 September 1832, when a fire destroyed the village and synagogue. The savanna area was subsequently overtaken with jungle regrowth.[4

  Although in the present-day the term Creole (as used in the context of Suriname) means a synonym of Afro-Surinamese, its original meaning carried a negative connotation to mean that a white European person had forgotten how to be a “good Jew” (or proper Englishman, etc.) due to having adopted some characteristics that European communities considered “native”.[5] Jews did interact with other groups in Suriname and the illegitimate children of Jewish males with Afro-Surinamese women were raised as Jews and given Jewish names.

  Some Jewish family names have endured and are now considered Afro-Surinamese family names and the names of the Saramaka clan of Maroons refer to the Jewish plantation owners their ancestors escaped from. In the cemeteries of Paramaribo Jewish tombstones appear alongside creole ones.[5]

  Identity can be used to exclude persons from a community, but it can also be used to force people to be part of community against their will. During the 17th and 18th centuries forced inclusion was commonplace in both the Portuguese and High German Jewish communities and the rigid identity boundaries were often supported by legislation. Though the cultural identity of Portuguese Jews was defined as being a white colonial elite, this identity existed alongside an aggressive policy to include poor and Jews of color.[5]

  Synagogues

  Three synagogues were built in Suriname: Beracha Ve Shalom in 1685, in the Jodensavanne; Neveh Shalom Synagogue in 1719, built by Ashkenazi Jews in the new capital of Paramaribo; and Zedek ve Shalom in 1735, built by Sephardic Jews.[4] There was also a Darkhe Yesharim for Judeo African creoles.[6]

  Depopulation

  Most Jews left Suriname when it was granted independence in 1975 and others left during the civil war of the 1980s.[4] About 130 Jewish community members remained in a combined Sephardic and Ashkenazic congregation at Neve Shalom (which includes community hall and mikveh). The second synagogue was rented for use as a computer service shop, its furniture and art loaned to the Israel Museum in Jerusalem.

  In the 1990s, the jungle growth in the Jodensavanne was cleared, 450 graves uncovered and the ruins of the synagogue maintained.[4] In a 21st-century census, 181 entered “Judaism” as their religion, out of a total population of 560,000.[7]


  Maak melding

 19. Sommige mensen leren het nooit. Zij zijn gebrainwasht door de kolonisator en kunnen niet meer zelfstandig zonder beinvloeding een eigen mening vormen. Voor hen is alles beter wat de kolonisator doet. Velen denken nog steeds dat Nederland het enige goede landbouw land is terwijl Nederland links en rechts wordt ingehaald door heel veel landen.

  De Israelische landbouw heeft zich voornamelijk geconcentreerd op exotische bloemen en planten. Van de techieken die Israel gebruikt kan Suriname veel leren. Klimaatverandering en watergebrek stellen boeren wereldwijd voor nieuwe uitdagingen. Maar gelukkig werken technologen met name in Israel aan nieuwe oplossingen. Israëlische bedrijven ontwikkelden technieken om gewassen alleen te bevloeien bij de wortels en bespaarden zo water. In het land maakt men gebruik van geavanceerde technologie (druppelirrigatie, kassen technologie om warmte, licht en vochtigheid te controleren.Israël heeft maar 20% grond dat goed te bebouwen is. Door de toepassing van moderne technologie kan men de productie fors verhogen


  Maak melding

 20. Iedere snoepreis is leerrijk !! In Nederland heeft een tuinder/boer , 50 tot 75 ha ter beschikking !
  Onze landbouw deskundigen,opgeleid in Nederland< kunnen van mee praten.Haal daar de kennis uit het
  land !!
  "Uw reactie moet nog beoordeeld worden ' !!!, zal ik lezen !!


  Maak melding

 21. Welke domoor zegt dat er niks te leren valt van de Israeli?
  Zij beheersen de kundt om per m2 het meest productief te zijn. Ze gaan heel efficiënt met water en (kunst)mest om. Ze gebruiken condensatietechnieken om zelfs in de droogte planten te voorzien van water uit de lucht.
  Elke Surinaamse landbouwer kan via een stelsel van bamboepijpen water besparen door gedoseerd en gespreid over de hele dag de planten te bewateren. Druppelsgewijs bewateren opdat de wortels het water direct opnemen ipv dat het in de bodem verloren gaat.
  Zelfs Nederland loopt hier achter op Israel.
  Bovendien zijn hun zaden hitte en ziektebestendig gemaakt in laboratoria.


  Maak melding

 22. deze poep regering vooral de moordenaar die niks meer te zeggen heeft, dan in een hangmat liggen zijn geld krijgen voor niks doen..

  waarom laten ze niet een 10 tal India halen uit India, die ze wat les geven hoe padie in te zaaien om rijst te oogsten.. India exporteert nu bijna over de hele wereld rijst van best kwaliteit de naam is bas metie daarnaast nog vele landbouw gewassen z.a. groenten in alle soorten en maten..


