Centrale Bank van Suriname heeft cash US-dollar ontvangen van FED

53
Tekort aan contante US dollar biljetten in Suriname; banken adviseren girale overmakingen
Foto: (c) ptmoney.com

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een eerste zending US-dollars ontvangen van de Federal Reserve Bank (FED). De FED is de centrale bank van de Verenigde Staten en die heeft deze maand een aanvang gemaakt met het verlenen van valutadiensten aan de CBvS. Dit meldt de CBvS in een persbericht iets na middernacht.

Volgens de CBvS is de ontvangst een primeur voor Suriname, omdat dit de eerste maal is dat de CBvS rechtstreeks door de FED van cash US-dollars wordt voorzien. De Surinaamse moederbank laat verder weten dat Suriname hiermee behoort tot een zeer selecte groep van landen die voldoen aan de stringente voorwaarden die de FED stelt voor het verzorgen van valutadiensten.

Aan de geldzending zijn maanden van intensieve voorbereiding vooraf gegaan uitmondend in een bezoek van een top-delegatie van de CBvS aan de Federal Reserve Bank of New York, laat de bank weten.

In april vorig jaar werd een geldzending van 19,5 miljoen euro uit Suriname op last van het Openbaar Ministerie Noord-Holland in beslag genomen. Sinds de beslaglegging heeft de CBvS geen US-dollars meer kunnen importeren.

53 REACTIES

 1. Ik snap waar deze dollars nat toe gaan.

  Off topic:

  PARAMARIBO – De discussie over de prijzige hotelkamers voor de delegatie onder leiding van vicepresident Aswin Adhin later deze maand in New York, ontaardt zo langzamerhand in een dure klucht. Woensdag zei Miriam Mac Intosh, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), in een verklaring dat Suriname de prijzen niet in de hand heeft.

  De prijzen schieten in drukke periodes omhoog en dat zijn volgend de BuZa-topvrouw “realiteiten waarmee we moeten dealen”. Adhin stelde gisteren echter zelf dat bewust is gekozen voor een dure kamer met vergaderruimte “die gebruikt zal worden voor relevante meetings, die de Surinaamse delegatie met bevriende naties of partners zal moeten hebben”.

  De kamer in Grand Hyatt New York die voor Adhin en zijn vrouw is gereserveerd, kost zo’n 2.800 US dollar per nacht. De totale kosten van alleen het verblijf van de dertienkoppige Surinaamse delegatie bedragen ruim 80.000 US dollar. De kosten zijn volgens Adhin “juist honderden malen minder dan wanneer de som van de presidenten en andere regeringsvertegenwoordigers die hij in de VN zal ontmoeten, naar Suriname zouden komen”.

  Uit onderzoek van de Ware Tijd blijkt dat in het bewuste hotel in de periode dat de Surinaamse delegatie daar verblijft, nog volop kamers beschikbaar zijn. Een kamer met voldoende ruimte om gasten te ontvangen, kost zo’n 700 US dollar, een kwart van de prijs die nu wordt betaald voor Adhin. Overigens biedt Grand Hyatt haar gasten volop de gelegenheid om gebruik te maken van een van de vele vergaderruimtes die het hotel rijk is.

  Het NII gaf ook een verklaring uit over de reizen die Adhin voorafgaand aan zijn trip naar New York maakt. Van 13 tot en met 16 september verblijft hij in Israël op uitnodiging van de president van de LR Group Limited, aansluitend reist hij naar India. Vooral die laatste trip roept veel vragen op. Zijn vrouw, zijn vader en zeven anderen vergezellen hem. De redactie van de Ware Tijd heeft herhaaldelijk gevraagd wie voor de kosten van deze reizen opdraait. Van het NII noch het kabinet van de vicepresident is hierop antwoord ontvangen.


