VIDEO: Brand op historische begraafplaats de Nieuwe Oranjetuin in Suriname

15
VIDEO: Brand op historische begraafplaats de Nieuwe Oranjetuin in Suriname

Op de historische begraafplaats de Nieuwe Oranjetuin heeft woensdagmorgen een brand gewoed. Beelden van de brand, zoals hieronder te zien, werden in de loop van de dag massaal gedeeld via social media. De brand was snel onder controle, maar heeft zeker schade aangericht aan de begraafplaats, die onderdeel is van de historische binnenstad van Paramaribo. Deze is sinds 2002 door UNESCO aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd.

Volgens de eerste berichten gaat het om een uit de hand gelopen schoonmaakactie in combinatie met de droge tijd. Stephen Fokké, directeur Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, zegt in een eerste reactie dat er 100% sprake zal zijn van schade op deze plek die enorme historische waarde heeft. Hij geeft aan dat de stichting nog poolshoogte moet nemen.

Fokké geeft verder aan dat op deze begraafplaats aan de Dr. J. F. Nassylaan 8 in Paramaribo, de elite van Suriname begraven ligt zoals gouveneurs en raden van politie en justitie. Ook bekende Surinamers zoals de piloten Vincent Faiks en Rudi Kappel hebben daar hun laatste rustplaats evenals vrije personen. Later werden daar ook Chinese en Hindoestaanse Surinamers in moderne graven begraven.

Toeval of niet: ook een dag eerder ontstond er op een andere Surinaamse begraafplaats brand bij schoonmaak werkzaamheden. Waterkant verneemt dat sommige schoonmakers ervoor kiezen om het droge gras weg te branden met behulp van bijvoorbeeld brandstof, hetgeen niet altijd goed afloopt.

https://www.instagram.com/p/B1uTY_JI8CE/

15 REACTIES

 1. Welke balhaar gaat nou in droge tijd met extra brandstof gras/onkruid branden notabene binnenstad en op een historische begraafplaats. Die Djoembies, Jorka’s, kabra’s en bakroes gaan hun mars voor ze spoeken.


  Maak melding

 2. Jammer voor deze historiese plaats. Ik ben zooo oud dat ik mij herinner dat de kisten in paard en wagen daar kwamen. Jammer dat wij nooit voor geschiedenis een tour kregen in geschiedenis van deze plaats. En de hekken zijn altijd gesloten. Sommige monumenten zijn zo groot en wij kregen nooit iets van te horen terwijl het midden in de stad staat. Een tour op een bepaalde tijd van de dag zou toch mooi zijn. Als kind liepen wij uit verveling op de stenen muur van de Wagenwegstraat tot de Gravenstraat en terug.


  Maak melding

 3. @Ram Singh. Is wel interessant wat je verteld. In welk jaar was dat toen de kisten met paard en wagen werden gebracht? Als ik op vakantie ben ga ik graag naar oude graven kijken, naar namen, geboorte datums en jaar van overlijden. Ik fantaseer hoe die mensen toen geleefd hebben. Enkelen hebben nog de afschaffing van de slavernij meegemaakt.


  Maak melding

 4. Mr Fokke krijgt toch geld van de UNESCO. Waarom onderhoudt hij de begraafplaats niet. Wordt telkens met de vinger naar de overheid gewezen.
  Lekker uit zijn luie stoel alleen maar kritiek leveren en verder niets doen. Rara hoe raar is dat Mr Fokke. Begin maar met het geld dat je krijgt van de UNESCO de plaats te onderhouden.


  Maak melding

 5. Onze begraafplaatsen zien er niet uit. Overwoekerd door onkruid. Sommige graven zijn niet meer te ontcijferen wie er ligt.Sommige grafstenen zijn vernietigd en zeer vies. Familieleden kijken al jaren niet meer naar om. Vergeten glorie. Als kind liep dagelijks hier langs naar de basis school. Ik heb begrafenissen met koetsen nog meegemaakt. Was een prachtig en plechtig gezicht om te zien. heel eerbiedig ging het aan toe.Geen danspartijen of zingen. Heel rustig en kalm, geen muziek, alleen al de paarden voetjes kon je horen, heeft zo een indruk op mij gemaakt.Het groot verdriet was duidelijk van de rouwstoet vanachter de rouwstoet af te lezen. Al onze begraafplaatsen zijn nu niet om aan te zien. Zwaar vervuild en onveilig om te lopen met grote kuilen. Er zijn geen behoorlijke looppaden aangericht. Soms moet je over grafstenen van andere dierbaren die er liggen heen lopen. Een echte verdeling met looppaden is zoek. Het is dus ook op de begraafplaatsen een grote chaos en een wirwar als je een graf wil bezoeken.Dat deze gasten een gasbrander hebben gebruikt is een hele grote fout met dit als gevolg. Graven schoonmaken is puur handen werk.

  Sarie Torie


  Maak melding

 6. of opzet of ding dong no ka.
  Als je op maandag dit gedaan en gezien hebt, dan ga je het op dinsdag precies zo weer doen?
  Rob zou zeggen het is opzet het is de oppositie en nog meer ka
  Rbrownwerker kiest voor het tweede, aangezien hij aan het schoonmaken was. …. tot een aanvaardbaar toeristisch niveau


  Maak melding

 7. Toen ik in de zesde klas van de St. Aloyisius school zat werden wij door de meester, zijn naam wil me niet te binnen schieten, naar verschillende historische plekken in Paramaribo geleid. Oranje tuin is de plek die mij altijd is bijgebleven, met de graven van prominenten van, toendertijd, wel een eeuw of twee geleden.


  Maak melding

 8. @ramsingh. Jaaa. Ook werd er door de stad gelopen achter de “chesie “ / koets met paard soms werd er op de hoeken gestopt om te dansen. MAAR de begraafplaatsen zijn nu een nationale schande evenals de historische gebouwen .kijk eens aan de waterkant naar het oud vervuurtsgebouw dat door sardjoe is gekocht. Ik hou mijn hart vast bij de gedachte wat er met het hoekhuis gaat gebeuren wanneer alcoa weg is. Paramaribo op unesco wereld lijst? Laat me niet lachen of huilen. De stad stinkt wegen en trottoirs kapot. Laatst liep er een spiernaakte creoolse dame door de stad . SCHANDE SCHANDE SCHANDE.


  Maak melding

 9. Wat fijn om te lezen dat er nog ouderen zijn als ik, die écht wat weten over Suriname.
  Toen was het politieke beleid ook al niet zoals het hoorde, maar wij behielden veelal nog ons fatsoen.

  Toen had men nog respect voor de doden en voor zichzelf .
  Nu zijn vele begrafenissen ……tja, hoe zal ik het zeggen zonder al teveel mensen te kwetsen….?

  “Kulturu” schijnt men te zeggen.
  Voor mij deze waanzin écht niet en cremeren is de beste optie.
  Tussen de verwaarloosde bende hoeft men “mij” echt niet te leggen.

  Er zijn trouwens een aantal graven die wel degelijk goed onderhouden worden zoals aan de Schietbaanweg. Het kan dus wél.

  Laten we hopen dat de schade aan
  de Oranjetuin beperkt gebleven is en indien nodig het eea hersteld kan worden.

  Was ook de tijd van gepaste soberheid met skratie, soekretjie, asogrie, anitrie-beri.
  De “andere kant” van de familie had lekkere, sobere Hindoestaanse gerechten en samen rouwden we écht, zonder een heleboel “pran-pran”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.