  Maak melding

 23. @RobG
  Waar denkje dat al die dingetjes die u aan Israël toeschrijft ontwikkeld zijn.
  Bij uw oude kolonisator.
  Israël haar expertise is indroge gebieden met minimaal water te produceren.
  U bekijkt alles door een vijandige bril en miskent dat NL het productiefste landbouw land ter wereld is.

  De bloemen sector in Kenya en Ethiopië zijn geheel in Nederlandse handen.


  Maak melding

 24. @jojo,
  Nederland loopt voorop in de landbouw, maar Israël doet niet onder voor Nederland. Het klimaat in Israël komt bijna overeen met het het klimaat in Suriname. Vandaar dat de Israëliërs veel verder zijn op het gebied van de tropische landbouw dan Nederland.


  Maak melding

 25. @ RobG: U roept maar weer wat met de gedachte “Dat kunnen ze toch niet controleren dus hoef ik mijn beweringen niet met feiten te onderbouwen”.
  Volgens u heeft Israël ongeveer hetzelfde klimaat als Suriname. Het is daar warm, dat klopt, maar sneeuwt het wel eens in Suriname? In Israël wel. Israël meer ervaring met tropische landbouw dan Nederland? Nederland deed al aan tropische landbouw toen Israël nog niet bestond.

  Er wordt vaak geroepen dat Nederland schatrijk is geworden an Suriname. Onzin natuurlijk, maar er is in het verleden wel veel geld verdiend aan de plantages, tropische landbouw, in Suriname. In het Caribisch gebied en Guyana wordt nog steeds geld verdiend aan de suiker. Suriname heeft Mariënburg failliet laten gaan. Daar kan men ook oriënteren om te zien hoe het had gemoeten.
  Nederlandse ondernemingen doen veel aan veredeling van tropische landbouwgewassen en geautomatiseerde teeltsystemen, ook in de tropen, bijvoorbeeld in Costa Rica.
  De Wageningse Universiteit heeft veel expertise op tropische landbouwgebied. Wie heeft de rijstcultuur in Suriname geïntroduceerd? Wordt Nederland links en rechts ingehaald? Haha, de Chinezen komen het daar leren. Nederland is de tweede grootste exporteur van agrarische producten na de VS en de tweede grootste exporteur van tomaten na Mexico. Nederlandse paprika’s worden in Japan en in de VS hoog gewaardeerd en duur betaald. Madame Jeanette pepers worden in Nederland gekweekt.

  Suriname hoeft echt niet naar Nederland te komen voor landbouwadviezen, zoals eerder gezegd, dan ligt Brazilië eerder voor de hand. De pogingen echter om zoveel mogelijk Nederland te vermijden zijn pathetisch en kinderlijk. Nederland is in vele opzichten een topland dat veel te bieden heeft terwijl men daar ook nog eens dezelfde taal spreekt, sympathiek staat naar de Surinamers en het land kent zoals de Surinamers Nederlanders kennen.
  Als men in Suriname niets met Nederland te maken wil hebben dan moet men dat zelf weten, Nederland slaapt er geen minuut minder om, maar hou op met die domme en zielige praatjes.

  Wanneer vertrekt u zelf uit dat akelige Nederland naar de heilstaat van uw grote leider? Nooit hè, net zoals al die andere Bouterse fans en Nederland haters. Nederland is toch beter.
  Het is bekend dat kwaadaardige negatieve mensen eerder overlijden aan akelige ziektes, denk daar maar eens aan. U roept het boze oog over u zelf uit.

  @ Steenhard: Elke eerste zaterdag van april is er open huis bij de kassentuinders in Nederland. Ga eens kijken, je zult verrast zijn en dan hoef je niet meer van die domme dingen te zeggen over bamboepijpen.


  Maak melding

 26. @Hans van den Broek,

  Ben jij tegen het gebruik van natuurproducten, zoals bamboepijpen?
  Onthoud een ding goed: niemand kan tropische landbouw zo goed uitoefenen als de lokale bewoners die dat al milennia doen.
  De Nederlanders hebben bijvoorbeeld van de Indianen in Amerika geleerd dat als je bonen en mais samen plant, de grond minder snel uitput.
  Hollanders hebben van overal ter wereld de kennis verzameld en doen nu net alsof zij het hebben uitgevonden. Vervolgens zijn ze het gaan uitproberen in hun kassen. Maar wat blijkt? Deze groenten zijn niet weerbestendig. Ze kunnen niet tegen fluctuaties van de weersomstandigheden omdat ze steeds in dezelfde omstandigheid groeien. Hierdoor hebben ze geen weerstand en mensen die deze groenten eten bouwen ook geen weerstand op. Daarom slikken Hollanders extra vitaminen en mineralen. Omdat hun groenten mongolisch zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.