Mobiele pomp Wageningen in werking gesteld voor snellere afvoer overtollig water

8
Mobiele pomp Wageningen in werking gesteld voor snellere afvoer overtollig water
Foto: (c) LVV/Nationaal Informatie Instituut

De afvoer van water uit de verschillende loosleidingen van arealen te Wageningen moet nu vlotter gaan verlopen, door het in werking stellen van de mobiele pomp bij het Pompgemaal Wageningen in Suriname. Deze pomp met een capaciteit van 4.000 m3 per uur, is vanaf woensdagmorgen door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) ingezet om water vanuit het afvoerkanaal in het aanvoerkanaal te pompen.

De afgelopen weken werd als gevolg van de zware regens bijkans 3.000 hectare areaal bedreigd door een hoge waterstand in het afvoerkanaal. Deze situatie baarde vele boeren zorgen, omdat zij vreesden dat hun arealen hierdoor weer onder water konden lopen. Met deze ingreep wordt thans geprobeerd, indien het droog blijft, het waterpeil in het afvoerkanaal binnen korte tijd met zeker 30 cm omlaag te brengen.

De hoge waterstand zal indien de zware regenbuien aanhouden, weliswaar iets langer kunnen duren. Tegelijkertijd wordt het kostbare regenwater het aanvoerkanaal ingepompt, zodat ook bij een eventueel toekomstige aanhoudende droogte er meer water ter beschikking is voor de arealen in de Middenstandspolder en Wageningen.

De minister van LVV, Rabin Parmessar, doet er alles aan om de sector te ondersteunen in het verhogen van de productiecijfers. De minister geeft aan dat de rijstsector voor de Surinaamse regering van grote importantie is en hij zich namens het Staatshoofd bijzonder zal inzetten. Hij hoopt dat met deze ingreep de productie kan worden gered en kijkt uit naar de in werking treden van de nieuwe pompen, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

8 REACTIES

 1. De afvoer van water uit de verschillende loosleidingen van arealen te Wageningen moeten vlotter gaan verlopen d.m.v. Sluizen,Waterschappen,Kanalen,Sloten en Rivieren. richting naar zee toe, maar niet wat ik hier op dit plaatje van deze itme zie. Er is geen ander volk op de wereld dan Nederlanders, van wie wij Waterbeheersings technieken kundig kunnen leren, maar helaas huidige regering wil niks met Nederland te maken hebben, dus nog verder in de moeras wegzakken. Sari Torie.


  Maak melding

 2. https://www.landustrie.nl/nl/producten/waterbeheer/vijzels.html,
  Zo houd men Nederland droog ,dat gemiddeld 2.5 tot 4 meter onder nap ( nieuw amsterdams pijl)leeft.
  Zouden ze in Suriname eens moeten proberen, maar ja dat doen ze bij die blanken en daar moeten ze niets van hebben, ze proberen nog steeds het wagen wiel uit te vinden , agrarische sector ze barsten uit hun voegen van de kennis ,ze zijn de besten van de wereld heel de wereld haald de kennis uit nederland en zijn niet te beroert en te trots om over hun eigen schaduw te stappen , ik krijg het idee dat bouta bang is van holland die weten te veel


  Maak melding

 3. @ Times for Kranti: Nederland is inderdaad wel goed in watermanagement, maar er zijn genoeg deskundigen buiten Nederland te vinden die er ook genoeg van weten, zeker als het om zo iets eenvoudigs als het wegpompen van water gaat. Dat weten Surinamers zelf ook wel. Niet overal hoef je buitenlanders bij te halen.

  Wat iets anders is dat is dat de pomp zoals op de foto te zien is niet efficiënt wordt gebruikt. Het water wordt zeker vier meter omhoog gepompt boven het niveau van het afvoerkanaal en wordt dan geloosd. Dat kost veel energie. Als de opening van de afvoerbuis in het water van het afvoerkanaal wordt gehangen hoeft alleen maar het hoogteverschil tussen het niveau van de toevoerleiding en het afvoerkanaal overwonnen te worden, dankzij de hevelwerking.
  Om dat te weten hoef je geen deskundige te zijn. Spaart veel brandstof als je het zo doet en vergroot de capaciteit.


  Maak melding

 4. Hans van den Broek ,
  Opent de link in de post van haco dan gaat de wereld voor je open water vezels lage slijtage laag energie verbruikt en capaciteit naar behoefte om water te verplaatsen , dit zelfde veizel kan ook elektra opwekken de vliegen in een klap, opvoer hoogte tot wel 8 mtr in m3 500 -1500 per minuut is niet gering


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.