VIDEO: Eerste niertransplantatie in Suriname is een feit

17

Een historisch moment deze week in Suriname: de eerste niertransplantatie in Suriname is een feit! De succesvolle operatie die elf uren duurde, is het werk van een team van buitenlandse en Surinaamse specialisten en verpleegkundigen en is mede mogelijk gemaakt door de George Subraj Foundation.

Het gaat om een echtpaar waarbij de vrouw een andere nier nodig had. Haar man was dinsdag jarig en heeft een gezonde nier aan zijn vrouw geschonken. Tegen Starnieuws zei de Amerikaanse specialist Stephen Guy dat sommige mensen bang zijn om met één nier te leven, maar dat ze in VS merken dat mensen heel normaal en gezond met één nier kunnen leven.

Algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, gaf aan dat er veel werk aan de transplantatie vooraf is gegaan. Dat beaamt ook Prija Gopalrai, klinische informaticus en voorzitter van de Commissie Niertransplantatie Suriname (CNS). Zij gaf aan dat er veel technisch, organisatorisch en logistiek werk is verzet om het zover te krijgen.

“De patiënten, donor en ontvanger, hebben nog nazorg nodig en ook dit is tot nu toe goed opgevangen. De patiënt, de ontvanger, is af van het dialyseren en kan nu volledig terugkeren in de maatschappij”, aldus Redan tegen Starnieuws die een uitgebreid artikel heeft gepubliceerd.

17 REACTIES

 1. Opdat Delano niet meer naar het buitenland hoeft, krijgt niertransplantatie de voorkeur. Derhalve zijn ook 50 Cubaanse artsen gehaald, waaronder nierspecialisten.


  Maak melding

 2. Claudia maakt reclame voor AZ met gelul over ons personeel dit en ons personeel dat terwijl ze zonder buitenlands hulp geen ene moer kunnen verrichten in AZ artsen zitten altijd thuis en het werk wordt door stagiaires gedaan in het ziekenhuis


  Maak melding

 3. Ze zit daar ook als een zenuwachtige kip te praten duidelijk te zien dat ze instructies gehad heeft om zo met een kinderlijk verhaal te komen. Iemand heeft een dag van te voren zijn voet diep in haar poeperd gestoken


  Maak melding

 4. Er moet ergens een begin zijn. Laten wij het hopen dat dit op een goede manier wordt voortgezet. Wij zijn er nog niet. Nu afwachten of er geen afstotingsgevaar komt. Familie alvast gefeliciteerd. Hopelijk dat deze gebeurtenis voor andere families een heel goede voorbeeld mag zijn en dat deze koppel in kwestie lang en gelukkig zullen leven.


  Maak melding

 5. Suriname heeft geschiedenis geschreven wat geen enkele regering hiervoor heeft kunnen presteren en allen die hier met jaloezie en afgunst naar kijken en aan afbraak politiek doen er ligt nog veel meer verandering in het verschiet. Het bewustwordingsproces heeft nog een heel lange weg te gaan maar we zijn op de goede weg en aan alle pessimisten hier zou ik willen zeggen ga jullie tijd beter benutten…..kom maar met opbouwen kritiek, wij het volk van Suriname heeft niks aan doemdenkers, geen woorden maar daden.
  Lang leve de Revolutie!!


  Maak melding

 6. SJAPOO AZ, ik heb nog een verzoek, ik ken een paar lui die zonodig aan een hersen oparatie toe zyn mogelyk herkenen ze zich by deze, want ik kan niet met namen naar buiten treden gezien de wet op privacy .


  Maak melding

 7. Dit is een mijlpaal voor Surinaamse medici en uiteraard voor het land Suriname. Ik ben trots op Surinaamse artsen. Goed nieuws voor de Surinaamse gemeenschap. Uiteraard ook heel fijn dat de donor de echtgenoot is van de ontvanger en dat hij zijn vrouw een gezonde nier heeft geschonken.


  Maak melding

 8. Mijn zus Nina is zwak van nier. Mijn vader en moeder hadden llast van aambeien. Ik ben gelukkig gezond, maar straks moet ik op check up, op mijn 50ste, dus ik vrees een beetje. Maar gelukkig zijn die knappe Cubaanse dokters er. Als dingen mis zijn, trouw ik met eentje of wordt zijn minnares, dan krijg ik alle behandeling die nodig mochten zijn.


