VIDEO: Schade na brand op historische begraafplaats in Suriname

11

De historische begraafplaats de Nieuwe Oranjetuin werd afgelopen woensdag getroffen door brand. De schade leek op het eerste gezicht mee te vallen. Bij nader inzien blijken toch enkele graven schade als gevolg van de brand te hebben opgelopen.

Enkele houten grafpalen zijn gedeeltelijk door het vuur verteerd en er is enige schade aan marmeren grafstenen. Dat zegt Stephen Fokké, directeur Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, die gisteren een bezoek bracht aan de plek en bovenstaand filmpje maakte.

Volgens Fokké lijken de historische bakstenen graven met natuurstenen grafstenen beter bestand tegen vuur, dan de modernere graven belegd met geglazuurde tegels. Het afgebrandde deel is kurk droog, omdat de onderzijde van het onkruid/gras er nog is en de kans op een nieuwe brand aanwezig is zegt de directeur.

Volgens hem is de allergrootste schade toch wel de schade als gevolg van vandalisme door de jaren heen. “Er verblijven 1 of 2 junks op de begraafplaats die die schade aangericht moeten hebben. Grafschennis, graven zijn opengebroken, grafstenen kapot gemaakt. Maar dat is niet van nu, maar door de jaren heen gebeurd”.

11 REACTIES

 1. Junkies zijn een ware plaag. Wat president Duterte v.d. Fillepijnen met ze doet is een heel effectieve oplossing voor dat probleem.
  Jammer dat we in SU niet een leider hebben met ballen die de Duterte methode toepast op de junks.
  Van drugsbaas bouta hoeft dat in elk geval niet verwacht te worden want hij gaat niets doen ten nadele van zijn junkie klanten en aanhangers.


  Maak melding

 2. Vele balharen in Suriname hebben echt helemaal niks met historisch erfgoed, zelfde geld voor de geldlustige buitenlanders. Alles kan maar en gebeurt gewoon.
  Is ook heel toevallig dat zo veel van die historische panden in brand vliegen niet waar? Na een tijd zie je een kolossaal pand (zoveelste rommelwinkel, import export handel of hotel casino) met een Chinese of andere buitenlandse eigenaar. Brand al die historie maar weg hoor. De leiders slapen toch als een roos als de haan kraait.


  Maak melding

 3. Niet druk maken over de junks die graven hebben vernietigd. Er is akkoord getekend voor een grote hennepkwekerij, dus er komen extra junks bij, die nog ergere dingen gaan doen. Nog even en het over grote deel van de bevolking van jong tot oud loopt high rond en een jointje in zijn mond. Laatst zag ik nog een 12 jarige jongen een jointje roken op straat, hij had speelt oogjes, zo high als hij was, liep slingerend op straat.
  Deze zogenaamde overheid spoort echt niet. De criminaliteit, roven en maarden kunnen zij als niet aan.
  En nu zijn ze beren trots op hun Hennepkwekerij. Het wordt wat. Hersenloze gasten. Maak van een ieder een junk, kan kunnen zij zonder pardon op de NDP stemmen.

  Sarie Torie


  Maak melding

 4. Boeboe bit sjorie weed is het probleem niet alcohol en alle andere drugs zijn de ellende. Jullie zouden is moeten stoppen met dat gezeur dat weed net zo slecht is als cocaïne of heroïne. En alcohol is al helemaal een grote boosdoener. Doe eerst daar maar eens wat aan. Cannabis is goed voor vele doeleinden, denk maar eens aan kanker.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.