Moengo Festival gaat nu helemaal niet meer door

20
Moengo Festival gaat nu helemaal niet meer door
Archieffoto Waterkant: Moengo festival in september 2018.

Suriname’s grootste kunstfestival, het Moengo Festival, gaat dit jaar helemaal niet meer door. Een paar dagen geleden werd nog bekend gemaakt dat het evenement zou uitwijken naar Frans-Guyana, omdat de lokale overheid in Moengo het festivalgebouw claimt. Vandaag heeft Stichting Kibii echter besloten om het Moengo Festival 2019, compleet af te blazen.

Een paar dagen terug had de Stichting meegedeeld dat het festival niet in Suriname gehouden zou worden, maar in Frans-Guyana. Dit omdat de stichting op gespannen voet leefde met de districtscommissaris van Marowijne. Enkele maanden terug deed de dc, samen met een regeringsdelegatie, een inval in het oud-Suralco ziekenhuis, waar Stichting Kibii is gehuisvest. De deuren werden toen opengebroken, wat zorgde voor de spanningen.

Volgens ABC Online Nieuws zegt de Stichting dat het nimmer de bedoeling was om de rug te keren naar de Surinaamse gemeenschap. Door politieke inmenging heeft het cultureel feest geen voortgang gehad. De politieke discussies die momenteel worden gevoerd, hebben geleid tot een verdeeldheid die niet ten goede komt aan de kern van het werk van de organisatie, zegt de Stichting.

Het Moengo Festival zal op een ander te bepalen moment, plaatsvinden.

20 REACTIES

 1. Geen enkel respect voor kunst en cultuur. De DC gedraagt zich als een echte cultuur barbaar. Machtsmisbruik door exponenten uit de NDP gelederen is aan de orde van de dag. Ze gedragen zich als alleenheersers. Dit is erg misselijkmakend. De machtsmiddelen worden misbruikt om persoonlijke vendetta’s uit te vechten. Alles wat NDP uitademt , ademt ellende uit. Ben weer benieuwd naar de reactie van de NDP bende leden op dit forum. Jammer voor de stichting en de liefhebbers van kunst en cultuur dat het festival door macho “lees “echter kinderachtig gedrag van de DC geen voortgang kan vinden bah


  Maak melding

 2. Zolang de ndp aan de macht is komen de EEG miljoenen niet naar Suriname en de toeristen niet naar Moengo. Jammer maar de bevolking heeft dit zo gewild.
  Als u nadenk weet u wat u 20 mei 2020 niet moet stemmen.


  Maak melding

 3. K bn bly Dt nit door gaat.aleen mar rotzooi.precies zo mut die djuka loop ook nit meer doorgan.wandelmars so so ka.ndp mut z maniere lere,2020 ndp weer aan d macht.precies zo mute z stichting oliefant tot e hoeretent make.


  Maak melding

 4. Devil… ga een cursus nederlands schrijven volgen inplaats van alleen maar hersenloze ka op te schrijven. Geestelijk verward geschrijf begrijpt niemand komt zeker door die verwaarde hersen van je die niet goed werken.


  Maak melding

 5. De blinde woede van de tegenstanders van de regering maakt dat zij niet zuiver meer kunnen denken. Dit vraagstuk heeft mijn inziens niets met de NDP te maken. Het is een kwestie van algemeen belang voor de totale gemeenschap in Moengo en de regio. Het voormalige ziekenhuis van Moengo wil de lokale overheid met steun van de centrale overheid ombouwen / renoveren tot een schoolgebouw waar de kinderen uit Moengo en de omliggende dorpen onderwijs kunnen genieten. Daar is niets mis mee. De tegenstanders zijn het er niet mee eens en vinden dat de overheid een nieuw schoolgebouw moet neerzetten. Een nieuw schoolgebouw kost echter geld, heel veel geld.


  Maak melding

 6. Beste RobG
  Het teloor gaan van het ziekenhuis is een heel ernstige zaak. Toen in ket gebouw in April 2012 zag, deed het mij pijn dat een zo grote en ruimtelijke structuur niet echte gebruikt werd. Het gebouw heeft ondanks de schade heel veel potentie als er slim gepland wordt.
  U verwijt raakt echter kant nog wal. Scholen en Culturele activiteiten gaan goed samen en zeker met zo enorm veel ruimte.
  Ik heb niemand horen klagen over herplannen, transformeren etc. voor nieuwe functies. Dat maakt u er van.
  Waar wel over geklaagd werd en wordt is dat de regering na overdracht door Suralco plotseling het gebouwen complex in beheer naam, Deuren met geweld openden de zittende gebruikers negeerde. het os nergens terwereld gewoon om zittende gebruikers / partijen met een vermeende gebruiksafspraak of zelfs krakers/occipanten zonder meer de deur te wijzen.

  U ziet blinde woede waar deze niet is. het is treurnis dat een regering subdsidie voor een festival begroot en het niet beschikbaar stelt, het is treurnis dat van alle plannen met het Moengo Ziekenhuis die de regering roept tpt nu toe niets is uitgekomen of dat er van enige voorbereiding kennis genomen kan worden. beste RobG het is nu een ruïne en de regering doet zoals gewoonlijk niets anders dan plannen roepen en ze daarna vergeten.

