Parlement Suriname stemt voor beëindiging Brokopondo Overeenkomst van 1958

80
ALCOA ontmoet experts en bedrijfsleven Suriname
Foto: (c) ALCOA | Afobaka-waterkrachtcentrale in Suriname.

De Surinaamse regering van president Bouterse heeft gekozen voor het belang van de buitenlandse multinational Alcoa en laat Suriname bekaaid achter na het vertrek van de bauxietmaatschappij uit Suriname. Aldus de teneur op dit moment in Suriname.

Het betreft de vroegtijdige ontbinding van de Brokopondoovereenkomst met bauxietmaatschappij Suralco/Alcoa. In De Nationale Assemblee zijn een ongekend aantal vergaderingen gehouden, die vanaf dinsdag zijn begonnen en die donderdag weer zijn hervat, waarna er 24 uur vergaderd is door het parlement.

Breekpunten zijn geweest de staat waarin Alcoa de dam achterlaat voor Suriname, het recht van het Surinaams volk om juridische mogelijkheden te hebben en meer veiligheidskleppen om Suriname te behoeden van (milieu) schade.

De voorzitter van het Parlement, Jennifer Simons, van Bouterse’s partij de NDP, heeft zich wekenlang beijverd om de belangen van het Surinaams volk te bewaken. Vannacht zijn binnen een uur op het laatste moment, alle veiligheidskleppen die waren ingebouwd, van tafel geveegd door de regering.

Minister Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen bleef volharden in zijn woorden dat de Alcoa deal een goede is voor Suriname, terwijl zijn vooraanstaande partijgenoot Simons heeft aangegeven dat nu alle veiligheidskleppen voor het Surinaamse volk door de regering in de prullenbak zijn gegooid. Akiemboto wilde graag dat de overeenkomst wordt beëindigd, volgens de zienswijze van de regering, welke dus niets toevoegt aan veiligheid voor Surinamers.

Onduidelijk is wat Suriname precies overneemt, in welke staat de dam verkeert, welke schulden er worden overgenomen en wat de besparing precies gaat opleveren. De voltallige oppositie heeft tegen gestemd omdat Suriname het land en de belangen in de uitverkoop zouden zijn gedaan.

Alcoa heeft in 2014 aangegeven Suriname te willen verlaten omdat er niet voldoende economisch winbare bauxiet meer voorradig zou zijn. De toenmalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok van de Palu, zou Alcoa toentertijd gevraagd hebben om deze constatering te onderbouwen voordat de Surinaamse regering een gesprek zou aangaan over vroegtijdige ontbinding van de Brokopondoovereenkomst.

In 2015 zou er een memorandum of understanding zijn geweest waarin de condities zouden zijn vervat van die ontbinding. President Bouterse adviseerde het parlement toentertijd om deze MOU niet te ondersteunen. Er zou opnieuw tussen de regering en alcoa onderhandeld worden over de condities van ontbinding.

Wat er vervolgens gebeurde is dat de regering Dilip Sardjoe tot voorzitter van de commissie maakte, die moest onderhandelen met Alcoa over de ontbinding. Grote probleem was dat het imago van de ondernemer Sardjoe werd omhuld met schijn van zakelijke belangenverstrengeling tussen Sardjoe en de Alcoa. Er zouden economische belangen gaande zijn tussen Alcoa en Sardjoe is de algemene tendens, eerder deze week door regering en NDP parlementarier Roche Hopkinson eveneens aan de orde gebracht.

Vandaag is dus een vroegtijdig einde gekomen aan de Brokopondo overeenkomst, hetgeen betekent dat Alcoa formeel is vertrokken uit Suriname, de Afobakkadam terug is in handen van Suriname, zonder te weten wat de staat van de dam is, zonder de milieuschade in het vizier te hebben, en zonder dat burgers nog voldoende juridische mogelijkheden hebben om te procederen.

Vicepresident Adhin en Minister Akiemboto noemde het ondanks het verdwijnen van de veiligheidskleppen een goede deal voor Suriname en de NDP fractie, met uitzondering van Jennifer Simons heeft dit standpunt ondersteund middels stemmen. De voltallige fractie stemde voor.

80 REACTIES

 1. Een schandelijke vertonen. meer kan er niet van gezegd worden.
  Vooral Doekhi die in opdracht van zijn meester voor de blanke man in Pittsbrug en Den Haag door de knieen gaat.

  Sinds 1999 betaalde Suriname te veel voor de elektriciteit. ofwel dor Wijdennbosch is er een sinds 2019 $ 380.000.000 aan Alcoa betaald door een NDP regering.
  Er was geen vervangingsfonds en dat wordt geaccepteerd waarmee Alco honderden miljoenen cadeua kreeg
  Suriname is akl van af 2015 eigennaar en heeft dus ongeveer $ 250.000.000 te veel aan elktriciteit betaalt.
  Bij alle afspraken is Suriname in het nadeel. Heel simpel er komen zometeen tegelijk hele stapels mater closure rapporten op tafel. Suriname is dan zo slagvaardig dat tegen de tijd dat de controleur benoemd is de fatale termijn van 60 of 90 dagen al voorbij is.


  Maak melding

 2. Waarom was grote Oranje leider Santokhi niet aanwezig tijdens deze belangrijke stemmingen. Is hij eens met deze beslissingen gedaan door regering?


  Maak melding

 3. Ga je schamen parlementairs van de ndp die voor hebben gestemd……jullie zijn gewetenloze honden die je ziel voor een paar centjes hebben verkocht aan bouta….!!!


  Maak melding

 4. Waarom moest men zo lang vergaderen zo een belangrijke onderwerp .

  DNA leden zijn ook niet gewend zolang te vergaderen iedereen was moe maar als moest door gaan .

  Nu wel NDP zicht bewijzen op zo een manier klop het geen kanten .

  In het begin was Simons aanwezig Bouva kon het niet meer vol houden .

  Kijk naar de tijd wat men zo een belangrijke besluit neemt vleermuizen zijn dat .


  Maak melding

 5. Goed werk stelletje strontzakken van de monkey regering. Zonder te onderzoeken wat de toestand is van de Dam. Wie en hoe gaat dit onderhouden worden? Door die kop van bauta in een gat te steken? Goed plan. Of door die aasgier Adhien zijn reet tegen te drukken. Zo kan ik verder. Goed gedaan…..stelletje nullen.


