Geen groenten en fruit meer mee met KLM vanuit Suriname naar Nederland?

50
Geen groenten en fruit mee met KLM vanuit Suriname naar Nederland?
De bekende winkel op Zanderij in Suriname, waar groenten en fruit gekocht kunnen worden.

KLM-passagiers die vanuit Suriname naar Nederland reizen, zullen per 1 september mogelijk geen bladgroenten of fruit mogen meenemen. Dit omdat de Europese Unie (EU) de maatregelen op import van groenten en fruit heeft verscherpt en naar verluidt per 1 september wijzigingen doorgevoerd zullen worden in de zogenoemde Fytorichtlijn.

Een woordvoerster van de KLM verklaart tegenover de redactie van Waterkant.Net dat de Fytorichtlijn beschermende maatregelen zijn tegen import en verspreiding van schadelijke organismen en plantaardige producten in de EU. Als de wijzigingen daarwerkelijk uitgevoerd zullen worden, heeft KLM geen ander keus dan zich ook daaraan te houden.

De woordvoerster zegt verder dat Suriname op dit moment niet voldoet aan de voorwaarden om deze producten uit te voeren naar de EU, vandaar het niet meer mogelijk zal zijn. Zij benadrukt dat het echter nog niet zeker is dat de wijzigingen per 1 september door de KLM doorgevoerd zullen worden.

Volgens haar is het mogelijk dat die gewoon aangehouden worden, vandaar de maatschappij nog niet met alle zekerheid het besluit kan meededelen.

50 REACTIES

 1. Ben er niet rouwig om want alles dat er in suriname is ,vind je ook in nederland.het zit de mensen tussen de oren dat het lekkerder is .komt bij kijken dat de groenten uit suriname heel duur zijn


  Maak melding

 2. Het is alleen maar rommel wat uit Suriname aan groente en fruit meegenomen wordt. Het zit tussen de oren dat groente en fruit uit Suriname voller van smaak zijn door de Surinaamse zonlicht . Waarom zorgt die zonlicht dan ook niet dat de Surinamers goed kunnen nadenken ? Waarom dringt de zonlicht niet tot hun hersenpan door ? Bovendien zijn de groentes die uit Thailand komen van hogere kwaliteit. Surinaamse manjas ? Kwa zoetheid is de manja uit Pakistan het lekkerst en stukken goedkoper ook. Oker en Sopropo ? Laat die uit Suriname gerust links liggen en pak die uit Thailand. Goed initiatief van KLM.


  Maak melding

 3. Je zal altijd idioten hebben die zelf geen ene moer verstand van zaken heeft en daarom op de initiatiefnemer, in dit geval KLM, afgeven.


  Maak melding

 4. En toch zullen velen geen gehoor geven aan deze boodschap. Ze zullen doen alsof zij het niet begrijpen of zullen het gekookt meenemen. Ding tranga jesie. Kant en klare bevroren eten wordt al veelvuldig meegenomen. Wat gaan men hiermee doen.


  Maak melding

 5. Vanaf 1 september 2019 niet alleen 100% controle op drugsbezit, maar ook 100% controle op het bezit van groente en fruit uit Suriname……
  Wat wordt de volgende beperking?


  Maak melding

 6. Ach, ik eet bijna nooit Surinaamse groente.
  Peperduur!!! Ook al wordt die antroewa in Nederland geplant. En het zit ons niet tussen de oren. Antroewa uit Su is veel lekkerder dan de antroewa die ze in Nederland planten.
  Maar mij maakt het niks uit. Er is genoeg groente te halen voor €5,-. Dan 2 sopropos die je voor €5,- krijg. En als je niet oppast verkopen ze je ook neppers, die helemaal niet lekker zijn.

  Mensen gaan het in hun portemonnee merken. Kicken ze gelijk af van die dure groente.
  Broccoli, spinazie, snijbonen, sperziebonen enz enz heel lekker. Voor weinig geld ( ivm de Surinaamse groente).