  Dat is treurnis beste RobG en geen blinde woede van tegenstanders. Welk met bombarie gepresenteerd project is er uberhaupt gestart.
  Roep aub niet er is geen geld. Als er geen geld is komt het project initiatief in een normale omgeving niiet over het eerste Go. No go moment. Zodra de business-case bekend is moet je de middelen gereserveerd hebben en op de begroting geoormerkt hebben. Dat is het verschil tussen Vene II en III en Bouterse 1 en II. Plannen met middelen die er zijn of beloven met middelen die er niet zijn.


  Maak melding

 7. Jammer, dat voor het grootste kunstfestival geen alternatieven zijn gezocht/gevonden.
  Nu wordt het zonder meer afgeblazen. Wat een armoe!

  @Afiba
  Voordat u een ander adviseert een cursus Nederlands te gaan volgen, dient u eerst uw eigen tekst kritisch te bekijken. Want daar valt ook veel aan te verbeteren.


  Maak melding

 8. @jojo,
  De afgelopen week is er veel te doen geweest over het voormalig ziekenhuis-gebouw in Moengo. De regering, met name het Ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur en het lokaal bestuur willen een deel van het grote gebouw aanwenden voor het vestigen van een middelbare school. Waarschijnlijk een Havo – Atheneum. De illegale occupanten zijn hiertegen en willen het gebouw een andere bestemming geven. Het bevreemdt mij ten zeerste dat u het nut van onderwijs voor de bewoners van de regio Moengo – Albina niet wens in te zien. Uw belang is niet het wegwerken van achterstanden bij de lokale bevolking, maar het desavoueren van de regering. U levert hiermee een bijdrage aan de continu stigmatisering van de marron bevolking en inheemsen uit dat gebied. Jojo, u gaat voorbij aan het feit dat onderwijs naast kennisoverdracht ook een bijdrage levert aan de integratie van mensen in de samenleving.


  Maak melding

 9. Beste RobG
  Ik ontken nergens het belang van onderwijs. Ik wijs slechts op dat Cultuur en Onderwijs samen gaan. Verder maak ik duidelijk dat de overheid de gebruikers begeert en wat bralt zonder echet plannen. Zie uw eigen woorden
  ” Ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur en het lokaal bestuur willen een deel van het grote gebouw aanwenden voor het vestigen van een middelbare school. Waarschijnlijk een Havo – Atheneum. ”

  WILLEN EEN DEEL van het grote gebouw. en WAARSCHIJNLIJK EEN HAVO – ATHENEUM

  U geeft zelf aan dat er geen concrete plannen zijn terwijl de regering al tijden bezich is de oorspronkelijke gebruikers weg te zenden zonder duidelijk plan.
  Ik desavouer de regering niet en stigmatiseer de Marrons en inheemsen zeker niet.

  De overheid desavouweerd zich zelf en faalt en dat maak ik duidelijk. U maakt zelf melding van Waarschijnlijk. Hopelijk zal u duidelijk zijn dat een school en schoolorganisatie niet gefundeerd kan wprden nog gefinancieerd kan worden op basis van Waarschijnlijk. Waarschijnlijk kan niet gebudgeteerd worden zonder budget geen restauratiem geen verbouwing, geen inrichting, geen ict em vooral geen personeel.
  Als er morgen budget is gealloceerd dat zal er heel hard gewerkt moeten worden om over een jaar de eerste klassen te kunnen ontvangen voor verantwoord onderwijs.

  Ik desavoueer niemand dat doet u.


  Maak melding

 10. @Jojo,
  Men kijkt naar de behoeften in de regio om middelbaar onderwijs aan de mensen aan te bieden. Er zal natuurlijk een vraag zijn geweest naar deze vorm van onderwijs. Ik ga ervan uit dat men op de vraag heeft men ingespeeld.


  Maak melding

 11. @RobG
  U legt de theorie uit en neemt aan dat deze ook toegepast is.

  Helaas blijkt meer dan regelmatig dat er weinig studie naar de vraag gedaan wordt voor dat er plannen uit de hoge hoed getoverd worden.

  even wat getallen voor u:
  1 >> Marowijne is 4.700 km2 ofwel 12% van de omvang van Nederland.
  2 >> Marowijne telt pakweg 18.000 inwoners. waarvan ongetwijfeld veel van de schoolgaande leeftijd.
  3 >> Moengo heeft een omvang van 1.117 km2 en telt ongeveer 10.000 inwoners.

  Onderwijs in zo’n grot gebied met veel matige verbindingen is een hele uitdaging.

  U spreekt van een HAVO en Atheneum. Hoe groot zal dan een des betreffende school worden incl, internaat en hoe groot is het ziekenhuis complex. In nl is er 7 m2 school/per leerling
  Beste RobG deze HAVO/Atheneum staat met grote waarschijnlijkheid niet op de begroting qua gebouw en qua organisatie.
  Laten we afspreken de begroting van 2020 na te pluizen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.