Surinamers in Nederland willen bijdragen aan ontwikkeling toerisme Suriname

37
Toerisme Suriname
Archieffoto: Nederlandse toeristen in een boot in Suriname.

Surinamers die in Nederland wonen en werken willen graag ook een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de toerismesector in Suriname. Om dit doel te kunnen realiseren is de belangenorganisatie Suriname International Association of Travelers (Siat) opgericht.

“Eén van de belangrijkste sectoren in Suriname die de grootste potentie heeft om Suriname vooruit te helpen is de toerismesector. Wij willen ons daarom inzetten voor het internationaal promoten van Suriname als vakantiebestemming en het professionaliseren van de Surinaamse toerismesector”, zegt woordvoerder Tim Petrisie. 

Siat wilt samen met haar partners een toerismegroei van minstens 25 procent per jaar realiseren in de komende vier jaar. Een der plannen van Siat is om Suriname onder de aandacht te brengen van miljoenen nieuwe toeristen wereldwijd. Hiervoor zal de organisatie jaarlijks enkele tientallen programmamakers van over de hele wereld naar Suriname brengen om het land te belichten.

Siat gaat zich ook inzetten voor het verbeteren van de ervaring van personen die naar Suriname reizen.

37 REACTIES

 1. toeristen zoeken veiligeheid en vriendelijkheid zeker in deze tijd met de stijging van het aantal moordpartijen en een corrupte president die in nederland is veroordeeld laat Suriname zich niet van z’n beste kant zien ik moet heel hard lachen om dit artikel het is goed bedoeld echter als je heel helder denkt kom je tot de conclusie dat Suriname voorlopig geen geschikt vakantieland is HELAAS


  Maak melding

 2. Een toerist die in Paramaribo loopt heeft buiten de kathedraal en een paar woningen aan de waterkant niets te zoeken. Fort zeelandia is vaak op slot het VVV kantoor heeft geen medewerkers die iets kunnen uitleggen en ga eens het binnenland in je wordt niet door de wilde dieren beroofd maar door de organisatie die denken dat je miljonair bent. De taxi chauffeurs berekenen onredelijke prijzen. Ga eens met een koraal naar de schildpadden. Surinamers denken dat de toerist graag bestolen wil worden, maar thuis word de teleurstelling verteld en anderen vertellen het verder. Zelf geef ik aan iedereen die mij vraagt of ze naar mij toe willen komen adviseer ik te wachten tot juni 2020 dan wordt alles beter.


  Maak melding

 3. Ha haaa toerisme promoten voor suriname. Deze man is niet goed bij z’n hoofd. Er is geen hond die daar wil gaan wegens de rovers. Tim Petri kan het beste zijn bijstandsuitkering hier opzeggen en naar sur gaan om in het toerisme branche actief te zijn. Vanuit ned schreeuwen is het makkelijker dan ter plaatse je kunsten tonen. Pffffffffff


  Maak melding

 4. Het zou raadzaam zijn om het land veilig te maken voor de mensen die er zelf wonen. Het is wereldwijd bekend dat Suriname een drugsland is, roven, moorden. Criminaliteit is niet meer uit te bannen. De toeristen kijken wel uit. Degene die dit bedacht heeft probeert zijn eigen zakken financieel te vullen over de ruggen van de toeristen. Dit is echt lachwekkend. Velen hebben dit reeds eerder geprobeerd en is mislukt. Alleen de gedachten al dat alle huizen en winkels in Suriname van dievenijzer is voorzien, doet de meesten al rillen.
  Is dit dan uitnodigend??? Ik dacht het niet.


  Maak melding

 5. @Boeboe,
  Stop maar met jouw stommiteiten. Nederland staat aan de top in de wereld als het om de profuctie van drug gaat. De omzet aan Nederlandse drugs bedraagt 25 miljard Euro per jaar. Daar komen ze in de Nederlandse economie wel een eind mee weg.


