Controle op meerdere groente en fruit naar EU

11
'Verscherpte EU maatregelen voor import van groente en fruit raken Suriname'
Waterkant archieffoto - Boeren in Suriname aan het werk in de landbouw.

De afdeling Planten bescherming dienst van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in aanwezigheid van minister Rabin Parmessar, haar eerste reguliere bijeenkomsten georganiseerd met diverse stakeholders die zich bezighouden met strenge aangepaste exportregels van de Europese Unie. De National Plan Protection Organization (NPPO) van Suriname, heeft de status gegeven van het actieplan.

De werkzaamheden verlopen tot nu toe vlot. Dit geschiedde afgelopen dinsdagavond. De gehouden meeting is één van de vereisten die is opgenomen in het op 26 juli 2019 opgestelde Surinaamse actieplan, teneinde voorbereidingen te treffen voor de EU-audits in oktober. Middels regelmatige communicatie met stakeholders zal de NPPO geïnformeerd blijven door het veld en zo hun actieplan bijschaven.

Naast het doornemen van de status van het actieplan, werden ook de inspectiewerkzaamheden geëvalueerd. Ook het belangrijke agendapunt, met name de nieuwe vereisten van de EU betreffende exporten per 1 september 2019, werd behandeld. Daaruit blijkt, dat meerdere producten dan eerder waren aangegeven, een fytosanitair certificaat nodig hebben. De NPPO zal hierdoor haar inspecties moeten uitbreiden naar alle te exporteren producten. De exporteurs dienen met deze nieuwe vereisten al hun voor export bestemde producten door te geven.

Dit dienen zij door te geven aan de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie van LVV en ter inspectie aan te bieden, zodat correcte verklaringen worden geplaatst op het fytosanitair certificaat. Verder werd er gesproken over een Memorandum of Understanding (MoU) voor het formaliseren van een samenwerking met het Korps Douane. Mondelinge samenwerking met de Douane heeft altijd bestaan. Echter wordt er nu gestreefd naar een kwaliteitssysteem, waarbij zaken op papier moeten staan.

Het ministerie van LVV werkt met grote voortvarendheid aan het veiligstellen van ons agrarisch exportwaar. Er is reeds een aangepaste Plantenbeschermingswet aangeboden aan De Nationale Assemblee. Parmessar gaf wederom te kennen grote voorstander te zijn van een goede samenwerking met alle actoren in deze kwestie. De aanwezige exporteurs waren positief gestemd over de gehouden meeting. Het ligt in de bedoeling maandelijks bij elkaar te komen met meerdere belanghebbenden, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

11 REACTIES

 1. Door nu wel te voldoen aan de vereisten van de EU ,heeft Suriname twee vliegen in een klap geslagen. Want, wat heb je al die tijd je eigen bevolking voorgeschoteld? De EU heeft wel grote praatjes ,maar om de zoveelste tijd heb je van die uitbraken. Het laatste grote schandaal was fipronil dat aangetroffen werd in eieren. De eieren werden van de schappen gehaald uit supermarkten. Na een week kwamen dezelfde eieren terug en ditmaal voorzien van een tijdstempel. De burger kon het voelen in de portemonnee want de prijs van eieren werd verhoogd.


  Maak melding

 2. Controle alleen voor de export of ook voor de binnenlandse consumptie?
  Straks krijg je dat de buitenlanders (export) de beste kwaliteit krijgen en de inlanders de ziekte verwekkende kwaliteit. Dus ook voor de eigen mensen de zelfde kwaliteitscontrole toepassen.


  Maak melding

 3. Wat een lachertje!!
  De standarden van de EU liggen hoog.Suriname exporteert niet aan tonnen maar exporteert een paar dozen aan specifiek surinaamse winkels en vooral in Nederland.Op de werelmarkt is Suriname vrijwel onbekend.
  Laat eens zien ..export van geconfeite vruchten,cassave produktie voor de lokale markt etc ..allemaal een ramp.
  Zo parmessar hou op met je show ,de kleine exporteurs die al jaren groenten,fruit en anderen verzenden,kennen de regels van de EU.ZE exporteren voor surinaamse winlels bestemd voor surinamers.


  Maak melding

 4. Ik verwacht een plaatje met grootschalige landbouw.
  Wordt tijd dat landbouw op giga schaal gedaan gaat worden. En dan exporteren.
  Landbouwers moeten hun grond kapitaal krachten en kennis bundelen.
  En het op mega grote schaal gaan verbouwen.
  Wil je met de EU zaken doen moet je het groot aanpakken.


  Maak melding

 5. Pakitratrigi. Wat is het vermakelijk om jouw verslag te lezen. Heb je zelf niet door dat je zonder kennis van zaken praat? Denk je dat iedereen zo dom is als jij bent? Denk je dat iedereen hier gisteren uit het bos is gekomen en denkt fat jij ergens verstand van hebt. Het feit dat je als eerste reageert geeft aan dat je weinig echt werk te doen hebt. Moet ik je nog meer fileren of ga je terug is je paarse hol om de verf van de wand af te halen en het licht te gaan zien. Ga studeren en kom over twee jaar met een normale omgangsvorm weer op deze site want nu ben je een schade voor iedere NDPer.


  Maak melding

 6. Ik vraag me af wat al die andere LVV gereshuffelde ministers gedaan hebben die nu thuis zitten volop met salaris, m.b.t. wat nu Rabin Parmesar mee bezig is.


  Maak melding

 7. Trouwens die boeren die nu op de foto staan,die 2- is toch belachelijk dat ze nog zo primtief bezig zijn? Dit had toch allang machinale landbouw moeten zijn, waar zijn al die subsidies gebleven. Als je de landbouw groots wil aanpakken moet je mij niet zo,n stomme foto laten zien, want dit is amateuristisch belachelijk landbouw. laatstaan voldoen aan de europese export normen.


  Maak melding

 8. Ineens na 9 jaar zijn er een ministers bij de NDP die doen alsof zij serieus zijn. Toevallig vlak voor de verkiezingen.

  Ik ben geen PL-er maar heb respect voor mensen als Jagmohansingh !
  In een van mijn reacties noemde ik de corrrupte Hindoestanen, Jagmohansingh is ook een Hindoestaan maar hij durft te kiezen voor zijn eer en voor zijn land. ! Big up !

  Bron: de ware tijd:

  ” … Naar eigen zeggen is hij vrijdag thuis bezocht door prominente NDP’ers. Hij heeft hen gezegd dat hij tevreden is op zijn huidige post bij het ministerie van Justitie en Politie in het district.

  Jagmohansingh heeft de NDP’ers meegegeven dat hij zijn land wil dienen vanuit zijn huidige positie en niet als overloper door het leven te willen gaan. “Ze hebben mij bedenktijd gegeven, maar ik hou mijn eer hoog.” … ”

  Wie durven er ook te kiezen voor zijn eigen eer en het land ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.