Chinezen gaan dorpen in binnenland Suriname van elektriciteit voorzien

60
Chinezen gaan dorpen in binnenland Suriname van elektriciteit voorzien
Foto/NII: Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in Suriname heeft afgelopen vrijdag een overeenkomst getekend met het bedrijf.

Het Chinees bedrijf Power China gaat twee dorpen in het binnenland van Suriname voorzien van elektriciteit. Het gaat in deze om een project om hernieuwbare energie op te wekken, welke bedoeld is om de dorpen Pikin Slee en Guyaba 1 x 24 uur van stroom te voorzien. Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zei bij de ondertekening van de overeenkomst vrijdag dat de Surinaamse regering voor de financiering van dit project gebruik heeft gemaakt van een zachte lening vanuit China.

Power China is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opwekken van hernieuwbare energie. Het bedrijf is aangetrokken om een hybride systeem voor het opwekken van zonne-energie ten behoeve van de dorpen Pikin Slee en Guyaba op te zetten. Ambassadeur Liu Quan van China in Suriname heeft de vertegenwoordiging van Power China op het hart gedrukt kwalitatief goed werk te leveren.

Akiemboto zegt dat er ook andere projecten in planning zijn voor de elektrificatie voorziening van het binnenland. De regering zet zich in om steeds meer dorpen en uiteindelijk het totale binnenland voorzien wordt van 1 maal 24 uur elektriciteit. “We zijn bezig om met meerdere partijen te kijken hoe we de elektrificatie voorziening in het binnenland kunnen optimaliseren. Het blijft niet bij deze twee dorpen”, benadrukte de minister.

Het bedrijf uit China zal ervoor zorgdragen dat het systeem in december dit jaar functioneert.

60 REACTIES

 1. Tegen een ‘ zachte lening’ en als Suriname de betalingsvoorwaarden niet kan nakomen dan krijgen ze 500 hectare grond
  Vanaf volgens jaar ook Chinees als verplicht vak op de MULO.
  Welkom in Suri-China


  Maak melding

 2. Wanneer gaat deze regering dusdanig beleid voeren dat men ooit eens een project tot stand kan brengen zonder te moeten lenen. Zelfvoorzienend zijn is totaal onbekend. De tentakels van de Chinezen krijgen steeds meer grip op de Surinaamse maatschappij. Ik ben benieuwd naar de hoogte van de staatsschuld van Suriname . Lenen en nog eens lenen “ hard of “zacht betekent de volgende generatie met een enorme financiële last opzadelen . Deze regering kan voortbestaan door het oogluikend toestaan van enorme drugstransporten en leningen van o.a. China en India. Alle onzin ten spijt die de NDP bende leden op waterkant uitkraaien. Die zullen ook nu weer het feit dat er continu geleend wordt goedpraten .


  Maak melding

 3. Ondertussen schijten en pissen elders in het gehele land, vele oerdomme dwaze debiele ndp paria’ s s’ avonds in het donker. Niets doen de CDhinezen gratis, laten die domme ndper’ s dat goed onthouden, want ze zullen zich blauw betalen wanneer ze de schuldenlast die baas en roversbende hebben achtegerlaten, gaanmoeten aflossen. Ook hun nakomelingen gaan paarsblauw |China moeten aflossen, zoniet na Chnesie e teki abra.


  Maak melding

 4. Damsco blijf maar dromen! Je woont zeker in nederland. Is makkelijk lullen, hoe dom ben je. Zonder nederland is su ten dode opgeschreven, dus nogmaals failed state,!!


  Maak melding

 5. Een zachte lening van China! Wat lief van China. Ik zal maar vast Chinees leren praten.

  Wat een domme regering hebben wij. Los van het feit dat een lening binnen een bepaalde termijn afgelost moet worden, zit hier een rente percentage op die de Surinaamse burger mag betalen. Laten we dit keer een hondenbelasting invoeren om de staatskas te spekken, of dan kan de minister lekker chillen met zijn vrouw in een luxe hotel.

  Wat ooit een economisch sterk land was, is naar de knoppen en als deze domme regering het nog 5 jaar mag doen, dan ben ik bang dat Suriname op de veiling gaat. En de Chinezen gaan het kopen voor een “zachte” prijs.


