Hennepteelt een feit in Suriname

27

Door het ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MoU) is de Hennepteelt in Suriname een feit geworden. Afgelopen maandag hebben de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Sergio Akiemboto en zijn collega van Volksgezondheid, Antoine Elias, de MoU ondertekend. Het doel is om een samenwerking te bewerkstelligen tussen het bedrijf InVitroPlants, ressorterende onder Grassalco NV, voor het produceren van cannabisplantjes en -zaden die bestemd zullen zijn voor kleine- en middelgrote telers in Suriname.

Volgens de NH-minister heeft de Hennepteelt voordelen voor de economie van het land. Wereldwijd is dit product zich aan het ontwikkelen. Maar Akiemboto geeft toe, dat er hiervoor wetgeving nodig is om dit traject te organiseren. Daar heeft het ministerie van Volksgezondheid de afgelopen periode aandacht aan besteedt. Om over te gaan tot de uitvoering zijn enkele randvoorwaarden gesteld.

Een belangrijke voorwaarde is de levering van kwalitatief plantmateriaal, waardoor er regelmatig voldoende geproduceerd kan worden. InVitroPlant is namelijk de geschikte partner voor de uitvoer van dit project. De NH-bewindsman is er zeker van dat InVitroplant dit aankan en hiervoor haar deskundigen zal inzetten. Gaandeweg zal er gekeken worden om ook het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij (LVV) bij te betrekken aan dit gebeuren, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Hennepteelt, die onder andere ingezet wordt voor de productie van vezel, medicijnen en kleding, is naast goud significant aan het uitgroeien. Een reden dus, waarom naar zeggen van de minister hierin kan worden geïnvesteerd. Bovenal is het gebruik van de Hennepteelt milieuvriendelijk. Ook de minister van Volksgezondheid is de mening toegedaan dat de Hennepteelt wereldwijd aan het stijgen is, vandaar dat hij geen twijfels heeft over het ondertekenen van deze MoU.

Eerder dit jaar bracht de voorzitter van het Advies- en Monitoringsorgaan Wetenschappelijk Onderzoek Hennepteelt, Boy Guardiola, een kennismakingsbezoek aan minister Akiemboto. Tijdens dit bezoek heeft Guardiola de NH-topman geïnformeerd over de status met betrekking tot de opzet van de hennep industrie voor ons land.

Guardiola maakte daarbij onder andere het doel welke zijn organisatie heeft kenbaar, namelijk; Suriname economisch voordeel te laten halen uit de booming industriёle en medische hennepindustrie. De heersende paradigma’s binnen de samenleving moeten geminimaliseerd worden en de maatschappelijke weerstanden ten aanzien van de implementatie van de Canabis Industrie in ons land, moet worden weggenomen cq verminderd. Ook de wetgeving moet volgens Guardiola worden gewijzigd.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Het is de vraag of men zich in Suriname wel goed realiseert wat het kweken hennep inhoudt en wat daar voor nodig is. Het kweken van vezelhennep is geen probleem, de nodige zaden van daarvoor geschikte soorten zijn gewoon in bulk te kopen, met name in Frankrijk. Daar is InVitroPlants niet voor nodig. Deze soorten bevatten vrijwel geen psycho-actieve stoffen en zijn dus als genotmiddel onbruikbaar.
  Kweken is dus niet moeilijk, je zaait, het komt op en na enkele maanden kun je oogsten. De verwerking tot eindproducten is een andere zaak. Daar is deskundigheid en apparatuur voor nodig. Eerst moet de vezel vrijgemaakt worden door middel van een rottingsproces en machinale bewerking. daarna moet er in een textielfabriek textiel van worden gemaakt. Zijn daar al plannen en budget voor?

  Dan krijgen we de cannabis als medicijn. Op de BBC werd afgelopen week een documentaire uitgezonden over dit onderwerp. In Engeland is medische marihuana toegelaten dank zij een jongetje dat aan hevige epileptische toevallen leed, tientallen per dag. Zijn ouders hadden gehoord dat cbd-olie daar tegen hielp. Ze zijn naar Nederland vertrokken omdat het daar verkrijgbaar was en streng verboden in Engeland. Na zes weken had het kind nergens meer last van. Daarna was het geld op en moesten ze terug naar huis. Ze hebben actie gevoerd en nu is het kind geheel vrij van epilepsie.