  Maak melding

 7. Hemeltjelief wat een stelletje kneiperts ook. Dus als hoog bezoek komt dan schotelt sommigen het bezoek een “exclusief “ maal voor van broccoli en spercie boontjes ? Vergeet de speklapjes niet.


  Maak melding

 8. Groenten en vruchten vrij importeren brengt risicos met zich mee. Fruit flies kan miljoenen schade aanrichten aan de locale oogsf.Bijv. de sinaasappel oogst. Andere insecten kan
  andere vruchten en groenten aantasten. Zo verbieden is niet uit de booze.


  Maak melding

 9. Eindelijk al dat domme gesjouw van de zeurpieten families die alles moeten brengen want is lekkerder. Kan je vertellen het land waar je gaat eet je. En overzee brengen is gewoon gestoord. Dus lekker in je eigen lang vreten. En maak de tickets duurder zodat die jankers nog harder janken


  Maak melding

 10. Blijkbaar kunnen sommigen het niet vergeten dat een regel een regel is…tip aan Klm maak ruimte voor een lopend bufet…voor aankomst zit alles in de maag…


  Maak melding

 11. Haha,
  Kneiperts, hoog bezoek, exclusief.
  Ik schep niet op, maar hoog bezoek zou ik ook geen bordje rijst sopropo presenteren.
  Dan huur ik een catering.

  Verder zeg ik niks, want ik kan me voorstellen, dat er ergens paniek heerst. Als je handeltje verloren dreigt te gaan.
  O lala.


  Maak melding

 12. Ga gerust uw gang en zet het bezoek een karig en niet voedzaam maal van sperziebonen en broccoli voor. Voor mij een teken dat het bezoek niet wordt gewaardeerd. Aaai boi


  Maak melding

 13. Wat jammer voor de Surinamers die gewend waren het witte spul tussen de groente te verbergen. Surinamers zijn echter creatief aangelegd. Er valt vanuit Surinaams perspectief weinig op te boksen tegen de EU. Men heeft ontzettend geslapen omdat het al jaren gedoogd werd. De soep hoeft echter niet zo heet worden gegeten als zij wordt opgediend. Gewoon het zich naar schikken en de zaakjes op orde brengen. Daar is men mee bezig maar voor sommigen komt het ietwat te vroeg. Suriname moet goed begrijpen dat vanuit EU en Amerika men sowieso de laatste jaren bezig is met allerlei verscherpende maatregelen dan wel nieuwe wetten en regels om ordening te scheppen betreffende het indammen van de criminaliteit (witwassen o.a) en het bevorderen en in stand houden van de algemene gezondheid van de Europeaan en Amerikaan. Bovendien is de boer zich steeds meer gaan richten op het telen van exotische producten.

  Neem nu een voorbeeld als Madame -jeanette; deze pepersoort die tegenwoordig in grote supermarktketens verkocht wordt ,komt van eigen bodem. Het is langwerpig, smal en ietwat minder pikant dan de Surinaamse. Het aroma valt ook niet te vergelijken met de Surinaamse. Althans ,dat is mijn indruk . Volgens mij is het even duur of zelfs duurder dan de Surinaamse variant. De afzetmarkt betreft klanten die gewend zijn aan pittig eten. Daar moet je niet bij de doorsnee Hollander wezen. Mede door maatregelen aan te scherpen binnen de EU, kan de Nederlandse boer zijn exotische producten kwijt aan de Surinamer en andere volkeren. De Surinaamse toko’s hebben al een dik probleem. Smaken verschillen ,doch Surinaamse groente vind ik veel lekkerder dan lokale groente. Ik bedoel, vergelijk eens een Surinaamse sopropo met een witlof. I kan tak’ san yu wani, Sranan gruntu switi sote, nomonomo na leki fa a switi, na so a diri tu. Hopend op betere tijden.