  Maak melding

 6. Damsco

  15 september 2019 at 06:31
  @Cornelis 15 september 2019 at 02:03
  A kondre eh serie
  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Door haat & jaloezie gedreven zie jij geen ontwikkeling joe dong boerikie.
  NDP,..&..Bouterse stomen doorrrrr,..>>>>> richting …2020 !beste regering oooooooit

  ==================================

  Nagenoeg niets is ingelost van de verkiezingsbeloftes en de koers staat 1 op 9. Wat bedoel je met de beste regering ooit ??


  Maak melding

 7. Freddyyy 15 september 2019 at 03:43. Eeuwenlang wordt Nederland het verwijt van kolonialisme verweten. Nu zijn het de Surinamers zelf die zich daar schuldig aanmaken door uitbuiting toe te staan. De bevolkingsgroep die altijd de mond vol heeft over het koloniaal verleden, kijkt nu stilzwijgend toe. Tsja en waarom ook niet ? Men is te lui om uit de ogen te kijken en bedient zich liever van grootspraak. Zie de reactie van DAMSCO die vindt dat deze regering de beste ooit is. Als je aan deze Amsterdammer vraagt wat de regering op eigen kracht bereikt heeft dan weet hij geen antwoord te geven. Deze regering heeft geen ka bereikt zonder de handen op te houden. Het land wordt geleid door een demente dictator die totaal nergens kennis van heeft. Drugsbaronnen hebben het voor het zeggen en de Chinezen bepalen de economie. Het soort DAMSCO is zo trots op deze regering.


  Maak melding

 8. Ben benieuwd wat China ervoor krijgt , stem in NAVO of exclusieve transport rechten. Nog even en China zegt :”Spring” en Suriname vraagt : “hoe hoog meester”.


  Maak melding

 9. Wat is zachte lening en straks zie je alleen Chineze boten langs de Suriname rivier alles leeg roven. Het kwaad is al geschied. Hij heeft al getekend. Waarom laten ze in Suriname wat zien of zeggen ze iets als het al gedaan is.


  Maak melding

 10. Niets is goed, het is nooit goed bij deze relnichten. Het stelletje mostardzeros blijft maar zeiken. Zij zitten lekker aan het lichtnet terwijl vele mensen in het achterland verstoken zijn van schoon drinkwater en elektriciteit.

  Reden van hun afgunst? De mensen die commentaar leveren voelen zich ver verheven boven de binnenlandbewoners. Zij gunnen deze bewoners geen voorzieningen om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Dit project vergt geen grote investering. De benodigde middelen voor het opwekken van elektriciteit worden in China gekocht met naar alle waarschijnlijkheid een renteloze lening. De lening zal naar ik vernomen heb terugbetaald worden met de bijdragen die de mensen betalen voor geleverde elektriciteit. Waarom hebben VHP en NPS voorheen niet in deze voorzieningen voorzien?


  Maak melding

 11. MENSEN OPGEPAST. DE VERKOOP VAN DE BINNENLANDEN WORDT DOORGEZET. PLAN EN DENKWIJZE IS GOED, MAAR NEIGHT MEER NAAR HET KOPEN VAN STEMMEN VOOR MEI 2020.

  Waarom eigenlijk nu plotseling met dit project begonnen terwijl het al jaren geleden had moeten zijn gerealiseerd. Indiase zonne technologie is beter en duurzaam dan van China. Waarom dan toch van de Chinezen gekozen. De vis Trawlers zijn terug naar China maar daarachter hangt wel een fikse prijskaartje aan vast. En dat wordt nu verzilvert met andere investeringen. Ben benieuwd hoe lang dit project stand gaat houden, gelet op de ferquente onderhoud van de systemen dan wel nu in de binnenlanden.


  Maak melding

 12. Meneer DB is bewust ervan dat wanneer hij de a.s. verkiezingen verliest, de PG bij hem voor de deur staat. Vandaar dat hij dan ook alles in het werk zet om de bevolking op zijn hand te krijgen.
  Wanneer de ndp de verkiezingen heeft gewonnen, dan is einde oefening met projecten en investeringen en blijft een gigantische schuld staan. En als ze verliezen zal door de nieuwe machthebbers op welke manier dan ook worden terug betaald.


