Tekort aan insulinespuiten en naalden in Nickerie

14
insuline spuiten en naaden tekort Nickerie

Diabetespatiënten in het district Nickerie hebben het momenteel zwaar te verduren. Dit omdat er een tekort is aan insulinespuiten en de bijbehorende wegwerpnaalden. Zij krijgen bij de apotheek slechts een derde deel van de voorgeschreven hoeveelheid en worden gevraagd om die te ontsmetten en opnieuw te gebruiken.

Daarnaast heeft het district ook te kampen met een tekort aan sommige medicijnen waaronder het bloeddrukverlagende Enalapril meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd. Volgens de krant is er een tekort omdat het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) niet altijd de gevraagde hoeveelheid kan leveren.

De patienten hebben het tekort aan het materiaal onder de aandacht gebracht van districtraadslid Hansradj Jagmohansingh. Hij heeft het probleem donderdag tijdens een raadsvergadering aangekaart. “In plaats van dertig naalden en spuiten, krijgen ze slechts tien.” Hij vindt het erg dat apothekers patiënten adviseren het materiaal na gebruik te wassen en te ontsmetten en in de koelkast te bewaren om het vervolgens nog een keer te gebruiken.

Volgens Jagmohansingh mag advies voor hergebruik van het materiaal niet, omdat het gaat om wegwerpmateriaal dat na elk gebruik weggegooid moet worden. Hij kan zich niet voorstellen dat minister Antoine Elias van Volksgezondheid meer apotheken wil opzetten in alle ressorten van het district, terwijl hij ze niet kan bevoorraden.

Rakya Abdul, hoofd-assistant van de overheidsapotheken in Nickerie laat tegenover de krant weten dat het de schuld is van de leverancier dat het district nu een tekort aan materiaal en medicamenten heeft. Ze bevestigt tegenover dat patiënten gevraagd worden het materiaal te ontsmetten en twee keer te gebruiken en zegt dat de arts hiervan op de hoogte is. Volgens haar is het de patiënt die bepaald als die het wilt doen of niet. Het medicijntekort kan worden opgevangen, omdat er alternatieven zijn.

14 REACTIES

 1. Hindustanen beginnen jullie je eetgewoonten eens te veranderen. Eet niet zoveel witte rijst (eet het liefst zilvervliesrijst). Wit brood is ook niet gezond en roti wordt ook van wit meel gemaakt. Naast de witte rijst en roti eten jullie ook nog eens aardappelen. Groenten bereiden jullie met aardappelen. In al deze gerechten zit heel veel koolhydraten en deze worden in het lichaam omgezet in suiker.
  Zie daar het ontstaan van suikerziekte, diabetes dus. Bovendien gaan diabetes en een verhoogd cholesterol gehalte ook nog samen.
  Verhoogd cholesterol is weer de oorzaak van hartklachten.
  Jelebi, laddoo, mahanboogh, gulam jamun etc. worden met veel suiker klaar gemaakt. Laat de mierzoete frisdranken ook staan.

  Hindustanen zijn erfelijk belast om diabetes te krijgen. Je kunt er aan werken om dat te voorkomen. Bewegen is ook nodig. Maar daar hebben de meesten een hekel aan. Het ligt echt aan jezelf om je eten zodanig aan te passen, zodat je kan voorkomen om diabetes te krijgen.


  Maak melding

 2. Deze vrouw van de apotheek is hele doorgedraaid. Een insuline naald mag en moet je maar 1x gebruiken, Dat zij dit soort adviezen geeft aan patienten, wil wel iets zeggen over de hygiene die zij zelf hanteert. Wegwerp wil zeggen na 1x gebruik in een naalden container doen, Vuile naalden weer inleveren bij de apotheek in een speciale naalden container. Deze apothekers vrouw moet echt stoppen met dit werk. Ongeschikt en een groot gevaar voor onze gemeenschap. Ze lijkt wel een junk, die gebruiken vuile naalden met alle medische gevolgen van dien. Het is weer een feit dat medicamenten veel te laat worden besteld en wanneer het er niet is gaat men pas gillen/brullen. Deze spullen zijn noodzakelijk. Bestel bij een andere leverancier er zijn er hiervan ruim voldoende. Oeng tranga jesie. Laksheid is des duivels oorkussen.
  Het is altijd maar weer de zwakkeren die hevig moeten bloeden met de dood als gevolg. Deze apotheker deugt van geen kanten. Mensen lopen besmettingen op. Een gebruikte naald is vuil “besmet” kun je niet meer in je lijf mee prikken. HYGIENE HYGIENE. Mensen niet doen, deze apotheker is een killer.


  Maak melding

 3. Bhagvan Shri Krishna is de Allerhoogste Incarnatie van de Param Brahm en is de Poorna Brahm. Zoals Hij is er nog geen geweest op Aarde.

  Puur uit mededogen met de mensheid en om de Dharma te herstellen incarneert de Heer in elke tijdperk, waarbij zijn incarnatie als Heer Krishna de Allerhoogste Incarnatie is. De mensheid zal weer tot een volgende Dwaapar (tijdperk) moeten wachten om deze Poorna Avtaar te mogen aanschouwen.

  Leef volgens de regels die de Heer in de Bhagvad Gita heeft aangegeven en bevrijd jezelf van pijn, ellende, armoede, gebrek en ziektes.

  Jai Shri Krishna.


  Maak melding

 4. Fastfood, tuinman, schoonmaakster, zuipen, teveel geld internet, weinig beweging en erfelijkheid zorgt voor diabetes bij Hindoestanen.
  Vertel ook maar dat de dialysecentrum ook vol zitten met deze gasten kost de staat veel geld want doen niet aan niertransplantatie in Suriname.
  Is bouta schuld ai baja iemand moet de schuldige zijn van anderen hun ellende.


  Maak melding

 5. Dom volk van Suriname stem maar in 2020 voor de N.D.P van masa moordenaar drugs baron bouterse dis oe bing wani dis oe kisi , want die koelie’s mochten geen president leveren die wel medicijnen kon laten hallen , dang pina like alata now 🤣


  Maak melding

 6. Was het schaars in een binnenlands dorp dan was de medicijn in de kortste keren er heen gevlogen.Tegenwoordig zijn schijnen alleen de djoekas mensen en Suri’s te zijn en alles draait om hun.


  Maak melding

 7. Oh stond deze kwestie dan niet op de vergadering van de NDP te groot henard vorige week , 1100 bezoekers waren er toch en nu… kisi deng dong kaw boeng /mooi.


  Maak melding

 8. Kan de hoofd pharmacist niet een noodbestelling doen in NL?Heeft Eliad daar geen geld voor? Ik krijg rillingen op mijn rug voor insulin seringes twee extra keren gebruiken. Krijgen de clienten dan een grote fles alcohol gratis?


  Maak melding

 9. Laat deze slactoffers toe in su, ze brengen licht mee gratis voor niks:

  ges)
  Russische artsen die slachtoffers van straling behandelden na een militaire explosie in het Noordpoolgebied, hadden geen bescherming en vrezen nu dat ze zelf werden bestraald. Twee van de artsen in Arkhangelsk spraken met BBC Russian over de evacuatie van de slachtoffers, op voorwaarde van anonimiteit.


  Maak melding

 10. moni no de voor insuline spuitjes, moni no de voor reparatie canawaima maar mini de voor brug naar guyana maar guyana wil niet, A NO MI Syndroom van Rachied Doekhie. Wat een lul verhaal over een brug en winkel centrum op een eiland. Het is altijd iemand anders niet de regering en handlangers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.