  Maak melding

 6. @van dijk
  Door een unieke ervaring en gastvrijheid kan meer dan € 100/pers/dag verdiend worden.
  Om op de serengetti of in de Nogorrogoro te mogen zijn betaalt men per dag $ 90/ dag en aan verblijf, gids en veevoer ongeveer $ 200 /pers/dag.
  Het binnenland heeft veel te bieden dat voor veel mensen $ 300/dag/persoon of meer waard is.


  Maak melding

 7. Hoop doet leven.
  Nu kunnen de mensen in Su uitkijken naar de vliegtuigen vol witte mensen die onze bossen komen bewonderen.
  Geweldig toch.
  Dan kunnen zij DDB deviezen komen brengen.
  Advies: laat ze op zanderij ook verplicht
  €2000 wisselen .
  En bij vertrek uit Su mogen ze geen Srd meenemen. Dus vooral alles opmaken.
  🤣🤣🤣
  Leef voort lieve mensen…zo blijven wij hopen op betere tijden.


  Maak melding

 8. Hoop doet leven.
  Verplicht dan meteen al die witte mensen die uit de volle vliegtuigen stappen om op zanderij €2000 te wisselen voor srd.
  Dan hebben de gezagsdragers weer wat deviezen. Dan hebben de Surinamers misschien al de pakketten uit NL niet meer nodig.
  Droom lekker verder…die kloyo’s die zich gezagsdragers noemen moeten maar eerst leren een land te besturen en niet leegzuigen.
  Triest maar meer dan een bananen republiek waar rovers en drugs 24 uur heersen gaat echt geen toeristische trekpleiter worden.
  Blijf maar lekker voortdromen.


  Maak melding

 9. @Ab Rabrokie

  Geweldig idee om witte mensen te dwingen 2000 euro te wisselen. Daar komen ze denk ik massaal op af. Of zoeken ze een andere vakantiebestemming. Wat denk jezelf.


  Maak melding

 10. @Robles
  Nou nog niet zo lang geleden hebben ze mensen uit NL verplicht laten wisselen op zanderij…dat bloedgeld hebben ze indertijd zonder problemen in hun mpp gestoken.


  Maak melding

 11. Zinloos.
  Als professional die zich op universitair en hbo-niveau al 17 jaar probeert Suriname te helpen m.b.t. toerisme zeg ik dat het verspilde moeite is. De mensen willen gewoon niet en bovendien is de gemiddelde Surinamer niet toeristvriendelijk. Er is onvoldoende accommodatie en wat er is is zelfs duurder per nacht dan in Nederland. Voor een land met 550.000 inwoners en zoveel rijkdommen is het schandalig hoe het land er uitziet. Paramaribo is een vies vervallen halve vuilnisbelt.
  Ik heb samen met andere professionals verschillende plannen geschreven, trainingen verzorgd, allemaal gratis. Zodra ik mijn opsteeg op Zanderij terug naar NL werd alles meteen in de prullenmand gegooid;
  Men moet niet de vinger naar de autoriteiten wijzen. De algehele mentaliteit om er gezamenlijk iets van te maken ontbreekt en daar heb ik nachten van wakker gelegen als geboren Surinamer. Ik besteed er in ieder geval geen tijd meer aan. Dat is jammer want er zijn wel degelijk enkelen die willen.


  Maak melding

 12. @jojo,
  U vergallopeerd zich wederom met de bedragen die u Suriname toebedeeld. U noemt een onrealistisch bedrag over de werkelijkheid m.b.t. de drugsomzet in Suriname. Zelfs bij de kruimels van het door u geschetste bedrag die de criminelen zouden laten doorsijpelen in de samenleving of economie , zou de economie zeer sterk floreren. Ergo, de Surinaamse economie zou deze toevloed van geld het gewoon niet aankunnen.