  Maak melding

 13. Dit is weer een actie van hoe DOM de surinamers zijn anno 2019 en in het bijzonder de bekende rassen. Zij hebben niets geleerd van de slavernij. Nu worden ze niet met dwang verkocht, maar ze laten zichzelf vrijwillig verkopen. Wat een dwaze idioten zijn dat, niet bezeffende dat dit veel erger is dan slaven zijn. Je land naar de knoppen brengen is ook net als je huis op de veiling doen, heb je voor jezelf geen dak meer boven je hoofd. Wat een oerdomme oen!!!!


  Maak melding

 14. Er komt steeds meer structuur in deze regering. Denk aan de uitbreiding van het waterleidingnetwerk, het aanleggen van nieuwe infrastructuur en nu elektriciteitsvoorziening voor de binnenlandse bewoners. Het is een begin en nodigt uit tot meer. Wat we nu zien is een regering die wel degelijk geeft om iedere inwoner van Suriname. Deze zachte lening is valide omdat men het resultaat en voordeel ziet. Er kan dus geen sprake van zijn dat je de volgende generatie ermee belast. Je helpt juist de generatie van de binnenlandse bewoners. Ik ken geen land dat geen staatsschuld heeft. Het zou erg zijn als de Surinaamse regering een lening zou aangaan puur met het doel salarissen van ambtenaren uit te betalen. Dan belast je wel de opkomende generatie. Voor nu moeten we als rechtgeaarde Surinamer blij zijn met deze aanvang . De binnenlandse bewoners zijn tig jaar achtergesteld. Het wordt ze van harte gegund.


  Maak melding

 15. RobG en pakiratigri worden jullie betaald om over ndp te schrijven hier. Zo ver gaan ze. Ik hoop dat jullie genoeg krijgen hier voor. Mag iemand niet zijn mening meer geven.


  Maak melding

 16. @@@Pakiratigri
  Ik snap jouw stelling. Maar Henk Arron is ook in de binnenlanden begonnen met de ontwikkeling van Suriname. Maar hij was gewoon een domme neger en had geen goeie adviseurs in dienst en zo doende verbraste hij miljarden zonder visie.

  Wat nu in de binnenlanden gebeurd is water naar zee dragen. De projecten zijn gebaseerd op leningen en niemand geeft geld weg zonder winsten te generen. Reken maar dat hierop door de Chinezen minstens 30% winst of rente moet worden behaald.
  Daar naast is het Chinese materiaal prut. Te veel onderhoud en een korte levensduur waarbinnen de exploitatie kosten niet gehaald worden. En verder hoe wordt het onderhoud in de binnenlanden uitgevoerd.
  Knowhow en onderdelen etc.
  Dus geen verstandige zaak!!!!


  Maak melding

 17. Straks gaat Suriname anders heten:
  eerst kreeg Suriname mobiel telefoon, daarna computers van China zogenaamde kadootjes. Maar niemand heeft de toedracht gezien wat stiekem getekend is. Ik geef jullie al deze spullen en dan geven jullie m’n Chinese mensen een stuk grond met verblijfsvergunning.
  Nu een zachte lening voor milieuvriendelijke stroom, dan kunnen Chinezen landbouw gaan doen en daar nog langer verblijven en de gezinnen worden groter. Straks is de bevolkingsgroep groter dan gehele Surinaams groep.

  Dan komt zogenaamd op een wedstrijd op scholen:
  verzint een mooie naam met de combinatie van Su en China. De winnaar krijgt een subsidie om in China te gaan studeren.

  China is bomvol met Chinese het land mag niet uitgroeien met gezinnen, dus het vergrijst en de jongeren hebben geen toekomst om uit te breiden. Dus Chinese denken ik krijg een stuk grond, ik ga landbouw doen. Wij weten niet dat deze voorlichting krijgen in hun dorp er is een land in Zuid Amerika met weinig bevolking met enorm groot grond en daar hebben jullie een toekomst. Deze bevolkingsgroep zijn arme boeren en krijgen ticket van de regering.
  Straks gaan ze bos kappen om huizen te bouwen, meubels te maken zonder enige vergunning aan te vragen. Surinamers wordt wakker, begint milieu vriendelijk landbouw te doen, voordat dat ze afpakken van ons. Ik zag al op YouTube dat een Chinees cactussen, banaan en nangka aan het verbouwen is en hij woont pas 5 jr in Suriname. Wij wonen sinds de geboorte van onze grootouders dan kunnen wij steeds doen.

