Zeven doden tijdens verkeersveiligheidsmaand in Suriname

12
Zeven doden tijdens verkeersveiligheidsmaand in Suriname
Foto: Aanrijding afgelopen vrijdag tussen bus en bromfiets op kruising Hofstraat en Prinsenstraat.

In Suriname is op zondag 15 september de verkeersveiligheidsmaand 2019 afgesloten. Ondanks de extra aandacht in het verkeer in deze maand zijn er in totaal toch zeven dodelijke verkeersslachtoffers gevallen, waarvan vier vrouwelijke verkeersdeelnemers. Volgens sommigen heeft het daarom geen zin om nog langer met dit initiatief door te gaan.

Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), zei aan de Surinaamse krant de Ware Tijd (dWT) als reactie hierop dat het korps samen met het ministerie van Justitie en Politie desondanks de noodzaak van deze jaarlijks activiteit onderschrijft. “We blijven de zinvolheid van deze maand onderschrijven en verwerpen juist de zinloosheid van allerlei vormen van verkeersgedrag dat voor onnodig lijden zorgt” zei hij tegen dWT.

Het was een maand met trieste dodelijke ongelukken waaronder een bromfietser die werd aangereden door een dronken autobestuurder zonder rijbewijs, een vrouwelijke passagier die bij een busongeluk op de Oost-West verbinding overleed, een dronken man die over de kop ging met zijn gezin, een fietser die werd aangereden door een jongeman zonder rijbewijs, een Indonesische vrouw die met haar auto in een goot terecht kwam, een vrouwelijke voetganger die door een bestelbus werd aangereden en een vrouwelijke voetganger die werd aangereden waarbij de veroorzaker doorreed.

UPDATE: zondagavond 15 september rond 20.00u was er nog een aanrijding met dodelijke afloop. Het is onduidelijk of dit dodelijk verkeersongeval, waarbij een fietser om het leven kwam, ook wordt gezien als dodelijk ongeval in de verkeersveiligheidsmaand:

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (Juspol) heeft de maand zondag samen met het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) de Verkeersveiligheidsmaand afgesloten op het terrein van het ministerie. Hij deelde mee dat er nu voorbereidingen getroffen voor de bemensing en de huisvesting van een Verkeersveiligheidsinstituut, dat als centraal punt zal dienen voor alles dat met verkeersveiligheid te maken heeft.

De bewindsman zei zondag aan dWT dat het verbeteren en bevorderen van de verkeersveiligheid een van de prioriteiten van de regering is. Hij heeft in dat kader enkele beleidsmaatregelen aangekondigd om dit te bewerkstelligen. Strengere sancties bij verkeersovertredingen is een daarvan.

12 REACTIES

 1. Strengere sancties bij verkeersovertredingen is een daarvan. Hoe wil Getrouw dit gaan bewerkstelligen, zodat het echt zijn vruchten gaat afwerpen. De enige harde optie, is bij elke, ook al is het een kleine verkeersovertreding het voertuig direct in beslag nemen en rijbewijs invorderen. Er wordt teveel door de vingers gekeken, waardoor de KPS niet serieus wordt genomen.Direct een proces verbaal opmaken en de zaak laten voorkomen, plus een fikse boete opleggen en optie Boma. Dronken bestuurders, mag en kan de KPS na aanhouding na verhoor niet naar huis sturen. Direct opsluiten ter ontnuchtering. Want men kruipt direct weer achter het stuur, met alle gevolgen van dien. Geen generaal pardon, want blakka boeba jesie tranga. Trouwens het hele KPS team, hoort wekelijks trainingen te ondergaan om fit en alert te blijven. Spierballen kweken.
  Hoop dat het Getrouw lukt, wens hem veel succes.


  Maak melding

 2. Mensen moeten gaan inzien dat deelname aan het verkeer een serieuze actie is. Zoals we hebben gezien gaan er onnodig veel mensen leven verloren. Hopelijk leren we met ons allen van deze ongelukken met dodelijke afloop.


  Maak melding

 3. Dronken rijden, rijden zonder rijbewijs , kunnen afgestraft worden met hoge boeten en langere intrekkingen.Echter het menselijk denken en het goed en kwaad doen moet veranderen.
  Sommige ongelukken gebeuren op een lege weg. Geen drukte dat op je zenuwen werkt. Dat zijn vreemde zaken die geen vetklaring henben.