  Het geld moet gewoon rollen. Het moet uitgegeven worden. Een groot deel van dit geld zou geinvesteerd worden in vastgoed. Projectontwikkelaars zouden vele woonprojecten opzetten omdat de woningnood groot is. De overheid zou ook niet geconfronteerd zijn met een tekort aan financiele middelen. Dit zou direct opvallen in binnen en buitenland. Ik denk dat u zich teveel laat beinvloeden door de nonsens verhalen die m.n. door figuren uit Nederland op de sociale media geplaatst worden. Deze figuren zijn door rancune, frustraties, jaloezie het spoor bijster.


  Maak melding

 13. Laat Suriname bij de voormalige Nederlandse Antillen in de leer gaan.Suriname is totaal niet toeristvriendelijk.Een voorbeeld.Ik had een flesje gemberbier gekocht om het heerlijk op een bankje op te drinken.toen het leeg was vroeg ik een voorbijganger of er een afvalton was waarin ik het flesje kon deponeren Zijn antwoord was erg vreemd.Man begin niet met de Hollandse dingen hoor.Gooi het in die trens.
  Het flesje heb ik maar bij me gehouden en op mijn vakantieadres in de vuilnisbak gedeponeerd


  Maak melding

 14. Vraag: moeten de Surinamers in Nederland Suriname toeristenvriendelijker maken of moet Suriname dat doen. Ik wil dit mooi initiatief niet torpederen, maar we weten dat Suriname decennialang toeristenschuw was. pas toen ze ontdekten dat er veel aan toeristen verdiend kon worden zijn ze veranderd. aan deze organisatie zou ik het volgende willen meegeven: ga na wat een toerist wil. ga na of Suriname dat kan geven en pleeg de nodige veranderingen. Mijn probleem? ik was een keertje in Suriname en moest zo nodig plassen in de palmentuin. Ik had geen andere keus dan gebruik te maken van een mijlenver stinkend toilet. Toen ik klaar was stond een vrouw buiten die geld van mij eiste omdat ik gebruik had gemaakt van het stinktoilet. Kijk, het is iets kleins, maar wel belangrijk om het toerisme op te vijzelen. Goede plas- en poepvoorzieningen


  Maak melding

 15. Nog meer toeristen? Hoe dan , su is duur en iedereen vlucht uit su. Je jeugd wordt steeds brutaler en crimineler. Je wordt opgewacht op zanderig en achtervolgt. Eenmaal op je bestemming ben je omringt met diefijzer die de toeristen al afschrikt. Praten jullie geen ka hoor. Ga het zelf ervaren. Surinamers op de zanderij zijn zo onbeschoft en wie zijn het allemaal, juist een soort volk, alleen maar creolen. Ik discrimineer niet , het valt iedereen op en ik kom voor uit.


  Maak melding

 16. Wat is het unieke van Suriname dat toeristen zou kunnen verleiden daar naar toe te gaan? Er zijn een aantal zaken: Men spreekt er Nederlands, er is koloniale architectuur, er is nog veel ongerepte tropische natuur en er is een veelheid aan culturen die je nergens ter wereld op zo’n klein oppervlak te vinden is. Ga naar Suriname en je hebt India, Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika bezocht.

  Voor cultuur reizen mensen naar Indonesië, India, Thailand en meer van dat soort landen. Daar is het in uitgebreidere en meer commercieel geëxploiteerd te bewonderen. Bovendien is het goedkoper en meer op toeristen ingesteld. Voor natuur kun je naar Costa Rica gaan. Dat is een heel mooi en veilig land, dat veel werk heeft gedaan om het aantrekkelijk te maken voor in natuur geïnteresseerde toeristen.

  Voor Nederlandse koloniale architectuur kun je ook naar de Antillen, Zuid-Afrika, Indonesië, Sri Lanka en wellicht is er zelfs in Guyana nog wat te vinden. Die landen bieden de toeristen ook andere zaken zoals natuur, cultuur en mooie stranden en een goed geoutilleerde toeristische infrastructuur met bekwaam en gastvrij personeel. Ook geen gezeur met deviezenregels en dure visa.

