Lading SRD-bankbiljetten ingevlogen door Centrale Bank van Suriname

46
Surinaams geld srd Suriname

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft donderdagavond een lading Surinaamse dollars bankbiljetten laten invliegen. Dit meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd op haar website.

CBvS-governor Robert van Trikt en Kelly Soemodipoero, hoofd van de afdeling Kassierderij bij de bank bevestigen tegenover de krant dat er een lading bankbiljetten is ingevlogen. Daarnaast geven zij aan dat de lading bestemd is ter vervanging van oude, vervuilde, gescheurde of versleten bankbiljetten die regelmatig uit omloop worden gehaald.

Soemodipoera geeft aan dat geregeld de geldcirculatie wordt opgeschoond door vervuilde of gescheurde biljetten terug te nemen. De laatste keer dat er nieuwe biljetten waren gehaald was in 2017. Volgens Van Trikt is de lading besteld door de vorige governor en daardoor is zijn handtekening op de biljetten te zien.

Deputy-governor Michael Soeknandan legt tegenover het medium uit dat een biljet van SRD 5 doorgaans een levensduur heeft van zeven tot negen maanden. Daarna moet het infeite vervangen worden. Versleten bankbiljetten zouden volgens hem minstens één keer per jaar vervangen moeten worden. Dit omdat tel -en ATM-machines versleten biljetten op de duur niet meer kunnen verwerken.

Soemodipoero zegt verder dat het afgelopen anderhalf jaar twee containers vol onbruikbare bankbiljetten zijn vernietigd. Het nieuwe geld is door de in Duitsland gevestigde drukker Giesecke & Devrient geleverd met een vliegtuig van Qatar Airlines.

46 REACTIES

 1. Er wordt hard geschreuwd dat het om vervangings biljetten gaat. Ja waarom kunnen deze biljetten niet in omloop gaa n met het betalen van rekeningen? Hoeveel vsn de biljetten is niet vermeld.Wedden dat het miljoenen zijn!


  Maak melding

 2. Ik heb een probleem. ik vertrouw die verklaring van de autoriteiten voor geen cent. We weten met zijn allen dat de Surinaamse regering geld nodig heeft. Ze hebben een droombegroting opgesteld met een gigantisch tekort en dat moeten ze nu realiseren. Kijk: dingen beloven en dingen realiseren zijn twee verschillende zaken. Ik heb naar de begroting gekeken en ik zeg u: dit is niet te realiseren. Nu terug naar het geld. Wie geeft mij de garantie dat de oude versleten biljetten vervangen zullen worden. Neen, je krijgt nu de kans om optimaal financieel te rotzooien. Ik wil heel veel dingen geloven, maar dit klinkt een beetle ongeloofwaardig. Wat zal gebeuren is het volgende: Suriname gaat alle biljetten in omloop brengen en de oude niet vernietigen. Dat is je reinste geldcreatie met als gevolg: inflatie. U hoeft mij niet te geloven, maar u zult het zeker merken in uw portemonnee. De prijzen van goederen zullen binnen afzienbare tijd omhoog schieten als paddestoelen.. Laten we dus één afspraak maken en dat is in tegenstelling tot de heer Abdoel , die verzekerde dat er geen devaluatie op komst was: als de prijzen in de winkels niet stijgen , heb ik u een lulverhaal verteld en ben bereid als ongeloofwaardig op u over te komen. maar als de prijzen in de winkels omhoog schieten moet u de regering DDB als ongeloofwaardig kwalificeren en niet meer op ze stemmen. Ik wacht dus af.. En als ik gelijk krijg wil ik als beloning dat u deze klote regering op 25 mei 2020 wegjaagt, om de woorden van Bouterse te bebruiken. Dus mensen: let op de prijzen in de winkels om mij te beoordelen.


  Maak melding

 3. Aai boi het geld wordt opgehaald in Duitsland en met een vliegtuig van Qatar Airlines ingevlogen. Di ka zsurinamers vertrouwen hun eigen vliegmaatschappij SLM niet. Het is een ka volk die Surinamers!