  Maak melding

 6. Schandelijk gedrag van de coalitie.
  Van de coalitie heeft alleen Simons heeft zich een ware volksvertegenwoordiger getoond.

  Het ongeïnteresseerde volk staat erbij en laat het maar gebeuren. Met zo’n volk is het land reddeloos verloren. Geen massaal protest, niks

  Als olie wordt gevonden voor de kust is het Surinaamse volk echt de pineut met bouta aannhet roer.


  Maak melding

 7. Ik weet ook niet of we wel zo blij moeten zijn met de overname v.d. stuwdam aangezien in dit land men eenvoudige zaken als afvoerkanalen, rioleringen, bermen, zandwegen etc. NIET goed en regelmatig kan onderhouden.

  Het begrip “onderhoud” komt helaas NIET voor in het woordenboek v.d. meeste Surinamers en zeker niet in het woordenboek van politiek SU dus ik hou m’n hart vast voor wanneer de verantwoordelijkheid voor onderhoud v.d. dam totaal in handen van SU komt te liggen. Ik denk dat ik binnenkort maar een bootje ga kopen just in case.


  Maak melding

 8. Stelletje amateurs.. tenminste Simons is wakker geworden.
  Landverrader bouta zou z’n moeder nog hebben verkocht voor geld.
  Deze deal …een trieste zaak voor heel Suriname.


  Maak melding

 9. Delano denkt vooruit. Indien Alcoa weg is en de centrale in handen komt van Sardjoe en de VHP de komende verkiezing wint, dan kan Sardjoe dwars gaan liggen door de stroomprijs flink te gaan verhogen.


  Maak melding

 10. Het is zo duidelijk als maar kan.
  Mocht de huidige regering een pak slaag krijgen bij de nieuwe verkiezingen dan krijgen ze alleen een grote berg stront en dit moeten ze proberen op te ruimen.
  Mocht de huidige regering een overwinning behalen bij de nieuwe verkiezingen dan blijft alles bij het oude en glijdt Suriname verder weg.
  Akiemboto heeft zich snel aangepast.

  De echte Picolaas


  Maak melding

 11. De Puinhopen Van 10 Jaar NDP.

  Lets Make Surinam Greate Again

  Brokopondo overeenkomst Is een KUT overeenkomst.

  Beste Mensen.

  Ons geliefde land heeft behoefte aan een sterke leider.
  Een redder des vader land.. Die de potentie de kennis en kunde heeft ons land op de kaart te zetten
  Zodat we eindelijk kunnen mee liften IN DE VAART DER VOLKEREN.

  Zo alleen kunnen wij weer als trotse Surinamers zich overal vertoeven.

  En dat wij met op geheven hoofd kunnen uit schreuwen .. Mi Na Wang Dja Dja Sranang Mang

  Weg Met NDP

  LETS Make Surinam Great Again


  Maak melding

 12. @Honkong Free
  De stemming was niet meer belangrijk. Nadat Simons weg was, was duidelijk dat Pittsburg Bouterse opdrachtgegeven had de stemming te regelen en alles wat zij niet wilden terug te regelen.
  Simons kon dat niet verantwoorden en Bouva doet dat gewetenloos.
  De uitslag stond vast. De ABOB was ook geheel weg.
  Zelfs Hopkinson en Sapoen waren tot praatjesmakers gedegradeerd.
  Santohki kom beginnen aam de Campagne op het onderdeel Weg geven van rechten en zekerheden.
  Dit omdat de NDP alleen maar campagne gaat voeren op ONZE dam. Ze zullen niemand vertellen dat de dam op 2 januari verhypthekeert wordt en het voordeel voor de verkiezingen al op gesoupeerd zal zijn.


  Maak melding

 13. De regering kan niet eens het centrum van Suriname onderhouden, Paramaribo centrum stink, overall losse stoeptegels, bouwvallig woningen hoe wil men de STUWDAM onderhouden. Surinamers zijn goed in gokken overall zie Grote CASINO,s om geld wit te wassen, waarvan de familie BOUTERSE een grote aandeelhouder is.


  Maak melding

 14. Al staat de stad in vuur en vlam Bouterse slaapt als een roos. De woorden van Bouterse zelf.

  Bouterse heeft niks te maken met het volk. Is het nog niet duidelijk.


  Maak melding

 15. De plaats van Simons wordt nu wel heel interessant tenzij het een fantastisch stukje theater was van haar.

  Silos van Dijk wordt nu ook interessant omdat zij en Simons enorm in hun beroepseer aangetast moeten zijn,
  Gaan ze over tot de orde van de NDP dan zijn ze opportunisten gaan ze buiten de orde dan staan er imteressante dingen te gebeuren zoals het afzetten van de voorzitter van de DNA ofwel ruzie met de moeder van de NDP.


  Maak melding

 16. De Puinhopen Van 10 Jaar NDP.

  Lets Make Surinam Greate Again

  Brokopondo overeenkomst Is een KUT overeenkomst.

  Beste Mensen.

  Ons geliefde land heeft de behoefte aan een sterke leider.
  Een redder des vader land Die de potentie de kennis en kunde heeft ons land op de kaart te zetten
  Zodat we eindelijk kunnen mee liften IN DE VAART DER VOLKEREN.

  Zo alleen kunnen we weer als trotse Surinamers zich overal vertoeven en dat wij met op geheven hoofd kunnen uit schreuwen ..

  Mi Na Wang Dja Dja Sranang Mang

  Weg Met NDP

  LETS Make Surinam Great Again


  Maak melding

 17. Simons is een sterke vrouw. Zij zal van zich doen horen. Maar zij gaat nooit tegen de NDP en de NDP-voorzitter in, want ze heeft alles wat ze heeft van hem gekregen. Niemand verbrandt zijn schepen.


  Maak melding

 18. Bouterse en co, ik wens jullie allen samen met vrienden en familie heel veel slapelozenachten toe.
  Die Karma en de natuur zal zijn werk wel doen.

  Die Karma gaat van generatie tot generatie


  Maak melding

 19. Para Express 30 augustus 2019 at 18:45
  Al staat de stad in vuur en vlam Bouterse slaapt als een roos. De woorden van Bouterse zelf.

