Geen olie in Suriname, wel opnieuw grote olievondst in Guyana

44
Opnieuw grote olievondst in buurland Guyana
Foto: Stena Forth drillship/Tullow

In Guyana heeft het Britse bedrijf Tullow Oil opnieuw een grote olievondst gedaan. Dat heeft het Guyanese ministerie van Energie vandaag bekend gemaakt. Het is de tweede vondst van olie in twee verschillende putten die door Tullow worden geëxploiteerd, in minder dan zes weken.

In Suriname is dat helaas nog niet het geval geweest. Een maand geleden had het Surinaamse bedrijf Staatsolie aangekondigd dat het mogelijk een gigantische olieveld bij Kankantrie, de put voor de kust bij Nickerie, zou aantreffen. Er zouden 800 miljoen barrels liggen.

Afgelopen week werd echter bekend dat Staatsolie geen olievoorraden langs de kust van Nickerie heeft gevonden.

De eerstvolgende locatie waar naar olie gezocht zal worden, ligt ongeveer 30 km ten noorden van Paramaribo. Daar zal het Powisi prospect aangeboord worden.

44 REACTIES

 1. Lets Make Surinam Great Again.

  (Yess We Can) nps 4 live

  SJARWA ALLA MATIE

  Laten wij Surinamers blijven bidden dat ze geen OLIE zullen vinden Voor mei 2020


  Maak melding

 2. Maar er ligt wel voor € 200 miljard aan delfstoffen en goud en olie in de Surinaamse bodem. Het enige dat wij moeten doen is om het met schep en kruiwagen naar boven te halen. Wie doen er allemaal mee ?


  Maak melding

 3. Zodra men een paar bruine strepen ziet rekenen ze in Suriname zich rijk. 2 jaar later blijkt het drek te zijn.
  Bottomline waarom zet men in op fossiele brandstoffen en geen alternatieven.


  Maak melding

 4. De ndp van Suriname…zeg maar de dagdromers van Suriname.
  Ze blijven het onmogelijke doen in Suriname.Geen wonder toch…er zitten alleen maar criminelen,corruptelingen in de ndp regering.
  Natuurlijk bidden wij dat het deze criminele ndp regering nooit zal lukken om olie te vinden in Suriname!!Ze gaan anders deze bron van inkomsten leeg putten en hun zakken en die van hun familie en vrienden vullen!!


  Maak melding

 5. Gelukkig hebben wij onze staatsolie in de jaren opgekrikt. Staatsolie is een produkt van Bouterse. Nl wist ook dat er olie in Su was maar geen moer voor ons gedaan. nederland wilde alleen Su leegplukken. Daar rust de vloek. Ik laat ze vr USA. Die houd nu pressie voor ze.


  Maak melding

 6. Nog niet zo lang geleden wist Adhin met grote zekerheid te beweren dat er afgelopen weekend een enorme vondst gedaan zou worden.
  Tot mei 2020 zullen we regelmatig nieuwe verhalen horen dat er binnen 6 weken een grote vondst gedaan wordt en dat het daarom goed is dat de regering weer voor miljarden gaat lenen.
  .
  Volgens de regels van GOED BESTUUR mag je dergelijke zaken pas voor waar aannemen als er ook echt een voorraad gevonden is. Deze dieftige criminelen moeten snel weg gejaagd worden.


  Maak melding

 7. Alleen een dom volk, en het Surinaamse volk blijft sterk onderontwikkeld , laat zich al sinds 1975 voor het karretje spannen. Wat heeft het land sinds de onafhankelijkheid bereikt ? Drugsbaronnen en andere criminelen hebben vrij spel, hoeren zijn overal te vinden, toename van criminaliteit , geweld en schietpartijen, corruptie dit alles was voor 1975 onbekend. Kijk nu wat met het land gebeurd en nog steeds laat het volk zich door de zwarte despoot en zijn fascistoïde partij voor de gek houden. De reactie van Gady toont aan wat ik bedoel.