  Maak melding

 14. financieringsflexibiliteit is beperkt geworden. In de periode 2017-2019 heeft de regering haar externe financieringsstrategie verlegd naar duurdere leningen van China (6% geschatte gemiddelde kosten) en andere bilaterale en commerciële bronnen, terwijl multilaterale instellingen de netto nieuwe leningen niet hebben uitgebreid sinds het IMF-programma van Suriname in 2016 van de rails liep (netto multilaterale uitbetalingen waren bijna nul tussen 2017-mei 2019). Beperkingen op de binnenlandse markt brachten de overheid ertoe om nieuwe financiering uit niet-traditionele bronnen in 2018 te verkrijgen en de centrale bank (2,4% van het bbp netto nieuwe financiering) verhoogde in 2019 de buitenlandse staatsschuld/bbp in vreemde valuta tot 9,1 % in mei 2019. Meer dan een verdubbeling van de 4,3% in 2016.

  Fitch verwacht dat de staatsschuld/bbp van Suriname eind 2019 zal stijgen naar 79% (in 2018 was het 72%), ruim boven de huidige ‘B’-mediaan van 50%. De grote financieringsbehoeften van de overheid te midden van oppervlakkige lokale kapitaalmarkten en stijgende financieringskosten hebben het opwaartse verloop in de schuldquote versterkt, waardoor risico’s voor de houdbaarheid van de schuld zijn toegenomen. De rentelast is bijna het dubbele van de huidige ‘B’-mediaan. De coupure van driekwart van de overheidsschuld in vreemde valuta stelt deze bloot aan valutaschokken. De enige wereldwijde obligatie vervalt in 2026.


  Maak melding

 15. Terecht, overbodig gebruik van landbouw giften, pesticides, en andere giftige spullen, waar geen Surinamer/Nderlandse Surinamer zicht op heeft,brengt het gezondheid van mensen in gevaar, het percentage kanker stijgt met de dag onder het bevolking van Suriname.
  Ook Kwik in Vissen, Garnalen,Krabben. enz. daar staat ook niemand stil bij.
  Kortom Suriname heeft wereldwijd alle verdragen en protocollen getekend, maar uiteindelijk voldoet Suriname aan geen een voorwaarde. Kotr gezegd het is een groot rotzooitje.


  Maak melding

 16. Dit vind ik jammer. Nog snel even een paar Surinaamse sopropo , antroewa en tayerblad kopen . Surinaamse groenten zijn toch lekkerder dan uit de kassen van Nederland. En als ze last hebben van een of andere bacterie betekent dit dat er weinig pesticiden zijn gebruikt.


  Maak melding

 17. Prade:heeft in de afgelopen maanden een groot netwerk van drugs-, wapen- en anabolenhandelaren opgerold. Er is beslag gelegd op 450.000 euro aan contant geld en banktegoeden en voor meer dan 1 miljoen euro aan xtc, anabolen en geneesmiddelen.


  Maak melding

 18. Het probleem van Suriname is dat zij eerst onder lijve moeten ondervinden voordat zij tot aktie overgaan. Er wordt heel lang door de EU geroepen dat er strengere eisen zullen komen en dat landen maatregelen moeten gaan treffen. Surinamers waren nog aan het slapen. Je kan ze ook niet kwalijk nemen. Is hun mentaliteit. En als het hun treft schreeuwen ze moord en brand, maar ze hebben zelf een potje van gemaakt.


  Maak melding

 19. Geen groenten en fruit uit sur toegestaan in ned. Beste mensen, surs niet meer reizen naar ned. Ga lekker naar de V.S.

  Voor neds geldt hetzelfde.
  Laat de vlieglijnen van KLM en SLM doodbloeden.


  Maak melding

 20. In Nederland is alles in overvloed te krijgen en ik begrijp dan ook niet dat de Surinaamse reiziger zo nodig overvolle koffers met fruit en groente met zich moet meezeulen. Alsof men in Nederland honger leidt.
  Als je zo afhankelijk van Surinaamse groente en fruit bent dan blijf je toch daar ?


  Maak melding

 21. Eeuwig gedonder over alles van Su. Maar nl heeft eeuwig schandalen met vleessoorten en hun groente en rijst uit bepaalde landen. Hun fruit ook. Zg zijn ze super voorzichtig maar in hun land staat kanker op hoogste tree.
  Eten jullie maar je nasie en bamie uit blik. Die troep die ze gebruuken om hun kip/vlees van 1 jaar vers te laten lijken is super gezond.


