Personeel agrarisch bedrijf Nationaal Leger getraind in verantwoord gebruik pesticiden

13
Personeel agrarisch bedrijf Nationaal Leger Suriname getraind

De afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft gisteren op het agrarisch bedrijf van het Nationaal Leger Suriname te Von Freyburg in het district Saramacca, het personeel getraind in verantwoord gebruik van pesticiden.

Tijdens deze training is er gekeken naar de manier waarop, het personeel zichzelf en hun naaste omgeving kunnen beschermen, tegen de nadelige effecten van pesticiden. Aan hun is gepresenteerd, wat er allemaal kan gebeuren bij het onbeschermd toedienen van pesticiden. Hoezeer niet alle gevolgen direct zichtbaar zijn, komt het bij sommige pas na verloop van tijd aan het licht. Daarnaast is de manier van hoe te meten en hoeveel spuitvloeistof (water met pesticide oplossing) wordt gebruikt in de praktijk uitgevoerd.

Door de leidinggevende ter plekke is aangegeven dat het Nationaal Leger het boegbeeld moet zijn van hoe producten op een verantwoorde wijze worden geteeld. Het kan en dat moeten wij met dit bedrijf kunnen waarmaken. LVV minister Parmessar heeft de afdeling het veld gestuurd, om zoveel als mogelijk de Surinaamse samenleving te informeren over het verantwoord gebruik van pesticiden. Het ministerie wilt hiermee de samenleving erop attenderen, om over te gaan tot het consumeren van veilig geteelde voedsel.

De bewindsman zegt dat het ministerie nog lang niet klaar is met het voorlichten. “Wij zullen elke dag op verschillende manieren bezig zijn met de samenleving, om haar bewust te maken over het onverantwoord gebruik van de bestrijdingsmiddelen”, meldt het ministerie in een persbericht.

13 REACTIES

 1. Weer zo een vaag voornemen “ we zullen elke dag op verschillende manieren bezig zijn met voorlichting” zo werkt het niet meneer de minister. Maak een totaal plan van aanpak voor de hele landbouw sector. Door duidelijk lijsten te maken wat er wel en niet gebruikt mag worden aan bestrijdingsmiddelen schep je duidelijkheid. Je kan voorlichten wat je wilt in Suriname werkt alleen strenge handhaving van de regels.


  Maak melding

 2. Verantwoord gebruik van pesticiden is uiteraard noodzakelijk. Het is echter eerder gewenst de afhankelijkheid van pesticiden te verminderen. Dat zou het streven moeten zijn. Bovendien moet men voortvarend op zoek naar alternatieven. Zolang men pesticiden gebruikt, zullen de risico’s aangaande mens en milieu onveranderd blijven.


  Maak melding

 3. Waarom heeft SU nog een leger ???
  De belangrijkste wapenfeiten van het Surinaams leger zijn het neerschieten/vermoorden van ongewapende burgers. Dat is een keihard feit.
  Moet SU bevreesd zijn voor een buitenlandse militaire invasie ??? Ik dacht het niet. En als die invasie zou komen dan zal dit leger toch geen moer daartegen kunnen doen.
  Laat SU maar een voorbeeld nemen aan Costa Rica en het leger afschaffen.
  De vrijgekomen middelen kunnen beter geinvesteerd worden in een upgrading v.d. politie om de criminaliteit te bestrijden welke wel een serieus probleem is voor de burgers.
  De militairen die nog jong zijn en de MP kunnen bijv. omgeschoold worden als politieagenten.


  Maak melding

 4. Jay ben het eens afschaffen het leger en personeel trainen voor de veiligheid van de bevolking su zou het eerste land in Zuid Amerika zijn wat superveilig zou zijn dat id goed voor Toerisme wat ze in Marokko doen op elke hoek een politieman ze doen nu toch geen moer en hangen maar wat rond. We moeten echt hopen dat een buurland nooit su aanvalt want met flintstone matriaal kom je toch niet ver wordt zeker niet afgeschaft want is soort business en men verdiend eraan


  Maak melding

 5. Leger heeft inmiddels meer mensen getraind in pesticiden-kunde dan ministerie van landbouw. Beter idee om defensie onder te brengen bij LVV want boeren zijn altijd in oorlog met onkruid, insekten, goede klanten vinden, wanbetalers koopmans die groenten kopen en niet betalen, leveranciers zonder kunstmest etc.


