Nieuwe Nationale Geneesmiddelen Klapper commissie geïnstalleerd in Suriname

7
Nieuwe Nationale Geneesmiddelen Klapper commissie geïnstalleerd in Suriname

Op het ministerie van Volksgezondheid werd vrijdag de Nationale Geneesmiddelen Klapper (NGK) commissie geïnstalleerd. De installatie werd door de onder directeur van het ministerie, Robert Mohamed verricht, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

De eerste lijst van essentiële geneesmiddelen namelijk De Nationale Geneesmiddelen Klapper in Suriname werd in 1985 gemaakt. Die lijst werd sindsdien continu aangepast door de NGK commissie, welke rationeel geneesmiddelengebruik als hoger doel heeft. De commissie selecteert geneesmiddelen die de behoefte in de gezondheidszorg in Suriname dekken. Deze selectie vindt plaats op basis van de “The Essential Medicine Concept’’ van de World Health Organization, na bestudering van alle relevante publicaties met betrekking tot voorstel tot wijzigingen van de NGK.

Els van Dams die opnieuw leiding mag geven aan de Surinaamse commissie zegt dat dit orgaan een grote verantwoordelijkheid heeft, omdat ze een lijst moeten maken van medicijnen die beschikbaar moeten zijn in Suriname. Daarnaast voorziet de Wet Basiszorgverzekering dat medicamenten die in de NGK opgenomen zijn, vergoed moeten worden door de verzekeraar. Zij voegde ook eraan toe dat het niet zo hoeft te zijn dat elke medicijn, die niet op de lijst staat, verkeerd is.

De voorzitter zegt dat haast elk land een commissie heeft die als de NGK functioneert omdat het effectiever is voor de gezondheidszorg. De lijst wordt gemaakt op basis van wat het meest essentieel en financieel haalbaar is voor het grootste deel van het volk. De nieuwe NGK-commissie is voor een periode van drie jaar geïnstalleerd en de leden die daar zitting in nemen zijn naast de voorzitter van Dams, John Hasrat, Maltie Mohan-Algoe, Frank Bueno de Mesquita en Shereen Ilahibaks.

7 REACTIES

 1. Ik zie geen een negheer op de foto. Met de vele ziektes en virussen van HIV tot AIDS zou je toch denken dat de Creool er baat bij heeft om ook deel van de commissie uit te maken. Maar zoals het vaker met deze mensen het geval is, anderen moeten steeds maar de kantanjas uit het vuur voor hen uithalen.


  Maak melding

 2. @ Kroto oso,

  hahahahaah, de mensen op de foto’s hebben gestudeerd en hard gewerkt, maar de groep die jij mist op de foto, zijn allergisch om hard te werken en te studeren !!!


  Maak melding

 3. @Jaichand. dat laatste ontkent ik niet maar de eerste bestrijd ik wel. Indiase medicijnen zijn van een zeer slechte kwaliteit omdat de controle van overheidswege veel te wensen overlaat. Het effect van medicijnen die in India worden geprocedeerd staat ter discussie juist omdat de controle er niet is. Te vaak worden medicijnen die in India zijn gemaakt door de Europese markt als inferieur bestempeld. Dat het goedkoop is is waar want proefpersonen zijn er genoeg in India die voor een paar roepies graag als proefkonijn willen experimenteren.


  Maak melding

 4. @ kroto osso ik zweer het op mijn moeder dat had ik allang gezien,maar had andere dingen te doen ik wilde typen veel donkere toen zei mijn broer straks ga je klagen dat ze schelden ga van die site af,nee je gaat ze niet zien alleen als ze moeten schelden,beledigen ,vloeken dure woorden gebruiken in negatieve zin van kijk mijn nederlands gramattica is beter maar kennis van zaken 0,0 triest . Ik zeg ze zoveel keren hun interresse ligt daar niet gaan ze schelden over archeologen vielen ze mij ook aan bang ben ik niet geef weerwoord ,maar is toch mooi zo een vondst voor de andere generaratie nu hebben ze ook potten gevonden pannen etc en toch zeg eentje wat dat hem kan schelen ,eentje geinde over kippebotten je kunt ze niet kwalijk nemen je hebt ook eentje genaamd ndp spotter iemand rijdt met hoge snelheid is een paarse rat .Ze kunnen niet begrijpenden fatsoenlijk reageren is een achterlijk volk zit ook op een ander site een dame vroeg om advies van dat ze geen man kon vinden en gezetteld is wel een serenade aan scheldpartijen aan haar adres alleen omdat ze schreef ze.,ik ben sucses vol maar pech in de liefde,ik ben wel weer zo eerlijk waar ze wel goed in zijn behalve schelden.vloeken etc hun.grammatica daar hebbben ze hun bachelor voor maar dat is geen wetenschap doch kennis als je iedere dag leest ,onthou jij dat makkelijk maar geneeskunde wist dat je,meer hindustanen en andere zo zien ,maar.niet allemaal zijn zo hoor dus creolen die.komen.hier niet op maar.blijf.toch weinig had desnoods viftie,viftie maar nee schelde ,vloenen.en niet te vergeten.in het verleden hangen,slachtofferrol aannemen.een.aardse wezen die komt.met.tig bewijzen.die echt.berusten.op de waarheeid zeg de andere partij jo waterkant boeler waar totaal nergens op slaat,dus ter afsluiting voor.nu daarom zie je merendeel croelen.op die foto een gezegende dag ook al ga jij ook schelden maar ciao


  Maak melding

 5. Jammer, er blijkt veel haat en nijd te zijn jegens een bepaalde deel van de samenleving. Hou toch op jongens dit gaat te ver Suriname is en blijft een land met Harmonieuze contrasten die gebroederlijk naast elkaar leven.
  De kleine groep met frustratie na gelaten.


  Maak melding

 6. Ja, dat is toch bekend ? Maak je toch niet druk mang. Als ze niet willen werken en zich liever lui dan actief opstellen dan is niet het probleem van de andere bevolkingsgroepen die Suriname rijk is. Dat de negheers lui zijn is toch algemeen bekend ? Iets met zweet bereiken zal hen niet zo snel lukken. Voor de rest laat het mij echt koud wat een negre over mij denkt. Ze kankeren op Hindeostanen en op Chinezen omdat die economisch gezien de ruggengraat van Suriname vormen. Maar wat ze niet weten is dat het de Hindoestanen en Chinezen zijn die met ploeteren het land hebben opgebouwd terwijl de negre alleen maar aan plezier maken dacht.

  Basja,
  Dat er zoveel haat en nijd is komt deels ook door hun eigen opstelling. Denk daar maar eens over na.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.