  Maak melding

 22. Yes Wendy bam in your face…
  Hoe weten wij dat de hollanders ons geen plofkippen aanbieden in de slagerij/op de markt??😂😂😂.Vlees in NL eet ik al niet,maar in suriname vreet ik het bij de pondjes.
  Gekke kippen blabla ziekte…nasi in blik met kikkerbilletjes ga zo maar door..eet smakelijk jongens😎😎

  Wanneer worden wij 1 zoals de arabieren.
  Anderen roepen hier tickets mogen duurder.
  Weer anderen waarom de surinaamse zon ons niet wijzer of wakker maakt.Aan hen die zoveel afgezaagde reacties hier neerzetten zijn het alleen maar Broccoli, spinazie, snijbonen, sperziebonen vreters en op hun 45ste al op die ouwe bejaarde blanke sletjes en boeren in die goodbye girls and boys bejaardentehuizen lijken.Tja krijg he van al dat gespoten en gekweekte hollandse troep.

  KLM/Nederland is voorzichtig.???
  Zo voorzichtig dat ze met katten en honden uit 1 fucking bak vreten aan tafel.Zag met eigen ogen waar een hollander zat te vreten en zijn hond een stuk worst laat pakken van de zelfde vork dat weer in zijn boerensmoel gaat…Damn hoe voorzichtig zijn de hollanders?? .En zo staan ze nummer 1 op de lijst van kanker alzheimer en parkinson en niet vanwege onze surinaamse groenten…hier A U B.

  Het boeit mij geen ene reet wat men gaat denken over regels en verdracht maar 1 ding vergeten velen suris dat wij als mens zeker rechten hebben en recht van spreken.

  Dus makkelijke weg kiezen.
  Vlieg met SLM
  Gun SLM alles.
  Laat ons surinaams groenten maar zitten wat beter groeit onder de zon zonder chemische europese shit.Brexit is on his way nederland en kijk straks wat je wel.of niet gaat toelaten…of word het 10% controle op ingevoerde levensmiddelen uit suriname???


  Maak melding

 23. Wendy,

  al die “ongezonde” troep uit Nederland, sta jij maandelijks reikhalzend naar uit kijken als er weer een pakket gestuurd is, anders hebben jullie helemaal niks meer te vreten in dat mislukte, corrupte, criminele cocaïne land. Paarse huilebalk.


  Maak melding

 24. Wendy in Holland eten we betere bami en nasi. Jij en damsco zijn gewoon jaloers dat jullie in Suriname wonen en jullie ouders erg dom waren om te blijven in een corrupt land. En dat jullie twéé nog in een boom wonen zegt genoeg over jullie werk en leer mentaliteit.


  Maak melding

 25. Ach ach ach men klaagt over de hoge prijs voor Surinaamse groente en fruit en geeft de voorkeur aan Nederlands geteelde bladgroenten als spruitjes, rabarber(ook bruikbaar als vibr maar dan batterijloos) sperziebonen broccoli maar als hoog bezoek komt dan wordt een te dure catering ingehuurd. Dan opeens doet de prijs er niet meer aan toe want goede sier moet gemaakt worden. Ja mevrouwtje je verraadt je eigen land he ? Daar zijn de Surinamers toch zo goed in, geen eergevoel en altijd opgaan in de grote meute der Zeute.


  Maak melding

 26. Heeft allemaal te maken met drugssmokkel. Ai, opa taki, nu ook geen groente en fruit meer, eerst waren het euro’s die baas en Boefdraad en drugsmaffia wit wasten. Ai oma taki, een heel volk, en gelukkig ook al die paarse paria’ s schijten en pissen, allemaal om een sterfelijk duivels bezeten mens en zijn duivelse trawanten. Alles moet buigen voor deze ma pima vervloekte misdadig ndp roversregiem. Soso paarse vloek, met dank aan al die ma pima ndp paars stindkende dagoes en poezen, ezels, ezelinnen en varkens.