  Bouterse heeft niks te maken met het volk. Is het nog niet duidelijk. Pas maar op dat je niet zometeen voor landverrader wordt uitgemaakt alleen omdat je de keiharde werkelijkheid vertelt en schrijft. Velen hebben daar moeite mee.


  Maak melding

 20. @Nathalie
  Ook al is een touw nog zo lang er komt een eind aan.
  Het was bewonderenswaardig waardig hoe Loyal Simons is en hoe zij de regering door netelige, onmogelijke situaties in de DNA coachte.
  Alles wat ze nu doet zal fout zijn.
  1>> of ze is niet meer geloofwaardig voor zichzelf en daarmee het gedachtengoed waar zij al bijna 40 jaar voor strijdy.
  2>> of ze is niet meer aanvaardbaar voor de president.

  Simons weet wat er weg gesmokkeld is tussen het consensus amendement en het amendement dat goed gekeurd is. Zij kent het verraad en de consequenties omdat zij met deskundigen schijnbaar aan een goed, voor Alcoa niet aanvaardbaar, resultaat werkte.

  Zij is ultiem beledigd door de fractie en de regering, de president en vooral door Bouva (dolk in haar rug).
  De kruik gaat net zolang te water tot deze breek.

  Als zij om de NDP te redden gaat liegen krijgt zij een hekel aan zich zelf. Ieder wel denkend mens kan zij niet meer onder ogen komen. De oppositie zal haar prijzen als de bedrogen bruid.

  Het is een explosief mengsel vooral omdat de ingehuurde deskundigen onder hun gelijken ook steeds om tekst en uitleg gevraagd gaan worden.


  Maak melding

 21. Suriname heeft geen rijkdommen….maar is rijk aan dommen..zie deze NDP fractie/actie..
  En toch zijn er mensen die op deze verloederde partij gaan stemmen…dus eindstand is de bevolking dom. Want zij stemmen op deze partij…


  Maak melding

 22. Knap staaltje van mevrouw Simons, door niet aanwezig te zijn redt zij de NDP.

  Ze zal ongetwijfeld hierdoor het paradepaardje van de NDP worden.

  Dat brengt met zich mee of het voorzitterschap van de NDP of gekandideerd voor de voorkeurstemmen. MAAR achter de schermen aan het lijntje van Delano Desi Bouterse.

  En ja het domme volk zal zeggen maar ze was er tegen. Als ze echt tegen was voor zo iets van kardinaal belang voor Suriname houdt ze de eer aan zichzelf en verlaat zij de politiek. Want zij heeft jaren lang naar het smerige spel gekeken. En hoe valt het te rijmen dat je politiek actief blijft voor een partij of met partijleden die het belang van Suriname zo verkwanseld hebben.

  NATIONALIST, PATRIOT???


  Maak melding

 23. Kondremangs
  De beerput rondom DiDiBri en zijn boevenbende gaat open. ….de abangies en de kroektoe teres zijn het Surinaams volk verder de grond in te trappen. ….in 2033 zou de dam conform de afspraken al van Su zijn. ….wat zijn de verborgen en onderliggende motieven achter deze duistere plannen? ??? Voor zeker moeten al deze zaken en nog vele dingen vanaf 2010, die in het verborgene zijn gehouden, onderzocht moeten worden en de schuldigen straffen. ..want soema mek wang bigi monie? ???..want ik vrees dat we straks een milieuramp en overstromingen zullen krijgen als die dam instort. …..wie kan zich nog herinneren dat RB van JC dreigde de dam op te blazen tijdens de vuile binnenlandse oorlog? ????
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 24. De voorzitter van het Parlement, Jennifer Simons, van Bouterse’s partij de NDP, heeft zich wekenlang beijverd om de belangen van het Surinaams volk te bewaken. Wahahahahahahahaha opa en oma lafu, ai dat zegt ze sinds 2010. Ondertussen schijten en pissen het gros der debiele dwaze idiote oerdomme ndp paria’ s een ddb paarse stinkende schijt hoe dagelijks rond te komen. Een ding is 100% een feit geworden, ddb en roverheid dienen slecht hun eigen duistere geldzuchtige belangen. De paarse mofina’ s kunnen het vergeten dat baas didibri en meedogenloze trawanten het land en volk dienen. No boi, kijk wat ddb en roverbende sinds 2010 hebben gestolen in naam van wi egi sani, nog meer drugs, moorden, berovingen hebben ndp roverheid, naast armoede en polarisatie te weeg gebracht. De dong no mpp paarse ratten, muizen, kakkerlakken en allerlei paars ongedierte en addergebroed, gaan land en volk verkopen en zichzelf tot koning, hertog, prins of prinses maken. Net als in Afrika waar zwarte koningen hun onderdanen oerdom houden en hen onderdrukken, verdienen alle ndp stommelingen koning didibri foe poeroe ka gi deng. Neks no fout, we gaa wee voo veif in 2020, a wiens oe moes ndp pina (njang dagoe poepe), soso lobi baas zijn misdadig corrupt land en volk vernietingend wanbeleid, ie sabi tog.


  Maak melding

 25. “Zelfs @RogG heeft niiet gejuicht”

  RobG juicht steeds wanneer hij in de kont van de Bejaaarde heeft gesnoven. Vandaag is dat nog niet gebeurd. Misschien dat het nog komt.


  Maak melding

 26. In 1975 sprak een parlementair van de oppositie de volgende woorden. Nadat een bepaalde constellatie overwegend bestaande uit een etnische groep de volgende woorden aan het adres van de toenmalige minister president.

  Ave Den Uyl, zij die ten onder zullen gaan groeten u.

  Thans met deze overeenkomst voegt welliswaar een partij met een andere naam maar met overwegend dezelfde etnische groep als stemmers een extra duit in het zakje om de ondergang die reeds op gang was gebracht groter te maken.

  Ave Bouterse zij die u straks met hun kinderen en kleinkinderen de gevolgen zullen dragen, groeten u in stilte.

  Slaap u rustig door. We zullen kijken hoe de vernietiging zich verder zal voltrekken. En natuurlijk in stilte..Want we sterven voor de Fuhrer.