  Maak melding

 8. De grenzen tussen Guyana en Suriname zijn wel bepaald. Maar olie heeft niets te maken met grenzen. Met andere woorden ,de afbakening van olie zal zich ook in Suriname voordoen. Het kost wel veel investering. Je moet wel een balans gaan opmaken. Even rusten en iets anders gaan doen waar je wel weet dat het de nodige inkomsten oplevert. Of gewoon stug doorgaan.


  Maak melding

 9. Ik ben ervan overtuigd dat er lang olie is gevonden in SU, maar dat ze dat nieuws willen bewaren tot kort voor de verkiezingen volgend jaar.
  Het is te toevallig, dat Guyana barst van de olie en dat het aangrenzende SU niets heeft!


  Maak melding

 10. Suriname is nog niet klaar voor een grote olievondst. De regering moet verder hervormen. In Guyana gaat de corruptie enorme proporties nemen, het gaat immers niet meer om een paar miljoenen maar om vele miljarden. Het land word van 1 vd 3 armste landen van Latijns Amerika gekatapulteerd naar 1 vd rijkste landen ter wereld.


  Maak melding

 11. jammer voor al die investeringen in miljoenen US$ .. ze hadden het geld beter in ,, wind molens geinvesteerd,,, dan waren ze beter uit en vooral goed koper.. wat dacht je van zon industrie…. veel minder vervuiling zeer goed koop , kijk maar naar de Europese landen..


  Maak melding

 12. Ashwin Adhin heeft zelfs tijdens 1 van zijn bezoeken aan India verkondigd dat Suriname behoort tot de 20 rijkste landen ter wereld.
  Ik heb toen maar niet verder gekeken naar die video. Wat heb je eraan om dat met de breedste kant van je mond te verkondigen, terwijl bijna alle rijkdom wordt weggedragen door het buitenland. Schaamteloos gedrag van de vp.

  In India zelf waren ze maar wat trots dat een nakomeling van Indiērs het heeft geschopt tot vp van Suriname. Het werd steeds herhaald met grote trots. In Mauritius zijn al diverse nakomelingen van Indiase afkomst president geweest en nog steeds is dat het geval.


  Maak melding

 13. Daarom moet je nooit bluffen en opscheppen……hoe kwamen ze erbij dat er een bron van 800 miljoen barrels zou liggen bij kankantrie….had een loekoeman ze dat verteld soms????


  Maak melding

 14. Als er een grote hoeveelheid olie wordt gevonden in SU dan is deze corrupte paarse ndp regering in staat om die oliebron bij voorbaat te verkopen of te verpanden aan het buitenland alleen maar om wat geld in handen te kunnen krijgen om te verbrassen en zichzelf te verrijken daarmee.

  Daarom ben ik er niet verdrietig om dat er nog geen grote off-shore olievondsten zijn gedaan in de wateren van SU.
  Een grote rijkdom van olievoorraden is nog geen garantie op een daadwerkelijk welvarend land. Kijk maar naar Venezuela waar ze heel wat oliereserves hebben maar waar de bevolking crepeert als ratten als gevolg van het corrupte wanbeleid van het socialistisch regime.


  Maak melding

 15. Komt van dagblad Trouw 15 september 2015

  Sinds 2015 deed een groep oliemaatschappijen onder leiding van ExxonMobil 13 grote olievondsten voor de kust van Guyana. De waarde van de hoeveelheid winbare olie in Guyana wordt geschat op 200 miljard Amerikaanse dollar.

  En Suriname??????? Hoe kont dat Suriname niets heeft. Guyana heeft de 200 miljard van Adhin al.


  Maak melding

 16. Wat een regering hebben we zeg.

  De beer van de huid verkopen, terwijl er absoluut geen beer te zien is.

  En de NDP-ers maar feesten en dure reizen maken op basis van have fun now, fly now and pay later!!