  CBD, (cannabidiol) heeft een kalmerend en rustrgevend effect op de hersenen. Bij gebruik van marihuana geeft het het zogenaamde stoned effect. In de hersenen dempt het de activiteit van dat deel van de hersenen dat psychotisch maakt. Ook bij Parkinson helpt het tegen trillingen.

  Een andere stof in cannabis is Tetrahydrocannabinol, thc. Thc heeft het tegenovergestelde effect van cbd. Het activeert juist het hersendeel dat cbd dempt. Thc moleculen kunnen zicht hechten aan de Cannabinoid receptors in het lichaam die een onderdeel zijn van het endocannabinoid systeem van het lichaam die van belang zijn bij van invloed zijn op de eetlust, pijnervaring, stemming en geheugen.
  Thc lijkt op de natuurlijke stoffen van dat systeem en kan dus ook die rol spelen. Thc wordt veel gebruikt bij pijnbestrijding. In Israël wordt het daar veel voor gebruikt.
  Thc kan bij gebruik als genotmiddel ook paranoïde maken. Proeven hebben uitgewezen dat wanneer er ongeveer evenveel cbd als thc in de marihuana zit het aangename effect het sterkst is en de kans op paranoia het kleinst.

  Er zijn ontelbare aandoeningen waarbij marihuana een positieve werking heeft. Wie zoekt kan ellenlange lijsten vinden.

  Bij gebruik van cannabis voor medische doeleinden is het van belang dat de hoeveelheid cbd en thc met grote nauwkeurigheid gecontroleerd wordt. Er zijn vele honderden, misschien wel duizenden cannabissoorten. Er zijn twee hoofdgroepen, sativa soorten en indica soorten. Indica bevat meer cbd dan sativa soorten. Sativa maakt gebruikers high en geeft kans op hallucinaties. Ganja in Suriname is vooral Sativa.
  Indica maakt vooral stoned. Meer gebruik van Indica Marihuana in plaats van alcohol en coke geeft in Suriname aanmerkelijk minder vliegende auto’s. Goed dus voor de verkeersveiligheid en misschien ook wel voor de gezondheid. Zelfs minder hun vrouw slaande mannen vermoed ik.

  Bij het kweken moet men dus zorgvuldig selecteren welke soorten men gebruikt, afhankelijk van het doel. Kleine kwekers kunnen niet aan al die eisen voldoen. In de BBC documentaire was een reusachtig complex te zien in Denemarken waar medische marihuana gekweekt werd. Wie in de kweekruimte wilde komen moest speciale kleding dragen en het haar bedekken.
  Heeft men daar in Suriname al over nagedacht? Medische marihuana wordt niet in de open lucht gekweekt maar in van de buitenwereld afgesloten complexen. Of dat nu echt nodig is dat is enigszins de vraag. maar zomaar wat zaaien en hup medische marihuana, zo gaat het niet. Er is een speciale infrastructuur voor nodig. Daar kan het bedrijf InVitroPlants wel een rol spelen.

  Dan heeft men dus medische marihuana gekweekt en moeten er eindproducten van gemaakt worden. Dat vraagt farmaceutische omstandigheden en nauwkeurigheid met laboratoria en zorgvuldig gecontroleerde productieprocessen. Heeft men daar in Suriname al plannen voor ontwikkeld en budget voor beschikbaar?

  Luchtkastelen bouwen en dromen van binnenstromende miljoenen is leuk, maar niets komt voor niets en in de wereld bestaan al lang veel productiecentra van medische marihuana. Suriname staat helemaal aan het begin, plannen, meer niet. Het zal hard werken worden om het van de grond te krijgen. Verder, als de Chinezen er brood in zien dan concurreren ze binnen de kortste keren iedereen uit de markt. Voor India geldt min of meer hetzelfde. De vraag is ook of het Surinaamse klimaat wel optimaal is, maar proeven met geschikte soorten kunnen antwoorden geven.