  Denk goed na welk regering heeft dit toegelaten en waarom. De regering die nog steeds regeert en hun eigen zakken te vullen. En niet nadenken hoeveel armoede
  in dit land zijn. Als ik privé wil maken moet ik uit eigen zak betalen, zit ik bij de regering dan wordt dat betaald en even logeren in een grote steden van wereld, waarbij ze hun huwelijk nacht gaan vieren, even een miljonair leven opbouwen het kost ons niets.
  Surinamers onze ogen moeten nu open gaan of zijn wij nog steeds blind met deze zakkenvullers.

  Wij zien de contracten niet wat de regering heeft getekend. Chinese zijn hele slimme mensen, over 20 jaar wordt het land geregeerd door Chinezen. Dan hebben geen andere bevolkingsgroepen wat te zeggen. Misschien gaat het beter met Su, want de Chinese doen wereldwijd zaken en daarom hun groei hun economie.


  Maak melding

 18. Noem een land waar deze chineze ratten niet zijn. Over de hele wereld. Ik hoop dat de Surinamers zich niet afhankelijk van ze maken.
  Ik moet niets van deze nieuwe chinezen hebben. Die van vroeger waren mensen. Deze nieuwe generatie zijn ellendelingen


  Maak melding

 19. Deze regering is ontzettend goed bezig om structuren en ordening in de samenleving te brengen. Het is in elk geval geen vrijgevochten rotzooi zoals we dat gekend hebben onder de regeringen van VHP en NPS.

  Onder regeringen van VHP en NPS zag het land verwaarloosd uit. Mensen willen nooit meer terug naar die perioden van VHP en NPS regeringen. Er wordt door de deze regering hard gewerkt op velerlei fronten. Met de financiële middelen die ter beschikking staan worden diverse collectieve voorzieningen voor de bevolking gerealiseerd.


  Maak melding

 20. Prima, iedereen in Suriname moet van elektriciteit worden voorzien. Niet alleen de Parias hier op waterkant die een ander niets gunnen. Ga je gang regering alles wat de bevolking van Suriname ten goede komt moet gedaan worden. Het maakt geen moer uit wie het uitvoerd.


  Maak melding

 21. ook zambia komt naar suriname om alles weg te dragen, lees het bericht op star nieuws. Aids en alles komt eraan SU is naar de klote met moordenaar ddb aan top. Hij zoekt zijn vrienden op en houd uitverkoop.


  Maak melding

 22. “Deze regering geeft wel degelijk om IEDERE INWONER
  van SRANAN” , merkt een Paarse aanhanger op !

  Jawel, koers van 1 op 3,5 is helaas door DOM Paars beleid
  gestegen naar 1 op !!!

  Jawel, staatsschuld loopt voor het eerst in de historie van
  Sranan op tot vele MILJARDEN !

  Dit Paarse regime geeft om IEDER INWONER, kijk vooral
  even naar de ONMENSELIJK WREDE FOLTERINGEN en
  DE MOORDEN VAN 8 DECEMBER EN VAN MOIWANA !
  VOLGENS PAARS TELT ELKE BEWONER MEE !!!

  A VONNIS FU KRIJGSRAAD, 20 JAAR SANTO BOMA DE
  NA PASSI E KONG !!


  Maak melding

 23. GM
  WAT IK NIET BEGRIJP IN SURINAME IS,
  JE HEB UNIVERSITEITEN WAAR DE BESTE
  GESCHOOLDE MENSEN LES KRIJGEN/EN GEVEN.
  WAAR OM GEBRUIK DE REGERING DE KENNIS NIET VAN DEZE MENSEN
  JE SLAAT METEEN DE SPIJKER OP DE KOP,
  DE GENERATIE STIMULEER JE HIER BIJ WAT TE DOEN.
  VOOR EEN VAN DE BELANGRIJKSTE LANDEN VAN ZUID-AMERIKA.