  Maak melding

 17. De huidige directeur van Staatsolie zou er goed aan doen om zich niet voor het karretje v.d. regering te laten spannen door als een brave schoothondje constant in de media te komen lullen en de bevolking een worst voor te houden in de vorm van een mogelijke grote olievondst. Want iedere keer weer haalt men bakzeil en ik begin dat geklets van Elias al goed zat te worden.

  Laat hij maar z’n bek dichthouden, z’n werk in alle rust doen en pas in de media komen wanneer men daadwerkelijk olie heeft gevonden. Want nu komt hij over als een waardeloze en mediageile snertfiguur.


  Maak melding

 18. Leugenaars
  Kijk naar de Geografische bodemonderzoeken. Er ligt wel degelijk olie in Surinaamse bodem.
  Smerige politiek wordt er bedreven. Systematisch wordt eerst prijs opgedrevrn door de supertankers vol op zee te latrn en schaarste tr creëren. Arabië wordt er bijgehaald etc

  Mensen laat je niet naaien door wereldeconomen.
  Bouterse heeft hier geen vinger in de pap. Dit zijn wereldlijers die aan het pokeren zijn.


  Maak melding

 19. Een olievondst in Suriname zou alleen de elite ten goede komen en vooral de familie Bouterse.Frustratie,ellende en veel verdriet zou het volk weer ten deel vallen en ze hebben al genoeg te verduren.


  Maak melding

 20. @! Wendy
  Gelukkig hebben wij onze staatsolie in de jaren opgekrikt. Staatsolie is een produkt van Bouterse.

  beste Wendy
  Staatsolie is niet opgekrikt door Bouterse. Hij heeft het ooit opgericht maar niet opgekrikt. Onder Wijdenbosch is nog wel getracht Staatsolie aan Repsol te slijten. Staatsolie en de raffinaderij zjn onder Venne gerealiseerd en uitgebouwd. OOk de laatste renovatie en uitbreiding zijn Venne projecten die in de tijd van Bouterse slecht uitgevoerd zijn, waardoor in 2016 Staatsolie bijna bezit werd van ING en andere banken.

  Daarnaast is Staatsolie feitelijk een mini bedrijf dat maar 16.000 barrels olie per dag op pompt en verwerkt.
  Dat levert best interessante bedragen op maar minder dan kan omdat de Surinaamse olie dik is een daardoor qua bewerking duur is en omdat er op Staatsolie kosten nog al wat verleizen geboelt zijn zoals Tapajay project, Ethanol project en te hoge financiering van de raffinaderij en van Newmont.
  Ofwel Bouterse heeft al heel wat keren de kassa van Staatsolie geplunderd.


  Maak melding

 21. zie in : Youtube:

  – Where are the oil wells located in Guyana?,
  – Offshore Guyana animated,
  – What will oil do for Guyana?

  Ik zal ter zijner tijd uw video’s op you tube laten inzien over grondstoflanden met hun regeringen en CEO van multinationals en de gevolgen voor de grondstoflanden, et cetera.

  Recht En Waarheid Maken Vrij


  Maak melding

 22. De pikin ingi boi heeft toch alles naar de moer geholpen dat werk kon verschaffen.De Suri’s kunnen zich beter richten op de spin off van de Guyanese olie vondsten.Daar gaat er meer te verdienen zijn dan bij Chotelal of Combe markt.


  Maak melding

 23. @Jojo,
  Gij moet onder de regering Wijdenbosch heeft men het idee geopperd om een joinventure aan te gaan met een andere oliemaatschappij. Buitenlandse oliemaatschappijen zouden dan een minderheidsbelang in Staatsolie krijgen.

  Het doel hiervan was duidelijk. Men had extra kapitaal nodig om te investeren in nieuwe boorlocaties op zee en om de raffinaderij uit te breiden. Daarnaast ging Wijdenbosch ervan uit dat de gebieden waar thans grote olievoorraden tot het grondgebied van Suriname behoorden. Surinaamse oorlogschepen hebbenbtoen de boortorens verjaagd uit die gebieden.