  De toeristensector zal voor Suriname altijd een bijzaak blijven, voor een beperkt aantal mensen een mooie inkomstenbron, maar geen deviezen tsunami zoals bijvoorbeeld op de Antillen. Beter kijkt men naar wat de mogelijkheden zijn die het land biedt voor de ontwikkeling van duurzame inkomstenbronnen.


  Maak melding

 17. @RobG
  Jij zit voor de zoveelste keer weer uit je verrotte keelgat te kletsen. Dat je een hielenlikker van de NDP bent is alom bekend. Haal Nederland er niet bij wanneer je eigen kooi gigantisch stinkt. Het gaat over mijn geboorte land waarin ik al jaren woon. Je zeurt over Nederland en toch woon je daar en geniet van een uitkering van Nederland. Het zou beter zijn om je handen uit de mouwen hier in ons land te komen steken. Er liggen immers heel veel taken op je te wachten. Grofvuil opruimen. Je klets omdat je over de oceaan woont. Denkt het veel beter te weten. Mister sabie so. Je kunt je maar beter nuttig maken op een andere manier en niet eindeloos je ogen en oren sluiten voor de realiteit. Je bent de grootste struisvogel die continue je grote zwarte kop in het zand steekt. Er zijn en gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en steek jij je kop in een grote berg zand. Wat ben jij waardeloos bezig om mensen steeds te bekritiseren wanneer zij hun eigen mening geven. Dit zegt veel meer over wie je bent loser.

  Sarie Torie


  Maak melding

 18. Mooi initiatief , maar ik vraag mij af hoe dat in Suriname zelf ontvangen zal worden. Surinamers in Suriname zijn over het algemeen niet happig om ideeën van anderen over te nemen of te leren hoe het beter kan. Die eigenwijze houding zorgt ervoor dat er nooit iets bereikt wordt. Gezien de ongerepte natuur van het land zou Suriname een super toeristische attractie kunnen worden. Maar daarvoor is er nog veel werk aan de winkel. En echt niet zo een stom voorstel zoals iemand het hier doet om op de luchthaven alle Nederlanders verplicht 2000 EUR te laten omwisselen . Het aanleggen van kindvriendelijke attractie parken, betaalbare en goed georganiseerde reizen naar het binnenland en vooral klantvriendelijkheid zijn een aantal voorbeelden waaraan gewerkt zal moeten worden.


  Maak melding

 19. Kondremangs
  Ik vind het een prachtig initiatief. ..waarom? Omdat geen van regeringen vanaf de onafhankelijkheid moeite gedaan hebben om toerisme te stimuleren door bv de tickets goedkoper te maken. ….of genoeg randvoorwaarden te creëren zodat grote investeringen gedaan kunnen worden door Internationale hotelketens …veiligheid. …ETC.. .vooral veiligheid is belangrijk voor massa toerisme. …..
  Er moet een mentaliteitsverandering komen over de gehele linie hier. ……er is genoeg te bieden en er gebeurt wel wat. .maar te kleinschalig en vrnl door particulieren. …ook nodigt het niet uit voor. ..vooral de meeste fotomangs. ..om diep het binnenland vooral in te gaan. ….men is bezig te surviven met de dagelijkse beslommeringen. ……en idd kan het vriendelijker naar gasten die ons land bezoeken. …..want hoe dan ook. ….wij zijn gastvrij. ….helaas worden we door de politieke abangies tegen mekaar opgezet wat niet bevorderlijk is voor de eenheid. …
  Het gaat goed komen met Suriname INDIEN we een andere regering kiezen. …want zolang DiDiBri en zijn boevenbende bij de njangpatoe zijn. .kunnen wij het vergeten en dat is jammer. ..want we hebben een kleurrijke bevolking met een gezamenlijke geschiedenis. ….als ik familie en vrienden uit Ptata op bezoek krijg. ..laat ik ze de schoonheid van ons land zoveel mogelijk zien zonder chauvinistisch te worden. ……
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 20. Suriname heeft potentie, als er een meedenkende regering zou zijn, zou het geen weggegooid geld zijn.
  Maar ook wij moeten leren omgaan met de toeristen en begrijpen dat hun plezier een inkomstenbron is voor ons.