  Maak melding

 4. Gewoon een excuus om de geldpers aan te zetten en meer SRD’s in omloop te brengen. Terwijl er in veel westerse landen en Africa fors wordt geinvesteerd in digitaal bankieren en block chain technology zeult men in Suriname met papiergeld. Vertrouw het voor geen millimeter.


  Maak melding

 5. Het is natuurlijk de vraag of hier sprake is van extra geld in omloop brengen, maar niet iedereen beschouwt het bijdrukken van geld als ongewenst. Sommigen zien dat als een vorm van belastingheffing die plaats vindt als er via de normale weg niet genoeg belasting binnenkomt. Door bij te drukken krijgt de overheid meer financiën en wordt het bezit van de burgers wat minder waard alsof ze meer belasting hebben betaald.
  De overheid heeft de plicht de voorzieningen in stand te houden en daar is geld voor nodig. Lukt het niet via de belasting, dan maar op deze manier. Vele landen doen dat zo, vooral landen waar de belastingmoraal niet zo hoog is.

  Uiteindelijk gaat het mis natuurlijk, maar in Suriname valt het nog wel mee. Er is nog steeds een schijnwelvaard en de overheidsschuld valt mee. Armoede maakt creatief en zet aan tot werken (en stelen helaas), dus misschien wordt men in Suriname nog eens een keer wakker of men zakt uiteindelijk weg naar het niveau waar een land als Suriname thuis hoort. Met een beetje geluk vindt men echter olie en dan zijn de problemen wellicht opgelost.


  Maak melding

 6. Ala ik mij goed herinner is deze grap ook in 2014 uitgehaald. Er zijn toen containers met geld in Suriname binnengekomen om oude biljetten te vervangen. Achteraf heeft meneer Boefdraad toch eerlijk bekend dat in het kader van de verkiezingen van 2015, 2 miljard SRD extra in omloop zijn gebracht met als gevolg de beroemde devaluatie van meneer Abdoel. Dus vertrouw ik dit voor geen stuiver.


  Maak melding

 7. SRD biljetten zijn van minder kwaliteit papier gedrukt.
  Daarom verslijten ze op den duur.

  Of het bewust is gedaan om meer biljetten te drukken (zonder dekking) dan krijg je devaluatie)

  Ambtenaren willen salaris verhoging. Geen probleem er komt een vliegtuig met geld. Hoeveel verhoging wil je???? Geld is aangekomen om de kiezers te winnen en omkopen met SRD………….


  Maak melding

 8. Het domme volk van Suriname kun je van alles wijs maken.
  Een vliegtuig van Qatar Airlines charteren voor het invliegen van een paar nieuwe bankbiljetten ter vervanging van de wat versleten coupures.
  Boi, houd je grootmoeder voor de gek.


  Maak melding

 9. Er staat dat de lading ter vervanging van oude versleten, vervuilde, weet ik het wat, biljetten, besteld is door de ex-governor. Dus de heer Gersie. Verder lezen leert ons dat dit een automatisme is. Bovendien wordt er ook aangegeven dat onbruikbare biljetten zijn vernietigd. Twee containers. Dit zijn allemaal beweringen die te traceren zijn. Indien het zo is dat men het tegendeel kan bewijzen ,heeft men zonder meer gelijk. Dat noopt dan wel tot nader onderzoek. Doet men dat niet ,moet men aannemen dat wat in het bericht geschreven staat op waarheid berust. Het is heel eenvoudig. Ik zeg iets. Jij zegt dat het niet waar is. Bewijs me dan dat het niet waar is. Want ik heb mijn gegevens. Jij nu. Als ik bluf ,ok dan ,heb je me gepakt en daar gaat mijn geloofwaardigheid. Bluf ik echter niet ,ben jij de lul. Het komt erop neer dat wie dit niet gelooft, het tegendeel moet bewijzen. Het tegendeel zit niet gelegen in de prijsstijgingen. Dus ook al zouden er prijsstijgingen optreden kun je niet stellen dat het komt door deze specifieke lading. De inflatie heeft zich namelijk over een x- aantal jaar (tot heden) allang gemanifesteerd.En er is nog geen einde aan. Wil men het bewijzen? Laat de heer Gersie zeggen dat hij niks besteld heeft. En laat men nagaan of er daadwerkelijk twee containers met bankbiljetten vernietigd zijn gelijk het bedrag dat men besteld heeft ter vervanging.