  Sommige mensen zien cannabis als een plant van de duivel die levens verwoest. Marihuana is niet verslavend en niet giftig, in tegenstelling tot vele reguliere geneesmiddelen en tabak en alcohol. Het kan heel wat dure en schadelijke geneesmiddelen vervangen. Spaart deviezen en levens, belangrijk voor Suriname. In die zin kan het dus goed zijn voor Suriname, maar er is een lange weg te gaan en vraagt doorzettingsvermogen zonder dat direct het geld binnenstroomt. Dat moet men zich goed realiseren.


  Maak melding

 2. Wat een slap aftreksel over hennep teelt
  Wereldwijd zijn ze juist bezig dit uit te bannen en deze regering die verslaafd is aan drug gaat over op teelt
  Heel Suriname is binnen de kortste keren verslaafd. Hersenloze actie.


  Maak melding

 3. @Hans van den Broek,

  In Suriname gaat het om de teelt van medicinale hennep en industriële hennep. De deskundigheid is in Suriname zeker aanwezig. Onder andere door de inzet van het bedrijf InvritoPlants is een garantie voor gecertiviceerde kwaliteit. Dit bedrijf heeft al heel veel producten in Suriname ontwikkeld, bijvoorbeeld de plantjes voor de aanplant van mangrove voor de kust. Daarnaast zijn er farmacologen beschikbaar. Import uit Frankrijk is mijn inziens niet nodig. Export van Surinaamse canabisplanten moet ook een winstgevende activiteit worden.


  Maak melding

 4. @ Boeboe bit sjorie: Je schrijft “Hersenloze actie”. Ik zou willen antwoorden: Hersenloze reactie. Je weet helemaal niets van cannabis en begrijpt totaal niet waar het om gaat. Er zijn vele geneesmiddelen en pijnstillers zoals opiaten die aanzienlijk schadelijker zijn en zwaar verslavend. Marihuana is niet verslavend en als medicijn gebruikt geeft het niet het effect dat ganja rokers zoeken.
  Vele kruiden worden gebruikt als geneesmiddel en cannabis is er gewoon één van. Bosbewoners weten alles van kruiden op dat gebied. Je wijst alles af vanwege één toepassing die minder schade toebrengt dan alcohol, tabak of coke.


  Maak melding

 5. Er is een nieuw woord ontdekt; (MoU) Memorandum of Understanding. Die van Suralco hebben ze verkocht en moeten ze weer een in elkaar frutselen voor hennep teelt. Hai mi Gado..we gaan voor nog Vijf…


  Maak melding

 6. @ Hans van den Broek, je stelt herhaaldelijk dat marihuana niet verslavend is, wel dat is aantoonbaar NIET waar. Een snelle google search toont aan dat er genoeg wetenschappelijk bewijs is dat marihuana wel degelijk verslavend kan zijn voor degene die daar vatbaar voor zijn. Het gebruik van marihuana kan ook leiden tot het krijgen van een psychose bij sommige mensen.


  Maak melding

 7. @ Robg: Dat het om industriële en medische cannabis ging was mij wel duidelijk. Industriële hennep wordt gezaaid, zoals je tarwe of rijst zaait. Dan moet je wel zaaizaad hebben en dat kun je bij zaadleveranciers kopen. In Suriname is het er nog niet denk ik. Dus bel je of mail je naar een zadenleverancier en je zegt: Ik wil zoveel hectare inzaaien voor die toepassing en dit zijn de klimatologische omstandigheden. Dan zegt de zaadleverancier: Dan moet je zoveel kilo van deze soort hebben. Daar is InVitroPlant echt niet voor nodig.

  Bij medische cannabis is het een andere zaak. Je hebt moederplanten nodig van de juiste soorten die stekken gaan leveren voor productieplanten. Die moeten kunstmatig belicht worden gedurende 18 uur per dag anders gaan ze bloeien en is het afgelopen. InVitroPlant zou daar een rol kunnen spelen, mits ze specifieke kennis van zaken hebben. Hebben ze die? Dat ze mangroveplantjes hebben geleverd daar val ik niet van achterover. Die hangen gewoon kant en klaar aan de boom. Je hoeft ze alleen maar te plukken en in de modder te steken.