  De groeten,


  Maak melding

 21. En welke betrouwbare Surinamers zitten er nu weer in deze stichting en wie zijn de partners?
  Of wil men weer handig geld “verdienen ” en dan weer snel van de aardbodem verdwijnen.
  Ik koester argwaan, want het is vaker gezegd: Suriname is geen vakantieland!
  Ok love it


  Maak melding

 22. Beste RobG

  Het BNP van Nederland is ruim euro 700.000.000.000 dat van Suriname nog geen euro 3.000.000.000
  dan is eur0 25.000.000.000 heel veel crimineel geld. echter een fractie.
  Er worden Coke verzendingen vanuit suriname onderschept met waarden van euro 100.000.000 en meer. aangezien er meer door komt dan onderschept wordt is een rekensom snel gemaakt.

  Dat Suriname nog draait komt door 2 elementen namelijk de giften uit nederland (geld waar geen productie tegen overstaat en uitgedeeld kan worden) en de coke transito.

  De Coke transito gelden maken het leven van een beperkt aantal mensen heel comfortabel achter hun muren. Deze mensen kunnen voor hun plekje europese prijzen betalen en hebben heel wat “Gofors” (Go for this /Go for that) die hun servicen zonder dat het te veel opvalt. Hun bank is vaal grond dat ze steeds ruilen als ze cash nodig hebben.

  Beste RobG ik sla de plank wel eens mis maar niet in dit geval.
  Het prettige is dat veel van deze coke mensen zo meteen klem zitten als er opgetreden gaat worden als de DEA komt assisteren middels het grote schepnet dat op het dak van de US ambassade alle telefoonverkeer opneemt en achteraf uit kan lezen/luisteren wat ze zoekt.
  Als er geen handel meer is in de grondjes etc. verdwijnt hun vermogen als sneeuw voor de zon.


  Maak melding

 23. @Hans van den Broek.
  na 25 mei ga ik mijn plan voor een goed boveneind markt toerisme concept weer afstoffen voor een monumentaal resort. 10 jaar geleden kreeg ik de erfpacht niet rond die de tour operator eiste. Nu zal men wel anders denken als er 200 mensen een eerlijke baan kunnen hebben aan het in de watten leggen van echte eco toeristen.

  Wat is er fijner dan in een hangmat boven een sula een boekje te lezen met een koopje thee ’s ochtens als de zon op komt en een boot met lol makende schoolkinderen onder je langs zien varen.
  Wat is er fijner om met een goede gids onderweg te zijn in het binnenland.


  Maak melding

 24. Baat het niet ,dan schaadt het niet. Goed initiatief. Nog beter als het centraal gecoördineerd wordt. Anders krijg je een situatie waar individuen, groepen en instanties langs elkaar werken. Suriname doet het vooralsnog met de toeristen uit Nederland met Surinaamse roots. Dat genereert ook een aardige bron van inkomsten .Dat is tevens de primaire reden waarom Suriname nog niet echt als een toeristisch land gekwalificeerd kan worden. De SuriNed komt vanwege familiebezoek ,vrienden en gewoon om een fatu te breken. Men blijft meestal in de stad hangen. Men vraagt niet zoveel. Dus heeft Suriname in de afgelopen decennia niet echt aandacht besteed aan de ‘wildvreemde’ toerist .Die gaat liever naar landen die welbekend zijn ,populair en genoeg attracties te bieden hebben. Qua naamsbekendheid is Suriname nog steeds onderbelicht. Jonge kinderen hebben niet echt iets te doen in Suriname. Die vervelen zich. De touroperators hanteren te hoge prijzen. Het zou beter zijn dat ze de prijzen aanpassen. Ook de Surinamer Jan met de pet , woonachtig in Suriname moet het zich kunnen veroorloven naar het prachtige binnenland te gaan. Wanneer het haast even duur is naar het binnenland te gaan als een reis naar het buitenland ,bijvoorbeeld Nederland ,Curaçao, Aruba ,Miami ,Belém, is de keus al gauw gemaakt.

