Indonesische parlementsleden willen historische band met Suriname verstevigen

12
Indonesische parlementsleden willen historische band met Suriname verstevigen

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken in Suriname heeft deze week een delegatie van 11 Indonesische parlementsleden verwelkomd. De delegatieleider Utut Adianto bedankte namens de Indonesische Overheid de Surinaamse regering voor de steun die zij aan Indonesië bood bij de verkiezingen voor de zitting van Indonesië, in de de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarnaast benadrukte hij dat de delegatie als doel heeft om de historische band die reeds tussen Indonesië en Suriname bestaat te verstevigen.

In het verleden had president Soeharto Suriname een bezoek gebracht. Verschillende Surinaamse staatshoofden zoals president Ronald Venetiaan, president Desiré Delano Bouterse en recent de minister van Buitenlandse Zaken Yildiz Polak-Biegle, bezochten Indonesië om de bestaande relatie tussen Suriname en Indonesië te consolideren. Door in de toekomst op verschillende maatschappelijke terreinen samen te werken kan er een verdere verdieping en bekrachtiging van de historische band worden verwezenlijkt.  Een wens die zowel door Indonesië als Suriname wordt uitgesproken. 

Uit een aantal geplande beleefdheidsbezoeken deden de parlementariërs het ministerie van Binnenlandse Zaken het eerst aan, op dinsdag 20 augustus. Minister Noersalim sprak zijn zorg uit over het teloorgaan van de Javaanse taal en uitingen van cultuur. Hij acht het van belang dat de Javaanse taal en uitingen van cultuur behoed worden voor verdere teloorgang. Een samenwerkingsverband op dat gebied acht Utut Adianto vanzelfsprekend. Er zouden vanuit Indonesië taal en cultuur docenten naar Suriname gestuurd kunnen worden om de gewenste trainingen te verzorgen.

Verder werd aangehaald dat de verschillende beleidsgebieden van het ministerie van Binnenlandse Zaken, CBB, Bureau Religieuze Aangelegenheden en Bureau Gender Aangelegenheden, de terreinen zijn waar samenwerking zou kunnen plaatsvinden. Tussen het Nationaal Archief Suriname en het Arsip National Republic Indonesia zal dit jaar nog een memory of understanding (M.O.U.) worden getekend. Wat gendergelijkheid aangaat heeft Indonesië een wettelijk quotum ingesteld van dat tenminste 30 % van de bestuurlijke en politieke functies die door vrouwen dient te worden ingevuld, zo liet een van de Indonesische parlementariërs weten.  Op het gebied van ondernemen staan er ook vele mogelijkheden open die moeten worden verkend. Voor wat betreft toerisme bijvoorbeeld is veel nog onontgonnen, terwijl er bij de bevolking wel behoefte bestaat om elkaars land te leren kennen.

Untut Adianto beëindigde het bezoek met de woorden dat hij en zijn delegatie de 30-urige vliegreis niet slechts uit vriendschap voor Surinamers hebben ondernomen, maar dat het meer is om gezamenlijk invulling te geven aan een toekomst waar beide partijen baat bij hebben.

12 REACTIES

 1. Miss Piggy had hier niet moeten staan, maar de voorzitter van het Surinaamse parlement, in het kader van de scheiding der machten. Dat kennen ze daar niet, want regering en parlement gaan samen opstap. Maar het parlement hoort de regering te controleren. Welke banden zullen worden aangehaald. Een gemiddelde Indonesische parlementariër is beter geschoold dat een Surinaamse. Een Surinaamse parlementariër mist de wereldoriëntatie. Die is alleen gericht op het dorp Suriname, maar verder komt die niet. En banden aanhalen voor Suriname staat gelijk aan bedelen.


  Maak melding

 2. Pieter kijk in jouw familie hoe jouw mensen eruit zien alvorens anderen te proberen te beledigen. Als he niets nuttigs mt je snuit te zeggen hebt hou het dan. Volgens jou zijn je vhp gasten hoog opgeleidt.
  Rot toch op racist. Achter je anonieme profile kan je stoer doen


  Maak melding

 3. Welkom in Suriname. Ik wil aan de delegatie uit Indonesië vragen om mogelijkheden te onderzoeken voor de vestiging van 50.000 mensen uit Java in Suriname.


  Maak melding

 4. En weer worden de verblijfskosten van onze gemeenschapsgelden betaald om deze grote delegatie op te vangen. Onze oudjes zitten te verpieteren en bestolen in de smerige verzorgingshuizen. Deze Yildiz staat met een grote grijns op haar smoel weer handjes te schudden. Wanneer gaat zij het initiatief nemen om te gaan helpen de toiletpotten in de verzorgingshuizen schoon te maken?? Hulp bieden om onze oudjes te verschonen en eten en drinken te geven. Onze gezondheidszorg hier is zero. Wanneer wordt zij nu een keer opgedonderd.
  Samenwerking? Begin eerst in eigen land zaken op orde te krijgen. Hopelijk worden er geen containers met drugs maar Indonesie verscheept.


  Maak melding

 5. Welkom Indonesische delegatie . Investeren in Su. Wat zou dst zijn? De Javaanse taal is complex. Tegen ouderen en superioren spreek je een geheel andere taal met een eigen vocabularie. Spreken tegen gelijken en onderling gebruik je ngoko met zijn eigen vocabularie. Practisch moet je twee talen leren.Voor mij mag je boso droppen en alleen maar ngoko gebruiken. Democratisch gelijke rechten. De contract arbeiders waren gelijk in rang.De meesten waren jonge mensen.


  Maak melding

 6. @ Ram Singh
  Dat zal de voornaamste reden zijn van hun bezoek.
  Maar niet alle snoep is lekker, soms zijn het zuurtjes

  Gelukkig voor de Surinaamse belastingbetaler zijn ze maar met een paar man gekomen.
  Slechts 5 bewindslieden met hun partner (10 man maar, haha)
  De rest paste niet op de foto.
  Suriname heeft ook een uitnodiging ontvangen om op de thee te komen


  Maak melding

 7. “Minister Noersalim sprak zijn zorg uit over het teloorgaan van de Javaanse taal en uitingen van cultuur. Hij acht het van belang dat de Javaanse taal en uitingen van cultuur behoed worden voor verdere teloorgang.”.

  Dan moet hij minder heulen met de NDP, waar alleen de Neeigher Tongo gesproken wordt en alleen de Neeigher cultuur wordt gepromoot.


  Maak melding

 8. Onbegrijpelijk dat Suriname de zgn historische banden met een streng islamitisch land verder aan te halen.
  Indonesie kent geen godsdienst vrijheid en vrouwen hebben er helemaal niets te zeggen.Nog steeds worden
  Christenen van wegen hun geloof vermoord en kerken worden door deze lieden in brand gestoken.
  leuk he .
  leo Snel


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.