Professioneel voetbal in Suriname een serieuze zaak

6
voetbal

[INGEZONDEN] – Aan de vooravond van de aanmelding van aspirant kandidaten voor een Prof League in Suriname zetten we nog even de feiten op een rijtje. “Niemand is verplicht om aan betaald voetbal deel te nemen. Maar als je er voor kiest ben je verplicht om aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Dat is de harde realiteit” aldus voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond John Krishnadath.

Het traject
De Concacaf heeft twee jaar geleden een traject uitgezet waarbij internationaal clubvoetbal in Concacaf verband alleen voorbehouden zal zijn aan clubs die deel uitmaken van een betaald voetbal divisie of gemakshalve een Prof league.

Good Governance
De league, maar ook alle clubs binnen een dergelijke Prof League zullen evenwel aan een aantal voorwaarden dienen te voldoen die onder de algemene noemer “Good Governance” vallen, naast dat zo een club allerlei financiële verplichtingen moet kunnen aangaan.

Voorbeelden hoe het mis kan gaan
Hieronder een aantal voorbeelden wat een paar landen is overkomen die dachten dat ze er waren. Trinidad en Tobago en Puerto Rico die beide een Prof League hebben, hebben in het eerste jaar van deze CONCACAF competitie met hun kampioen en semikampioen mogen deelnemen. Dit jaar evenwel zijn de door deze landen voorgedragen kampioen en semikampioen, na screening door de CONCACAF, zonder pardon deelname aan de CONCACAF league ontzegd. Dit simpelweg omdat hun Prof League en de daarin spelende clubs niet voldeden aan de vereisten van de CONCACAF. Een toetsing op “good governance” (o.a. clublicentie vereisten) en niet voldoen aan een 21 tal zogeheten “Professional Football Environment” ijkpunten waarop de League wordt getoetst, deden hun de das om. Guyana die in 2015/2016 gestart is met een prof league voldeed eveneens niet en heeft hun kampioen en semikampioen nieteens afgevaardigd.

Back route afgesneden
De mogelijkheid van deelname aan de CONCACAF League langs de weg die Robinhood dit jaar heeft bewandeld bestaat niet meer. Indien Inter Moengotapoe of Robinhood Surinaams kampioen mocht worden en er geen Prof League is, zullen zij helaas niet meer kunnen deelnemen aan een ronde die het voor landen met amateurvoetbal mogelijk maakte om alsnog aan de CONCACAF clubwedstrijden mee te doen. Met een Prof League die aan zekere vereisten voldoet nemen we evenwel deel met de kampioen en de semikampioen aan deze internationale clubcompetitie.

Wat staat er te gebeuren
De SVB heeft de mogelijkheid geschapen voor deelname aan een op te zetten prof league, zij het onder condities die moeten garanderen dat niet alleen de clubs maar ook de League zelf de toets van de Concacaf kan doorstaan. Dat op zich is niet alleen de taak van de SVB, maar ook de clubs die de ambitie hebben om door te kunnen breken in het internationaal Prof club voetbal. Is die ambitie er niet en gaat het slechts om als club lokaal een status te verkrijgen van ik ben, en in sommige gevallen ik heb een prof club, dan houdt men zich zelf en ons voetbal voor de gek. Elke club met deze attitude benadeelt dan de andere clubs die wel die ambitie heeft.

Samenwerking met CONCACAF en UEFA
Dat de SVB met haar exercitie naar de opzet van het Prof voetbal, nauw samenwerkt met de CONCACAF en de UEFA, zorgt ervoor dat direct na de registratie van de aspirant kandidaten voor deelname aan deze Prof League, twee toppers van de Concacaf Afdeling Prof Football o.l.v. Jason Roberts naar Suriname zullen komen om deel te nemen aan de eerste bespreking met de clubs die op basis van de door de SVB genoemde voorwaarden deel willen nemen aan de op 17 november te starten Prof League, en deze kandidaten aan een eerste screening te onderwerpen. De SVB die verder zal gaan met de clubs die uit deze screening overblijven zal vervolgens nauwgezet gemonitoord en gesuperviseerd worden op het gestalte geven van de league.