  Maak melding

 27. Een kawlo bananenrepubliek.
  Ze blijven de witte reten schoonlikken.
  Goed gedaan domme swartjes …massa is erg blij.
  En nu maar afwachten wat voor onheil er aankomt.
  Wees trots …Su weer een stuk bij de afgrond gebracht.
  Ben benieuwd voor hoeveel ze al die shit hebben afgekocht.
  Landverraders genoeg .
  Ze zouden zo moeder..vrouw of dochter verkopen.
  Maar in je graf neem je echt geen geld mee.
  Vieze gore mpp’s.
  Jullie moeten je dood schamen.


  Maak melding

 28. @Jojo,
  Het traineren van de oppositie inzake de Brokopondo overeenkomst is uit de tijd. Met andere woorden achterhaald. De oppositie is zelf het spoort bijster. Zij hebben zich vastgeklampt aan een dood paard terwijl een ieder ziet dat de Alcoa moet opdonderen uit Suriname. Zij hebben meer dan zestig jaar in Suriname gewerkt om Amerika op te bouwen. Voor Suriname laten zij o.a. achter uitgeputte bauxietmijnen in de kustvlakte en het midden achterland. VHP en NPS moeten zwijgen omdat zij politiek geen politieke meerderheid hebben. Zij hebben kansen voorbij laten gaan omdat zij uitgaan van een polariserende politiekvoering. Met constructieve initiatief wetsvoorstellen hadden zij samen met de regering kunnen samenwerken op vele onderwerpen. Maar een ding is helder. De oppositie heeft geen meerderheid in het parlement. Hun wensen grieven zijn aangehoord en er zat niets constructief bij.


  Maak melding

 29. @RobG
  U heeft duidelijk geen kennis genomen van wat er in de DNA gebeurd is. Geen kennis genomen van de brief van Hok (Biouterse I) dat Alcoa tot dam een heel ander beeld voor hield.
  Bouterse heeft Alcoa kans op lkans geboden om met winst afscheid te nemen van Suriname.
  Wie heeft de de rare stroom deal gemaakt waardoor Suriname 4 toyt 5 maal meer betaalde dan de energie koste.
  Het NII (limbo) verklapte dat Bouterse voor het laten verdwijnen van een betalings achterstand akkoord ging met nog 4 jaar subsidiëren van Alcoa.
  De $ 350.000.000 negatieve cashflow tussen 2009 en nu is geheel veroorzaakt door Wijdenbosch.

  Dat de Bauxiet mijnbouw kapot is komt voor 100% door Bouterse want die heetf het west Suriname project gestopt.

  In 2009 en 2010 was veiliggesteld dat Alcoa tot 2024 zou mijnen. Alcoa is in gebreke en Bouterse Stelt ze niet in gebreke maar neemt ze in bescherming

  Beste RobG Simons had met de deskundigen DNA breed een constructieve oplossing samenwetten te stellen. Er is echter ingegrepen op een ondemocratische wijze.
  Beste RobG met iets andere woorden stelden Oppositie en Coalitie het zelfde tot dat de aap uit de nauw kwam, Luister aub naar Doekhi die als een Redi Moesoe voor de witte man uit Pittsburgh en Den Haag op z’n knieen ging.

  Bouva was de Judas van de NDP.
  Het was intrigerende om te zien.


  Maak melding

 30. Bouterse noemde de DNA toch een circus.
  Wel hij heeft Simons en Bouva opdracht gegeven om een voorstelling te regelen.
  Als Simons werkelijk zo goed en oprecht was als sommige beweren dan had ze de hamer nooit aan Bouva overgedragen.
  Dit was gewoon een show.
  .
  De echte vraag die gesteld moet worden is waarom na jaren van onderhandelen moest de zaak er nu opeens zo snel door heen?? Waren ze bang dat er nog meer dingen aan het licht kwamen??
  We zullen hoogst waarschijnlijk nog jaren opschrikken van allerlei zaken die onder de pet gehouden moesten worden.Stel je voor dat er een NDP-er zich zou verspreken en nog meer zaken aan het licht komen.


  Maak melding

 31. Mevr.Simons
  Ik ben blij dat u ..ondanks het feit dat u deel uitmaakt ve crimineel partij…heeft lsten zien dat u hele grote ballen hebt.
  Daarvoor alle respect.
  Ik hoop dat de kontelikkers in Su bij u in de leer gaan.
  Het gaat druk worden want het zijn er erg veel.
  Nogmaals mijn complimenten en nu doorzetten.


  Maak melding

 32. Ik hoop alleen dat Simons nu wakker geworden is dat die Moordenaar Bouterse geen gevoel heeft voor niks. Het land is voor een deel verkocht aan Chinezen en het ander deel aan Dilip bigi bere gers gedrocht Sardjoe. Vo mijn part mogen hij en bouta heel gauw de dood ingaan. Zullen ze voelen wat het is met niks terug te gaan naar de schoot der aarde. Want geen moer neem je mee noch geld noch wagens noch drugs of wapens😂😂😂 Vader in de Hemel help Suriname van deze genadeloze Beesten😑😑😑😑


  Maak melding

 33. Simons probeerde de belangen vn d bevolking te redden??? Wat n lachertje. Vanaf 2010 hft ze alle negativiteiten n corruptie vn de regering haar hammer laten passeren. Koulo shit vn deze gewetenloze vrouw. De meeste coalitieleden weten nieteens waar ht over ging n zaten erby te wachten totdat men tot stemming overging om hun vervloekte handen in de lucht te steken. Vervloekte gewetenloze stronteters jullie verdienen 10××de dood. Deze daggoes hebben vanaf 2010 ht land uit elkaar gereten vervloekte ratten.


  Maak melding

 34. @Taurus.
  Heel soms krijgen ook ratten berouw en kunnen misschien tot inkeer komen.
  Soms komt dit te laat…denk hierbij aan onze mattie Horb.
  Maar hopen dat mevr.Simons het licht gezien heeft.
  Niemand geniet van bloedgeld.
  Hoop doet leven.


  Maak melding

 35. De Surinaamse regering is achterlijk! Zelfs de Afrikaanse regeringen zijn slimmer dan de Surinaamse regering. Het zegt ook veel over de meerderheid van de bevolking van Su, want zij stemmen op een moordenaar


  Maak melding

 36. Wij Surinamers zijn een stel huilers. In elk ander land had al lang in opstand
  gekomen en Bouters naar ST Helena getrapt. Zelfs in Zimbabwe zijn mensen moediger
  door die drol van een Mugabe en zijn vrouw af te zetten. In Zuid-Afrika gaat men Zumba
  vervolgen, maar niet in Suriname, voor een bordje rijst en vlees is men tevreden.
  Veel beloven weinig geven doet gekke Henkie in vrede leven !!!!!