  Maak melding

 10. Beste is een cambio verbod en zoveel mogelijk bedrijven helpen aan pin apparaten. Contant geld moet uit de Surinaamse economie. Je zal zien dat criminaliteit een stuk minder wordt.


  Maak melding

 11. Hoe moeten we de vieze smerige srd 5/ 10 en 20 dan vervangen?? Ik wil ht soms niet eens aanraken. Vies en smerigm toch geven mensen hun kleine kinderen geld om dingen te kopen. Of tante of oom gft ze dat smerig ding. En zetten de kinderen hun handjes in hun mond


  Maak melding

 12. In tegenstelling tot wat door mijn mede forumleden, (met uitzondering van Pakritigri), hier wordt beweerd sluit ik totaal niet uit dat hetgeen gezegd wordt op waarheid berust.
  Ten tijde van de gulden werd er dagelijks 1 of 3 mln per dag! vernietigt en vervangen door nieuw geld.
  Wanneer wordt het vervangen
  slijtage, ezelsoren, er is op geschreven, in de wasmachine geweest, door gebruik op basis van deze elementen sluit ik niet uit dat het gestelde juist is. En het argument van pinautomaten is helemaal juist.
  Ga zelf maar eens naar de bank en stort bijv €10.000, zorg dat er ergens een tussen zit met een ezelsoor.

  @Koos;
  men is toch bezig de bevolking te laten overstappen op giraal geld (hou je vast, ga zitten, want dit heeft naast de vele voordelen ook een ongelooflijk groot nadeel: er kan veel makkelijker en veel meer geld worden uitgeleend. Dit is afhankelijk van de liquiditeitseis en kan het wel oplopen tot het 10voudige!.
  Ik heb hier al voor gewaarschuwd, toen de vorige governor zonder slag of stoot zich liet wegbonjouren ).
  Dus er worden stappen gezet

  Pakiritigri heeft het over bewijslast.
  Welnu, een econoom wil slechts antwoord op 1 vraag (krijgt hij dit antwoord dan kan hij 95%zekerheid zeggen wat er is gebeurd, de andere 5% is de weekstaat, of maandbericht van de Centrale Bank erbij en voilà hier is het antwoord. Gewoon boekhouden)
  De vraag luidt: wanneer vindt de afrekening plaats. Of wanneer heeft de afrekening plaatsgevonden.
  In jip en janneke taal (de Surinaamse variant ken ik niet)> wanneer vindt de betaling plaats of heeft de betaling plaatsgevonden.

  Devaluatie heeft hier weinig mee van doen
  Inflatie; zou kunnen maar dat is hoofdstuk 2.


  Maak melding

 13. Wat een lul verhaal!!het grootste deel van bevolking zijn ongeschoold en weten niet eens wat inflatie, devaluatie, deflatie allemaal betekent. Daar door kan sur regering grootste deel bevolking voor gek houden.er wordt al lang monetaire finaceerd.sari torie


  Maak melding

 14. @ Ram
  Haha, zo is het maar net.
  En als Hoefdraad wordt gesnapt zegt hij: het is niet monetair, maar het is geld dat banken over hebben omdat het niet uitgeleend is. Haha, en als klap op de vuurpijl zegt hij hoofdstuk 1 van het boek.
  Ik denk dan, jij hebt zeker die les niet bijgewoond.
  Maar teleurgesteld ben ik in de VES, die verdeeld was volgens Ramautarsing. Hij beroept zich op Tulder en zou er ooooooooit op terug komen. LULKOEK


  Maak melding

 15. Niemand weet om hoeveel geld het gaat, zelfverrijking voor de verkiezingen nu het nog kan. Suriname begint op guyana te lijken.
  Al het geld is gisteren ingevlogen vanuit Luxemburg met Qatar Airways
  En nu maar hopen dat het oude geld vernietigd word.

  @lont


  Maak melding

 16. Ram als jij zegt dat het Surinaamse volk Dom is ,Dan ben jij ook 1 van wat ben jij zelf ben je Hollander of een Amerikaans of een Engelse dat wil ik weten .want als ik jouw zo hoor Praten dan ben jij geen Surinamer dus laat de Surinamers met Rust als je geen Surinamers ben ,praat dan over Europa en over Amerika.


