Vandaag in Amsterdam: Geboeid event in de Koningskerk

6
Op zoek naar Surinaamse roots tijdens uniek evenement
Geboeid (EO) - Afl 1 - Ank de Vogel Muntslag en Dwight van van de Vijver

Vandaag zaterdagmiddag 7 september a.s. organiseert de Evangelische Omroep in de Koningskerk een uniek evenement voor iedereen met een Surinaamse of Antilliaanse afkomst. Wie zijn of haar familiegeschiedenis wil onderzoeken, kan zich hier aanmelden en krijgt tijdens dit evenement advies van deskundigen.

Ook vertelt psychiater Glenn Helberg over het belang van de zoektocht naar je roots en deelt Dwight van van de Vijver zijn persoonlijke verhaal. In het tv-programma ‘Geboeid – terug naar de plantage’ gaat Van van de Vijver op zoek naar het verleden van zijn voorouders in Suriname.

Dus: heb jij Surinaamse of Antilliaanse roots en komt jouw achternaam voor op deze lijst met achternamen? Dan is de kans groot dat jouw voorouders, net als die van Dwight, als slaafgemaakten moesten werken op Plantage ’t Vertrouwen. Misschien sta je niet op de lijst, maar heb je wel vergelijkbare roots én interesse?

Je bent bij deze uitgenodigd voor het Geboeid Event op zaterdagmiddag 7 september in de Koningskerk (Van ‘t Hofflaan 20) in Amsterdam.

6 REACTIES

 1. Of nog erger: dieven als Abraham Crijnzen enz. Slavenhouders en slavenhandelaars, zoals Rayman het laatst heeft ervaren. Ik weet niet of je blij moet zijn ermee om te weten dat je voorouders van de blanke kant jouw voorouders van de zwarte kant hebben verkracht, als slaaf gehouden en verkocht en mishandeld.

  Laat het verleden rusten, mensen.


  Maak melding

 2. Het is belangrijk om je afkomst te weten, vooral als je een beladen voorgeschiedenis als slavernij hebt. Andere groepen hebben geen voorouders die ontvoerd of verkocht, verkracht, mishandeld, gedwongen Westerse voornamen en Westerse achternamen zijn. Andere groepen hebben geen opgelegde Westerse namen gekregen. Andere groepen zijn niet uit elkaar gehaald (lees: ontwrichting van het gezinsleven van hun voorouders) waarbij vader uit een gezin werd gehaald, moeder verkocht werd aan een andere slavenhouder, kinderen verkocht werden aan weer een andere slavenhandelaar. De pijn van de voorouders uit het verre verleden is heden nog steeds voelbaar. Er is veel onverwerkt lijden en veel frustratie geweest. Dat werkt door, daarom is het belangrijk om te weten waar je roots liggen, want Afrika is een groot continent dat uit verschillende landen bestaat, net als Europa een continent is dat uit vele landen bestaat. Iedereen noemt Afrika een land, maar Afrika is een werelddeel. Als je verhalen hoort van mensen uit Afrikaanse landen zelf, over de slavernij in hun werelddeel, dan gruwel je en moet je van sidderen.

  Daarom: altijd goed om je roots te weten.


  Maak melding

 3. Het is goed om te weten waar je vandaan komt, maar de vraag is: Wat doe je er dan mee? In het algemeen wordt het als negatief ervaren dat je voorouders slaven waren en dat is begrijpelijk. Je bent boos op de personen die daar verantwoordelijk zijn geweest. Echter, zowel de slavenhandelaars, de slavenhouders als de slaven liggen allemaal op het kerkhof. Op wie moet je dan boos zijn? Sommigen weten het, op de witte man! Dat de slavenmakers en verkopers broeders waren, dat vergeet men dan meestal.

  Wat levert die boosheid en dat gevoel van begaan onrecht jou vandaag op? Pijn in het hart waar je niets mee kan. Wetenschappers hebben ontdekt dat ervaringen en emoties verandering kunnen doen ontstaan in je genen. Van elk gen heb je er twee waarvan er één actief is en de andere niets doet. Door emoties en ervaringen kunnen actieve genen uitgeschakeld worden en passieve genen actief worden. Daardoor verander je als mens en die veranderingen kun je doorgeven aan je nageslacht. Het bezig zijn met in het verleden aangedaan onrecht kan jou en je kinderen op die manier negatief beïnvloeden. Dat is het kwaad van de slavernij dat blijft doorwoekeren.

  Hoe dat te veranderen? Misschien door anders te kijken naar de slavernij. Aan het onrecht je voorouders aangedaan is niets meer te veranderen. Straffen van de daders kan niet meer.
  Je voorouders hebben offers moeten brengen. Wat heeft dat jouw gebracht? Wat jij van je leven hebt gemaakt was dat hun offer waard? Kunnen ze trots op je zijn of moet jij je schamen? Wat doe je zelf om je voorouders gelukkig te maken met wat hun nageslacht heeft bereikt? Misschien is dat een weg om verder te gaan met de wetenschap van het onrecht uit het verleden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.