  Maak melding

 2. Andere landen hebben een dergelijke regeling niet nodig omdat hun bancair systeem goed en betrouwbaar werkt. Zimbabwe en Myanmar zitten waarschijnlijk ook in de zogenaamde “selecte groep”


  Maak melding

 3. In de “gewone” wereld is de dollar vrij verhandelbaar en in hoeveelheden tot €500.000 rechtstreeks contant van de bank te ontvangen. Inderdaad dat je tot een select groepje behoort drukt je in een vakje van aparte landen. Dat is geen voorrecht maar een negatieve aanduiding. Maar laten we blij zijn dat er weer witte biljetten verkrijgbaar zijn. Nu alleen nog even voor de koers die DDB heeft beloofd!! Was dat voor iedere 2,8 SRD een $ dollar.
  Als dit geregeld wordt ga ik weer in die paarse partij geloven. Nu blijf ik bij die oranje kleur.


  Maak melding

 4. Lets Make Surinam Great Again

  (Yess we can) nps 4 live.

  Op allerlei manier probeert NDP regering zand in de oog van wij Surinamers te strooien.. telkens komen die met mooie en gladde praatjes..

  Laat het duidelijk zijn.. de doorsnee Surinaams individu heeft genoeg van deze Benden van Ellende.. NDP.. NO WANG TAKI OF DOE NO EH YEP MORO
  .
  IS TIME 2 GO

  ONS LAND HEEFT BEHOEFTE AAN EEN STERKE LEIDER . Een leider die Bestuurlijk.. Economisch.. Taktisch en Strategisch Goed onderbouwd is.. vervolgens mt die ook een duidelijke toekomst visie hbbn.

  Alleen zo een Leider kan Suriname op de kaart zetten met als DOEL dat we kunnen mee liften in de VAART DER VOLKEREN


  Maak melding

 5. In april vorig jaar werd een geldzending van 19,5 miljoen euro uit Suriname op last van het Openbaar Ministerie Noord-Holland in beslag genomen. Sinds de beslaglegging heeft de CBvS geen US-dollars meer kunnen importeren.
  Alweer zo’n lul verhaal. Hoeveel USD dollars heeft Suriname recent geschonken aan de ramp op de Bahama’s????????. VP Adhin en kornuiten, met 13 man in de duurste hotels in de VS voor een universitair vergadering. Wat een belachelijke vertoning. Hiervan zakt je broek compleet van je reet af. Steeds maar klagen over USD dollars dat zij in het hele land schaars zijn, terwijl er aan alle kanten mee wordt gesmeten. Dure snoepreisjes, duurste hotels met champagne en kaviaar. Roomservice. En dit allemaal van onze gemeenschapsgelden. Schaamteloze paria’s. Hersenloze kwasten die geen knip voor hun neus waard is. Het volk zit in de pinarie, moet dagelijks hosselen om hun ziekenhuiskosten en medicijnen te betalen.Al die zoethoudertjes om zieltjes te winnen voor de verkiezingen. Deze hele f>ck regering moet naar huis gestuurd worden. Het komt met deze boeven bende nooit goed met ons land.


  Maak melding

 6. Zijn de TJUKU’s die door Ballast Nedam bij de
  bruggenbouw aan Sranantop in dollars betaald ???

  Zal Sranan toch moeten overgaan op de USD als valuta ?

  De Amerikanen zijn minder makkelijk dan de Nederlandse
  overheid en zullen Sranan indien de bancaire en andere
  financiele controle-mechanismen niet werken, keihard
  isoleren !

  De regering van Sranan faalt op haast alle fronten de
  negatieve effecten van het Paarse faillissement zullen
  steeds meer aan de oppervlakte komen !

  A PAARSE PINATENG E GWE NANGA LANGA !!!


  Maak melding

 7. Forum schrijvers,
  Wat uit het oog verliest is, dat de Amerikanen een buitenlands beleid voeren van een ,,verdeel en heers politiek,,. En dat is de reden dat de FED heeft goedgekeurd om Sur US dollars beschikbaar te stellen. Want de Amerikanen hebben kennelijk belang bij dat Bouterse de verkiezingen in mei 2020 weer gaat winnen.