  Maak melding

 37. @Jojo,
  Vaak moeten in de politiek harde noten gekraakt worden. Met andere woorden, er moet uiteindelijk een beslissing genomen worden om een eind te maken aan een voortslepende kwestie. Natuurlijk zal niet iedereen blij zijn met deze aanpak. Alcoa heeft wereldwijd om economische redenen heel veel smelterijen gesloten. In Suriname blijkt de afhandeling de deze kwestie een eeuwigdurende casus te worden. De Surinaamse regering ervoor gekozen om dit vraagstuk goed op te lossen.

  Ik ga ervan uit dat de coalitie een weloverwogen besluit heeft genomen. Er zou anders geen meerderheid voor te krijgen zijn. Ik steun het besluit van de regering omdat ik o.a.een bloedhekel heb aan complottheorieën, valse beschuldigingen, ingewikkelde corruptietheorien die nergens op slaan, en simpele geesten . Ik houd ervan als men problemen benoemd en aanpakt. Het traineren van vraagstukken is niet voor mij.
  De boosheid van mevrouw Simons heeft mijn inziens met wat anders te maken dan hetgeen door u en enkelen wordt gesuggereerd.Het duurde mijn inziens te lang terwijl er knopen doorgehakt moesten worden.


  Maak melding

 38. In Suriname denkt de NDP regering dat ze het middel punt van de Aarde zijn. Helaas worden ze door iedereen achter gelaten.
  In Guyana is de Liza Destany aan gekomen de eerste van een aantal FPSO’s die olie gaan pompen en geld laten stromen in Guyana begin 2020 zullen er elke dag 120.000 barrels olie gaan stromen dat is 7 maal meer dan heel suriname als die barrels Guyana , zonder eigen investeringen, $ 6/barrel opbrengen praat je over $250.000.000 / jaar en dat per FPSO. Er komen meer en grotere FPSO’s naar Guyana.

  het heeft wel 5 jaar geduurd van vinden tot pompen.

  Regering met de Brokopondo dam kunt u uw laatste feestje vieren. Laat Suriname hopen dat niemand meer geld zal willen lenen met de dam als onderpand want dan vertrekken alle voordelen als rente naar het buitenland.


  Maak melding

 39. Geen reactie van het Mislukt Product @ RobG. Hoeft ook niet … zijn bijdragen kun je kwalificeren als grote BULLSHIT !!!!!!!
  Hij is { zeker }bezig zinnen { positief voor de Berm-regering } te halen uit de bijdragen van forummers
  en dan doen voorkomen alsof uit zijn koetai-hersens komt.

  Breaking News: de SLM is op zoek naar een financieel directeur …. iets voor ons Mislukt Product @ RobG !

  Wie kaatst moet de ………. verwachten !!!!!!!!!


  Maak melding

 40. Suriname en Surinamers worden door eigen landgenoten belogen en bedrogen.
  Vakbondsleders worden hardhandig aangepakt: staking als democratisch recht is gevaar??
  Persvrijheid wordt ingedamd door nepnieuws vespreid door media onder regie van de Staat.

  Wanneer wordt men wakker ??????????????????


  Maak melding

 41. Het parlement had zelf deskundigen ingeschakeld om een oordeel te geven over deze deal en hun oordeel was dat deze deal NADELIG was voor SU. Men had ook meer dan 40 punten doorgegeven die verbeterd moesten worden aan die deal maar slechts enkele daarvan zijn opgenomen in de goedgekeurde amendementen. De coalitir heeft dus gestemd tegen het advies in van de door het parlement zelf aangetrokken deskundigen.
  Die paarse ezels dachten zeker dat ze het beter wisten dan de deskundigen. Het is duidelijk dat ze een stel land- en volksverraders zijn net als die gasten in de regering en de onderhandelingscommissie.


  Maak melding

 42. NREAKING NEWS Pittsburgh heeft 1 milj us$ per coalitielid overgemaakt. Dat verklaart waarom panday doekhi bouva abdoel etc zo furieus de deal verdedigden. DOLLAR TEKENS IN HUN OGEN


  Maak melding

 43. Dien de Heer zoals Hij het wil
  Jesaja 66-1 Dit zegt de Heer:
  Dit zijn de mensen naar wie Ik luister: arme mensen, mensen die de moed verloren hebben, mensen die geen hoop meer hebben en mensen die ontzag hebben voor mijn woord. (Haters van de leugen en het onrecht)3 Maar Ik luister niet naar mensen die niet alleen stieren voor Mij slachten, maar ook mensen slachten! Die schapen aan Mij offeren, maar ook honden! Die meel offeren, maar ook varkensbloed! Die wierook-offers brengen in de hoop dat Ik aan hen zal denken, maar ook offeren aan afgoden! Ze doen liever wat ze zelf willen in plaats van dat ze leven zoals Ik het wil. Ze houden van hun walgelijke godenbeelden. ( Het gehele ndp lichaam en aanhangers) 4 Daarom zal Ik hun geven wat ze verdienen. Dat waar ze bang voor zijn, zal hun ook overkomen. Dat doe Ik omdat ze geen van allen antwoordden toen Ik hen riep. Omdat niemand van hen naar Mij wilde luisteren toen Ik tegen hen sprak. Maar ze deden wat ze wilden: allerlei dingen die Ik verschrikkelijk vind. (moorden, drugs, roven, berdriegen, onderdrukken, bedreigen, bedriegen al het onrecht door ddb sinds 1980 komen op alle hoofden van alle ndper’ s, het misdadig gevolg)

  5 Luister naar wat Ik zeg, jullie die ontzag hebben voor mijn woord. Jullie eigen volk haat jullie, omdat jullie Mij gehoorzamen. Ze zeggen tegen jullie: ‘We willen wel eens zien wat de Heer voor jullie doen kan!’ Maar als Ik kom, zullen júllie blij zijn, maar zíj zullen voor schut staan


  Maak melding

 44. @RobG
  U gaat er vanuit dat de regering een wel overwogen beslissing heeft genomen;

  1>> de door de DNA ingehuurde deskundigen hebben 46 blunders beschreven en zelfs woorden als onethisch gebruikt.
  2>> de DNA heeft aan beide zijden het rapport van de deskundigen onderschreven.
  3>> het onderwerp is dagen in de DNA besproken. De minister heeft heel wat leugens toegegeven.
  4>> er was met behulp van deskundigen olv Simons een consensus document afgerond en afgetekend.
  5>> dat voorstel is middels schorsing op verzoek van Bouva van tafel gegaan.
  6>> Rusland heeft middels het voorlezen uit Alcoa correspondentie de argumentatie van de regering gelogenstraft.
  7>> Hok z’n brief uit 2014 was ook duidelijk dat Alcoa contractbreuk pleegde.