  Maak melding

 24. RobG is weer los gemekkert, hij weet een ding niet met zijn Krabbé hersenen, dat voor een “zachte lening” de Chinezen geen top kwaliteit zullen leveren.

  Het is een en al rotzooi die wordt gefinancierd.
  Suriname heeft zoveel te bieden op het gebied van energie maar dan op waterkrachtcentrales


  Maak melding

 25. Als op waterkant net een prijs bestond voor grootste slijmbal en kontlikker dan kwam ene “Damsco” zonder meer daarvoor in aanmerking. Welke Revo gaat volgens jou gewoon door ? Wat heeft jou zogenaamde revolutie het land gebracht ? Weet je wel wat het BNP is ? Of enig idee wat inflatie is . Je rakelt maar op los maar zonder inhoud zoals je meeste medestanders.


  Maak melding

 26. RobG staaltje sterke postings heb je de ether weer in gestuurd ….NOT !
  Wellicht ben je bekend met het boek ” The Looting Machine” . Zo niet dan ik je dit boek van harte aanbevelen. Wellicht dat je mening over China dan 360 graden zal bij draaien. Niet is gratis bij de Chinezen.


  Maak melding

 27. China is bezig een wereldmacht te worden..en in zuidamerika..is Suriname een welkome pion…De chinezen hoeven blijkbaar niet veel te doen om Suriname over een aantal jaren volledig in zijn greep te krijgen…want deze regering ligt allang met zijn kont omhoog om zich volledig te laten pakken door China..
  Kijk maar naar HongKong..de bevolking gaat al maanden de straat om een wetsvoorstel van China te bestrijden!!
  Suries neem daar maar lering uit!
  Beware!!! Voor niks gaat de zon op…zonne energie…is voordeliger en milieuvriendelijker…


  Maak melding

 28. Een Chinees is ook een Surinamer. Waarom geeft men af op Chinezen? Het is geen aparte bevolkingsgroep. Als je het Surinaamse paspoort draagt ben je Surinamer. Deze mensen zijn honderdmaal coulanter dan Europeanen en Amerikanen. Nog steeds last van het kolonialisme?


  Maak melding

 29. @ Pakiritiki
  haha le laat me lache hoor. Ji plei geweldig, ma ie dong no go
  Er komt steeds meer structuur in deze regering 🤣🤣🤣🤣. dus na 9? jaar komt er eindelijk structuur in de regering,hehehe.
  Mang dan wordt het weer tijd voor reshuffle 😂😂😂

  En toch is dit niet slecht, integendeel.
  Wat wil China ervoor terug? Niets.
  A ka hoor ik je denken.
  China weet dat de bevolking te hard groeit, pi ding mang moes tang?
  Daarom en daarom alleen ding mang i soekeoe enclave

  Lik Merkel,
  a sma sabbie dat ding doisrie ni tjies noffoe ptjieng. Dus sa a sma doe?
  a sma tak kow oppoe ding grens

  Sa sranang ab fa nodoe na moro oemasma. 👩👩👩
  Sodemieter ding owroe ka kill op


  Maak melding

 30. pakiratigri

  15 september 2019 at 13:29

  Een Chinees is ook een Surinamer. Waarom geeft men af op Chinezen? Het is geen aparte bevolkingsgroep. Als je het Surinaamse paspoort draagt ben je Surinamer. Deze mensen zijn honderdmaal coulanter dan Europeanen en Amerikanen. Nog steeds last van het kolonialisme?

  =============================

  Als je een Surinamer bent geef je je geld uit in Suriname en stuur je niet iedere maand je loon naar Peking.