  Volg een eeuw lang naar de Amerikanen, ze hebben geen één land tot bloei gebracht. Hun achtertuin midden amerika hebben ze laten verloederen. Zuid amerika bewust arm gehouden alsof alleen zij mensen zijn en de rest beesten. Vandaar dat zuid-amerika de USA met drugs heeft laten overspoelen. De boeren hadden en hebben nogsteeds geen andere keus om hun gezinnen van voedsel te voorzien, dus zijn ze gebleven in de drugs productie. Eigen schuld dikke buld Amerikanen.

  De meeste ellende die op deze wereld heerst is gecreeërd door de Amerikanen. En dan alleen maar om hun eigen belang.
  Ik zal een aantal voorbeelden opnoemen.
  – sur geroofd van de bauxiet voor tientallen miljarden en wat heeft sur terug voor gehad; ,,niets,, arm gebleven en droegen vuile en gescheurde kleren
  – geen ontwikkeling voor midden en zuid amerika
  – de geboorte van de taliban in afganistan, zij hebben de afganen bommen leren maken en oorlog voeren
  – de geboorte van IS staat is een voortvloeisel hieruit, en de geboorte van binladen
  – je bevrijdt Koeweit, maar neemt geen actie dat China Tibet bezet en Rusland de Krim annexeeert, dus meten met twee maten
  – de hollanders onder druk gezet om vanuit het uraniun centrifuse in Hengelo Khan technologie te laten stelen voor pakistan, zodat zij atoombommen konden maken om die te kunnen inzetten tegen India, de reden hiervoor was dat India niet bereid was hun als schoothondje te functioneren
  – gevolg dat Khan de technologie doorverkocht aan Iran en Noord Korea
  – dus voor de verspreiding van kerntechnologie zijn de Amerikanen de boosdoeners, en nu wassen ze hun handen schoon
  – al 70 jaren proberen de Amerikanen de afrikaanse landen vooruit te helpen, maar dan op een verkeerde manier, de ene kant ondersteuning bieden en vervolgens tweedracht zaaien in de maatschappij om geweren en oorlogsvoering materieel te verkopen aan dezelfde negers om elkaar af te maken, daar heerst een totale chaos en ellende
  – afghanistan plat gebombardeerd
  – irak plat gebombardeerd
  – libië plat gebombardeerd
  – sirië plat gebombardeerd
  – hetzelfde waren ze bezig met de afrikaanse landen te doen, maar kregen ze tegenslag te verwerken doordat afrikanen begonnen met het slepen van amerikaanse gevangen genomen soldaten en piloten
  – willen als een politie handhaver voor de wereld orde optreden, maar gelukkig is dat niet gelukt

  Ik heb nu mijn grote twijfels dat de VHP de verkiezingen in 2020 gaat winnen. Want Bouta heeft nu de financiële middelen ter beschikking om de sur bevolking op zujn hand te krijgen. En je weet hoe de domme surinamers gauw in loze beloften intrappen. Krijgen zo twee keren voedseldozen toegestuurd dan denken ze dan voor het hele jaar hetzelfde zal zijn. Kijken niet verder dan hun neus!!!!


  Maak melding

 8. De Amerikaanse ambassadeur had hierover gevraagd om zij kon helpen.Voila, de hulp is hier. De laatste tijd is de VS actief met SU te helpen.Met de kinderen, geld geven voor qualificatie process voor niet blacklisting, nu usd biljetten. De ndp regering houdt geheim het bedrag in usd overgedragen, en de borg voor dat bedrag, goud of euros tegdnwaarde. Typisch ndp. Houd vast aan china en met de andere hand nemen van de VS.


  Maak melding

 9. Internationaal Monetair Fonds, nettolening / -lening van de overheid aan Suriname [SURGGXCNLGDP], opgehaald bij FRED, Federal Reserve Bank of St. Louis; https://fred.stlouisfed.org/series/SURGGXCNLGDP, 14 september 2019.
  Waarover lullen ze. Is gewoon weer een andere lening van het Imf aan su.
  Zullen ze gebruiken deels voor de verkiezing en deels voor aflossingen vd hoge rente van de diverse leningen.