  Maak melding

 9. Geen kritiek maar wel opmerkelijk dat het weer iemand uit een bevolkingsgroep is die echt om het belang van Suriname geeft. Terwijl die andere grote bevolkingsgroep alleen maar parasiteert weet de andere bevolkingsgroep steeds te verbazen met mooie en geweldige initiatieven. Denk daar ook eens aan wie in het belang van Suriname denkt en kom hier niet met onzinnige opmerkingen dat het Su volk onderling geen onderscheid maakt. Want als je denkt dat het niet zo is dan maak je jezelf belachelijk.


  Maak melding

 10. Nou Nathalie, dat is niet zo best hoewel ik het sarcasme wel inzie. Helaas is het wel de praktijk waarin wij leven. Geen uitzicht op een mooie toekomst voor onze kinderen, banen worden ingepikt door ontladers, sociale voorzieningen die van alle kanten rammelt. een president die ziek is en totaal geen interesse in het volk heeft behalve wanneer hij zijn zakken vullen kan en zo kan ik nog wel door gaan. Neen, Suriname ligt op zijn gat met her en der nog wat laatste stuiptrekkingen. Hopelijk trekt een van de chirurgen de stekker eruit.


  Maak melding

 11. Goeie ontwikkeling. De buitenlandse medisch specialisten en financiele sponsor verdienen ook een complimentje.
  Hopelijk worden alle problemen m.b.t. de basiszorg ook eens een keertje structureel opgelost zodat SU een sterk fundament krijgt m.b.t. de medische zorg want dat is er op dit moment NIET.
  Verder hoop ik dat we in SU geen toestanden krijgen waarbij mensen door de Staat automatisch als orgaandonor worden aangemerkt zonder een voorafgaande expliciete toestemming daartoe v.d. donor.


  Maak melding

 12. Zo komen wij er achter dat Suriname in al die jaren stil is blijven staan op het medisch gebied. Suriname loopt heel ver achter met heel veel specialisaties. Het is bekend dat de artsen hier zich toch als een God in Frankrijk voelen. Dat kundigheid ontbreekt is alom bekend, terwijl velen op hun borst lopen te slaan. Het is raadzaam om meer specialisten op te leiden. Ik feliciteer dit echtpaar. Deze
  man is heel moedig en heeft zijn hart op de juiste plaats. Een nier doneren is niet niks. de operatie kan geslaagd zijn. Hopelijk is het ook bekend in Suriname dat het lichaam een donor nier den duur kan afstoten. Het na traject moet zorgvuldig in acht worden genomen anders is dit voor niets geweest voor de ontvanger en gaat zij alsnog moeten dialyseren. De juiste medicamenten moeten voorradig zijn om dit te voorkomen. Hopelijk houden zij zich aan het medisch protocol.
  Pas op lange termijn kan men juichen of de transplantatie is geslaagd. Tevens is het raadzaam in ons land om een donorregistratie, orgaandonatie in het leven te roepen. Gezien er dagelijks mensen zich hier doodrijden, zal er hiervoor een wet moeten komen met toestemming van de persoon of familie, hier moet men voor tekenen. Na overlijden organen afstaan. Hier is niets mis mee. De medici in het buitenland zal men hierover moeten raadplegen hoe zij dit doen of hoe organen op de juiste manier verwijderd moeten worden en behouden op lange termijn, de juiste koeling. Want nu gaan er te veel gezonde organen de grond in. Menselijke hersenen zijn niet bruikbaar, want gezien het gedragspatroon en denkwijze van sommigen, kunnen deze meteen de prullenbak in.Van alcoholisten, drugsverslaafden, HIV,AIDS, niet bruikbaar. De medici in ons land moeten niet bang zijn om hulp te vragen in het buitenland om goed geschoold te worden, men z’n allen bereik je veel meer om levens te redden.Hopelijk accepteer de nier deze vrouw haar lichaam en blijft afstoting achterwege zodat dit echtpaar nog lang en gelukkig bij elkaar kunnen zijn.


  Maak melding

 13. @Hoop op zegen,

  Vrees niet! We gaan allemaal op de VHP stemmen. Ook al roepen we hardop dat we NDP’er zijn.
  Want wij zijn ook mensen en wij zijn deze regering en haar beleid zat!
  Alle gratis rijst met bb kan de pot op!
  Wij willen nu echte vooruitgang en stabiliteit.
  Alleen de VHP kan daarvoor zorgen.

  P.S: het laatste heb ik niet hardop gezegd!!


  Maak melding

 14. Vanwaar die hoera stemming ? Is dit een prestatie of is het iets om je over diep te schamen dat pas na zoveel jaren Suriname zelfstandig een niet complexe operatie kan uitvoeren ? Dit soort operaties is kinderspel in een ontwikkelde land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.