  Wat u aanneemt als een overwogen beslissing is niet meer dan een poppenkast.
  Een paar puntjes:
  1>> Suriname betaalde sinds 1999 een paar honderd procent te verl voor de elektriciteit.
  2>> Alcoa heeft contract breuk gepleegd.
  3>> De dam is al conform de BO vanaf 2015 van Suriname.
  4>> Suriname laat een vervangingsfonds liggen. Staat gewoon in de BO.
  5>> de controle rondes zijn Absurd en niet te managen door Suriname.
  6>> Bakhuis us verstopt in rookgordijnen.
  7>> omdat er nu gemachtigd is is ook nog eens onzeker wat er echt afgesproken zal worden.

  Beste RobG dit is niet slecht maar absurd.


  Maak melding

 45. Dank zij de dam hebben we elektriciteit in Suriname.
  Het was al vanaf NF voorspeld dat deze gasten weg zouden gaan.
  Denken jullie echt dat een klein land als Suriname op kan tegen deze Multi Nationals?????????????
  Dit doen deze gasten met de derde wereld landen.


  Maak melding

 46. @jojo,
  Ik snap niet waarom VHP, NPS, PALU, e.a blijven trekken aan een dood paard, namelijk de activiteiten van Alcoa in Suriname. Zij, de politieke partijen in de oppositie hanteren een scenario van overname die niet realistisch is. De bauxietmijnen zijn uitgeput, de aluinaarde fabriek en smelterij zijn niet meer operationeel omdat de bauxiet voorraden op zijn. Alcoa had het voornemen geuit om de mijnen, fabrieken en de Afobaka waterkrachtcentrale te verkopen aan de Surinaamse overheid. Zij, de Alcoa staan mijn inziens juridisch sterk omdat zij kunnen wijzen op overmacht. Het kan hen namelijk niet toegerekend worden dat zij hun verplichting niet nakomen, namelijk het openhouden van de aluinaarde fabriek en de smelterij. De grondstoffen, broodnodige voorraden bauxiet zijn immers in de mijnen uitgeput. Daarnaast is het economisch voor Alcoa niet aantrekkelijk om bauxiet van buiten Suriname te importeren voor verwerking tot aluinaarde en aluminium. De aanvoer van bauxiet uit het Bakhuisgebergte is een langdurig proces omdat er gigantische investeringen moeten worden gepleegd.

  Voor de Surinaamse overheid is het kopen van de mijnen, terreinen en de waterkrachtcentrale ook geen optie. Als men overgaat tot het kopen van al de bezittingen van Alcoa moet men ook de honderden miljoenen US dollar kostende gigantische milieuvervuiling voor zijn/haar rekening nemen. Jojo, u en de uwen denken vrij simpel over dit complexe vraagstuk. Ik heb het vermoeden dat uw standpuntbepaling niet stoelt op rationele motieven maar eerder op uw emotionele binding met de oppositie.


  Maak melding

 47. @ RobG
  U bent weer aan het construeren en negeert de feiten.
  1>> Suriname stond Ijzersterk omdat sinds 2009 tot 2014 Alcoa bevestigd had tot 2024 door te kunnen mijnen.
  2>> Alcoa is de deskundige partij en kent de voorraden.
  3>> Alcoa heeft dus om voorhaar logische redenen gebroken en pleegt daar mee wanprestatie.
  4>> Alcoa heeft voor haar de optimale uitweg kunnen kiezen omdat Bouterse een nationalistische verkiezingsstunt nodig heeft.
  5>> De negatieve cashflow voor Suriname is het gevolg van besluiten van Wijdenbosch in 1999 (veel te dure energie) en Bouterse in 2014-15 (gezamenlijke beslissing). Het laatste is ondertussen duidelijk een leugen geworden.
  6>> Als gevolg van deze besluitvorming:
  A) Heeft Suriname 4 jaar ten onrechte betaald voor Brokopondo stroom.
  B) is het claimen van schade vergoeding onmogelijk geworden. De deskundige partij heeft gebroken.
  C) is het vervangingsfonds in rook opgegaan. Suriname had gewoon kunnen vaststellen waar is het. Nu maakte Coutino er een nummer van dat voorgaande regeringen iets nagelaten zouden hebben. Bouterse dus ook.
  D) is een Aluinaarde fabriek gesloopt die volgens Parson in 2014 nog state of the art verklaard werd. By The Way Parson is het zusje van Worsley die aangetrokken is voor de controle van de Dam etc. Met due sloop wordt de doorstart van Bauxiet slechts moeilijker. Adhin beloofde een doorstart. Uw reactie staat dus Haaks op die van Adhin.
  E) De zekerheden omtrent herstel zijn marginaal omdat het Suriname volledig aan de attitude en capaciteit ontbreekt om binnen de procedures de saneringen te valideren.
  F) Het us nu volledig onduidelijk wat er met Bakhuijs gast gebeuren.

  Samengevat u argumenteert uit het ongerijmde


  Maak melding

 48. Jojo, ik kijk naar de harde economische feiten. Alcoa wilde haar moederbedrijf weer winstgevend maken door hard te snoeien in diverse ondernemingen die onder haar vallen. Het bedrijf ondervond ook moordende concurrentie op de wereldmarkt van o.a. Chinese smelterijen die hun product dumpten op de wereldmarkt. Zij hebben in meerdere landen wel zeker tien fabrieken en smelterijen gesloten om het bedrijf winstgevend te maken. Zij openden wel op Ijsland een nieuwe fabriek omdat de energiekosten op Ijsland super laag zijn. U marcheert langs de feiten die doorslaggevend zijn geweest. Hebt u zich afgevraagd waarom andere gegadigden zich niet massaal hebben aangemeld om het bedrijf in haar huidige vorm in Suriname over te nemen? Ik geef u stof tot nadenken.


