Jachtseizoen van leguanen tot 31 december gesloten in Suriname

12
Leguaan in Suriname
Foto: Leguaan (c) Jan in Suriname

Van 1 september tot en met 31 december 2019 is het seizoen voor de jacht op leguanen in Suriname gesloten, volgens de Jachtwet. Mensen die zich toch hieraan schuldig maken in deze periode, zullen worden beboet. 

De Stichting Dierenbescherming Suriname laat weten dat het jagen, verhandelen, hebben, houden, kopen en verkopen van leguanen verboden is in deze periode. Het open seizoen is van begin januari tot eind augustus. Jaarlijks wordt er geconstateerd dat de Surinaamse Jachtwet toch niet wordt nageleefd. Een dierenactiviste laat weten dat het jachtseizoen herzien moet worden.

Voor Surinaamse jongeren is het vangen van leguanen en de verkoop ervan, een aardige verdienste. De dierenactiviste is het er niet mee eens dat het jachtseizoen in augustus open is, terwijl de leguanen juist in deze periode met eieren in hun buik rondlopen.

“Indien de jacht niet spoedig gereguleerd wordt, zullen de leguanen in ons land uitsterven”, benadrukt de activiste.


12 REACTIES

 1. De Jachtwet moet sowieso herzien worden. Integraal. De inheemsen en in bepaalde gedeeltes waar zij wonen hoeven zich daaraan niet te houden. De jachtwet geldt eigenlijk voor Paramaribo en omstreken. De naleving is ontzettend moeilijk. Je kunt wel een wet hanteren en het is dezelfde wet waar je onvoldoende controle op uitoefent ,ervoor zorgt dat mensen die het niet zo nauw nemen met flora en fauna, ongestoord hun gang gaan. De leguaan is het slachtoffer. Ik ben nog nooit een leguaan tegengekomen die voor zich kon opkomen. Niet alleen de leguaan heeft een probleem in de toekomst. Er zijn ook andere dieren. Een pluimpje voor de dierenbescherming in Suriname.


  Maak melding

 2. Dierenbeschermers, dierenactivisten en overheid, jullie hebben makkelijk lullen. Laat de overheid er eerst voor zorgen dat wij mofina’s te eten hebben dan wordt de boomkip vanzelf met rust gelaten.


  Maak melding

 3. Ik ben volkomen eens met deze beste dieren activist.
  Maar meneer de activis ik zou u verzoeken om ook onze dieren in het Surinaamse oerwoud wat stevige aandaacht te besteden.
  Betreft vooral herten ze zijn ook bedreigt soort in Suriname.
  Bijdeze verzoek ik u om ook de jachtzeisoen te herzien zoals herten om de 3 jaren jachtzeisoen .
  Want straks hebben we niks meer over er word als gekke op herten gejacht.


  Maak melding

 4. Nu zijn ratten en muizen aan de beurt om gegeten te worden, wurgslangen, krokodillen etc.
  Weten de mensen wel wat voor soort ziekten deze dieren bij zich dragen??? Ze vreten maar met alle gevolgen van dien. Men denkt gekookt kan hen hun niets overkomen. Waarom sterven jong en oud bij bosjes in ons land??? Er is niet voor alles genezing mogelijk. Bewustwording is heel ver zoek.
  Er wordt alles wat niet goed is voor de inwendige mens met een smaakje eraan gegeten.

  Sarie Torie


  Maak melding

 5. In de jaren tachtig is er genadeloos op deze beesten gejaagd.Vanwege schaarste aan vlees.Ook de dieren van de dierentuin werden opgegeten.Op de slangen,leeuwen en kaaiman na.
  En als de leguanen farm was gekomen,konden die dieren ook in het wild uitgezet worden als bleek dat er te weinig van in het wild waren.


  Maak melding

 6. Als ik het voor het zeggen had werd de jacht op alle dieren in Suriname verboden. Dieren zijn levende wezens en hebben / kennen ook angstgevoelens. Zij voelen zich tot in hun eigen habitat bedreigd door moordenaars die niet ter verantwoording worden geroepen.

  De mensen die het jagen een warm hart toedragen hebben mijn inziens een complexe persoonlijkheidsstoornis. Als het erop aankomt zullen zij niet schromen om een mens zonder scrupules en zonder reden neer te knallen.


  Maak melding

 7. Foei toch Surinamers. Zelfs leguanen zijn niet meer veilig in sur. Nu heb je zoveel soorten vlees en groenten en producten om te consumeren. Denk eens goed na hoe belangrijk deze beesten zijn voor de evolutie en het houden van de evenwicht in de natuur. En jij als mens vreet je alles kaal. Ga toch met je handen wapperen en zorgen voor je eten. Schaam Schaam toch!!!!

  Jacht seizoen of geen jacht seizoen,
  LIEVE mensen vandaag nog besluiten om nooit aan de leguanen, luiaards en monkys aan te komen.

  Er is eten toch zat……………..


  Maak melding

 8. Ik vind dat er hier zomaar word geluld hoor.als het zo is dan moet er ook geen kip doks koe varken gedood worden want die behoren ook tot dieren.ik vind liever vangen die kleine djoekas die legus om te verkopen dan dat ze ergens gaan stelen.strond met dierenbescherming.ik denk dat er in dit land meer aan mensenbescherming gewerkt moet worden.als er op de dieren wordn gejaagd dan s het niet zomaar het word gegeten of geld word ermee verdiend.ik heb liever jagers dan koulo mpp rovers hoor.wat egt aangepakt moet wordn in dit land daarover praat niemand.so so ka we leguit mang👎


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.