  Maak melding

 6. Het is puur gierigheid en afgunst naar elkaar toe,men wil meer dan de concurrentie dus dan maar gif. Elk groente of fruit is veel lekkerder dan met al die rommel . Puur gif en kankerverwekkende stoffen men weet totaal niet wat men gebruikt.


  Maak melding

 7. Suriname behoord een leger tehebben,gezien de spaningen in de wereld is het geen luxe, en als men aan landbouw wil doen moet het mogelyk zyn ,ik begryp niet waarom men op alles negatief reageerdt
  in de toekomst zal er best een ander PRESIDENT komen dan zal ik zien hoe jullie met zyn beleidt gaan doen want deze axcepteerd veel wat in de toekomst anders zal zyn hoor, een streng ordelyk bestuurd zonder aanzien des persoon .ik verheug me nu al op want surinamers hebben altydt wat


  Maak melding

 8. Dus begrijp ik goed dat het ministerie van landbouw al die jaren het heeft laten afweten om de landbouwers of agrarische telers in bescherming te nemen. Foei toch meneer Parmessar.

  Moet je kijken naar die gasten die de trainingen volgen. Ze kunnen niet eens een sikkel en houwer vasthouden en gaan ze de landbouwers voorlichting geven over veiligheidsaspecten. Ik ben bang dat het tegenovergestelde zal worden.

  Trouwens nog belangrijker is om te weten over de diverse groente soorten. Voor welke ziekten en voor welke gewassen wat voor soorten medicijnen worden gebruikt en de doseringen. Dan probeer je een knowhow op te bouwen die je dan kunt vergelijken met de specificaties van de producent. Pas dan in gesprek gaan met de planters en samen kijken naar de meest veilige en beste oplossing voor toepassing van de bestrijdingsmiddelen.
  Maar het ministerie van landbouw snapt letterlijk niets van. Het zal mij niet verbazen wanneer na een tijdje alleen besmet voedesel op de markt verschijnen, wanneer echt het advies van deze mongolen opgevold moet worden.
  Moge God dit behoeden voor de landbouwers.


  Maak melding

 9. Dit verhaal gaat het ene oor in en direct de andere uit. Pesticiden moeten streng verboden worden. Onze natuur en alles wat daarin leeft wordt vermoord.


  Maak melding

 10. Opmerkingen als pesticiden (gewas beschermingsmiddelen) die verboden moeten worden, is net als het verbieden van medicijnen voor de mensen.
  Het is nodig als je een gezond gewas wilt, net als je zelf gewond wil zijn.
  Uiteraard moet je er verantwoordelijk mee omgaan, maar daar is ook met medicijnen voor de mens.


  Maak melding

 11. Wanneer deze pesticiden schadelijk zijn voor mens en milieu, waarom verbiedt de regering deze bestrijdingsmiddelen dan niet om te importeren.
  Vergunningen intrekken einde oefening.

  Het is toch huichelachtig alleen maar te blijven schreeuwen terwijl je zelf kan voorkomen, dat deze pesticiden kunnen worden gebruikt.


  Maak melding

 12. Didibri kenner
  En toch maar de groente die in Nederland aankomt, onderzoeken of er daadwerkelijk geen pesticiden zijn gebruikt. Ze zijn te lui om te wieden, dus maar pesticiden gebruiken en de consumenten vergiftegen !!!
  Wie zegt mij niet dat dit geen zandstrooipraktijken zijn.
  En als het blijkt dat het clean is, dan pas geloof ik het.
  Ik hoop dat de inspectiediensten dan toch de komende ladingen aan een test onderwerp !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.