  Maak melding

 10. Dat er nog zaken worden gedaan met Suriname, waar nog elke dag drug het land verlaat. Doe dit maar niet Amerika. Met de dollars die nu naar Suriname zijn gegaan zal alleen maar de drugs worden afbetaald die in beslag zijn genomen. Europa probeert eindelijk Suriname zo ver te krijgen dat zij erkennen dat zij een drugsland is en keihard optreedt tegen die handel en Amerika stuurt dollar richting Suriname.


  Maak melding

 11. Jullie op Waterkant waren tocht zo negatief te praten en te typen over de Regering dat niemand zaken wil doen met deze Regering ,En nu zijn die Gasten die elke dag Negatief spraken waar zijn jullie mond nu dit is niet de Islamitische Bank want als het hun waren hadden jullie ook gelijk wat ,nu is het van uit Amerika ,dus daar hebben jullie niks over te lullen ,en als de Surinaamse Regering zo slecht was ,als ik jullie steeds moet geloven wat jullie elke dag op waterkant lullen zou Amerika nimmer nooit en nogmaals nooit zaken doen met Suriname dus weer een klap in jullie gezicht aan allemaal met hun Negatieve uitspraken op Waterkant ,nu is het volgende negatieve praatjes van jullie op Waterkant want dit is een echte Klap in jullie gezicht 😂😂😂😂😂😂😂👍👍😂😂😂😂 wie een kuil voor een andere graaft valt er zelf in dus die VHP ,NPS ,PL,aan Hang jullie willen het zelf niet geloven hè ,en meneer die zich zelf NDP spotter noem .


  Maak melding

 12. Het is fake nieuws mensen !! Hebben jullie het niet door. Verspil je tijd niet. Wat was de dekking van de verkregen usd ?? Professor belazericus is nu governor van de CBvS. Zijn bejaarde moeder moet onze kinderen opvoeden !! Have a heart !! Oprotten allemaal.


  Maak melding

 13. Sranan-regime moet direct zwaar bezuinigen en
  zet geen enkele stap daartoe !

  De staatsbegroting is een gatenkaas zonder goede
  dekkingen en vertoont een Mega-tekort !

  Dooor het gevoerde Paarse wanbeleid is de Sranan-
  productie vrijwel nihil !

  Export van goederen/producten is minimaal, hoe willen
  de Paarse machthebbers dan bewerkstelligen, dat de
  koers van de SRD stabiel wordt ????

  SARI TORI, ONZE MILJARDEN ZIJN GEWOON VERDWENEN,
  TERWIJL DE PRODUCTIE VAN SRANAN IS GEDAALD !

  PS :
  DOLLARS KRIJGT NIEMAND CADEAU, MEK PAARS GO SRIBI JERE !!!!


  Maak melding

 14. @Brid woon je wel in Suriname? weet je wel wat de gewone Surinamer te verduren heeft? Heb je jezelf wel eens afgevraagd wie allemaal in Suriname worden getroffen door deze zogenaamde maatregelen? je woont beslist niet in Suriname gudu. Bouterse is een monster dat Nederland gecreëerd heeft, ze hadden keer op keer de mogelijkheid om hem op te pakken en voorgoed weg te doen. Dat is niet gebeurt, nu moet de gewone Surinamer boeten!. En ik zeg niet dat ik pro Bouterse ben, was ik nooit! en ga ik nooit zijn. Die luis heeft ons geliefd land keer op keer vernietigd. Ik ben wel pro Suriname. Jammer dat dit bericht fake news is. Groet


  Maak melding

 15. Het wordt tijd dat de Surinaamse Dollar gekoppeld wordt aan de Amerikaanse Dollar met een vaste wisselkoers. Een prachtig voorbeeld hiervan is Aruba, daar is de Arubaanse Florijn gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar met als vaste wisselkoers 1USD = AFL1,75. Men kan dan in beide valuta’s overal betalen. Het geen wat een win win situatie is.
  Ik hoop dat dit voor de volgende regeerders een speerpunt wordt. Voor de negatievelingen: alles kan en is mogelijk, wij moeten dat willen en ons er voor inzetten en goed nadenken als wij naar de stembus gaan.