  Maak melding

 31. Koos
  Als je een Surinamer bent geef je je geld uit in Suriname en stuur je niet iedere maand je loon naar Peking.
  Dit is jouw mening toch
  Maar, dit doen ze niet vrijwillig.
  Om China te kunnen verlaten moet je bloeden. Hoeveel bloed je moet afstaan hangt af waar je naar toe wil.
  Bijvoorbeeld naar Suriname 1 liter bloed
  Naar Holland 10 lier bloed.
  Anders,
  de organisatie betaalt alle kosten voor je, maar als je eenmaal bent waar je wilt zijn dan moet je gaan afbetalen.
  Er zijn Chinezen in Suriname die een winkeltje hebben, 24 uur per dag open zijn, maar geen moer overhouden.
  Er zijn Chinezen in Suriname die verschrikkelijk veel geld hebben.
  Ga eens naar de Zwartenhovenbrugstraat, loop het erf op en klop op de deur
  Dan kom je een casino binnen, wat je totaal niet verwacht als je ziet hoe bouwvallig het gebouw is.
  Blijf een beetje beneden, gok een beetje als je wilt, haal diep adem en ga dan eens naar boven.
  Ademhalen zal nu lastige zijn, een rookhol met zware gokkers.
  $5000 wordt zomaar ingezet.
  Die Chinezen zijn er ook.
  BTW niet alleen in Suriname hoor, in Holland ook


  Maak melding

 32. Cheffrey ( THE Special One) 15 september 2019 at 08:36
  Freddyyy 15 september 2019 at 03:43. Eeuwenlang wordt Nederland het verwijt van kolonialisme verweten…..

  Hoe kan je een land van kolonialisme verwijten als de geschiedenis van het land uit onder andere het stichten van koloniën bestond? De Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië. Het kolonialisme is geen verwijt naar NL toe, maar een feit. Denk eerst goed na over wat je schrijft, eikel.


  Maak melding

 33. Er ontbreekt wat cruciale info in dit nieuwsartikel.

  Er staat niet geschreven wat het rentepercentage zal zijn van deze zogenaamde zachte lening.

  Er staat niet geschreven wat het totaal bedrag is welke geleend zal worden bij de Chinesen en wat de aflossingstermijn is.

  Wij in de stad moeten gewoon keihard betalen voor electriciteit en als je 2 of 3 maanden achter bent dan wordt je gewoon afgesloten.
  In dit artikel staat niet aangegeven of de binnenlandbewoners ook zullen betalen en of het dezelfde tarieven zullen zijn als welke de stadsbewoners moeten betalen.
  Die vraag is relevant aangezien de junglebewoners het liefst alle voorzieningen gratis willen hebben v.d. overheid.

  Er is dus werk aan de winkel voor de Surinaamse journalisten om dat alles uit te zoeken.


  Maak melding

 34. Elektriciteit is hard nodig in het binnenland. De kosten kunnen worden terugverdiend door het aantal mensen dat electra gaat afnemen en daarvoor gaat betalen. Nu is het moment gekomen om het binnenland van stroom te voorzien omdat daarvoor leningen zijn afgesloten om het binnenland tot ontwikkeling te brengen.


  Maak melding

 35. De chinezen die hier komen zijn de slaven van hun miljonair baas in china. Sturen geld weg elke maand. Sommige gaan naar de casino maar verder geven ze geen moer uit in Suriname. maken kindjes die ze nr china sturen zodat ze de $$ weg kunnen sturen. Waar komt hun geld vandaan om zulke grote gebouwen op te zetten?? Wat gebeurt er in de bovenverdiepingen?? Hoe is die chineze bank van de tourtonnelaan ineens zo gegroeid??? Chinezen doen ook aan drugs. Opium is hun pakkie.
  Vreselijk volk. Als je oud bent en niet meer kan werken tel je niet meer mee.


  Maak melding

 36. RobG. Je geeft aan dat de VHP en NPS geen bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname hebben bijgedragen en dat deze regering Suriname vooruitgang brengt. Je vergeet hierbij een aantal dingen hoor. Ten eerste is het dankzij de investeringen door China en India dat het mogelijk maakt dat projecten gerealiseerd worden. Wat hierbij opvalt is dat geen een Afrikaanse land of leider Suriname te hulp schiet en het land een lening verstrekt. Aan de ene kant is het ook begrijpelijk want de corrupte bende Afrikanen vullen liever de eigen zakken i.p.v. te delen. Als de VHP destijds de middelen zou hebben gehad dan zouden ook projecten gerealiseerd zijn. Vergeet ook niet dat de miljarden ontwikkelingshulp die Nederland jaren 80 aan Suriname gaf rechtstreeks in de zakken van het ordinaire uitschot Aron, Herrenberg, Bouterse, Ferrier, Bruma verdween. Ja allen toevallig tot de negroïde ras behorend. Amen ,


  Maak melding

 37. Ach mijn beste Damsco, anderen beschuldigen dat ze de Hollanders weer terug willen hebben en zelf de Hollanders achterna gegaan toen ze vertrokken uit Suriname. Wie is hier de Redi Musu?
  Werk jij aan de opobouw van Suriname of zit je in Nederland met een uitkering niets te doen? De revo gaat verder, haha, en Damsco pakt nog een biertje.