  Maar onder Venetiaan is Suriname door het klungelig beleid van VHP en NPS deze gebieden kwijtgeraakt. Daarom zeg ik dat VHP en NPS geen knip waard zijn om de Surinaamse belangen te behartigen.


  Maak melding

 24. @RobjeG,
  TAN PI,
  SRANAN ZIT IN EEN ZWAAR EN LANGDURIG
  PAARS FAILLISSEMENT !

  Productie staat stil export bijna nihil,
  Paarse gatenkaas begroting en Paarse
  Miljarden-staatsschuld !!

  Elke olievondst zal in de nacht door uw baasje,
  PER MOU, worden weggegeven aan buitenlanders !

  Ons zoetwater heeft hij, grotendeels, ook PER MOU,
  aan een Zwitsers bedrijf weggegeven !

  NES NO FOUT ! A VOLK E PINA GO MORO FARA !!!


  Maak melding

 25. @jojo,
  De regeringen van VHP en NPS hebben in het verleden bewezen dat zij niet geschikt zijn om de Surinaamse belangen te behartigen en te verdedigen. Onder een regering van Wijdenbosch zouden de Guyanezen dat gebied waar veel olie is ontdekt nooit en te nimmer terugkrijgen. Hetzelfde hebben de Guyanezen gedaan met het gebied van de Nieuwe rivier dat zij voor eeuwig zich hebben toegeëigend. M.b.t. het betwistgebied in zuid-west Suriname hebben de Guyanezen lak aan de regels van Suriname. Venetiaan heeft samen met de VHP er een puinzooi van gemaakt met de belangen Suriname om het oliegebied voor Suriname te behouden. Ik ben daarom van mening dat de kiezers VHP en NPS voor eeuwig moeten verbannen naar de opositiebanken.


  Maak melding

 26. Zielig dat Paarse Robje-G alle onheil in Sranan aan
  de heer Venetiaan toeschrijft !

  Betweter geef aan wie de laffe Decembermoorden hebben
  gepleegd op Ongewapende en Onschuldige Sranan-
  Staatsburgers !

  Geef aan welke Sranan-politieke Paarse toppers de
  MILJOENEN-Balast-Nedam-Bruggenbouw TJOEKOES
  hebben ontvangen !

  Geef aan welke politieke paarse toppers, veel geld hebben
  verdiend aan de Naschoolse Opvang-KOEKROE’s !

  Vertel ons wie Sranan-belangen heeft verkocht aan de
  ALCOA. Omdat ZIJN ZOON in USA-Jail gevangen zit !

  Ik hoop niet dat niet dat u weer aan komst zetten met
  de naam van de heer VENETIAAN !


  Maak melding

 27. Deze hele NDP regering is onvoorspelbaar, psychisch helemaal doorgedraaid. Het stinkt er van, hoogmoedswaanzin,grootheidswaan met narcistische kenmerken, is impulsief en zoekt vrolijkheid in speelse avonturen.Het volk paaien om zieltjes te winnen. Gebruikt het volk als kudde dieren.


  Maak melding

 28. @Srafu…ja; dat durf ik! Vene en zijn bende w.o. dronkaard Mungra, hebben er een puinhoop van gemaakt; als je Vene een eeuw later mag herrineren, dan komt de strenge wiskunde leraar en weinug daadkrachtige aanpak van de drugcriminaliteit…was het militaire vraagstuk en drugsopkomst toen goed aangepakt, dan zat nu niemand in de gevangenis in de US..

  Termen als “blinde muren” en de zaak Gooding heeft hij nooit goed opgelost. Ook de huide resultaat van Alcoa deal was mede door zijn treuzelende en weinig visoenaire aanpak. Notabene, 10 j lang!

  Natuurlijk hebben anderen daarna niet het verschil kunnen maken, maar Bosje zal over 100j aan de brug worden herrinerd!

  En Bouta 100j later…..o.a. als grondlegger van Staatsolie en grote aandeel in de goud industrie. Natuurlijk, heeft hij ook verbeterpunten….