  Maak melding

 16. Welke tegoeden gebruikt de CbvS om dollarbiljetten van de Fed te krijgen? Of is sprake van een lening?
  De CbvS heeft een groot negatief eigen vermogen en is in feite failliet. Zeker is dat de Fed niet fo soso dollars naar Suriname stuurt.
  De CbvS heeft sinds een paar maanden de beschikking over de valutategoeden van burgers. Ik vraag mij af of de CbvS deze valutategoeden gebruikt om dollarbiljetten van de Fed geleverd te krijgen


  Maak melding

 17. @Tjallie

  Ik vermoed de enorme berg contante euro’s die niet naar Europa kunnen door het onbeschofte gedrag van Nederland. Die zullen nu waarschijnlijk naar de VS of Rusland gaan. Zoiets vermoed ik.

  En dan nog even voor de dombo’s die opmerkingen maken over de dollars voor de Bahama’s. Als je te weinig hersencellen bezit om het verschil niet te snappen tussen cash en giraal geld kun je beter zwijgen.


  Maak melding

 18. “De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een eerste zending US-dollars ontvangen van de Federal Reserve Bank (FED).”
  “Volgens de CBvS is de ontvangst een primeur voor Suriname, omdat dit de eerste maal is dat de CBvS rechtstreeks door de FED van cash US-dollars wordt voorzien.”
  “Aan de geldzending zijn maanden van intensieve voorbereiding vooraf gegaan uitmondend in een bezoek van een top-delegatie van de CBvS aan de Federal Reserve Bank of New York, laat de bank weten.”

  Er van uitgaande dat niets in deze wereld gratis is:
  – Nergens in het persbericht maakt de CBvS melding van de grootte van het bedrag.
  Hoe groot is het bedrag en waar gaat men dir voor gebruiken.
  – Nergens in het persbericht maakt de CBvS melding van de dekking van het bedrag.
  Hoe en waarmee gaat men de tegenwaarde van de UDS terug betalen.
  – Nergen in de internationale bladen kan ik een artikel vinden dat bovenstaande op waarheid berust.
  Volgens mij moeten wij dit aan Transparency International voorleggen.

  Gratis advies: Stem in mei 2020 nog voor 5 op de ndp.


  Maak melding

 19. ik geloof er geen milimeter van dit verhaal, denk niet dat d d b zo goed aangeschreven staat in het buitenland.. en vooral zijn ondergeschikten.. hoe vaak is die dikke meneer boef draad af ge reist naar het buitenland om geld te zoeken en komt met lege handen terug en als er een soort waarheid zit in dit anansi torie, hoeveel s r d heeft men dan ingeleverd en tegen welke koers..

  dit berust totaal niet op waarheid..

  laat ze zich zelf voor de gek houden al die boeven, moordenaars..


  Maak melding

 20. Er is niets mis met de Centrale Bank van Suriname als deze bank dollars in cash krijgt van de FED. De FED is niet het eigendom Amerikaanse overheid. De aandeelhouders / eigenaren van de FED zijn alle deelnemende banken in de VS die verplicht lid en aandeelhouder van de FED moeten zijn. Dat de FED de CVB steunt moet men als positief ervaren. Zij ondersteunen het monetaire beleid van de Centrale Bank van Suriname en daar is niets mis mee. Dit houdt ook in dat men het buitenlands betalingsverkeer van Suriname transparanter maakt. De druk op de deviezenreserve van de Centrale Bank van Suriname zal nu ook afnemen. Er zullen voldoende dollars beschikbaar zijn voor commerciële banken die hun klanten moeten bedienen en goudexporteurs.


  Maak melding

 21. Robg dat is het ,en ook niet anders Surinamers houden van Negativiteit daar zijn ze Kampion in .👍👍👍👍👍💪🏽👍💪🏽💪🏽💪🏽💪🏽💪🏽💪🏽💪🏽Het is nooit goed .