Directeur betaald voetbal
De CONCACAF heeft verder de toezegging gedaan om voor een periode van 3 tot 4 maanden een Directeur ter beschikking te stellen om de SVB bij te staan bij opstart problemen die er zeker zullen zijn en tegelijkertijd ook om iemand op te leiden voor de functie van Directeur betaald voetbal. Voor zover nog niet bekend maar Suriname en Canada zijn de twee landen uit de Concacaf waar met begeleiding van de UEFA en CONCACAF een prof. competitie 2019/2020 van start zal gaan. Als clubs dit jaar niet aan de voorwaarden voldoen hebben ze alle ruimte om dat voor het volgende competitiejaar in orde te brengen. Over deze nieuwe prestigieuze competitie is er veel gezegd en geschreven en we hopen dat het professioneel voetbal in Suriname hiermee eindelijk gestalte krijgt.

Ronald Esajas

6 REACTIES

 1. Sorry, ik wil nit vervelend zijn, maar dit is iets waar wij sinds 1960 aan dachten, maar nooit van de grond is gekomen. Het wordt tijd dat wij van het buitenland gaan afkijken en in Suriname invoeren. Op school mochten we niet spieken, maar nu zitten we niet op school. ik denk dat we als eerste grotere stadions nodig hebben. Met de recettes kunnen we spelers betalen.


  Maak melding

 2. Beter laat dan nooit.
  Hup Suriname, een hele mooie bericht, laat zien dat het kan. Niet geprobeerd is alltijd gedoemd om te verliezen.
  Heel veel succes.

  De groeten,


  Maak melding

 3. Grotere stadions nodig ? Ha ha ha wat een grap hoor. Volk pienaart en heeft niks te eten en wacht iedere maand op een pakket uit Nederland gepost door Jos Steenman. De loodsen aan de Hernhuttenstraat staan vol met pakketten uit Nederland. Grotere stadions … ja maar laat het volk maar eerst minder afhankelijk van het buitenland worden.


  Maak melding

 4. Dat is de harde realiteit” aldus voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond John Krishnadath.
  Heel goed uiteengezet John. Hopelijk begrijpt de rest van de voetbalbond waar dit precies omgaat.
  Het stadion is totaal niet uitnodigend voor buitenlandse clubs en kan daadwerkelijk opgeknapt worden, veel te klein. Voldoet al langere tijd niet meer aan de eisen van deze tijd.

  Hoop dat hier iets aan gedaan wordt. De wegen erom heen en sloten, de grote bomen met overhangende takken nodigen ook niet uit om daarheen te gaan. Gevaar voor eigen leven.


  Maak melding

 5. Men wilt dus een prof league introduceren. Prima, maar heeft men onderzocht hoeveel mensen nog naar een voetbalstadion gaan en een kaartje kopen om naar een wedstrijd te kijken ???? Want als ik af en toe naar een Surinaamse voetbalwedstrijd op T.V. kijk dan valt het me wel op dat de tribunes meestal grotendeels leeg zijn. Hoe moeten de clubs dan aan inkomsten komen om deel te kunnen nemen aan zo’n prof league??? Ik vraag me ook af waarom men van amateur voetbal (de huidige stand van zaken bij het Surinaams voetbal) gelijk wilt gaan springen naar een prof league ??? Waarom niet eerst de stap maken van amateur naar semi-prof en van daaruit naar prof ???


  Maak melding

 6. Er is nu de mogelijkheid om deze zaak heel serieus te nemen en als bedrijfstak zoals in Europa te exploiteren. Suriname heeft er veel potentie voor zowel in het eigenland als daarbuiten. Samenwerking en solidariteit zijn wel de primaire vereisten om het ver te kunnen schoppen wereldwijd. Er is in het verleden de fout gemaakt door het gebaar van Seedorf weg te wimpelen zonder erbij na te denken wat het voor de toekomst kan betekenen. Dus sranangmans wees niet eigenwijs zoals altijd, maar grijp deze kans met beide armen om de Surinamers in het buitenland met ervaring erbij te betrekken . Er is werk aan de winkel it is now or never.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.