  Maak melding

 27. Gillermo
  Klm loop naar je moer..!!!!
  We hebben jullie niet nodig..!!!
  Gaan jullie je rotzooi eten met hormonen…!!!
  Sranang sani….wi sani.

  Je zelf goed informeren , het niet de KLM, MAAR DE EUROPESE UNIE, MAAR GOED JIJ JE ZIN GEWOON MET SLM VLIEGEN EN IN AMSTERDAM KOM JE ER IN EENS ACHTER DAT JE EEN BOETE MOET BETALEN VOOR INGEVOERDE GROETE EN FRUIT, MAAR GOED GEAARDGEAARDTTE SURINAMER GEWOON JE KOP IN HET ZAND STEKEN ,EN BRULLEN IK NIET BEGRIJPEN.
  EN NATUURLIJK HEBT JE NEDERLAND NIET NODIG, DAT HEBT JE DE LAATSTE 43 JAAR WEL LATEN ZIEN , HET GAAT GEWELDIG IN SURINAME HET IS EEN TWEEDE DUBAII, WENS JE VEEL SUCCES


  Maak melding

 28. EU volgt het voorbeeld van Australië.
  Laat Suriname ook zo’n eisenpakket neerleggen voor producten uit de EU.
  Mensen die kaas, appels, perzikken enz. meenemen naar Suriname kunnen het dan achterwege laten.


  Maak melding

 29. Waterkant.net: jullie zijn een echte copy-paste nieuwssite. Hebben jullie geen eigen nieuws? Alles kopieren jullie van DWT, De West, Suriname Herald, Dagblad en Starnieuws.


  Maak melding

 30. Sommige mense, fooral die uit euroopa, hebbe feel bakterie en fierus in ligaam. Dang je moet se alemaal kontroleere as se op sgiphol terug koome? Wand misgien se fersprijde siekte in heele lant.


  Maak melding

 31. Ik ben geen voorstander van het reageren op dit soort berichten, maar lieve ,lieve mensen. We zijn toch surinamers? Of niet ? Laten we reageren op het bericht. Iedereen heeft recht op een mening, maar waarom elkaar kleineren, afmaken met harde woorden en elkaar uitschelden? Dat is iets dat ik echt vreselijk vind en terwijl ik mijn kids leer, wij surinamers , zijn zo trots op wie wij zijn. Laten wij dat ook zijn zonder elkaar neer te Halen als wij een mening hebben die niet strookt met jou mening . Verder vind ik t wel erg jammer, want ik proef wel het verschil met groenten die ik hier koop en doe ik daar koop. Maar dat is MIJN mening. Gezegende dag iedereen.


  Maak melding

 32. Dan zal Nederland groenten uit andere tropische landen moeten importeren. Ik hoop dat ze op de groenten vermelden uit welk land ze vandaan komen. Uit mijn reactie mag u de conclusie trekken dat ik geen tropische groenten uit Nederland ga kopen. Dat heb ik overigens nooit gedaan. Deze groenten zijn qua smaak minder dan uit de tropische landen.. Dus als dit een daad van protectionisme is, is deze gedoemd te mislukken. Mensen boycot de tropische groenten uit Nederland.


  Maak melding

 33. Beste Forum Schrijvers.
  Waarom gaat suriname niet op haar eigen benen staan. Sur is een verdorven en een corrupte land. Overal gaan ze hun handen ophouden. Schande toch. Verkopen al hun staatseigendommen voor een prikkie. Gewoon een boeven bende daar.

  Slechte gezondheidszorg, lees artikel van vandaag dat er medicijn tekorten zijn in nickerie, medisch personeel komen met bosjes uit Cuba, wat is hun beroepscapaciteit waard, economie is aan diggelen.

  Iedere maand gaat een volle vrachtboot naar suriname met allerlei soorten goederen, machines en medicijnen met een totale waarde van 200 miljoen euro. En dit wordt allemaal gefinancieërd door de surineds.
  Geloof mij, wanneer de surineds het laten afweten dan gaat de sur bevolking letterlijk gras moeten gaan eten.


