Zorgverzekeraar Assuria neemt palliatief terminale zorg op in pakket

5
palliatief terminale zorg

Na vruchtbare gesprekken en onderhandelingen tussen het Diakonessenhuis en verzekeringsmaatschappij Assuria heeft Assuria als eerste zorgverzekeraar in Suriname de palliatief terminale zorg ook in hun pakket opgenomen. Deze vorm van zorg wordt gegeven in een hospice is is voor ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is. Zij willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving. Door allerlei omstandigheden is dit niet altijd mogelijk. Soms is de belasting te zwaar of is er geen of een te klein netwerk en lukt het niet deze zorg thuis te bieden. In heel veel gevallen kan een hospice ondersteuning en hulp bieden.

Een hospice is een huis met een beperkt aantal bedden (in dit geval 4) waar patiënten die ernstig ziek zijn, en in de terminale fase verkeren , hun laatste maanden op een menswaardige manier kunnen doorbrengen, in een warme, familiaire en gastvrije omgeving, ongeacht religie, afkomst of sociale status. Er wordt aandacht besteed aan het lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel welzijn van de patiënten en begeleiding van de familie. De zorg wordt geleverd door professionele zorgverleners, vrijwilligers en familieleden in een gastvrij, huiselijke en warme omgeving.

Het eerste hospice van Suriname staat op het terrein en onder beheer van het Diakonessenhuis. Het is onderdeel van het project ‘versterking van de palliatieve zorg in Suriname’ waaraan het Diakonessenhuis samen met twee partnerorganisaties actief heeft meegewerkt. Sinds december 2016 is het Hospice volledig ingericht en ter beschikking van de Surinaamse gemeenschap. Echter wordt het hospice niet veelvuldig gebruikt, omdat tot kortgeleden alle kosten van eigenrekening waren.

Eerder dit jaar is er een patiënt opgenomen in het hospice, waarvan de verzekeringsmaatschappij Assuria heeft aangegeven de kosten op incidentele basis te zullen vergoeden. Het Diakonessenhuis heeft dit beschouwd als een mijlpaal omdat de verzekeringsmaatschappij het belang van palliatieve terminale zorg toen heeft ingezien en dit ook een mogelijke opening zou kunnen zijn naar de structurele opname van deze zorg in het zorgpakket.

Het opnemen van palliatief terminale zorg in het Assuria pakket, is een zeer belangrijke ontwikkeling, aangezien sterven een deel is van het leven en een ieder individu ook bij een terminale ziekte het recht heeft tot op het laatste moment kwalitatieve zorg en begeleiding te genieten. Het Diakonessenhuis als beheerder van het hospice hoopt dat meerdere verzekeringsmaatschappijen de stap van Assuria zullen volgen waardoor zorgverzekeraar en zorgaanbieder te kennen geven ook in de laatste levensfase te gaan voor zorg waarbij de kwaliteit van leven voorop staat.

5 REACTIES

 1. Het werd hoogtijd om hospice zorg in het verzekeringspakket op te nemen.Dit is een mijlpaal in onze geschiedenis. Eindelijk heeft een verzekeringsmaatschappij het licht gezien. Een hospice is geen luxe,maar een must have in een land als Suriname. Het opvangen, begeleiden van iemand die stervende is, met begeleiding van professioneel personeel en vrijwilligers, familie is een normaal fenomeen over ons grens. Het volk moet goed geinformeerd worden, zodat men hiervan gebruik kan maken. Ik hoop dat er nog veel meer hospice instellingen komen om de stervenden en hun familie te ondersteunen. Sterven doe je niet alleen, maar in bij zijn van je dierbaren. De zorginstellingen kunnen ook gebruik hiervan maken, om onkundig personeel te ontlasten. Het komt regelmatig voor dat personeel mensen dood in bed aantreffen, terwijl sommigen niet weten dat de persoon stervende is. Wanneer iemand stervende is biedt je comfortabele zorg en het is belangrijk te weten wat dit precies inhoudt. Geen calebas en pimba zorg, maar respect. Wanneer iemand zijn eind nadert hoort men op een respectvolle manier hiermee om te gaan. A keba nanga grontapoe sanie. Waardigheid en respect is vaak zoek.

  Deze verzekeringsmaatschappij heeft de eerste stap gezet. Nu de rest nog.


  Maak melding

 2. Inderdaad een Hospice is een “ must have “ om iedereen de mogelijkheid te geven in een professionele en liefdevolle omgeving te sterven. Jammer dat de Horizon slechts een beperkt aantal kamers heeft. Ik wens alle medewerkers veel succes met hun werk!
  Misschien dat uw krant ook aandacht kan besteden aan palliatieve Thuiszorg . Het aantal Thuiszorg organisaties neemt toe maar hebben zij wel voldoende gekwalificeerd personeel om aan b.v de vraag naar 24 uurs thuiszorg te voldoen ? Zou een fusie tussen Thuiszorg organisaties een oplossing kunnen zijn ?
  Veel mensen zullen de kosten niet kunnen opbrengen alleen zij die over voldoende spaargeld , inkomen of financiële bijdragen krijgen kunnen dit betalen. Helaas zie ik een falende gezondheidszorg in Suriname , tekorten aan medicijnen cq adequate pijnbestrijding , verbandmiddelen etc . Zelfs de rol van de huisarts is bij palliatieve thuiszorg zeer minimaal , bezoek aan huis wordt alleen gedaan wanneer je , als familie , erop aandringt . Er valt nog een wereld te winnen in Suriname ,niet door het AKZ op te pimpen maar een zieke te behandelen zoals je dat zelf graag zou willen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.