  Dat er in het binnenland wegen aangelegd worden en dat er geëlektrificeerd wordt is een goede zaak, dat had al veel eerder moeten gebeuren.
  We lezen hier vaak over goede initiatieven en voornemens, alleen het probleem is dat er steeds weer mensen en geld van buiten moeten komen om ze uit te voeren. Waarom kunnen Surinamers niet zelf wegen aanleggen, landbouwprojecten starten en elektriciteitsprojecten uitvoeren? Is het te moeilijk? Nee toch! Of is er voor niets een Natin en een Universiteit?

  Als er één ding voorop moet staan in een zich ontwikkelende onafhankelijke natie dan is het werken aan zelfredzaamheid en het opbouwen van deskundigheid en productiviteit. Nu zien we dat alles van buiten komt, zowel het geld als de bedrijven en zelfs de werkers. Kun je daar als bestuurders trots op zijn? Bij de NDP blijkbaar wel.

  Wie leent heeft schulden en plichten bij de leenheer, zoals die genoemd wordt. De naam zegt het al, een nieuwe heer. Wie corrupt is zit in de zak van degene die hem gekocht heeft.
  Dat vergeet men wel eens als men geld aanpakt. Iemand met zelfrespect vaart op eigen kracht en heeft geen baas.


  Maak melding

 38. Dit is toch de taak van onze Alcoa??? Akiemboto heeft zich vreselijk laten misleiden door Alcoa en nu moeten de Chinezen dit probleem komen oplossen, tegen een zogenaamde kleine lening. NDP go home. Jullie vernietigen ons land. Nog even en de Chinezen moeten ook jullie reet komen afvegen tegen een lage lening. USD voor snoepreisjes, ons volk pinaart. Deze regering heeft een chronisch gebrek aan structuur, kennis, kunde en inzicht. Hoezo vooruitgang???
  Hoezo is ons land onafhankelijk? Ons land is juist afhankelijk van derden. Foei Foei Foei. Het wordt er niet beter op. Santo Boma, zit overvol met ongeschoolden. Geeft trainingen, voor wat er aan capaciteit nodig is in ons land. Niet een ieder gebruikt zijn grijze massa op de juiste manier. Leer ze hoe je wasknijpers moet maken.Kleine reparaties uitvoeren. Leer ze de technieken in plaats dat ze verwend worden in de cel en juist meer macho gedrag gaan vertonen.Bewustwording is toch niet zo moeilijk kan men leren.


  Maak melding

 39. @@@Anoniem
  Briljant. Heel goed gezien.

  Bedoelde je dat de naam Suriname wordt veranderd in ChinaSur of SuriChina.
  Klinkt niet slecht.

  De Chinezen zijn bezig om overal in de derde wereld landen hun domme Chinezen te deporteren. Met een beetje hulp aan de armen en de belofte van een florisante toekomst en omkoperij van landelijke bestuurders krijgen ze overal voet aan de grond.

  Grotendeels is dit de schuld van de rijke landen, de IMF en de Verenigde Naties en in belangrijke mate Amerika. Ze zijn al 70 jaren bezig het Afrikaanse continent te ontwikkelen maar tot vandaag de dag hebben ze geen moer bereikt dan ellende armoede en oorlog. Het westen zaait tweedracht om de afrikaanse bevolking elkaar uit te roeien om zodoende geweren en oorlogsmaterieel te verkopen. En juist in dat gat zijn de chinezen gesprongen. Leggen gratis snelwegen aan zodat de arme bevolking langs de wegen kan gaan wonen. Perspectief hebben en een toekomst. Natuurlijk staat hierbij ook weer tegenprestaties. Duizenden Chinezen strijken dagelijks neer in de beloofde landen. Zo wordt ook het platte land van China ontlast van de zware druk.
  Lets see again what they can do it.
  Hallelujah☺


