VIDEO: Oud-Moengonezen gezocht voor documentaire Casa Blanca

14

Volgend jaar komt de documentaire Casa Blanca uit, over het voormalige bauxietstadje Moengo maar dan gezien vanuit het perspectief van de Aukaners (marrons) die er wonen. In de docu komen ook anderen aan het woord. De makers zijn nog opzoek naar oud-Moengonezen die in oktober/november in Suriname zijn.

Hoe denken Moengonezen over de toekomst van het voormalige bauxiet stadje? Dat is een vraag die aan de orde komt in de documentaire ‘Casa Blanca’ van Magda Augusteijn en Sam Jones. Augusteijn maakte al eerder de documentaire ‘De Moengonezen’. In de nieuwe documentaire staan vooral verhalen van Aukaners centraal, de huidige Moengonezen. Maar ook oude-Moengonezen komen in beeld in de documentaire ‘Casa Blanca’.

De documentaire Casa Blanca wordt in oktober en november gefilmd en komt volgend jaar uit. Surf voor meer informatie over de documentaire ‘Casa Blanca’ van Magda Augusteijn en Sam Jones, naar www.sonodocs.nl.

14 REACTIES

 1. Moengo was echt mooi in 1978 toen ik in die wielrenners vereniging VVV fietste, onder leiding van Alan Frankel. Casa Blanca was een elite huis die tijd.


  Maak melding

 2. Zou Nederland niet Liever de Slavernij erkennen , en het implementeren in hun geschiedenis boeken ?met deze Fratsen Schieten we niet veel op . er zijn belangrijkere dingen die Nederland moet ondernemen , en schade vergoedingen betalen aan de Marons ,,
  In Indonesiërs hebben ze onschuldige mensen gewoon dood geschoten zonder enige vorm van proces , de Indonesiërs zijn bezig mat schade vergoedingen te eisen .. De Nederlanders hebben verdeeldheid gezaaid De Molukkers hebben hun eigen kapitein Thomas Matulessy of te wel Pattimura verraden , en deze werd opgehangen door de Nederlanders , wat kregen ze daar voor terug ? in barakken wonen in Nederland , en een belofte op een vrije Ambon , iets dat ze wisten dat het ze nooit zou lukken , maar veel beloven en niets geven doet alle idioten in vrede leven . Trouwens verdeelheide werd ook in Suriname toegepast het resultaat is tot op heden nog te zien in onze samenleving. Daarom moeten we af van het Nederlands , we zijn zuid Amerikaans georiënteerd dus leer de kinderen Spaans en of Portugees , in mijn optiek moet Suriname meer afstand van Nederland nemen , dit is mijn Mening dus een mening , ik heb heel lang in Overijssel gewoond , maar de mensen laten je duidelijk zien dat je niet geaccepteerd wordt maar gedoogd


  Maak melding

 3. volkomen eens met uw stelling, Helaas kunnen velen de knop nog niet omdraien maar ik ben er van overtuigd dat deze draat zal plaats vinden, of men kiest voor terug keer naar de de nederlandse neo kolonialisme


  Maak melding

 4. @picolaas, ik zinspeel niet,daar heb ik geen zin in, kom niet met je miselyk makende insinuatie
  in moengo wonen Moengonezen , je doet al vaker opmerkingen die je verdraait ,als myn schryven jouw niet bevalt lees ze dan niet zo vry ben je ook nog maar reageer niet met achterlyke opmerkingen want daar heb ik geen zin aan, of heb je zelf geen invulling voor dit onderwerp


  Maak melding

 5. Rbrown 28 augustus 2019 at 23:01
  Byna allemaal uitgestorven ,wat nu is zyn van na 1980
  Rbrown: alleen iemand zonder visie valt hierover. ik maak ook vaak van deze fouten, die je achteraf niet meer kan corrigeren.
  Voor de critici de volgende opmerking: Ik heb begrepen dat er had moeten staan:
  Byna allemaal uitgestorven ,wat er nu is, zyn van na 1980. je bent gewoon het woordje er vergeten.


  Maak melding

 6. DP HET TERRAS VAN „CASA BLANCA”, de villa van den directeur der Bauxiet Mij te Moengo te Suriname V I. n r. de heeren Six Dijkstra, adj. v. d. gouv., Seliwanowski, dir Op W., gouverneur Rutgers, mr De Vries, O. M. de Munnick dir. Sur Baux.-Mij., kapt. Schlimmer, mevr. De Munnick, dr. Hille Ris Lambers, mr. dr. Van Haaren, ben. proc.-gen.

  Jammer dat de foto niet gekopieerd wilde worden. ekte moengoman heeft gelijk: toegang voor alleen elitaire witten oftewel de notabelen.
  Dus ben ik bang dat echte Mongonezen niet veel over Casa Blanca kunnen vertellen, anders moeten het portiers, dienstmeisjes, wasvrouwen, kokkinnen en mensen die in de tuin werken zijn.


  Maak melding

 7. John,
  Hetgeen je verteld klopt helemaal. als geboren en getogen moengonees is dat zeker zo geweest.
  Casa blanca was alleen voor de stafleden die het heel hoog in hun bol hadden en sommige keken ook bijzonder neer op de rest van de moengonezen die van andere plekken waren zoal wonoredjo, santen en bursideweg. meestal de fortnite mensen werden als niets beschouwd. want die waren daar niet welkom bij casa blanca. Jammer dat het zo is geweest.


  Maak melding

 8. Bedankt ekte moengomang. Ik was de stafclub vergeten. Mensen, zie dit als aanvulling op mijn reactie en ik hoop dat de moderator mijn geblokkeerde posting over het bezoek van de gouverneur aan Moengo vrijgeeft. Dit om een indruk te geven hoe notabele witten in Moengo werden ontvangen. Pure discriminatie, waarover er nog veel geschreven zal worden. Dit mag zich nooit meer herhalen.
  Eigenlijk moeten we blij zijn met het opengooien van de Surinaamse archieven. Nu krijg je een geschiedbeschrijving door een Surinaamse bril. Programmamakers: Ik wil u niet voor de wielen rijden, maar Casa Blanca was letterlijk Casa Blanca. Ik hoop dat u het verhaal over Casa Blanca op objectieve wijze mag weergeven en dat is dat in dit pand de bron van de Moengonese discriminatie gehuisvest was.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.