  Maak melding

 49. @jojo,
  Om Bakhuis te exploiteren vergt een gigantische operatie. Er zal heel veel geld geïnvesteerd moeten worden voor het aanleggen van een goede infrastructuur. U moet denken aan de aanleg van spoorbanen en verharde wegen, bruggen over rivieren, ravijnen,enz. U moet ervan uitgaan dat deze werkzaamheden heel veel tijd en geld kosten. Er zijn andere gebieden op deze aardbol waar het bauxiet makkelijker te bereiken, te delven en te vervoeren is. Het Bakhuis bauxiet valt duur uit. Multinationals, de investeerders denken in termen van kostenreductie en winst maken. Zij nemen geen risico’s met het geld dat zij investeren. Ook Chinese investeerders zijn er na avonturen in diverse landen nu ook achtergekomen. Men is terughoudend geworden.


  Maak melding

 50. Het is opmerkelijk te noemen dat er soms door sommigen over een specifiek onderwerp wordt gediscussieerd terwijl men geen kennis van zaken heeft.
  Je kan discussiëren over het achterlijke gedrag van personen in het verkeer.
  Maar over sommige onderwerpen kan je beter stil blijven

  Ik heb pas vanochtend de discussie tussen Rob en Jojo gevolgd en de artikelen over dit onderwerp op Waterkant gelezen.
  Als je geld vrijmaakt om deskundigen te raadplegen en als je dan ZONDER duidelijke opgaaf van reden de uitkomst van de deskundigen terzijde schuift, dan had je dit geld beter kunnen hebben besteed.
  Nu sta je in je hemd en wordt je geloofwaardigheid er niet beter op

  Rob schrijft:
  “Zij, de Alcoa staan mijn inziens juridisch sterk omdat zij kunnen wijzen op overmacht. Het kan hen namelijk niet toegerekend worden dat zij hun verplichting niet nakomen, namelijk het openhouden van de aluinaarde fabriek en de smelterij. De grondstoffen, broodnodige voorraden bauxiet zijn immers in de mijnen uitgeput. Daarnaast is het economisch voor Alcoa niet aantrekkelijk om bauxiet van buiten Suriname te importeren voor verwerking tot aluinaarde en aluminium. De aanvoer van bauxiet uit het Bakhuisgebergte is een langdurig proces omdat er gigantische investeringen moeten worden gepleegd.”

  Dit is nu bijvoorbeeld wat ik bedoel met gebrek aan kennis.
  Het begrip -overmacht-
  Als je te laat komt en zegt dat de bus niet op tijd kwam kan je denken dat het buiten jouw schuld om is en zeggen dat het overmacht was.
  Overmacht zoals we die dagelijks gebruiken is iets heel anders dan overmacht in de jurisdictie
  Als Alcoa van mening is dat verdere exploitatie geen zin heeft dan zal zij zich nooit beroepen om overmacht, omdat ze in de rechtszaal zal worden uitgelachen.
  Dit is ondernemersrisico.
  Suriname kan Alcoa houden aan de gemaakte afspraak (= nakoming)
  en/of nakoming plus vergoeding voor gederfde inkomsten en het derde punt dat SU kan eisen
  ja, die ben ik vergeten (te lang geleden geleerd)


  Maak melding

 51. @RobG
  Natuurlijk is het een feit dat Alcoa saneert. Echter dat is geen reden om Alcoa te ontlasten van haar verplichtingen die het ooit is aan gegaan. Het is niet relevant voor Suriname of Alcoa winst maakt of niet. Het is zaak Alcoa te laten doen waar toe zij verplicht is.

  U bent een grappen maker met de verwijzing naar de Grote investeringen die voor Bskhuijs nodig zijn zoals een spoorlijn.
  Beste RobG de Spoorlijn ligt er, de onderhoudswerkplaats is ondertussen deels ingestort, het energie werk was gepland en er staan overwoekerde locomotieven bij Apoera.
  Wie heeft dat project van de Agenda gehaald.
  Volgens mij Desie Delano Bouterse.
  Energie was het issue in 2009 tot en met 2014, iets wat duidelijk niet een urgentie was voor dr regering.

  Beste RobG Abdoel maakte er een heel nummer van dat BHP Biliton $ 800.000.000 zou investeren. Hij vergeet dat Alcoa door zou gaan.
  Abdoel en uvergeten dat de Regering Bouterse Alcoa schittert door Alcoa uitwegen te bieden.
  Alcoa heeft zich verplicht, is de deskundige en moet aan de overeenkomsten gehouden worden. Mede leven met Alcoa is slapgezwets.


  Maak melding

 52. Kondremangs,
  Weer een KO voor @Jojo op lawpi……………….inderdaad heeft DiDiBri na die coup in 1980 het West-Suriname Plan stopgezet!!!!!!! Lawpi, stop met het verspreiden van fake nieuws ………en het ophemelen van de MEEST DESTRUCTIEVE figuur na de Onafhankelijkheid……….je kamer wacht op je aan de Letitia Vriesdelaan…over de sommeldijckse kreek linksaf…….enne neem een Blue label mee voor Sopi Jules en een vibrator voor de Chefstaf van het kabinet van DiDiBri…juist ja…Peggy….want Boefdraad maakt niks meer klaar!!!
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 53. @Pico,
  Ik ontkom niet aan de indruk dat juist jij deze materie niet begrijpt. Je holt maar achter de achterhaalde standpunten van de tegenstanders van de regering. Jouw mening heb ik nergens kunnen ventileren en dan durf je mij verwijten te maken.