  Maak melding

 4. Lets Make Surinam Great Again.

  (Yess We Can) nps 4 live.

  SJARWA ALLA MATIE.

  Ik ben van mening dat de politie de UNIVERSITEIT van Suriname de opdracht moet geven om op onderzoek uit te gaan wanner de meeste verkeers ongevallen gebeuren.. OVERDAG OF SAVONDS EN WELK TYD STIP

  ik denk dat er ergens een patroon in zit.. is van belang dat zo een onderzoek op UNIVERSITEITS Nivo gedaan word. Als dat in kaart is gebracht kan de politie dit gebeuren gericht aanpakken en indammen.

  Verder vind ik het ook absuurd dat men het heeft over vrrkeers veiligheids maand terwijl die wegen in PARAMARIBO Vol zit met grote gaten.
  Ik hoop van harte dat men dit ook meeneemd in dat ondrrzoek

  Verder ben Ik ook van mening dat de gaten in de wegen ook eens de oorzak zijn van X aantal verkeer ongevallen.


  Maak melding

 5. @@@ BOEBU BIT

  Hoge boetes en het in vorderen van RIJBEWIJZEN Is een Optie.. maar dat is dwijlen met de kraan open.

  Ik zal dit onderbouwen… ze houden een dronken HINDUSTAAN In het verkeer aan RIJBEWIJS word in gevorderd door de POLITIE.. vervolgens gaat die Dronken man naar huis.. volgende dag belt hij een matie of neef die ASSAMBLEE LID is omdat voorval door tegeven..Die ASSAMBLEE LID belt naar het politie Buro die POLITIE INSPECTEUR IS ZIJN MATIE.. PROBLEEM OPGELOST HIJ KRIJGT ZIJN RIJBEWIJS TERUG

  Als vergoeding krijgt INSPECTEUR een fles BLACK LABEL.

  Dat is de SURINAME VAN ANNO 2020 BESTE MENSEN


  Maak melding

 6. Het is niet de brommer,of auto,het is de mens zelf die ermee omgaat. Aangezien er geen normen en waarden meer in Suriname zijn,wat zijn dan nog verkeersregels. De helft is dronken of stoned,en de ander heeft geen rijbewijs.


  Maak melding

 7. Ik zag gisteren een jong bruin meisje in een donkere auto inhalen en ok dacht bij mezelf, jij bent een ezelin.
  Ze had op dat deel nooit moeten inhalen. Als dat haar rijgedrag is gaat ze het niet lang maken. Jong en dom
  Men moet met programmas komen waar mensen hun leed vertellen na een aanrijding


  Maak melding

 8. @Wendy,

  He zag gisteren een “jong bruin meisje” in een donkere auto.
  Wat moet ik hiervan denken dan????
  Jij dacht ezelin.
  Wat moet ik nu van jou denken dan?


  Maak melding

 9. IEDEREEN HEEFT HET OVER NODELOOS LEED IN HET VERKEER! Maar gaat u na in de ziekenhuizen hoeveel mensen door verwaarlozing (vooral senioren burgers) aan hun lot worden overgelaten? Gaat het om levens te besparen, of is het ” verkeer” alleen zo’n interessante issue? Hogere boetes? Auto in beslag nemen? Puntenrijbewijs van die doorgedraaide opgefokte Europeaantjes klakkeloos overnemen? Waar blijft voorlichting, zoals inspecteur Henk Peneux en inspecteur Jones altijd deden? Rotonde rijden? Deng no sabie! Bromfietsers en fietsers zonder verlichting is normaal geworden. Half op de weg parkeren (Oostwestverbinding) is normaal geworden. Parkeren net grootlicht ipv met parkeerlicht, torie praten midden op de weg, kilometers lang rechtsrijden op de v’tHogerhuysstraat en de Ringweg en ga zo maar door! Oen no sab’ rij, daarom sma ei dede….
  Maar nogmaals, ik wil wedden dat als je levens wil redden je bij de ziekenhuizen moet beginnen, drempel kosten niet betaald, wat geveurt er dan met je? Fijne dag jongens!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.