  Maak melding

 17. Tralalala, we gaan weer voor vijf, krijsten oerdomme dwaze idiote ndp paria’ s in 2015. Gaan deze paarse stommelingen wederom hersenloos gaan stemmen op de nationale Devaluatie partij in 2020? Opa en oma taki, kijk, de doorsnee ndper is en blijft oerdom, dwaas, debiel en idioot volhouden dat de allergrootse moordenaar, drugscrimineel en staatskasrover de beste misleider en lijder is op wie ze hebben gestemd. Samen met zijn meedogenloze, gewetenloze roversbende, waarvan de paarse elite de opdracht van baas heeft gekregen om scepter zwaaien, hem koste wat kost aan de macht te houden, gaan alladol op elk vlak en gebied wat betreft het wanbeleid, te keer. Alle ndper’ s en hun nageslachten verdienen het daarom om financieel vermoord, gedrogeerd en beroofd te worden, ook van normen en waarden. De paarse maatschappij is een en al een misdadige verdorvenheid, waar de paarse leugen vol onrecht wordt gepredikt door Meye, Misikeba, Breeveld als voer voor al die oerdomme bezten paarse paria’ s en zombies. De duivelse zoon didibri, berucht sinds 1980 wordt aanbeden op een wijze vol van onrecht en bedrog. Ie sabi tog, Alleluja, we bidt de heer voor onze lijder die ons goed doety lijden, krijsen Meye en misikeba. Alles moet wijken voor onze lijder, want eeh is ons god hebt hem gezet om jullie oerdomme paarse isiote ndp dwazen en paria’ s, paars misdadig verarmd te doen lijden. Dus domme ddb aanhangers en vereerders van het paarse onrecht en bedrog, stem wee voo veif, want dan egte egte gaat it Dubaika verworden.


  Maak melding

 18. Die telmachines van de ATM’s kunnen al het zweet van de Surinaamse handen dat terecht komt in die biljetten niet aan. Het zuur in de zweet vernielt de tekens op het biljet.


  Maak melding

 19. Broodje ei 15.000 in 1999 wordt 100% een feit als oerdomme dwaze debiele idiote ndper’ s wederom voor vijf gaan stemmen in 2020. De oerdomste mensen van het land zijn ndper’ s op de geldzuchtige, hebzuchtige en geldzuchtige paarse misleider, zijn trawanten en allen die hem aan de macht houden, voor eigen misdadig en corrupt gewin. Ndp dagoes wo ka, stem bakka dus tapoe joe lijder, ai go gi China goedkeuring foe njang oenoe dong moro dong libisma, leki DAGOE”S.


  Maak melding

 20. Derde handse auto 4000us x 3600,- was het in 1999. Ai Boefdraad en roversbende olv van de allergrootste boef ddb maken alle ndp paria’ s tot miljonair in waardeloze srdees. Ai wo ka.


  Maak melding

 21. De Chinezen gaan SU REDDEN:

  Tijgerdelen worden verkocht als decoratie en voor de lucratieve Chinese geneesmiddelenmarkt. (Foto: Reuters)
  Meer dan 2.300 tijgers zijn in deze eeuw afgeslacht en illegaal verhandeld. Dat staat in een nieuw rapport dat aandringt op meer actie om de grote katten te beschermen. Ondanks een toename van de wereldwijde tijgerpopulatie, vertoont de illegale handel geen tekenen van afname, zegt een rapport van Conservation group Traffic.


  Maak melding

 22. Alleen maar leugens v.d. autoriteiten. Laten ze die zogenaamde oude en versleten bankbiljetten dan maar wijzen aan het volk. Maar dat kan men niet want het is er niet. Deze geldlading is gewoon in het kader van de monetaire financiering en het gevilg zal zijn dat op termijn de koers omhoog zal gaan.