  @jojo,
  De kwestie west Suriname is nogmaals een bewijs dat men met name de NPS geen verantwoordelijkheid moet laten dragen. U doet uw uiterste poging om het gezicht van de NPS en haar partners te redden. De zaken liggen toch echt even anders dan u ze denkt voor te schotelen. Waarom heeft men onder een regering van VHP en NPS geen pogingen ondernomen om het West Suriname te rehabiliteren? Reeds eind jaren zeventig bleek het West Suriname project onrendabel te zijn. Men had in die perioden onder een NPS regering een consortium opgezet met de Billiton Bauxietmaatschappij. Men gooide vervolgens Billiton uit het consortium en men ging in zee met het Amerikaanse Reynolds. De Nederlandse regering vond het niet leuk dat Billiton aan de kant werd geschoven omdat Nederlandse verdragsmiddelen ten goede zouden komen aan een Amerikaanse multinational. Suriname werd vervolgens onder druk gezet om te kappen met Reynolds. Billiton werd weer in het consortium opgenomen. Maar in 1979 trokken alle bauxietmaatschappijen zich terug uit het consortium omdat de prijs van bauxiet op de wereldmarkt was gekelderd. Alle experts waren het unaniem mee eens. Van een winstgevende exploitatie van het Bakuis gebergte zou geen sprake zijn. De aanleg van een stuwdam was ook niet meer nodig. Het zou zonde zijn om meer geld te investeren in een mislukt project van de NPS.


  Maak melding

 54. @ Rob
  Toch beter lezen:
  ik schrijf toch heel duidelijk (alinea 1):
  “Het is opmerkelijk te noemen dat er soms door sommigen over een specifiek onderwerp wordt gediscussieerd terwijl men geen kennis van zaken heeft” en
  “Maar over sommige onderwerpen kan je beter stil blijven”

  Als het onderwerp dermate veel inhoudelijke kennis vereist dan zal ik mij daarbuiten houden.
  Ik denk dat Jojo deze materie goed beheerst, dat hij al veel langer over deze materie heeft gelezen en de zaak beter beheerst dan de overige forumleden hier, inclusief jij en ik.
  Ik roep niet zomaar iets zonder met bewijs te komen.
  wat dit onderwerp aangaat.
  Ik schreef ook dat als expert hun mening hebben gegeven , hiervoor zijn betaald, dan zou ik hun advies opvolgen.
  Me dunkt dat ik mijn mening heb gegeven
  Ik geef bijna altijd mijn specifieke mening over monetaire aangelegenheden, over fiscale maatregelen.
  Immers, dit vormde de hoofdmoot van mijn studie. Ik ben ook bereid uren, dagen weken aan te besteden. Gewoon omdat ik dit erg leuk vind.
  Daarnaast kan ik zijdelings het een en ander schrijven over recht (staatsrecht en administratief recht, privaatrecht).
  en verder kan ik mijn mening geven over een buschauffeur, over debielen in het verkeer, over een juffrouw die de wenkbrauwen van een kind meent te moeten afscheren.
  maar dat is gewoon een subjectieve mening, dat net zoveel waard is als die van NDPbespotter, Vliegende Hollander enz


  Maak melding

 55. @RobG
  Bij infrastructuur en dat was West Suriname gaan de kosten altijd ver voor de baten uit.
  U wilt de feiten verdoezelen en haalt er nu Reynolds bij.
  BLIJFT 100% de waarheid dat Bouterse vanwege wanbeheer en de december moorden het project gestaakt heeft. Indien afgemaakt waren de 500.000.000 ton bauxiet in het Bakhuijs toegankelijk geworden etc. en was er een moment gekomen dat het mijnen rendabel geworden was.

  Het gaat niet om NPS of VHP meer het gegeven dat het karakter van Bouterse nu 40 jaar de ontwikkeling van Suriname blokkeert.

  1 >> 1980 -1987 revo regime
  2 >> 1987 -1991 als factor achter de coulissen (bevelhebber) en mede veroorzaker van het binnenlandconflict (Palmolie projecten die kapot gingen alsmede de infrastructuur die aan diggelen was.
  3 >> 1996 – 2000 regering Wijdenbosch die de economie geheel vermoord heeft ondanks honderden miljoenen hulp die u vor het gemak vergeet.
  4 >> 2010 – 2020 net toen alles weer op orde was kwam er een regering die de begroting verdubbelde zonder naar de verdien capaciteit van het land te kijken een regering die de verkiezingen kocht met niet duurzaam te financieren cadeautjes aan het volk. iets wat een jaar later aan het licht kwam met als gevolg dat Suriname niet uit de grondstoffen crisis komt en de economie ondanks herstelde olieprijzen en hogere goudprijzen niet hersteld omdat de munt daalt, de staatsschuld toeneemt en nu 10 maal meer kost als in 2010.

  RobG u schrijft fabeltjes om bi Bouterse een bruine arm te halen zoals de DNA fractie die schaamteloos onzin uit kramen en een toneelstukje op voeren.


  Maak melding

 56. @jojo,
  Ik sta er versteld van dat u geen details weet over dit vraagstuk. U geeft continu de militairen de schuld over de stopzetting van de activiteiten in west Suriname. De materie ligt veel complexer dan de versie die u namens of voor de NPS weergeeft. Op mondiaal niveau speelden zich namelijk lastige economische ontwikkelingen af. Er was sprake van een mondiale economische noodsituatie.
  In 1979 stapten alle deelnemers uit het consortium dat door de regering Aron was opgericht en alle gegadigden hadden geen interesse meer voor de bauxiet uit West Suriname. De Surinaamse bauxiet was niet winstgevend voor hen op dat moment. Er was sprake van een economische crisis in de wereld. Heel veel bauxiet bedrijven in diverse landen sloten smelterijen,enz. De prijs van bauxiet en aluminium was op de wereldmarkt gezakt naar een dieptepunt. Men verwachtte de eerstkomende jaren geen verbetering van de prijs op de wereldmarkt. Jojo, de stopzetting van de activiteiten in West Suriname was een juiste stap. Hiermee heeft men voorkomen dat veel meer verdragsgeld werd verkwanseld. Diverse deskundigen stonden achter dit besluit. Men heeft lang overwogen alvorens met tot deze conclusie kwam.


  Maak melding

 57. @ RobG
  U kont weer met halve waarheden. Reynolds vertrok al voor 1975. Biliton en Suralco deden in 1981 nog haalbaarheidsstudies op eigen initiatief.
  Het dilemma was dat de Wereldbank en DBof the America’s Eisten dat Guyana met Kabelebo instemden. Een instemming did nooit kwam.

  De ene keer ben ik volgens U NPSer de andere keer VHPer. Geen van beide klopt


  Maak melding

 58. Kondremangs,

  Brib bap….weer een KO voor @Jojo op lawpi……die weet van wanhoop niet wat die nog moet uitkramen om DiDiBri en co te verdedigen…..pseudo patriot………..lawpi ..je kier mi….hahahahahaha

  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.