  Het probleem dat ik zie is de benodigde infrastructuur voor zowel de verwerking van vezelhennep alsmede voor de teelt en verwerking van medische cannabis.
  Of er voldoende kennis van zaken is in Suriname op dit gebied daar twijfel ik aan. Misschien dat Kirpalani de textielproductie op poten kan zetten en Fernandes de medische cannabis. Die hebben het geld er voor. Hennepzaad is ook zeer voedzaam, maar dan heb je weer een andere soort nodig.
  Dat er farmacologen zijn is een goede basis, maar er zal toch een heel leertraject nodig zijn om de juiste kennis van zaken te ontwikkelen.

  Export daar zou ik voorlopig maar niet aan denken, zie eerst maar eens een werkend systeem op te zetten dat kwalitatief acceptabele producten levert. De groenten- en fruitteelt verkeert in Suriname nog op een zeer ambachtelijk niveau. Nederland heeft een grote internationale positie in de marihuanateelt kunnen ontwikkelen op basis van de automatisering en professionaliteit op het gebied van groente- en bloementeelt. Suriname is nog lang niet zo ver.


  Maak melding

 8. Het verbouwen of by zich hebben of gebruiken moet by wet verboden blyven,als staat zit je niet op dit soort ontwikkelingen te wachten, het is niet gewenst dat deze ontwikkeling wettenlyk goedt gekeurt wordt
  meer nadeel dan voordeel ,in de zin dat criminaliteit zal verergeren en onderinvloedt in het verkeer deel nemen zal ook toenemen met de nodige gevolgen


  Maak melding

 9. H vd Broek…China is al jaren de grootste hennepteler van de wereld dus ze hoeven er niet achter te komen of brood in te zien zoals jij dat zegt ze zagen er al handel in voordat wij recht konen lopen ze gebruiken hennep al ongeveer 4000 jaren naar mij weten vroeger was er ook teelt in Europa en Amerika maar door anti drugswet is het stil komen te staan of op laagpitje beland. In Europa is hennep de afgelopen jaren weer hot item geworden en volgens mij is dat ook nog eens grootste gedeelte voor de papier industrie. Je kan hoop producten van hennep maken zoals zeep,gebruiksvoorwerpen,bankbiljetten,cosmetica, voedings industrie,te gebruiken als composiet materiaal,de olie staat gelijk qua prijs aan die van olijfolie etc etc dus het is niet alleen voor de textiel handel. Wat su hiermee kan moet nog blijken want wij zijn goed in dingen bekend maken en daarna wordt alles door de toilet gespoeld. Het hele proces van zaad, hennep en verwerking daar hoef je geen Einstein voor te zijn helaas zijn de meest simpele dingen in su niet of nooit haalbaar door domheid,stomheid en achterlijkheid van wij suries. Het beste zou zijn om diverse soorten eerst te testen welke geschikt zijn voor het klimaat en dan pas van daken te gaan schreeuwen wij gaan het doen en zijn er klaar voor. Zoals gewoonlijk schreeuwen wij veel maar uiteindelijk is het poepebille. Hennep is de diamant onder de planten en je kan het bijna in alles gebruiken zoals food als nonfood


  Maak melding

 10. Een 75-jarige vrouw is vrijdagochtend gewond geraakt bij een beroving in Paramaribo-Noord. Een ambulance heeft haar naar het ziekenhuis gebracht. De redactie verneemt dat de vrouw bij thuiskomst aan de Teltingstraat werd overvallen terwijl zij nog in haar auto zat.
  Een onbekende man sloeg de zijruit van haar auto in en probeerde haar tas te pakken. De vrouw probeerde dat te voorkomen, maar de man zag kans om met de tas weg te rennen naar een gereedstaande auto. De dief en zijn chauffeur reden weg met onbekende bestemming.
  De glasscherven veroorzaakten snijwonden aan de arm van de vrouw. De politie was snel ter plekke en liet een ambulance komen om haar naar het ziekenhuis te brengen. Het vermoeden bestaat dat de vrouw is achtervolgd door de mannen. De inhoud van de tas is vooralsnog onbekend.
  Het slachtoffer mocht na medische behandeling naar huis. De politie van Geyersvlijt onderzoekt deze zaak.