  Maak melding

 23. De geldpers draait op volle toeren en dit is een zoveelste bewijs daarvan.
  Wat in 2014, 2015 en 2016 is gebeurd zal zich weer herhalen in 2019, 2020 en 2021. Namelijk monetaire financiering (geldpers aanzetten om ongedekt geld te pompen in de economie) v.d. overheidstekorten en valuta interventies uit de deviezenreserven v.d. Centrale Bank om de koers tijdelijk en kunstmatig op een bepaald niveau te houden tot aan de verkiezingen om vervolgens na de verkiezingen een situatie te krijgen dat de valutareserves op zijn en er niet meer geintervenieerd kan worden waardoor de koersen (en gekoppeld daaraan de winkelprijzen) weer als een raket omhoog zullen gaan.

  Ik weet het 100% zeker dat als gevolg van dit huidig beleid na mei 2020 de koersen voor de euro en U$ dollar omhoog zullen schieten tot zeker boven de srd 10. Met als gevolg weer een zwaar verlies van koopkracht voor het volk.
  Nu probeert men vanuit de regering, coalitie en de monetaire autoriteiten i.v.m. de aankomende verkiezingen de schone schijn op te houden alsof het goed gaat met het land maar zodra de verkiezingen achter de rug zijn en de buit binnen is zal de klap vallen voor het volk en zal je horen dat het land weer in een precaire toestand terechtgekomen is.


  Maak melding

 24. Dus als je een slag wil slaan gebruik je SRD om euro’s en us $ te kopen, Deze valuta’s blijven in ieder geval waardevast.. Na de komende devaluatie kan je deze weer omzetten in heel veel SRD’s.


  Maak melding

 25. Off topic

  PARAMARIBO – De economische vooruitzichten voor Suriname zijn door Fitch Ratings van ‘stabiel’ bijgesteld naar ‘negatief’. De kredietwaardigheid van het land is evenwel herbevestigd op ‘B-min’.

  De negatieve vooruitzichten weerspiegelen de verwachting van Fitch dat grote overheidstekorten en financieringsbehoeften, deels als gevolg van de uitgavendruk in verband met verkiezingen in mei 2020, zullen blijven leiden tot een snelle toename van de overheidsschuld in relatie tot het bruto binnenlands product (bbp). Dat staat in beoordeling die het ratingbureau woensdag heeft uitgegeven.

  Voorlopige fiscale gegevens voor de eerste helft van dit jaar geven, aldus Fitch, aan dat het overheidstekort op kasbasis ongeveer 10 procent van het bbp zal bedragen voor 2019. Onzekere financieringsopties, benadrukt door “de lopende monetaire financiering van de centrale bank”, dragen bij aan neerwaartse risico’s. Kwetsbaarheid van financiële systemen blijft een groot probleem.

  Desgevraagd merkt Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), tegenover de Ware Tijd op dat slechts begin dit jaar monetaire financiering van de overheid heeft plaatsgevonden. “De enige monetaire financiering is conform Artikel 21 van de bankwet. Er is geen enkele andere”, zegt Van Trikt.

  Fitch schetst in het rapport een niet al te rooskleuring beeld van staatsfinanciën. De uitgaven stijgen sneller dan de inkomsten. Als de regering niets doet “klopt dat wel, maar dat is base-line thinking”. Volgens de governor wordt hard gewerkt en de staatsinkomsten nemen toe. Van Trikt: “We moeten een inhaalslag maken.”

  Het begrotingstekort steeg in 2018 buiten verwachting tot 12,3 procent van het bbp, als gevolg van betaling van achterstanden aan leveranciers, loonsverhogingen, subsidies en overdrachten en rentekosten. Het nominale tekort was veel kleiner met 7,5 procent van het bbp, maar is minder relevant voor de financiering, aldus Fitch.

  Olie- en goudinkomsten van de overheid, ondersteund door extra inspanningen van de belastingdienst, zijn bijna terug op het niveau van vóór de prijsschokken van 2015 tot 2016. Echter, primaire uitgaven in relatie tot de schommelende staatsinkomsten, zijn moeilijk bij te stellen en rentebetalingen in 2019 stijgen naar 17,4 procent. In 2014 was dat nog 4,1 procent. Fitch baseert deze cijfers op data van het Bureau voor de Staatsschuld.

  Het ratingbureau verwacht dat de overheidstekorten ruim op 10 procent van het bbp zullen blijven in 2019 en 2020. Dit vanwege de verwachting dat in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar de uitgaven voor infrastructuur zullen toenemen.