  Maak melding

 34. Wat een domheid lees ik weer. Als KLM het niet meer mag, dan zal SLM zich ook eraan moeten houden. Ze willen hun enigste vliegtuig niet kwijt raken door hoge boetes. En de mensen die vinden dat ze niet meer naar Europa moeten reizen…… om hoeveel reizigers gaat het ? Miljoenen?? Whahahahahahahahahaha!! Wat een afgang voor de intelligentie!!


  Maak melding

 35. Beste mensen, jammer dat veel producten niet meer geimporteerd mogen worden uit Suriname; de gewone hard werkende landbouwer of fruitteler wordt hierbij getroffen, ze zijn hun afzetmarkt kwijt .wat denk je over droge garnalen enz;
  heel jammer ;wat nog rest is dat er een controle instantie komt in Suriname waar alles gecontroleerd wordt op de juiste waarden en de landbouwer/ veeteler instructies krijgt hoe ze het wel goed moeten doen on toch hun spullen te kunnen exporteren. dat is ook goed voor de Surinaamse bevolking.
  vergeet niet er wordt ook veel via Frans Guyana geexporteerd.
  Men heeft misbruik gemaakt door drugs enz te verzenden tussen de groentes. HEEL JAMMER ALLEMAAL


  Maak melding

 36. De KLM = Koloniale Luchtvaar Mij heeft het recht NIET om groenten en fruit van hun passagiers te weigeren uit Suriname het is in hun bagage.

  Gaan ze die wet ook voor alle andere landen toepassen?

  De EU heeft wel het recht om inkomende groenten en fruit na aankomst in beslag te nemen en vernietigen als ze niet conform aan de eisen zijn.

  Waar is mini ster par misser waarom is hij muisstil of is hij op reis in het buitenland.

  Deze regel is gewoon gemaakt om Surinamers te pesten en laten zien wie de baas is.

  Niemand is doodgegaan in Nederland door het eten van groenten en fruit uit Suriname of er ooit een zieke en plaag uit Suriname naar Nederland gewaaid uit groenten en fruit uit Suriname?

  Ik heb het niet over 100% controle.


  Maak melding

 37. Nu weer zgn, een onbekend, bedrag van het Fed.
  Vorige week een vliegtuig vol met, een onbekend, aantal bijgedrukte bankbiljetten.
  Transparantie houden die paarse Daltons niet van.


  Maak melding

 38. Wat beledigen sommige mensen hier hun intelligentie. Als KLM het niet mag, zal SLM het ook niet mogen. Weer een reden om op Holland te schelden?? We kunnen in Nederland alles vinden, goedkoper en lekkerder. Rotzooi uit Suriname is met allerlei troep bespoten. Kijk maar hoe men met de natuur omgaat. Dus zo heilig is het leven in Suriname echt niet. Wat een domheid!!!


  Maak melding

 39. Heel wat komen uit het modder. En wonen in Nederland . En zijn zo negatief. Over Suriname. Moet men niet naar Suriname gaan blijven jullie beter . Kijk naar de Turken en Marokkanen zijn nooit negatief over hun land . Men moet ook blij zijn dat men hier woont anders hadden ze ook niks daar


  Maak melding

 40. Suriname word dom gehouden. Tropische insekten halen de winter niet en kunnen niet tegen de kou. Ik heb nog nooit een Surinaamse fruitvlieg gevangen en tropische fruitvliegen komen alleen in warme landen voor. Ik heb meer dan 300 artikelen en in 15 landen al gepubliceerd. Suriname moet de gevallen vruchten bestralen en terug zetten. Ze paren wel en kunnen geen eiren meer leggen. Dit is veel goedkoper dan de gevaarlijke gif en vallen helpen niet. Meer over mij, zie in google Dewanand Makhan en zie in afbeeldingen.


  Maak melding

 41. Niet verhuizen uit Suriname, als surinaamse groenten en fruit zo belangrijk is.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.