  Maak melding

 29. @RobG
  De zee grens tussen Suriname en Guyana is conform internationaal zee recht bepaalt met de formules en de systemen die daar voor gelden. Nog Suriname nog Guyana heeft invloed op de uitkomst..
  De eerste Olie is in 2015 ontdekt en onder Wijdenbosch was er geen Surinaamse marine of iets wat op een oorlogschip zou kunnen lijken.

  u droomt weer.


  Maak melding

 30. Niemand zegt dat Venetiaan geen ernstige fouten
  heeft gemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld geweigerd Sranan
  schoon te vegen na de staatsgreep met internationale hulp.
  Via een internationaal tribunaal zouden de militaire
  moordenaars van oa Moiwana en 8 December al lang zijn
  gevonnist !

  daarom is er een militaire schemersituatie in Sranan ontstaan,
  welke nog steeds voortduurt. Ex-militairen beschikken nog
  steeds over zware wapens en dreigen daarmee op bevel van
  Paars hogerhand.
  Daarom zij veiligheidsdiensten, politie en douane nog steeds
  geinfiltreerd. Worden verziekt door politiek interventies en intriges
  plus sabotage van ex-militairen.
  Vandaar de door u genoemde blinde muren.

  Daarom wordt het OM niet voorzien van een met experts bemande
  omvangrijke unit om witwassen, corruptie en andere internationale
  misdrijven te bestrijden.

  De zogenoemde Bosje-brug is gebouwd door het Volk van Sranan,
  zij hebben daar krom voor moeten liggen, omdat er gedurende
  lange periode “beslag” lag op de bauxietinkomsten van het land, om
  Ballast Nedam af te betalen. De brug is via een Nederlandse interventie
  gebouwd in Suriname, via een financiele wurg-constructie.

  Jharap heeft Sranan Staatsolie opgebouwd, terwijl Bouta het
  gehele bedrijf wilde VERKOPEN aan buitenlanders. Ook externe
  krachten hebben ervoor gezorgd dat de verkoop van Staatsolie
  is tegengehouden.

  Verbeterpunten zijn onder andere :
  afblijven van alle ongewapende en onschuldige Sranan
  staatsburgers ! Vooral niet martelen en standrechtelijk
  doodschieten !
  Afblijven van staatsgelden en tegoeden en van staatseigendommen,
  alle corrupte politici en handlangers, langdurig opsluiten.
  Afblijven van de Rechterlijke Macht en van de Procureur-Generaal !
  Een sluitende staatsbegroting maken en hanteren !
  De Mega staatsschuld drastisch terugschroeven en drastisch
  bezuinigen op het bijzonder logge, veel te omvangrijke
  overheidsapparaat !
  Alcoa-Suralco affaire, laten afhandelen via Internationale arbitrage,
  pres is een internationale lame-duck, geen partij voor USA !

  PS : Maakt regiem nog helder welke politici in Sranan de Ballast-
  Nedam-bruggenbouw-miljoenen-steekpenningen hebben ontvangen ?
  De Nederlandse directie van Ballast Nedam is al veroordeeld voor het
  betalen van deze steekpenningen, door de Nederlandse rechter !
  Bedragen, betalingen en ontvangers in Sranan moeten toch te
  achterhalen zijn ?????


  Maak melding

 31. @jojo,

  Om uw geheugen op te frissen. Een Canadees olieplatform werd uit het betwiste gebied verdreven.
  volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kleine-surinaamse-marine-zet-guyana-te-kijk~b7ac5d1a/


  Maak melding

 32. Wij moeten blij zijn met BOUTERSE jullie domme BOERIKIES.! A mang e tja ontwikkeling djie oenoe dang tok weh LIL
  Dom bastards weh teege a mang omdat jullie jaloers zijn!.