  Voorlopige gegevens van het eerste halfjaar van 2019 laten een overheidstekort van 12 procent van het bbp op jaarbasis zien. De regering verwacht dat dit in de tweede helft zal dalen. “Dit komt overeen met de bruto financieringsbehoeften van de overheid van 14,3 procent van het bbp voor 2019. Structurele hervormingen vermindering van elektriciteits- en watersubsidies in 2016; een geplande belasting over de toegevoegde waarde in 2018 – zijn uitgesteld, waardoor de verwachting van Fitch dat de budgettaire kloof tot 2021 wordt verkleind, wordt verlaagd.”

  In reactie op het Fitch-rapport stelt het ministerie van Financiën dat de Surinaamse economie uit de diepe crisis van 2015-2016 is geklommen en groeit met ruim 3 procent per jaar. De verbeterde macro-economische condities zouden voorts blijken uit de sterk gedaalde inflatie, die sinds februari dit jaar lager is dan 5 procent, en de stelselmatige toename van de deviezenreserves van het land.

  Deze reserves bedroegen per eind juli 713 miljoen US dollar, goed voor vier maanden import. Worden de importen voor de mijnbouwsector daar niet bij berekend, dan stijgt de importdekking naar 5,8 maanden. In de opleving verbeteren de staatsfinanciën verder, stelt het ministerie.

  De aankondiging van een mogelijke grote nieuwe olie-ontdekking kan Suriname helpen nieuwe internationale financiering te verkrijgen, zegt Fitch. Dit wordt beaamd door Van Trikt. De regering zou tegen gunstige voorwaarden op de internationale kapitaalmarkt financiering kunnen krijgen.

  Staatsolie kondigde deze maand aan dat het bedrijf een derde near-shoreput boort. De voorlopige schattingen van het bedrijf stellen het potentieel op achthonderd miljoen vaten winbare olie. Dit zou een grote ontdekking zijn voor Suriname als verder technisch onderzoek bewezen oliereserves oplevert. De eerste productie zou volgens het bedrijf naar schatting over drie tot vijf jaar plaatsvinden.


  Maak melding

 26. Na dagoebal poesi, gaan alle ndp paria’ s eten, als ze oerdom in 2020 weer voor vijf gaan. Dagoebal soep met poes, gratis te ocer en ook rijst met bruine bonen met gedroogdekakkerlakken, kikkers en wormen in blik uit mama China.
  Laatst motjo Lena kong aksi oma wat uien, a klage gi oma, fa kang dat sma e werke baas tegen. Opa aksi sa ai bedoel, a taki, mi na wang djadja ndper en alla san sa baas e doe is paars KUUT.


  Maak melding

 27. Dezelfde ambtenaren die voorafgaand aan de vorige verkiezingen,
  voor het Volk hebben VERZWEGEN hebben, dat er
  ruim DRIE MILJARD Ongedekte bankbiljetten waren gedrukt en
  uitgegeven, komen nu met sussende woorden !

  Langer dan een jaar hebben deze topambtenaren, de minister,
  de governor CBvS en de president gezwegen. Na de vorige verkiezingen
  kwamen de heren, te laat, aanzetten met een kulverhaal !
  Daarom is de SRD toen zwaar GEDEVALUEERD !

  Er is grote vrees dat deze regering olv dezelfde DDB, Ons land wederom
  een ZWARE DEVALUATIE zal bezorgen !

  Als Staat teveel uitgeven, zonder geld te verdienen als land, leidt tot
  financiele CHAOS !

  De Financiele rampsituatie in Sranan zal helaas nog enige tijd
  voortduren, als gevolg van Paars WANBELEID !


  Maak melding

 28. De geldmachine draait op volle toeren. Er is geen tegenwaarde en geld is dus gewoon papier geworden die totaal geen nut heeft. Nu kan de boeven regering hun verplichtingen nakomen, maar wat heb je hieraan vraag ik mij af. Wat is je papieren geld nog waard.

  In het licht van de aanstaande verkiezingen is het walhalla feesten. Nu maar geld en pakketjes uitdelen om straks stemmen binnen te halen in mei 2020.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.