  De daders zijn 100% ndp dagoes.


  Maak melding

 11. @Hans van den Broek,

  Bij InvitroPlant, doen zij aan planten veredeling. Met de juiste kennis en middelen in huis kunnen ze uit één enkele blaadje wel honderden plantjes/ spruiten van precies hetzelfde soort en eigenschappen kweken. Zij zijn in staat om varianten te ontwikkelen die zeer geschikt zijn voor het Surinaamse klimaat. Het zijn deskundigen op het gebied van planten biologie. De kennis is dus aanwezig.


  Maak melding

 12. De vraag blijft, zullen deze planten werkelijk worden gebruikt voor bv medicijnen of wordt het gewoon een drug handelsmaatschappij voor de drugsfamilie Bouterse


  Maak melding

 13. dit is nou pas ontwikkeling van het land su ri , zonder kennis van, zonder her bij scholing , zonder studie voor lange tijd, zonder dure scholing volgen,gewoon snel geld maken..
  de toekomst zal het leren hoe hoog s u r i is gekomen, met deze bende..


  Maak melding

 14. Zo zie hoe broko die pernassie is, ministerie van hulpbronnen die niet eens grassalco met winst kan boeren gaat hennep telen nota bene van weefselcultuur plantjes. Waar zijn ministerie van landbouw en juspol in de picture. In de landen waar hennep teelt legaal is is het gewoon een wetgeving en prive bedrijven die zich aan wetgeving houden of gesloten worden. Maar in Suriname willen de ndp kakkerlakken een vinger in de pap, want pleesident staatsmislijder en cocaine exporteur wilt geen kleine vissen in zijn beerput.


  Maak melding

 15. Ik denk in deze discussie dat men een deel vergeet.
  Machinale teelt heeft geen zin want de wereld is allang al verzadigd.
  Voor medicinale teelt is het htc gehalte van maximaal 1.5% te laag en moet als het htc gehalte wel hoger wordt toegestaan vanwege de consistente kwaliteit binnen geteeld worden anders is export niet mogelijk.
  Machinale teelt heeft een investering van minimaal $ 25 miljoen nodig.
  Voor medicinale teelt een veelvoud aan investering, maar daar zijn investeerders voor maar dan moet het htc gehalte omhoog.

  Overigens. De illegale teelt wordt in de omgeving van weg naar zee al op groet schaal met medeweten van de overheid (lees politie) toegepast. Maar er wordt gewoon marihuana geteeld !!!!


  Maak melding

 16. Ja , maar bouterse wil beide soorten planten. Ook de recreationele die ene die je high maakt. Allemaal legaal. Net als in Colorado.Gelukkig xijn er mensen tegen.


  Maak melding

 17. Robg@
  Invitro is plantvermeerderen onder steriele omstandig heden op een sterilevoedingbodem afgeschermd van de buiten lucht een in klimaat kasten , en gebeurt zo om besmeting van viren schimmels tegen te gaan, het heeft dus niets met veredeling te maken .

  De teelt van medicinale cannabis dient zonder chemie GETEELD te worden , en dat zal niet meevallen,hier gebruikt men natuurlijke vijanden voor ,tegen trips LUIS en spint enzv en is die kennis er , iin holland heeft men er 20 jaar voor nodig gehad in Suriname doet men dat in 1 jaar knap hoor??????


  Maak melding

 18. Ze worden straks de grootste leverancier voor NL, het wordt toch gelegaliseerd ? Vraag en aanbod ,neks no fout. Het wordt de kouseband van de toekonst.


  Maak melding

 19. @nathalie hoe durf jij iemand overlijdt aan epelepsie door in een waterval te vallen hoe pijnlijl is dat voor de ouders en.jpu reactie is jou waterval bezorgd mannen een waterval ,wie neemt nou een hoer serieus jij moet gecastreerd worden koya


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.