  Maak melding

 22. @ Samen zijn wij sterk, als het zo simpel was zoals je vermeld dan was dit al decennia geleden gedaan. Kijk goed naar de Arubaanse economie en hun enorme staatsschuld. Aruba is een failed island die zwaar boven haar niveau heeft geleefd en momenteel op het randje van curatele v/d Nederlandse overheid balanceert en waar de Nederlandse belastingbetaler telkens moet bijspringen om te zorgen dat ze het hoofd boven water houden.

  @ RobG, mee eens!


  Maak melding

 23. De CBvS heeft het US dollarprobleem kundig opgelost en niemand had dit verwacht, noch zien aankomen. Deze actie vereiste kundige planning en geheimhouding i.s.m. de Noord-Amerikanen wat in mofokoranti Suriname een kunst op zich is.


  Maak melding

 24. USD lening helpt Sranan niet structureel en verhoogt de
  staatsschuld ! Een koe die dat niet snapt !

  Sranan moet bezuinigen en dit regime weigert dat, is bang
  voor nog meer stemmenverlies !

  Door de mega-staatsschuld en de leningenziekte van PAARS,
  zal onze valuta zwakker worden en kelderen ! Immers de productie
  in Sranan is gekrompen en de export is geminimaliseerd !

  NDP blijft dit corrupte beleid en het foute economische beleid
  voortzetten, terwijl alle geleende gelden nagenoeg niet zijn
  ingezet om productie te ondersteunen of te faciliteren !
  Geen enkele Paarse topper kan het Volk uitleggen waar al onze
  gelden, MILJARDEN, zijn gebleven !

  NIEUW BELEID, STOPPEN CORRUPTIE IS NOODZAKELIJK !
  VERVANG DE PAARSE BABBELAARS, NEKS NO E WORDE !


  Maak melding

 25. Goedemorgen beste forumvrienden,
  Speculaties weer volop.
  Van gruwelijke onzin (kale patriot)
  Opklimmend tot onzin (rob)
  Verder opklimmend tot zinnig
  (Tjallie en Sabaku)

  In het artikel staat Alleen:
  het verlenen van valutadiensten.
  Dus geen schenking.
  De enige schenking was in 1946.
  Het Marshallplan.
  Wat kan dit dan zijn?
  1. Omwisselen van oude versleten dollars (denk terug aan het artikel over Euro’s) in nieuwe dollars.
  In principe is er dus niets gebeurd, behalve dat een malloot weer van het dak is gaan schreeuwen hoe geweldig dit is.Grootdoenerij, opschepperij.
  2. Aankoop van dollars bij de FED
  Dit is simpel terug te vinden op de balans van de CBVS

  3 Lening van het IMF in de goudtranche.
  Bij deze vorm van lening hoeft het geldlenende land niet aan extra eisen te voldoen (ja, natuurlijk wel terugbetalen).
  Het IMF wijst een land aan dat SU moet helpen.
  Dit beschrijf ik wel heel summier nu.
  Ook dit is simpel te traceren op de balans van de CBVS.

  Al met al totaal niets bijzonders.

  Excuses aan de persoon die ik hierboven niet genoemd heb, maar die in grote lijnen hetzelfde heeft gezegd.
  Scrollen op de mobiel is lastiger
  .


  Maak melding

 26. “RobG 14 september 2019 at 22:10
  Er is niets mis met de Centrale Bank van Suriname als deze bank dollars in cash krijgt van de FED. De FED is niet het eigendom Amerikaanse overheid…..”

  De FED is de centrale bank van de USA net zoals de Europese Centrale Bank, die beide geen eigendom zijn van een land. Dat kan je helaas niet zeggen van de CBvS. Deze staat bol van invloeden van de paarse mute.
  Waar heb je het in godsnaam over!!!!

  RobG is mister sabiso van groot Paramaribo. Over alles weet hij het beter dan een ander. Man, wordt je niet ziek van jezelf met al dat geleuter en die kleine narcistische trekjes.. Wat een eigen dunk.
  Als dit geld is geleend of aangekocht met euro’s of goud dan gaat Suriname weer monetair financieren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.