  Maak melding

 33. @ EobG
  Dank voor deze informatie. u heeft gelijk de slag in de Corantijne is gewonnen door Suriname.
  Correct er waren wat patrouille boten die marine heten en er is duidelijk een Historisch dispuut over de echte zee grens. Het heeft echter nog tot 2015 geduurd voor dat er echt olie gevonden werd.

  By the way Wijdenbosch was nog slechts in naam president beste RobG en zijn coalitie bestond al niet meer.

  Als je de verkiezingsuitslag van vlak daarvoor ziet kunt u concluderen dat het Surinaamse verkiezingsstelsel heel rare uitkomsten creëert en volledig onvoorspelbaar is. Met 47,5 % van de stemmen kan men 33 zetels scoren terwijl 47,1% ook op 24 zetels kan uit komen.
  Het is heel triest dat Sipaliwini/ Coronie? Marowijne de uitslag extreem en on evenredig beïnvloeden.
  Kort gezegd volgend jaar moet Bouterse afrekenen met 2 tegenstanders Brunswijk in het Binnenland en Chantokhi in de rest.
  Bouterse zal nog heel weinig in de stad zijn.


  Maak melding

 34. Stof Voor Tot Nadenken

  Ga naar you tube en zie ze onderstaande film

  WHY POVERTY? Stealing Africa | OFFICIAL FULL FILM 2012

  Iedereen behoort tot een doelgroep en kan zich zelf in herkennen.
  Regeringsleider, anderen die hun land verkopen, zij die opkomen voor hun land of anderen die opkomen voor het belang van arme mensen, CEO van multinationals die met hun enige eigen belang bezig zijn, grondstoflanden derde wereldlanden die altijd arme landen gaan blijven. Rijker die rijker worden, politici, .Advocaten, IMF, Wereldbank, slechte onderhandelaars voor hun grondstoflanden, etc cetera.

  Suriname pas heel goed in dit rijtje als grondstofland, zie onderhandelingscommissie en Suralco, ook IAMGOLD, NEWMont.

  Er valt heel veel in deze film te zien en te leren.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 35. @jojo,

  Het zal zeker spannend worden bij de aanstaande verkiezingen. Volgens deskundigen waren er bij de laatste algemene verkiezingen ruim 40.000 zwevende kiezers die geen stem hadden uitgebracht. Daarnaast komen er 40.000 nieuwe kiezers (voornamelijk stemgerechtigde jongeren en nieuwe Surinamers ) bij. Dus er is een potentieel van 80.000 nieuwe stemmers die een doorslaggevende stem kunnen uitbrengen. Ik bestrijd echter uw standpunt dat Bouterse in de stad ‘ heel weinig ‘ zal zijn. De NDP is heel sterk, dus krachtig in groot Paramaribo terwijl de PS zichzelf moet opheffen. . Santoki zie ik geen president worden. Hij mist de magie de magie. Zij hebben geen thema’s die de meerderheid van de bevolking aanspreken.


  Maak melding

 36. @ RobG
  u geeft aan waar de NDP op speculeert, namelijk:
  1 >> het verwateren van rest stemmen in Paramaribo. door meer partijen Veel kleine en nieuwe partijen.
  2 >> het verhogen van de kiesdeler in Paramaribo en wellicht Wanica.

  helaas Paramaribo heeft maar 17 zetels in de DNA.

  Bouters kan doen wat hij wil maar zal de het weg lopen van stemmers in zijn bastions niet kunnen stoppen want de mensen aan de basis zien dat zij niets opgeschoten zijn. De mensen zien pretrijsjes van de VP naar Ghana en naar israel, India en New York. De mensen zien dat het land weg gegeven wordt en dat de president er op cruciale momenten niet is.

  Het grootste probleem komt als de kieslijsten opgesteld moeten worden en Bouterse moet kiezen voor nieuwkomers of oude getrouwen. Vooral die mensen die hard gewerkt hebben en op moeilijke plaatsem komen. Stel je voor dat die maloten Hooghard en Padnay op verkiesbare plaatsen komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.