  Maak melding

 40. Smatje 15 september 2019 at 14:55. En dus heb je mijn reactie gelezen maar niet begrepen. Dit leidt vanzelfsprekend tot emotionele reacties. In mijn reactie staat ook de vraag door wie Suriname nu wordt uitgebuit. Zijn het nog steeds de Nederlanders die dit doen ? Of is het niet de corruptelingen van de NDP en cs ? Daarom vind ik jou een zwakkeling ook omdat je hier nu weer met een andere alias post! Gespleten persoonlijkheid had ik al eerder bij jou vastgesteld .


  Maak melding

 41. Ik lig krom van het lachen. Twee maanden naar Zuid – Afrika geweest en bij
  terugkomst lees ik nog altijd RobG en Pakiritigi. Volgens mij zijn zij spindoctor van
  de NDP en Bouterse. Man man man man wat een onzin , je moet het maar durven schrijfen.


  Maak melding

 42. Ik heb ook niet gelezen of er een eerlijke openbare aanbesteding is geweest m.b.t. dit project.
  Dit zal dus weer 1 van de zoveelste naar corruptie stinkende onderhandse gunningen zijn geweest.
  Het is typisch dat met de verkiezingen in aantocht allerlei projecten opeens wel gelanceerd kunnen worden. Duidelijk met de bedoeling om de mensen te paaien voor hun stem.
  Waarom kon het niet eerder gedaan worden??? Ook is het typisch dat de projecten worden gefinancierd met leningen. De volgende regeringen zullen dus opgezadelt worden met de rekening.


  Maak melding

 43. Suriname speelt een wantrouwen wekkend spelletje. Met India hadden ze afgesproken dat een Indiaas bedrijf het binnenland van stroom zou voorzien, maar nu geven ze de opdracht aan een Chinees bedrijf.
  Straks vertrouwt geen enkele buitenlander de Surinaamse regering meer.
  De Chinezen anderzijds gaan via corruptie (smeergelden) de concurrentie aan en winnen zo de opdrachten.


  Maak melding

 44. Ze gaan de DNA van de dorpelingen verbeteren door de lokale dames van Chinees zaad te voorzien.

  Wat krijg je als je een DjoeKa kruist met een Chinees? Een poepchinees.


  Maak melding

 45. De aanhang van de oppositie blijft maar zeuren. De Chinezen gaan over tot elektrificatie van een aantal dorpen in het achterland van Suriname en dat is een aanwinst. De opdrachtgever, de Surinaamse overheid moet er op toezien dat alle materiaal en middelen uit China om elektriciteit op te wekken voorzien is van een Europese Unie CE certificaat. Met andere woorden zij moeten voldoen aan de eisen die door de EU worden gesteld. Dus mensen niet zeuren.


  Maak melding

 46. Waarom zet de ndp geen regionale EBS ’s op? Sommige kunnen de Afobakka dam energie opkopen. Dat is meer structureel werken. Paars wil het doen met verkiezings stunt bij verkiezings stunt.


  Maak melding

 47. electriciteit in het binenland zal verspreiding met zich mee brengen wat opzich heel goedt is door dat het ook de economie opgang brengt in deze gebieden
  het zal zich uiteindelyk weer moeten terug betalen ,hoe dat zal in de toekomst moeten blyken
  En van de landgenoten wordt verwacht dat we ons landt niet klakkeloos bekritiseren maar ook mee moeten willen doen aan de opbouw van ons landt


  Maak melding

 48. Vreemd dat velen de aanleg van electriciteit door Chinezen toejuicht. Velen geven de regering een pluim maar als ik ,zoals zo vaak geschreven en gesteld heb , dat de opbouw van Suriname alleen door Aziaten bewerkstelligt kan worden, word ik door de neghers voor racist uitgemaakt. Blijkbaar is deze bevolkingsgroep niet in staat om de feiten van fictie te onderscheiden en voelen ze zich direct aangevallen. Welnu Suriname zal nooit door neghers worden opgebouwd maar door Aziaten. Kijk goed om je heen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.