  Goed te horen dat er Surinamers zijn die nog om hun land geven .Door initiatieven te nemen word je er niet slechter van.

  De Surinaamse bewoners moeten zich wel zich van hun beste kant laten zien. Schoonhouden van de stad ,natuur en omgeving. Toeristvriendelijkheid is een absolute vereiste. Infrastructuur ,vervoer en betaalbaar verblijf kan beter. Het is beter dat iets betaalbaar is zodat mensen vaker de trip maken, dan alles duur maken en de toerist komt vervolgens een keer en daarna zelden nog een andere keer.

  Suriname kan eventueel in de naaste toekomst een mooi afgebakend natuurpark aanleggen à la Krugerpark (wel omgerekend naar Surinaamse maatstaven), waarbij toeristen zich kunnen uitleven. The Big Five hebben we weliswaar niet ,maar hè ,een jaguar doet niet onder voor een leeuw. Een Reditigri niet voor een luipaard, een kaaiman niet voor een krokodil en als vervanger van de buffel nemen we een tapir. De anaconda blijft over ,de Tamanua ,ach man, dieren ,vogels en vissen en flora zat in Suriname. Watervallen ,rivieren ,kreekjes en bergen. Ontspanning zat.


  Maak melding

 25. Tourisme verbeteren lees ik hier.
  Heb net mijn online E-tourist card binnengekregen. Kosten voor 2 personen 2x USD 40 + 2 xUSD 14 service kosten. Totaal USD 108. Omgerekend ongeveer 97,50 euro + 3,50 euro transactiekosten. Dus een dikke 100 euro alléén voor het touristenvisum! Vorige keer was dat nog 60 euro voor 2 personen aan de balie op Schiphol. Je kunt zelfs al niet meer met euro’s betalen….


  Maak melding

 26. Ik ben met pensioen en zou een half jaar willen overwinteren. Echter als ik mijn ticket laat zien krijg ik geen toeristenkaart. Zo willen veel gepensioneerden dit doen. Brengt veel geld in het land. Daardoor ga ik maar naar Frans Guyane.


  Maak melding

 27. Helaas gaat dit niet lukken.
  Om te beginnen vanaf oktober wordt de toeristenkaart voor suriname weer duurder.
  De kaart is dan alleen nog online te krijgen voor USd 40 en daar bovenop USD 14 afhandeling kosten (jammer dat Waterkant.net daar nog niet genoeg aandacht aan heeft besteed). OOk zijn de tickets erg duur start ongeveer bij 700 euro. De zwembaden bij hotels in suriname zijn klein en sober. De excursie zijn schandalig duur. Het land zelf niet erg vriendelijk en veilig. Voor rond 700 euro zit je al in Mexico of Cuba en daar zit alles bij in (vlucht hotel all inclusive). En daar zijn vaak nog veel euker dingen te doen dan in Suriname.


  Maak melding

 28. Mooi initiatief… maar er moet nog zooooveeeeeel gebeuren om Suriname naar een hoger niveau te tillen qua toerisme.
  Ben absoluut geen pessimist en zie het graag gebeuren. Maar eerst een nieuwe regering met echte liefde voor Suriname
  en diens volk met Gods genade!


  Maak melding

 29. Forum schrijvers,
  Zonde voor jullie tijd om een zo’n uitgebreide reactie te geven. Met de domme zet van Tim Petrisie heeft hij aardig wat uitgelokt. Deze man is een bijstandtrekker in nederland en probeert nu wat te chappelen als iemand in zijn val trapt. Heisa voor niets.


  Maak melding

 30. De meeste mensen uit Suriname zelf die hier reageren weten niet eens wat er te doen is in Su,zij kennen alleen de casino en waterkant 😂🤣😂🤣😂🤣.
  Suriname is een prachtig land met veel optie’s,alleen moet je verder kijken dan je neus lang is.🤥


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.